Baumitos „légvédelem” – üzemlátogatás 2016-03-25

Olvasóink értékelése: 3 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Immár harmadszor jártunk a Baumitban 2015-02-20-adika óta. Most (2016-03-25-én) két órát töltöttünk ott hatan, Cseresznyés Erzsébet műszaki vezető & Keresztesi Csaba, a vakolatgyár üzemvezetője társaságában. Színfolt volt a látogatók között – velünk tartott, s kérdezett – Pintér Gábor, az égető környezetvédelmi munkatársa. A téma a PORMEGFOGÁSI TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE volt. Végig mentünk azon, hol van a technológiában porképződés, azt hogyan sikerül megfogni. Megbeszéltük a dolgot, majd aztán ki is mentünk a vakolatgyárba, malomba, hogy megnézzük, hogy működik a „baumitos légvédelem”.

2015. februárja óta ez volt a 3. üzemlátogatásunk a Baumitban. Első alkalommal (2015-02-20) 8-an látogattunk az üzembe, másodszor (2015-07-24) 20-an voltunk (robbantás), most (2016-03-25) pedig 6 ember volt kíváncsi a vakolatgyárra. Így, összesen 34-en voltunk üzemet látogatni ott az elmúlt 13 hónapban. (További képek a Facebook cikkben, ITT.)

Az előző két alkalommal (cikkek: www.bit.ly/baumitcikk-150220 & www.bit.ly/baumitcikk-150724) a bányaművelést, robbantási módokat, felhasznált anyagokat stb. vettük végig. Most elérkeztünk egy olyan témához, ami még nekünk sem volt meg – megbeszéltük, mitől nem áll durva nagy porfelhő közepén a Baumit, amikor pl. a malomban, ahol most jártunk, napi 1000 tonna köveket őrölnek meg.

Először, átbeszéltük a részleteket, a cikk erről szól, aztán átmentünk a malomba, hogy megnézzük, tényleg annyira zárt-e a rendszer, amennyire arról szó volt. (Ott hangfelvétel nem tudott készülni, mert a csöveken áramló köveknek azért megvan a maga diktafonsemlegesítő hatása.)

 De, csapjunk bele, lássuk, hogy működik a Baumitban a „légvédelem”.

Ez volt az alapkérdésünk

A látogatás előtti kérdésküldés alkalmával arra kértük a Baumitot, hogy a 2016-03-25-ei üzemlátogatás témája legyen a PORMEGFOGÁSI TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE. Menjünk végig azon, hol van a technológiában porképződés, azt hogyan sikerül megfogni. Térjünk ki, esetleg arra, hogy volt ez régen, a 2000-res évek elején (2007-es beruházásokig), mi változott menet közben.

Témák: osztályozómű, malom, vakolatgyár

– Azzal a porral, ami robbantáskor, vagy lent a bányaudvarban keletkezik, annyit tudunk kezdeni, hogy ezeket a területeket is rendszeresen locsoljuk, amivel a szálló port meg tudjuk kötni. Saját locsolókocsink van, amely naponta több órában járja a bánya területén levő utakat, szállítási és depóterületeket … – nyitotta meg a beszélgetést Cseresznyés Erzsébet műszaki vezető. – Viszont, ahol már technológia, gépek, szállítószalagok stb. vannak, s nem hatalmas szabad terek, lehet a porképződés ellen védekezni.

 – Ez azért már a bányában is elindul, mert az ott lévő mobiltörőtől (ami oly mininek látszott, amikor a bányakatlan peremén álltunk) kezdve nedvesítjük a követ, amivel jócskát fogunk már a poron.

 – A 450 m-es szállítószalag már eleve burkolt, és az ún. átadási fejeknél (azok a pontok, ahol a szalagról lehullik a kő) vizezünk, vízpermetet szórunk a kőre. Erre mi magunk építettünk ki egy permetező rendszert.

 A fő üzem a vakolatgyár (TMV), ehhez tartozik kiszolgálóegységként az osztályozómű, és egy abszolút automatizált üzemrészleg, a malom. Ez utóbbi kettő annyira automatizált, hogy nem is dolgozik bennük ember, csak távfelügyelettel, a vakolatgyár épületéből felügyeli őket egy diszpécser számítógépeken keresztül. Ami azt jelenti, hogy monitorokon figyelik ezeket az üzemrészeket, kifejezetten a por miatt, pl. az osztályozó körül erre külön kamerarendszert építettek ki.

Vizezés a ledobási pontokon

 – Visszatérve a technológiára… – magyarázta a műszaki vezető –, a bányából a köztes depóra már nedvesített kő érkezik, pontosan azért, mert ez már egy szabadtéri kőkészlet, ott a szél már tudhatja fújni a port, ezért nedvesítenek itt is.

 Ezért csinálják azt, hogy a ledobási pont körül porlasztanak vizet, ami megköti a port.

 – Ez a vízporlasztó rendszer saját fejlesztés – kapcsolódott be a beszélgetésbe Keresztesi Csaba, a vakolatgyár vezetője (hozzá tartozik minden, ami az üzemterületen kőfeldolgozást, késztermék-gyártást érintő tevékenység), öt éve hoztuk létre.

 – Korábban is volt ehhez hasonló vízpermetező rendszerünk – mondta Keresztesi Csaba, de az még egy kezdetlegesebb verzió volt. Az új porlasztó rendszert hozzákötöttük a vezérléshez, pl. ha anyagáram van, akkor locsolunk csak, tudjuk szabályozni a vízmennyiséget. Felügyelt a rendszer, azaz például, ha történik valami, mondjuk csőtörés, akkor visszajelzést kapunk erről, sőt, meg is állítja az osztályozóbeli munkát, pont azért, hogy ne menjenek vizezés nélkül a munkafolyamatok.

 A szabadtéri pontokon tehát vizezéssel tudunk a porképződés ellen hatni – mondta Cseresznyés Erzsébet. – Korábban már kitárgyaltuk azt a csarnokot, amit az ún. 0-20-as kőnek építettünk, és ami voltaképpen az áttörést hozta a pomegfogás területén.

Malom, vakolatgyár – zárt rendszerek

 – A malomban és a vakolatgyárban történik a köveknek az egészen apró méretűre zúzása, feldolgozása – mondta a műszaki vezető. – Ha ez nem egy teljesen zárt rendszer lenne, elképzelhetetlen mennyiségű por távozna innen. A zárt rendszer azt jelenti, hogy onnantól kezdve, hogy bekerülnek (szalagrendszeren, illetve rakodógép segítségével) ezekbe az üzemekbe a kövek, útjuk leburkolt, zárt csövekben, gépeken át stb. folytatódik. Kifele ezekből a rendszerekből, azok elemeiből, csak akkor jöhet por, ha valamiféle meghibásodás van (kilyukat egy cső, meghibásodik egy tömítés stb.).

 – A vakolatgyárnak függőleges kiépítésű az anyagtovábbítási rendszere. A megtört követ a vakolatgyár tetejébe lifteztetjük fel, onnan szitarendszeren keresztül kerülnek a különféle méretűre tört, szitált kőszemcsék az őket tároló silókba.

Elszívásokkal portalanítanak

 – Kétféle megoldást alkalmazunk a kőfeldolgozás folyamán a malomban arra, hogy ne legyen kiporzás – magyarázta a műszaki vezető. – Az egyik az, hogy az egész rendszer egy ún. szívott rendszer (ezt folyamatos rendszermérésekkel kell ellenőrizni), ami azt jelenti, hogy a keletkező port elszívjuk azokból a zárt csővezetékekből, amelyikeken az anyagtovábbítási folyamatok zajlanak.

 – Ezen kívül, műszakonként kétszer a dolgozók bejárják ezeket az üzemrészeket, és figyelik, látnak-e valahol kiporzást, bármi más rendellenességet (ilyenkor mást is ellenőriznek, nem csak a port, hőmérsékleteket, lerázásokat, silószinteket, betöltendő anyagokat stb.). Ez a szemrevételezős ellenőrzés voltaképp a gépek támogatása, arról való meggyőződés, hogy minden úgy működik-e, ahogy kell.  

 – A por-elszívások ventilátorokkal történnek, lehetnek ún. helyi elszívások, egy-egy csőre, gépre telepítve, vagy lehetnek egy-egy csőrendszerre méretezettek. A legfontosabb itt annak ellenőrzése, hogy megvan-e mindenhol az a szívóerő, ami biztosítja a keletkező por elszívását, ennek ellenőrzését szolgálják az ún. rendszermérések.

Kővonal, keverővonal, csomagolóvonal

A vakolatgyárban háromféle tevékenység folyik. A „kővonalon” folynak le azok a tevékenységek (pl. törés, szitálás), amelyek segítségével a követ olyan állapotba hozzák, hogy abból aztán lehetséges legyen keverni valamilyen gyártmányt, árut.

 A „keverővonalon” zajlik a különféle porok, zúzalékok stb. receptúrák szerinti összekeverése (számítógépes vezérléssel), voltaképp a termék elkészítése.

 Aztán, amikor a „csomagolóvonal” fut, döntik el, hogy silóba adják-e ki a kész terméket, vagy ún. rotopakkeren keresztül zsákokba csomagolják.

400-500 porzsák fogy évente

Minden üzemegységnek megvan a maga elszívó-központja – folytatta Cseresznyés Erzsébet. – Ez azt jelenti, hogy vagy egy-egy szűrőházban, vagy egyes gépekre telepítve szűrőzsákok találhatók.

 Keresztesi Csaba ekkor körbe is adta azt a 3 méteres, fehér szűrőzsákot, amiből több száz található az üzemben az egyes technológiákra telepítve.

 Cseresznyés Erzsébet elmondta, a szűrőházakat úgy kell elképzelni, hogy egy hatalmas dobozban vannak ezek a 3 m hosszúságú porszűrő-zsákok (impulzus szűrős rendszer). Ezekben történik az elszívott por összegyűjtése.

 Mohos Márta azt kérdezte, ezek egyszer használatos zsákok-e?

 Cseresznyés Erzsébet elmondta voltaképpen igen, úgy egy évente cserélik őket a kevésbé igénybevett helyeken, máshol gyakrabban. – Pont erre van a rendszermérés – vetette közbe Keresztesi Csaba –, ennek eredményéből következtetni lehet, milyen állapotban vannak a zsákok, kell-e őket cserélni, vagy sem. De szemrevételezni is szoktuk őket, kinyitjuk a szűrőházak ajtajait, megnézzük őket.

 – Hány zsákot használnak körülbelül? – kérdezte MNT.

 – Például a szárítóberendezéshez tartozó központi szűrőházban 180 darab, egy másikban 16 db, de van olyan kis technológia, amihez csak egy tartozik – felelt Keresztesi Csaba. – Nem mindegyik egyforma méretű, ahogy a technológia kívánja, évente 400-500 db szokott elfogyni az egész üzemben.

Technológiánként saját elszívó-berendezés

– Technológia egységenként különféle módon vannak telepítve a szűrőberendezések – magyarázta Cseresznyés Erzsébet. – Eddig beszéltünk a kővonalról, ott is többféle szűrőegység van. A vakolatgyártás esetében, immár a keverővonalon, jellemző, hogy sokféle anyagot kell behozni a vakolatgyárba. Például a cementet, hidrátot, olyan anyagokat, amelyeket nem a Baumit állít elő, de kellenek a termékek gyártásához. Ezek legtöbbször silós autóval érkeznek, és sűrített levegővel üzemelő csöveken keresztül juttatjuk őket be a vakolatgyár épületébe, az egyes anyagfajtákat tároló silókba.

– Ezek a silók példáéul nem egy nagy elszívó-rendszerhez kapcsolódnak, hanem saját elszívó-berendezésük van, a silók tetején van egy nagy doboz, és abban van egy 16 darabos porzsák állomány.

 – Az elszívás elve mindenhol ugyanaz, a ventilátorok szívóereje, a zsákok mérete, darabszáma különbözik az elszívandó por mennyiségétől, sajátosságaitól függően. Az elszívott port egy külön silóba gyűjtjük, ez sem vész kárba, vagy visszaforgatjuk újból a technológiába, megy vissza a szitákra, illetve egy része a falazóhabarcsba kerül.

 – „Szemétre” csak az a por kerül, ami a porgyűjtő zsákokban benne marad, amikor kicserélik őket.

Folyamatos felügyelet

 – Mire kell figyelni porszempontból az üzemvezetőnek? – kérdezte MNT Keresztesi Csabát.

 – Folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a rendszer jól működik-e – mondta Keresztesi Csaba. – Ha pl. valahol kiporzás van, az történhet lyukadás miatt, vagy éppen azért, mert a szűrőberendezés elromlott. Ha probléma van, ez visszajelződik nekünk a számítógépen is, mert a nyomáskülönbségek bizonyos mértéke például utal erre. Folyamatosan figyelni kell a rendszert, és ha gond van, azonnal be kell avatkozni, mert ha ez nem történik meg időben, nagy porfelhő lesz az épület körül.

 – Azt látni kell így visszatekintve – mondta Cseresznyés Erzsébet, hogy a porproblémákat nem a vakolatgyár, malom okozta, hanem az ezeken kívüli területek. A gyártás maga annyira modern, zárt, elszívásos rendszer volt az első pillanattól kezdve, hogy abból nem jött ki érzékelhető mennyiségű por.

 – Zsákok veszélyes hulladékok? – kérdezte Nagy Tibor.

 – Nem, az a cég viszi el, amelyiktől vásároljuk az újakat – felelte Cseresznyés Erzsébet.

A porfogó csarnok volt az áttörés

A három gyáregységünk (osztályozó, malom, vakolatgyár) porszempontból nem problematikus, jól működik az elszívásos pormentesítés – magyarázta Cseresznyés Erzsébet. – Ahol por lehet, azok a nyitott területek, ezeken tudtunk fejleszteni az elmúlt években, és fogunk tudni lépni a jövőben, addig is, a már említett folyamatos locsolókocsis pormentesítést végezzük.

– A leglényegesebb változtatás a 0-20-as szemcseméretű kövek – nyíltszíni – tárolási helyének csarnokkal való lefedése volt 2007-ben. A környéken – korábban, a csarnok 2007-es megépítése előtt – megjelenő, jellegzetesen fehér színű „Baumit-por” legalább négyötöde innen származott. Erről más sokszor beszéltünk (részletesen erről: www.bit.ly/baumitlatogatas-2008-06-16), így ezt nem tárgyalom újból.

 – Volt egy kis ráncfelvarrás a csarnokot illetően is, a két bejáratból egyet megszüntettünk, hogy a két bejárat közötti huzat miatti ne távozhasson por a külterületre.

Útpor csökkentési megoldások

Jelenleg még porprobléma a Baumit úton anyagot ki-be szállító teherautók által felvert por. Két módon tudjuk ennek hatását csillapítani. Az egyik a kerékmosó rendszer. Ezen kötelezően át kell haladni azoknak a teherautóknak, amelyek zúzott követ visznek, illetve amelyek a malom felől jönnek. Ezzel a teherautó-forgalom gépjárművei 30 %-ának kerekeit tudjuk „megvizezni”. Ez azonban csak fagymentes időszakban működik.

 – A másik fontos dolog, amit tenni tudunk, az útjaink takarítása, locsolása – mondta Cseresznyés Erzsébet. – 2014-ben a meglévő söprőautónkat lecseréltük, és 2015-ben vettünk mellé egy locsolóautót, így most erre a feladatra két külön komoly gépünk van, az egyikkel csak locsolunk, a másikkal takarítunk, söprünk. Ezekkel a portán belüli területeket tisztán tudjuk tartani.

 – A Baumithoz vezető utat naponta kétszer vizezzük, de nem csak a műúttal tesszük ezt, hanem egészen fel a bányaudvarig locsolunk.

Szemétszedés kéthavonta

Bár ez nem porprobléma, rengeteg dolgunk van a szeméttel – mondta el Cseresznyés Erzsébet. – Két-három havonta 2 db 5 m3-es konténert szed tele szeméttel az a cég, amelyet megbízunk ezzel.

 – Ez a szemétmennyiség a Baumit-út mentén található területről (ide főként a sofőr-urak szokása szemetelni) gyűlik össze. A Baumit Vízmű felőli oldalán található területről (ide vélhetően a dorogiak szoktak szemetet exportálni) még több szemét szokott összegyűlni, negyedévente általában úgy 10 m3.

Bejelentések, panaszok – semmi

– Voltak-e lakossági bejelentések, panaszok az elmúlt 2-3 évben? – kérdezte MNT.

 – Nem voltak – felelte Cseresznyés Erzsébet. – Az utolsó lakossági telefonunk talán 4-5 éve lehetett, amikor este 11-kor egy úriember azzal hívott fel minket, hogy por jön ki tőlünk. De aztán kiderült, ez nem por volt, hanem a Calmit üzem műszakja elindult, és az ottani kürtőből jött ki gőz (a mészhidrát gyártás, a mészoltás gőzképződéssel jár).

 – De volt-e porpanasz? – kérdezte MNT. – Nem volt, nincs mostanában ilyen – felelte a műszaki vezető.

 – Mi magunk is érzékeljük, hogy sokkal kevesebb a porunk 8-9 éve – mondta Cseresznyés Erzsébet. – A legnagyobb ugrást a sokszor emlegetett, 2007-ben lefedett „0-20-as csarnokkal” tudtuk elérni. Az összes többi fejlesztés, ajtók lemezelése, vizezések, locsolás stb. már csak „hab a tortán”. És ezt mi magunk is érzékeljük, például az irodaépület előtt álló autók szélvédőit, motorháztetőit látva. Régebben, volt rajtuk por, most nincs.

 MNT is elmondta: „a csarnok előtti időkben” szívesen eljött üzemlátogatni a Baumitba a környékbeliek közül pár ember, hogy elmondja, mennyire nincs rendben a cég porolása – de a csarnok utáni időszámítás immár arról szól, hogy nemigen lehet a környékbelieket elrángatni egy-egy baumitos gyárlátogatásra.

Ülepedő port már nem kell mérniük

Évi mérések, mik a tapasztalatok? – kérdezte MNT.

Legutóbb 2015 novemberében volt mérés. Túllépés nem volt. A por-elszívó pontokon kell mérni, ebből 17 db van, négyet kétévente, 13-at 5 évente kell mérni.

 – Ülepedő port (fóliát kirak 30 napra, azon nézni, mennyi por gyűlik össze) már nem kell mérni? – kérdezte MNT. – Már nem, a felsorolt intézkedések pozitív hatásainak eredménye miatt, amit a lakossági bejelentések elmaradása is bizonyít – felelte Cseresznyés Erzsébet. – Most minden év 03-31-éig kell beadni a levegős jelentést (CO, NOX, por, stb. kibocsátások), ez alapján számolnak ki nekünk ún. környezetterhelési díjat.

 – Volt-e hatósági ellenőrzés, esetleg valamilyen bírság az utolsó 3 évben? – kérdezte MNT.

– Nem volt semelyik – tájékoztatott Cseresznyés Erzsébet.

Látogatók kérdései

Pintér Gábor (SARPI, környezetvédelmi vezető) azt kérdezte, ha esik az eső, vagy az utakat lemossák, a vízzel együtt jött por hova kerül… medencébe, szikkasztóba?

 – Több szikkasztónk van – mondta Cseresznyés Erzsébet. – A bányába vezető utak nem aszfaltozottak, felületük köves, murvás földes. Ha nagy eső van, akkor nagy mennyiségű sarat le tud hordani a víz, ezért két záportározót készítettünk az út mentén. Ezzel fogjuk meg azt a nagy mennyiségű saras vizet, ami a bányautakról zúdulna rá az aszfaltútjainkra. Ezeket két évente takarítjuk, rakodógéppel kiszedjük a tartalmát, ami föld meg kő, szennyezőanyag nincs benne.

 – A telephelyen körben pedig burkolt árkok vannak, zsompokkal, bukókkal, egyebekkel, ezekkel is megfogjuk a port, poros vizet – magyarázta a műszaki vezető. – Ezeket csak kézzel tudjuk takarítani, és aztán az is megy a meddőre, mint a bányautak záportározóinak kitakarított tartalma. A belső, raktártérről lemosódó poros víz, pedig egy központi, betonozott medencébe folyik bele (amit szintúgy kis bobcattel lehet takarítani).

A „porcsarnok” hozta el a békét

MNT kifejtette, úgy tűnik volt értelme a csarnokos beruházásnak. Mert ugyan, a mérleg egyik serpenyőjében ott van, hogy ez a porfogó beruházás gazdaságilag tán soha nem fog megtérülni – viszont a másik serpenyőben legalább akkora, ha nem nagyobb az ellensúly, a békekötés a környékbeliekkel, a várossal. – Ez jól jött ki, és látom, hogy Önök, a Baumit dolgozói is jobban érzik attól magukat, hogy immár nem tüskék a környékbeliek szemében – mondta MNT.

 – Igen, ez egyértelműen így van – reagált a műszaki vezető.

 – Az jó dolog – mondta MNT, – ha egy cég saját maga előtt is úgy tud megjelenni, hogy megtette, amit meg lehetett a környezeti béke érdekében. S ha ennek netán még látható/érezhető eredménye is van – amint itt volt –, akkor az már külön gyönyörűség, ami nem adatik meg minden környezetterhelő vállalatnak.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #491 Jaxon 2018-10-17 07:28
Possess amass here are the hundreds or thousands, movie.

Write good content, and are able to get the same as possible too.
Quality articles and higher volume website visitors
are connected with.

My site - joker 123
live: http://Www.Bsaa.Edu.ru/bitrix/rk.php?goto=https://whatbrothersdobest.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fgames%2Fjoker-123
Idézet
0 #492 Shane 2018-10-17 10:05
Your entire ad is aimed at the heavily weighed.
Through reading and writing I process the experience.
It doesn't take much to design mother perfect. Specialists are encouraging the electricity that the theatre holds.


Look at my web site - lpe88: https://kasino.games/home/lpe888/52-lpe88-lucky-palace-casino
Idézet
0 #493 Aracely 2018-10-17 10:57
Heya i'm for the first time here. I found this board and I in finding It really helpful & it helped me out
much. I hope to provide one thing again and help others like you helped me.


Visit my homepage: live 22: https://918.network/downloads/85-download-live22
Idézet
0 #494 Boyce 2018-10-17 11:04
This works well because of the simple fact trivia questions are in and of themselves very
interactive. Make good content that could have them there for hours.
The notion that our pr release massive exposure to it :.

Also visit my weblog - l22: https://918Kiss.host/downloads
Idézet
0 #495 Spencer 2018-10-17 11:15
Take a few deep breaths a person begin start to help you cool off.

Or start with humor or a relationship joke. A short speech including some quotes and/or jokes for
wedding speeches is major.

Feel free to visit my website :: mega888 download link m.mega888.cc: http://ecopartnership.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888.group%2Fother-games-download%2F2498-download-mega888
Idézet
0 #496 Poppy 2018-10-17 15:26
It really is truly the best internet marketing strategies going because it allows you to leverage your time.

Weekly, modify the content with additional updates.
Page rank becomes the obsession of internet marketers.

Here is my website :: malaysia online game: http://Www.ezyget.com/about.html
Idézet
0 #497 Cara 2018-10-18 00:15
Its used for a side business as let me tell you.
The consumer will probably click regarding first few sites along with
the remainder go unnoticed. Or rename your 'download' folder as 'download-cheap-web-templates'.Visit my site - a333: https://918kiss.host/downloads
Idézet
0 #498 Eulah 2018-10-18 02:12
Stop killing me and provide the knowledge and
wisdom to live righteously. Come up with your wooing effective you need proper dating relationship
coaching. Don't give up even when your prayers are not appearing to be answered.


My weblog :: online poker za
peníze: http://Wildrooteroutfitters.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.ezyget.com%2Findex.html
Idézet
0 #499 Theodore 2018-10-18 02:34
A friend asked me sometimes ago why I have decided to operate a blog for
my internet business model. The result of which they didn't do an honest
job simply because started to feel explored.My site playboy888: https://918kiss.host/71-playboy-casino
Idézet
0 #500 Jesenia 2018-10-18 05:48
By placing your links carefully and consistently, you will slowly transform residual financial.
With this type of profile, you need lots
of interactive joyful. This is commonly software, video, images or articles.


Have a look at my web site lpe88 download android: https://918kiss.host/76-lpe88
Idézet
0 #501 Gavin 2018-10-18 08:42
I end up feeling bad about myself and angry at myself all
at the same moment. Given that first impression is very important, you have to act with assurance.
Yes, online trading can be highly profitable.

Here is my webpage - scr888
download: https://918kiss.host/72-918kiss-918-kiss-or-scr888
Idézet
0 #502 Lynwood 2018-10-18 11:01
Just about any blender will do, though these days they are
even making blenders your website making smoothies.
The WP to Twitter plugin is needed to automatically tweet an URL to blog edits or new posts on blog.


my webpage :: ocean king apartments: http://www.eastbaysanitary.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bioluftdisea.mihanblog.com%2Fpost%2Fcomment%2Fnew%2F81%2Ffromtype%2Fpostone%2Ffid%2F15229482285ac65884312e5%2Fatrty%2F1522948228%2Favrvy%2F0%2Fkey%2F9dfa0e9ff4bfe807fc79b165982ed330%2F
Idézet
0 #503 Anastasia 2018-10-18 14:59
What is stopping me from getting through to my ex boyfriend?
So leave the flannel nightgown in your back of the closet and the purple
facial mask inside bathroom. The more often you
do it, the easier it turn into.

My blog; jokers casino: http://datos.cplt.cl/describe/?url=http://kasino.games/home/joker-123/56-joker123
Idézet
0 #504 Latashia 2018-10-18 16:15
Good post. I absolutely love this site. Thanks!

Also visit my web site ... ace333 slot: https://918.network/casino-games/75-ace333
Idézet
0 #505 Zachary 2018-10-18 17:04
That is right, write articles about a person are expert on. Use words like "caution, beware, warning, stop, wait" therefore forth.these crush
for me in which means test we run. Make every sentence valuable and to the situation.

Also visit my web blog - mega 888 online casino: http://dltassocnow.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=saltit.cn%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fdownloads%2F216-download-mega888-for-android-and-ios
Idézet
0 #506 Tyree 2018-10-18 17:07
I are usually working on SEO regarding your good 1 1/2 to
two years. Then add your ice ingredients and blend on high.
If you have found this article then you are obviously aware that making cash with a blog is possible.


Also visit my homepage ... live blackjack nj: http://Active.Inspection.Gc.ca/tech/extvoy.asp?url=http://gsztyjf.eu.org/
Idézet
0 #507 Autumn 2018-10-18 19:06
It's awesome for me to have a web page, which is
helpful designed for my know-how. thanks admin

My page - 3win8 free
credit 2018: http://@@@@@e.xped.it.io.n.eg@@@Go.o.gle.email.2.%@/ubuarchives/?q=node/143/track
Idézet
0 #508 Trista 2018-10-18 20:09
You've seen the videos, what is e-books, and listened towards
the MP3's. Someone will write an article full of useful
information but to be able to capture a persons vision of the future prospect.Here is my website :: greektown casino slot games: http://www.mmobid.com/forum/member.php?u=5177-HuldaBalle
Idézet
0 #509 Kerstin 2018-10-18 22:46
Chances are that you want people to remain on your internet site rollex11 for iphone: http://www.gbkcorp.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.lisapresleysmemphis.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fdownloads%2F218-download-rollex11 a spell.
If you haven't already go ahead and register.
That's right, totally 100% free and will be so powerful.
Idézet
0 #510 Melvin 2018-10-19 00:08
If it's brimming with mistakes or hard to read, should really look anywhere else.

So it's almost like helping each other out while using the promotion. This is essentially the most
important part of your publishing.

Have a look at my webpage - 918Kiss: https://kasino.games/downloads/61-download-918kiss-scr888-all-platform
Idézet
0 #511 Nathaniel 2018-10-19 03:09
Lyndia is the way I'm called but you'll call me anything you like.

She is currently a hotel receptionist. His wife
and him have a home Idaho. Playing badminton is what his family and him enjoy.


My site: 2 x table online
game: http://www.sogou.com/web?query=link:www.alsdiner.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fgames%2F3win81
Idézet
0 #512 Elizabet 2018-10-19 05:43
Select ones are actually truly useful and be rid of the methods that are not.
Affiliate marketing is an uncertain but rewarding occupation. The crucial
element is to try and do proper niche research.Here is my web blog; scr888 logo: http://www.caldas.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=niringotenaz.mihanblog.com%2Fpost%2F90
Idézet
0 #513 Regan 2018-10-19 05:49
I would advise staying clear of paid directories, unless the feeling
flush of training. First, analyze the website your link will be put
on. Fooling a listings is becoming harder.

Also visit my page play8oy casino: http://www.ezyget.com/index.html
Idézet
0 #514 Grover 2018-10-19 06:42
The Best Website Content

My web-site :: ntc33 login: https://kasino.games/downloads/313-download-ntc33
Idézet
0 #515 Ernest 2018-10-19 12:02
If you're like me, the mission to be in shape, manage
weight scr888 android and ios
download: http://Www.Pornblography.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.host%2Fdownloads&popup=1 overall well-being, at times, feels mind-boggling.
Bring those characteristics to his attention in the future.
I have not forgotten many of god.
Idézet
0 #516 Darell 2018-10-19 12:58
I'm not sure why but this web site is loading extremely slow for me.
Is anyone else having this problem or is it
a issue on my end? I'll check back later
and see if the problem still exists.

My page ... 3win8 big win: http://My-Vuitton.jp/w3a/redirect.php?redirect=https://proevolution.ru%2Fredirect.php%3Fto%3Dhttp%3A%2F%2F918.network%2Fdownloads%2F87-3win8
Idézet
0 #517 Deanna 2018-10-19 14:54
If used correctly, blogs get by the internet through feeds.
There are just more and a lot more sites that mushroom
and pop up all time on total. Not all pages from the website have same page authority.


Here is my website :: live blackjack mobile: http://Irishhungermemorial.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=onlinecasino4nl.com%2Fwhy-are-casinos-so-exciting%2F
Idézet
0 #518 Roberto 2018-10-19 15:49
Since the admin of this web page is working, no hesitation very soon it will be well-known, due to its feature contents.


Take a look at my web-site: sky casino
music: http://www.tririvers.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.testmasterscpareview.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918.network%2Fdownloads%2F88-sky777
Idézet
0 #519 Randall 2018-10-19 16:54
The application also speaks the naming of the animal and the letter
with three different vocal inflections. Present them
in a professional manner and have a reputation as being a good
solid researcher.

My page; mega888: https://918kiss.bid/games/mega888
Idézet
0 #520 Ferdinand 2018-10-19 21:15
When someone writes an post he/she retains the plan of a user in his/her mind that how a user can understand it.
Therefore that's why this paragraph is great. Thanks!Also visit my page newtown ntc33: https://scr888.group/live-casino-games/2481-ntc33-newtown-casino
Idézet
0 #521 Jefferson 2018-10-20 00:19
Right now it seems like Drupal is the best blogging platform out there right now.
(from what I've read) Is that what you're using
on your blog?

Here is my web page :: lucky palace casino
download: http://www.zvzzt.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=ridley77.com/
Idézet
0 #522 Fannie 2018-10-20 00:24
Ahaa, its nice conversation regarding this paragraph at this place at this website, I have read all that, so at this time me also
commenting at this place.

my blog post; best progressive games on android: http://aboutourarea.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fdownloads%2F84-lpe88
Idézet
0 #523 Rich 2018-10-20 00:55
fantastic post, very informative. I'm wondering why the
other specialists of this sector do not notice this.
You must continue your writing. I am sure, you've a
huge readers' base already!

My site; joker123 download: https://918.network/casino-games/66-joker123
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Baumit Baumitos „légvédelem” – üzemlátogatás 2016-03-25