Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Immár harmadszor jártunk az égetőműben 2015-02-23-ika óta. Most (2016-03-21-én) majd’ három órát töltöttünk ott 23-ad magunkkal. A látogatásról szóló cikk ismét két darabból áll, egy általános üzembemutatós, plusz egy kérdezz-felelek részből. Az első, általános részben is jócskán vannak újdonságok, nem is beszélve a kérdezgetős cikkről, amely izgalmas, azzal együtt is, hogy egy-egy üzemlátogatásnak, azért nagyon is megvannak a maga prózai, majdhogynem átléphetetlen keretei (úgyhogy, itt nem a dráma dominál, hanem a megismerés). Ez itt most, a kettes-számú, kérdések + feleletek darabja a 2016-03-21-ei üzemlátogatásos cikk-duónak. Megtudhatjuk belőle például, hogy a BVM-es hulladék felét égették el Dorogon; jöhet-e benzol az égetőből, vagy sem; milyen fejlesztésekkel csökkentették a kibocsátásokat; a lakosság is „termelhet” dioxint, nem csak az égető; s hogy 8 E tonnával több veszélyes hulladékot terveznek elégetni évente... (További képek a Facebook-on, ITT.)​

Miután véget ért az általános üzembemutatós felvonás a 2016-03-21-ei üzemlátogatáson, következett a szakmainál is szakmaibb, de annál érdekesebb rész. A látogatás előtt küldtünk 14 kérdést az égetőnek, hogy ezekre szeretnénk válaszokat kapni. Azt szerettük volna ezzel elérni, hogy alapos válaszokat kapjunk a kérdéseinkre, az égető munkatársai is fel tudjanak készülni. Jó volt e megoldás, összejött a dolog.

BVM-es hulladékégetés

Elsőnek a BVM-es hulladékok dorogi égetése került terítékre. Arra kértük az égető munkatársait, röviden mutassák be a BVM-es hulladékégetés lefolyását, mennyiségeit, időtartamát. Ezek voltak a kérdéseink:

- Mettől-meddig, mekkora mennyiség került elégetésre?

- Mire kellett ügyelni égetéskor, mi volt a koncepció ezzel kapcsolatban?

- Mennyiben módosította a BVM-es hulladék a szokásos égetési menüt – ha igen?

Lágler Katalin elmondta, 2015. áprilisban indult a volt Budapesti Vegyi Művek (BVM) területén található veszélyes hulladékok ügyében a kármentesítés. A dorogi égetőre végül 1250 tonna hulladék ártalmatlanítása jutott, a mennyiség majd’ 90 %-át már elégették (170 tonna van még hátra, a magasabb halogéntartalom – klór, fluor – miatt kisebb adagokban, folyamatosan lehet csak beadagolni ezt a hulladékot az égetési menübe) a mintegy 2500 tonnányi összes BVM-es hulladékból. ­­– Ez elsőre, önmagában, nagy mennyiségnek tűnhet, de a mi évi 35 E tonnás égetési kapacitásunknak csak töredéke – mondta az igazgató.

Jelentős halogén-tartalom, adagolt égetés

– Ami fontos ebben a hulladékban, hogy jelentős a halogéntartalma (klór és fluor), magasabb, mint az átlagos veszélyes hulladékoké – mondta el az igazgató. – 5-25 % között mértük az egyes adagokban a halogéntartalmat.

 Az égető technológiáját illetően, fejtette ki Lágler Katalin, azt mondhatjuk, ilyen jellegű hulladékokat napi szinten ártalmatlanítanak amúgy is. Amire minden esetben kell figyelni, amikor magas halogén tartalmú hulladékot égetnek, hogy csak annyi hulladék menjen a tűztérbe egyszerre, amit a füstgáztisztító rendszer jól tud kezelni, úgy, hogy a kibocsátások határérték alattiak maradjanak. – Azt szeretném ugyanakkor megjegyezni – tette hozzá az igazgató –, hogy a BVM-es hulladékok ártalmatlanítása talán szakmailag volt egy érdekesebb, nehezebb feladat, mint más hulladékoké, de nem jelentett ennél nagyobb kihívást a dorogi égetőnek.

A BVM-es hulladék fele jött Dorogra

MNT megjegyezte, akkor ez azt jelenti, hogy a Dorogi Égető égeti el a BVM-es hulladékok legalább felét. Megkérdezte, hogy hol tárolják azt a hátralévő mennyiséget, ami még hátra van?

 – Nem mi tároltuk az anyagot, hanem a Palota Kft., az a cég, amelyik elnyerte ezt a munkát – mondta az igazgató. – Olyan ütemezésben érkezik a hulladék, ahogyan ezt mi el tudjuk égetni.

 – Kiderült már, hogy mekkora mennyiség volt ebből a hulladékból a volt BVM-területen? – Kérdezte MNT. – 2500 tonnát mértek fel, ezt nem mi tudjuk pontosan – jelezte Lágler Katalin. – De ez csak a szennyezésnek egy része, hiszen talaj- és talajvíz-szennyezés is van azon a területen, annak rendbetétele egy következő ütem lesz/lehet.

 Szó esett ekkor arról, hogy volt már korábban egy talajcsere, de az igazgató szerint a talajcserének onnantól kezdve lesz/lehet értelme, hogy elvitték a helyszínről az összes veszélyes hulladékot, azaz a hordók nem szennyezhetik tovább a talajt.

A benzol probléma

A tavaszi üzemlátogatásokon minden üzemtől megkérdeztük, esetleg lehet-e közük ahhoz, hogy – januári áttekintésünk szerint (lásd a cikket itt: www.bit.ly/dke-benzolcikk-2016-01-29) – Dorogon a legmagasabb az összes magyar város közül már jó ideje a benzol-szennyezettség?

 {Kis összefoglaló a témához: a magas benzolszint, például 2016. január 28-án este (21:00-kor) 49,5 qg/m3-es értéket jelentett, miközben Esztergomban ennek csak a tizedét mérték (5,1 qg/m3-t), vagy éppenséggel Budapest belvárosában, a VIII. kerületi Teleki téren csak 1/16-od része (5,1 qg/m3).

 Megfigyelhető, hogy mindig este 17-22 óra között (a közlekedés ekkorra már nem játszik) kezd ez a benzolszint drasztikusan megemelkedni, és reggelre hagy alább a szennyezettség.

 A benzol I. kategóriás veszélyes anyag, azaz a létező legveszélyesebb anyagok egyike. Hozzá képest pl. a PM10 pl. csak III. osztályú veszélyes anyagnak minősül. A benzolról bővebben itt olvashatni: www.kockazatos.hu/anyag/benzol}

Jöhet-e a benzol az égetőből?

A témával kapcsolatos pontos kérdésünk, amit az égetőnek feltettünk, így hangzott: „Okozhatja-e az égető valamely kibocsátása, működése… a Dorogon mért magasabb benzol-kibocsátást?”

A kérdés során MNT ismertette a mért benzol-eredményeket, felhívta a figyelmet arra, hogy a benzol-koncentráció esténként emelkedik meg, és hajnalra, reggelre csökken.

 (Azt is meg kell  említenünk, hogy e benzol-problematikára egyébként egy dorogi kismama hívta föl a figyelmünket még 2015-ben, aki elmondta, hogy mielőtt sétálni viszi kisgyermekét, meg szokta nézni az OLM-es automata mérőállomás aktuális napi jelzéseit. Eközben tűnt neki fel az, hogy Dorogon a környékbeli településekhez képest jóval magasabb benzol-értékeket találni.)

 MNT kiemelte, szokás benzolforrásnak tekinteni a közlekedést, az is, de a dorogi benzol-értékek szempontjából szerinte ez nem tényező, mert közlekedés-mentes(ebb) vasárnapi napokon is ugyanúgy emelkednek az értékek, mint hétköznapokon.  

Az égetőből nem mehet ki benzol

Lágler Katalin vázolta a benzol összetételét, hangsúlyozta, valóban ez egy egészségre erősen ártalmas anyag. Megjegyezte azt is, a gyógyszeriparból már vagy 10 éve kitiltott vegyületről van szó, azaz a gyógyszeripar sem használja. (A Richter 2004-től nem használ benzolt – MNT.) Ez egyúttal azt is jelenti, hogy hozzájuk az égetőbe sem igen érkezik ilyen anyag gyógyszeripari hulladékként.

 – Több dolog miatt gondolom, hogy nekünk ehhez nincs közünk – mondta Lágler Katalin. – Az egyik az, hogy mi 1200-1300 fokon égetünk, ugyanakkor a benzolmolekulák néhány száz fokon szétesnek – mondta az igazgató. – Az régen rossz lenne, ha 1200 fokos égetés után, tőlünk egyben benzol-molekulák tudnának kijutni.

 – A másik dolog, amit észrevettünk – magyarázta az igazgató –, az mérőműszer-hibára utal. Lekértük az adatokat (lásd a melléklet táblázat, amelyet az égető készített) 2015-03-17 és 2016-03-06 között, és egy érdekes dologra lettünk figyelmesek.

2015-03-16 és 2015-05-25 között a maximális mért benzol-érték 10 qg/m3 volt, majd a mérőműszer 2015-05-25 és 2015-09-23 között nem jelzett semmilyen értéket, vagyis vélhetően rossz volt. Eztán viszont, amikortól ismét szolgáltatott a műszer adatokat, megjelentek a magas értékek (egészen 80 qg/m3-ig). Ez esetleg felveti annak a kérdését, hogy vajon a 4 hónapos műszer-leállás után újraindult, újraindított műszer által mért – korábbinál sokszorta nagyobb – értékek helyesek-e.

Ekkor vetette fel Zsombok György, vajon benzol címszó alatt, pontosan, mit is mér(het) a műszer.

 Pintér Gábor elmondta, ők is feltették magukban a kérdést, vajon a mérőműszer összaromás szénhidrogén-terhelést mér, és benzolban fejezi ki ennek értékét, vagy kifejezetten csak benzolt mér, illetve, hogy a műszer milyen gyakorisággal van kalibrálva, ellenőrizve… – Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ, mert a műszert nem mi üzemeltetjük, hanem a környezetvédelmi hatóság – tette hozzá. – Voltaképp, a kérdés, annyiban vonatkozik ránk, hogy hozzájárulhatunk-e valamilyen mértékben, ehhez a magasnak tűnő (ha nem mérésihiba) benzol-szinthez – fejtegette Pintér Gábor. – Erre pedig az a válasz, hogy nem, tőlünk nem mehet ki benzol.

 – Semennyi? – kérdezett rá MNT.

 – Nem tud, hisz 1200 fokon a benzol-molekulák már rég megsemmisültek – szögezte le az igazgató.

Benzolforrás tippek

– Lenne akkor egy olyan csúnya kérdésem… akkor mi lehet vajon a benzol forrása az égetőn kívül? – kérdezte Mohos Nádor Tamás.

 – Különösen érdekes a dolog, ha periodikus a kibocsátás (esténként megy fel a benzolszint – MNT), mert mi pl. nem tudunk periodikusan égetni… – mondta Lágler Katalin. – Akkor mégis csak, lehet esetleg a közlekedés.

 – Ha nem a műszer hibás, milyen forrásai lehetnek még a benzolnak? – kérdezte MNT.

 – Ha mondjuk, valaki műanyagot éget füstgáztisztítás nélkül pl. egy kályhában, kazánban, az tud ilyet produkálni – jegyezte meg az igazgató. És erre a tüzelési módra jellemző lehet a periodicitás…

 Ekkor a HM-csoportból többen közbe vetették, hogy a lakossági fűtés lehet többféle légszennyezés forrása…

 Pintér Gábor azt jegyezte meg ekkor, hogy akkor derülhet ez ki majd, ha a nem fűtéses időszakból is lesznek adatok.

Adatkérés sztori – Levegő Munkacsoport

A harmadik kérdés a Levegő Munkacsoport adatkérésével volt kapcsolatban. 2015-02-23-ai látogatásunkon a Levegő Munkacsoport két munkatársa (Lenkei Péter, Andó Zoltán) is részt vett. Eztán 2016-01-13-án fordultak adatkéréssel az égetőműhöz.

 Mint levelükben írták:

 „Dorogi és környékbeli lakosok aggodalmuknak adtak hangot hozzánk fordulva, hogy biztos jók-e azok a mérések, melyekre Önök az üzemlátogatáson elhangzottakat is alapozzák, mely szerint minden előírt határértéket teljesít a veszélyeshulladék égető mű. Ennek folyományaként az alábbi adatkéréssel fordulok Önök felé, hogy ezeket az aggodalmakat tisztázhassuk.

 Kérjük az elmúlt 3 évre vonatkozóan az alábbiak másolatának megküldését számunkra:

- a beépített folyamatos-emissziómérő rendszer összemérésére vonatkozó, akkreditált vizsgálólaboratórium által az MSZ EN 14181-es szabvány szerint elvégzett vizsgálatok jegyzőkönyveit,

- az évente kötelező akkreditált, 3+1 pontos kalibrálás bizonyítványait,

- a beépített műszerek típusalkalmassági felülvizsgálatának igazolásait,

- a beépített műszerek negyedévente kötelező szervizének munkalapjait.

A mostani látogatásunkkor ezzel kapcsolatban azt kérdeztük az égetőműtől, mire jutottak az adatkéréssel kapcsolatban a Levegő Munkacsoporttal.

 Pintér Gábor elmondta, valóban kaptak januárban egy adatkérési kérelmet a LMCS-tól. Elkezdték összeállítani az adatpaksamétát, de oly akkora anyagról volt szó, hogy végül úgy határoztak, a dokumentáció nagy terjedelmére való tekintettel, inkább a LMCSP munkatársait kérik meg, hogy jöjjenek Dorogra be hozzájuk, ha bármelyik kért dokumentumot át szeretnék tanulmányozni. Ezt aztán 2016-03-11-én meg is írták a szervezetnek. Most itt áll az ügy (a LMCSP-nak írt levelet elküldte nekünk Pintér Gábor e-mailen).

Fejlesztések a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

Korábbi látogatásunk alkalmával elhangzott, hogy az égető sokszor elébe megy a várható környezetvédelmi szigorításoknak, illetve saját kezdeményezésként is folyamatosan tesz lépéseket a szennyezőanyag-kibocsátások mérséklésére. Negyedik kérdésünk így arra vonatkozott, mit tettek – technológiai, szervezeti… bármilyen változás, változtatás, optimalizálás – mostanában azért, hogy jobb legyen a levegő minősége, kevesebb károsanyag-kibocsátással dolgozzanak?

Lágler Katalin elmondta, a kibocsátási értékek táblázatán látszik, hogy 2015-ben a határérték 35 %-ánál magasabb érték – a napi határértékek százalékában kifejezve – nem volt. – Azt gondolom – mondta a vezető –, az már egy „önkéntes dolog”, a kibocsátás-csökkentésre vonatkozó helyes hozzáállás, hogy mi folyamatosan próbáljuk a kibocsátási értékeket egyre lejjebb nyomni. Minden kibocsátási érték esetében – a NOX-tól, a hidrogén-kloridokig – elmehetnénk akár 100 %-ig is, de folyamatosan arra törekszünk, hogy ettől minél távolabb kerüljünk.

 – Vehetnénk aztán példának ez ügyben a dioxin-mentesítő katalizátort is, mert az is egy önkéntes vállalás, nem előírás, nem kötelező alkalmazni – fejtette ki Lágler Katalin.

 – Aztán: a porkibocsátási értéket úgy tudtuk drasztikusan mérsékelni, hogy kicseréltük az elektrofiltert egy zsákos porleválasztó rendszerre, ami sokkal hatékonyabb.

– A halogének megfogásánál is törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen a kibocsátás, ezt a lehető legpontosabb, legjobb mészhidrát-adagolással lehet elérni.

 – A tartályparkban lévő folyékony hulladék tárolókat nitrogén-párnával láttuk el, hogy minél kisebb legyen a kipárolgás, ez is egy önkéntes vállalás volt.

 – Nem „kibocsátásügyi dolog” ugyan, de fontos tavalyi fejlesztés a hordóprés: ami kilyukasztja, kimossa, összelapítja azokat a hordókat, amelyek tisztíthatók (pl. nem kötött bele az anyag). Ezeket a hordókat így nem kell égetni, hanem egyenesen a kohóba kerülhetnek.

 – Fontos újdonság, az ún. fizikai-kémiai kezelő-rendszer, amit 5 éve építettünk meg, de csak most kaptunk rá használatbavételi engedélyt. Ennek az a lényege, hogy ne kelljen olyan vizes hulladékokat elégetni, amelyek esetében e kezelőrendszerrel is szétválasztható az égetendő szennyezett rész a víztől.

 – Most ennyit szedtünk össze, még sok mindent találhatnánk, de talán ez is mutatja, hogy dolgozunk a korszerűsítésen folyamatosan.

Az égető önképe, küldetése…

Fontos megérteni azt is, miként tekint magára a hulladékégető, miért tekintik ők társadalmilag hasznosnak a saját tevékenységüket. Röviden: azt tartják magukról, hogy azok közül valók, akik a fogyasztói társadalom árucikk-termelő dömpingje folytán előálló veszélyes melléktermékeket „eltakarítják”.

 A beszélgetésen arra kérdezett rá MNT, ez a megfogalmazás fedi-e a valóságot?

– Ezzel teljesen egyetértünk – mondta Lágler Katalin –, hiszen mi azt gondoljuk, valljuk, hogy az égetőmű egy környezetvédelmi létesítmény, a magyarországi környezetvédelmi infrastruktúra egyik legfontosabb eleme. Azt gondoljuk, ha ez a mű nem lenne, akkor ez az általunk évente ártalmatlanított 35 E tonna veszélyes hulladék, akárhova is kerülhetne, akárhol is szennyezhetne.

 – Ezzel együtt nagyon fontosnak tekintjük, hogy annak ellenére, azzal együtt, hogy ez egy nyereségérdekelt vállalkozás, az első mindig a biztonság. Ez vonatkozik a kibocsátásokra éppúgy, mint a dolgozók biztonságos munkavégzésére. És csak ez után jöhet az, hogy nyereségérdekelt gazdasági társaság vagyunk.

Elérhető legjobb technika vizsgálat

– 2015-ben kellett megújítania az égetőnek az ún. Egységes Környezethasználati Engedélyt (IPPC) – mondta el MNT. – Ennek során főként azt kell vizsgálni, hogy az üzemben használatos különféle technológia folyamatok, technológiák az ún. elérhető legjobb technológiák-e vagy sem. A kérdés tehát itt az, hogy az elérhető legjobb technológiát használja-e az üzem minden fronton, vagy esetleg vannak olyan pontok, ahol jobbítani kellene a technológiát? Ha vannak ilyen pontok, melyik 3 a legfontosabb?

Elérhető legjobb technika fogalma (www.kornyezeti-hatasvizsgalat.hu/egyeb/elerheto-legjobb-technika)

Az elérhető legjobb technika (BAT – Best Available Techniques) összefoglalva azokat a technikákat jelenti, amelyeket a környezetterhelések megelőzése és – amennyiben az nem valósítható meg – csökkentése, valamint a környezet egészére gyakorolt hatás mérséklése érdekében alkalmaznak, és amely a kibocsátások határértékének, illetőleg mértékének megállapítása alapjául szolgál.

Az elérhető legjobb technika ennek értelmében:

  • legjobb az, ami a leghatékonyabb a környezet egészének magas szintű védelme érdekében;
  • elérhető az, a melynek fejlesztési szintje lehetővé teszi az érintett ipari ágazatokban történő alkalmazását elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett, figyelembe véve a költségeket és előnyöket, attól függetlenül, hogy a technikát az országban használják-e vagy előállítják-e, amennyiben az üzemeltető számára ésszerű módon hozzáférhető;
  • a technika fogalmába beleértendő az alkalmazott technológia és módszer, amelynek alapján a létesítményt tervezik, építik, karbantartják, üzemeltetik, és működését megszüntetik.
Összefoglalóan tehát az elérhető legjobb technika (BAT) mindazon technikákat – beleértve a technológiát, a tervezést, karbantartást, üzemeltetést és felszámolást – jelenti, amelyek elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett gyakorlatban alkalmazhatóak, és a leghatékonyabbak a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából.

BAT, égető: 1 ponton kell javítani

– Óriási munka volt az IPPC-engedély kérelem megvalósítása – mondta Lágler Katalin. – 82 pontot kellett megvizsgálnunk az égetőmű technológiájában, hogy teljesítik-e a BAT követelményeit.

 – 81 pont esetében megfelel a technológiánk a BAT-követelményeknek, egy pont a higany-leválasztás – esetében kell javítani a technológián. Most is leválasztjuk a higanyt, de szükséges egy mostaninál jobb technika alkalmazása erre. Itt egyébként van egy újdonság is, a higanynak is bele kell kerülnie pár éven belül a folyamatosan mérendő kibocsátások körébe az EU-s előírások szerint.

Automatikás leállítás, nem éppen egy gomb

Korábban elhangzott, mondta MNT, hogy az égetőben az ártalmatlanítási technológiát vezérlő automatika a legkisebb rendellenességet észlelve azonnal, emberi beavatkozás nélkül is leállítja a folyamatokat. KÉRDÉS: mit jelent a leállítás pontosan? Hogyan tud ez lezajlani?

 – Ez egy kicsit leegyszerűsített megfogalmazás (a referencia-filmből), ami az érthetőséget célozta – mondta az igazgató. Az égető technológiáját felügyelő rendszer egy bonyolult mechanizmus, amiben sok szabályzó, relé stb. van. Nem egy gombnyomás folytán áll le a rendszer működési rendellenesség esetén. Rengeteg beavatkozási pont van, amit figyelünk, a kibocsátások, a nyomás, égetőtér hőfoka, stb. – legalább húsz ilyet fel lehet sorolni.

Tehát, automatika rendszerek vannak. Ez a filmben nem szerencsés, mert azt a képzetet kelti, hogy van egy nagy piros gomb, amit, ha megnyomunk, leáll az égetőműben az ártalmatlanítás, de ez ennél bonyolultabb dolog.

Dioxin-mérés – változás lesz

MNT: Múltkor beszéltünk arról: „dioxin-mérés ügyben várhatóan pár éven belül szigorodhatnak az EU-ban a szabályzók”. KÉRDÉS: tudunk-e arról, hogyan konkretizálódott ez, kell/kellett-e emiatt valamit lépni?

 – A műszaki fejlesztések most arra irányulnak, hogy folyamatos dioxin-mintavétel legyen a füstgázból – magyarázta Lágler Katalin. – A vett mintákat pedig időnként meg fogják vizsgálni laborban. Ezt mi is beterveztük, néhány éven belül be fogjuk építeni, amikorra lesznek olyan megbízható műszerek, amelyek tudják ezt a dolgot.

 – Amit hozzátennék ehhez – mondta a vezető –, ezt nem a hozzánk hasonló művekre találták ki, amelyekben dioxin-mentesítő katalizátor van, amelyen nem tud átmenni bomlás nélkül a dioxin-molekula.

 A legtöbb égetőben nincs dioxin-mentesítő, csak aktív szenet használnak, ami adszorbeálja, magához vonzza a dioxinokat, és akkor ennek a hatékonysága változó, amit nyilván nem árt figyelemmel kísérni pl. folyamatos mintavételezéssel.

 – A dioxin-mentesítő működtetése drága mulatság? – kérdezte MNT.

 – Önmagában a katalizátor-beruházás több száz millió forint volt, és aztán cserélni kell benne a védőréteget, az 2-3 évente tízmilliós összeg. A legtöbb égető ezt próbálja elkerülni, inkább betesz egy tartályt a füstgáz-tisztító rendszerébe, és abba aktív szenet tölt. De hogy ennek mennyisége 2 vagy 20 kiló (minél több, annál hatékonyabb a dioxin-megkötés), azt nehéz ellenőrizni, e miatt találták ki ezt az előbbiekben leírt félfolyamatos dioxin-monitoring megoldást. Ugyanakkor: a katalizátor az a magasszintű, biztonságos megoldás, ami az aktív szenes megkötésen kívül a jó megoldást nyújtja.

A lakossági tüzelések is termelhetnek dioxint

– Hozzá kell tenni, hogy amikor megvalósul ez a dioxin-mérés, abban mi jók leszünk, de amit a fűtések, tüzek, égetések jelentenek a környéken az egy komolyabb dioxin-probléma – magyarázta Lágler Katalin. Azzal kellene foglalkozni.

 – A benzolkérdésnél felmerült, hogy ha kazánban műanyagot égetünk – folytatta a vezető –, abból benzol származhat… de nem csak az, hanem jókora dioxin-kibocsátással is jár.

 – Előfordulhat-e, hogy egy vegyes tüzelésű ház, több dioxint bocsát ki, mint az égetőmű? – kérdezte MNT.

 – Egy nagyon rossz minőségű égetés, nagyon sok dioxint tud produkálni – válaszolta Lágler Katalin. – És mivel nem magasak a házak kéményei, azok bizony telibe kaphatják a szomszédos településrészeket. Erről vannak tanulmányok, minek az égetése, minek a füstölése, milyen kibocsátásokkal jár.

 – De nincsenek mennyiségek mellette, mondta MNT. – Legalábbis olyat nem láttam, hogy arra figyelmeztetnék az állampolgárt, ha begyújt otthon műanyaggal, akkor több dioxint képes előállítani, mint pl. a dorogi égetőmű. Ez lehetséges?

 – Igen, az – válaszolta Lágler Katalin.

Dioxinhoz halogén-tartalmú műanyagot kell égetni

– Ahhoz, hogy dioxin keletkezzen, klór vagy halogén tartalmú anyag égetése szükséges, jegyezte meg Zsombok György. Tehát, ha egy olyan műanyaggal gyújtunk be, amiben nincsenek halogén anyagok, dioxin sem keletkezik. De például a klórtartalmú fehér, nehezített papír nem elég oxidatív, azaz rossz, füstös égetésekor már dioxin keletkezik. Tehát, bármennyire meglepő, ha egy ház kazánjába beledob az ember egy adag fényes, fehérített papírt (nem újságot), abból dől a dioxin.

 – És az avarégetéskor keletkezik dioxin? – kérdezte MNT.

– Nem, ott más káros anyagok szabadulnak fel – adta meg a választ Zsombok György – úgynevezett PPT-k, policiklusos vegyületek.

A higany-kibocsátást is folyamatosan kell mérni hamarosan

MNT: a folyamatos mérés során hét füstgáz-összetevőt mérnek {Nitrogén-oxidok (NOx), kéndioxid (SO2), sósav (HCL), szén-monoxid (CO), hidrogén-fluorid (HF), por, szén-hidrogének (CHx)}.

 E mérésnek, mintázásnak az a feladata, hogy  a hulladékégetés minőségével/milyenségével kapcsolatban szolgáljon információkkal. Akkor jó az égés, égetés, ha ezek az égetés közben keletkező szennyezőanyagok bizonyos értékek alatt mutatkoznak.

 KÉRDÉS: Várható-e, hogy a 7 folyamatosan mérendő füstgáz kibocsátási paraméteren túl újabb kerül a folyamatosan mérendő anyagok listájába? Ha igen, melyik, és ennek milyen hatása lesz/lenne az égetési technológiára, kell-e valamit változtatni e miatt?

 – Ahogy az már a beszélgetés során előjött, a higanyt kell majd pár éven belül folyamatosan mérni, és a dioxin félfolyamatos mérését szeretnénk majd megvalósítani – válaszolta Lágler Katalin.

 – Mit jelent az, hogy „szeretnénk” – kérdeztünk vissza.

 – Azt, hogy nem tudjuk pontosan még, jogszabályilag, mikor lesznek ezek kötelező mérési feladatok Magyarországon, de a vállalat már most készül ezek megvalósítására, hogy amikor megjelenik a kötelezés, jogszabály erre, akkor ezt meg tudjuk valósítani – magyarázta az igazgató.

Dioxin-mérési eredmények 2013-2015

– Volt-e hatósági dioxin-mérés az elmúlt 3 évben, ha volt, mi volt az eredménye? – kérdezte MNT

– Minden évben volt/van dioxin-mérés – válaszolta az igazgató. – Az elmúlt 3 évben a határérték 13-65 %-a között mértük e kibocsátást.

12 év után – kérik majd a csapadékvíz patakba bocsátását

– Jelenleg a csapadékvizet a 2004-es Duna-szennyezéses havária miatt született felügyelőségi kötelezés értelmében nem bocsát(hat)ják ki a telephelyről – ismertette a helyzetet MNT. – Hiába tiszta ez a víz – akkor egy olyan határozat született, az égetőműből semmilyen vizet nem lehet kibocsátani közvetlenül a természetbe. Így ezt a vizet is – bár ki van építve rá a külön gyűjtőrendszer –, a Richter szennyvíztisztítójára küldik. KÉRDÉS: a csapadékvíz továbbra is a Richter szennyvíztisztítójára megy, vagy a felügyelőség engedélyezte ennek Kenyérmezei-patakba bocsátását?

 – Még nem változott ez, de azt gondoljuk, hogy ez egy pazarló magatartás, hogy az összegyűjtött, gyakorlatilag tiszta csapadékvizet a Richter szennyvíztisztítójába kell vezetni

 – Kérelmezték a felügyelőségtől, hogy ezt ne kelljen, és nemet mondtak rá? – kérdezte MNT.

– Nem, most tervezzük, hogy beadjuk e kérelmet, mert értelmetlen a csapadékvizet szennyvíztisztítóra vezetni.

Utolsó kérdésünk

– Az elmúlt egy évben volt-e olyan hatósági ellenőrzés, amely megállapított olyasmit, amin változtatni kell? – tettük fel utolsó kérdésünket. – Erre röviden tudunk válaszolni, nem volt ilyen – mondta Lágler Katalin.

Látogatóink kérdezték

Még Miskolcról is érkeztek az égetős üzemlátogatásra. F. Nagy Zsuzsanna például, a Zöld Kapcsolat Egyesülettől. Ez az egyesület most épp azért küzd, hogy Miskolcon ne indítsanak be egy évi 56 000 tonna hulladékot elégető cementgyárat. Ő sok kérdést tett fel, ebből egyet szemezgettünk, már csak azért is, mert e kérdések feltevése közben derült ki, hogy 8 E tonnával szeretné növelni égetési kapacitását a Dorogi Égetőmű.

F. Nagy Zsuzsanna azt kérdezte például, a fogadott hulladéknak hány százaléka veszélyes, és van-e fogadott hulladékban kommunális hulladék? – 90-95 % a veszélyes hulladék aránya, kommunális hulladékot pedig nem ártalmatlanítunk – válaszolta Lágler Katalin.

Évi 8000 tonnával több hulladékot szeretnének égetni

Eztán Lágler Katalin – voltaképp, erre irányuló kérdés nélkül –, elmondta, hogy most adtak be egy kérelmet, hogy a 35 E tonna helyett hadd égessenek 8 E tonnával többet, összesen 43 E tonna hulladékot évente. Ok: a hulladékok fűtőértéke az elmúlt 10 évben jelentősen lecsökkent. Ugyanazt a hőmennyiséget ma már csak több bevitt anyaggal tudjuk előállítani.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #827 Brandon 2018-09-29 18:19
Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one
and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
I get so much lately it's driving me insane so any assistance is very
much appreciated.

Feel free to surf to my page: live casino hotel phone number: http://intermarineusa.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fdownloads%2F75-download-ace333
Idézet
0 #828 Leon 2018-09-30 01:08
Can I simply say what a relief to uncover someone that truly knows what they are talking about on the internet.
You actually realize how to bring a problem to light
and make it important. More and more people really need to
read this and understand this side of the story.
I can't believe you are not more popular given that you most certainly possess the gift.


Feel free to surf to my blog :: 3star88 malaysia: https://www.weclub88.com/
Idézet
0 #829 Hannelore 2018-09-30 01:21
My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the expenses.
But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on various websites for about a year and am nervous
about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
Any kind of help would be really appreciated!

Feel free to visit my web blog live22
apk: https://kasino.vin/downloads/71-download-live22
Idézet
0 #830 Kassie 2018-09-30 09:54
Thankfulness to my father who informed me regarding this website, this website is truly awesome.


Here is my web-site :: laptop with m2 slot: http://images.google.com.gh/url?q=http://mensetsu-manner.com/comment/html/?49106.html
Idézet
0 #831 Victorsar 2018-09-30 12:44
a recent usa today article
Idézet
0 #832 Willy 2018-09-30 12:48
So why not test out live onlive blackjack and discover why a lot of people have switched
from traditional to online. Thus, the gambling can keep the
amusement without eliminating the profitable component.

Here is my web blog ... scr 888: https://www.lionking96.net/promotion
Idézet
0 #833 Rod 2018-09-30 13:37
When I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and
from now on every time a comment is added I receive 4 emails free casino cash with no deposit: http://www.google.co.ug/url?sa=t&rct=j&q=2+kings+4+1-7+pdf&source=web&cd=59&cad=rja&ved=0CFQQFjAIODI&url=http%3A%2F%2Fweclub88.com the same comment.
Perhaps there is a way you are able to remove me from that service?
Kudos!
Idézet
0 #834 Lorena 2018-09-30 14:38
I all the time emailed this weblog post page to all my
friends, since if like to read it afterward my
friends will too.

Also visit my page :: online casino malaysia credit card: http://Wninsdirect.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=realcuriousworld.com%2Floyalty-programs-casino%2F&count=41
Idézet
0 #835 Nickolas 2018-09-30 20:02
Greetings from Colorado! I'm bored at work so I decided to browse your blog on my
iphone during lunch break. I love the info you present here
and can't wait to take a look when I get home. I'm shocked at how
fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI,
just 3G .. Anyways, amazing site!

Here is my weblog mega casino coupon codes: http://www.firstamericanpaymentsystems.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=forumtchat.xooit.com%2Fredirect1%2Fhttp%3A%2F%2Fkasino.vin%2Fdownloads%2F69-download-mega888
Idézet
0 #836 Yong 2018-10-01 11:50
I'm gone to inform my little brother, that he should also go to see this webpage on regular basis to take updated from hottest gossip.


My homepage - ntc33 login: https://Kasino.vin/home/ntc33/49-ntc33-newtown-casino
Idézet
0 #837 MarioBef 2018-10-04 13:06
zooporn
porno video
porno free
zooporn
zooporn
Idézet
0 #838 Faith 2018-10-04 22:57
It's wonderful that you are getting thoughts from this paragraph as well as from our dialogue made here.Check out my website newtown english casino: http://invasion.tap4Fun.com/forum/member.php?u=659087-RhysA0681
Idézet
0 #839 Christin 2018-10-05 00:17
It's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this brilliant blog!
I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group.

Chat soon!

Have a look at my web-site :: scr888 min deposit rm1: http://www.jugon.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fhome%2F918kiss-scr888%2F48-918kiss-scr888
Idézet
0 #840 Dennis 2018-10-05 01:20
Wow! This blog looks exactly like my old one! It's on a entirely different topic but
it has pretty much the same page layout and design.
Excellent choice of colors!

Also visit my site - lucky palace casino: https://Kasino.vin/downloads/70-download-lpe88
Idézet
0 #841 Jolene 2018-10-05 02:32
We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
Your web site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be
thankful to you.

Feel free to surf to my web site Microgaming Singapore: https://3King88.com/
Idézet
0 #842 RichardRab 2018-10-05 12:16
can you purchase viagra online
viagra generic
sildenafil citrate 100mg tab dosage
viagra online
viagra 100 mg ou cialis 20mg
Idézet
0 #843 PhillipKEX 2018-10-05 12:18
sildenafil 15mg
buy viagra online
buy viagra adelaide
buy viagra
viagra money order
Idézet
0 #844 Jonathon 2018-10-05 18:36
Hi I am so grateful I found your webpage, I really found you by mistake,
while I was searching on Digg for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a marvelous post and a all round
enjoyable blog (I also love the theme/design), I don't have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it
and also included your RSS feeds, so when I
have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic job.Feel free to visit my web blog: 3win8
download: https://kasino.vin/home/3win81/54-3win8-mobile-slot
Idézet
0 #845 Marlon 2018-10-05 23:04
Does your blog have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to shoot you an email.

I've got some ideas for your blog you might be
interested in hearing. Either way, great website and I look
forward to seeing it improve over time.

Also visit my blog; scr888
wukong: http://kqxcnocq847sgpis.mihanblog.com/post/comment/new/4/fromtype/postone/fid/1495996500592b18547ce74/atrty/1495996500/avrvy/0/key/a01c9b683ad2c16cd0a5076d016c4be7/
Idézet
0 #846 Siobhan 2018-10-06 14:20
If you want to increase your knowledge simply keep visiting this web page and be updated
with the most up-to-date information posted here.


Feel free to visit my webpage :: online
poker bad beats: http://gcllimo.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fhome%2F3win81%2F54-3win8-mobile-slot
Idézet
0 #847 Ralphwag 2018-10-06 15:19
they don't know about us
mega millions winning numbers history
what about us lyrics
comcast history
dvla mot history
Idézet
0 #848 ManuelFexia 2018-10-06 15:35
about us template
gko
groovy history
clear browser history
something
Idézet
0 #849 Delores 2018-10-07 16:51
Please let me know if you're looking for a writer
for your site. You have some really great posts and I think
I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
Please send me an e-mail if interested. Thanks!

Here is my page online casino yazino: https://www.api.de/hsdetails.php?url=918.network%252Fcasino-games%252F68-rollex11&hs=apc
Idézet
0 #850 Marcela 2018-10-07 20:02
Write content around these keywords that might help your searchers.
Kim subscribed with Associated Content in March
of 2007. So, the first step plays some sort of here extremely.
Search Engine Optimization sounds difficult to most.


Also visit my webpage :: live
blackjack minimum bet: http://www.springbokpoker.com/are-you-fond-of-casinos/
Idézet
0 #851 Layla 2018-10-08 16:32
In order to put up good content within your blog.
Advertising keep on producing good content, they will
love to visit and once again. It's just that if you can be searched, it should
be searched.

Visit my blog post: 3win8 slot: http://www.ezyget.com/index.html
Idézet
0 #852 Mervin 2018-10-08 17:01
It's better to quit then to continue playing and losing your money.
She is also known for her award-winning documentaries Killing Us Softly, Slim Hopes,
and Calling the Shots. A growth that is nothing less than amazing.


Here is my website :: super sport
bet: http://minsk-love.ru/fr/tips/?tip=ExternalLink&link=http://www.ezyget.com/esport.html
Idézet
0 #853 Shalanda 2018-10-09 02:23
There's certainly a lot to learn about this topic.
I really like all the points you made.

Here is my weblog - smackdown live results 22 august 2017: http://www.firedepartmentcontracts.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=wazavuwhunych.mihanblog.com%2Fpost%2F6
Idézet
0 #854 Patrice 2018-10-09 06:49
I'd like to thank you for the efforts you've put in penning this site.
I really hope to check out the same high-grade blog posts by you
later on as well. In fact, your creative writing abilities
has encouraged me to get my own site now ;)

Also visit my webpage - play8oy android download: http://webmail.ysljdj.com/redir.php?http://www.championtrailerllc.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fdownloads%2F72-download-play8oy
Idézet
0 #855 Melina 2018-10-09 06:51
This is really interesting, You are a very skilled blogger.
I've joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post.
Also, I have shared your website in my social networks!


My web site ... ocean king strategy: http://images.google.cz/url?q=http://kasino.vin/home/playboy/57-playboy-casino
Idézet
0 #856 Geraldo 2018-10-09 16:44
A blog organises your information effortlessly for the benefit of the number of visitors.

The is actually Google has become better and at
sifting the wheat from the chaff. Remember the reader wants good
content.

Here is my web blog - ace333 apk download: http://www.ezyget.com/index.html
Idézet
0 #857 SydneyHaw 2018-10-10 22:56
will viagra ever be generic
generic viagra online
us customs generic viagra
generic viagra
diferencia viagra 50 100 mg
viagra generic
buy viagra without doctor prescription
generic viagra prices
viagra prices cvs pharmacies
Idézet
0 #858 Bradleyinary 2018-10-10 22:58
sildenafil citrate tablets 150 mg
buy viagra
viagra pfizer price
generic viagra
illegal buy viagra someone
online viagra
viagra online uk cheap
generic viagra online
viagra how long does it last with 100 mg
Idézet
0 #859 MichaelWeT 2018-10-10 23:00
can you buy viagra germany
generic viagra prices
price comparison levitra cialis viagra
buy viagra online
generic viagra 50mg price
generic viagra online
viagra 100 mg virkning
viagra generic
best prices generic viagra
Idézet
0 #860 Leonore 2018-10-11 19:16
Good day I am so excited I found your web site, I really found you by accident,
while I was searching on Aol for something else,
Regardless I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
I don't have time to go through it all at the minute but I have bookmarked
it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.


My blog post ... ardent progressive systems: http://%2Fhome%2Flpe888%2F52-lpe88-lucky-palace-casino/node/43/track
Idézet
0 #861 ShawnBus 2018-10-11 22:58
pink viagra pill women
viagra 100mg
kamagra sildenafil 100mg tablets
viagra generic
prix viagra 100mg pfizer
online viagra
buy viagra online uk
generic viagra
ordering cialis viagra
Idézet
0 #862 Stevenmit 2018-10-11 22:58
out date viagra pills
viagra 100mg
i wanna buy viagra
viagra online
viagra sale cyprus
viagra online
buy viagra in europe
generic viagra prices
buy viagra london ontario
Idézet
0 #863 Wendellnep 2018-10-11 22:59
buy viagra birmingham
buy viagra online
can i buy viagra in canada over the counter
viagra online
can get viagra chemist
generic viagra online
what the best site to buy viagra
buy viagra online
dosis viagra 50 mg
Idézet
0 #864 Hilda 2018-10-12 10:35
A blog organises your information effortlessly for choose
the targeted customers. Eggs - Eggs not merely cheap, in addition full of proteins.
You get instant traffic from Google within early months of blogging.Here is my web page; sky casino latvia: https://Url.Moosaico.com/167145
Idézet
0 #865 Princess 2018-10-12 11:58
Well, you don't really need to worry, because when the technology evolves right now, gaming is also
escalating. In fact, all slot games that possess the qualities shown below can be termed
as well online slot games.

Feel free to surf to my web site ... scr888 baru: http://inlandexchange.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=toothandclaw.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3DWww.Lionking96.net%2Fcontact-us
Idézet
0 #866 Sherri 2018-10-12 17:26
Internet advertising are getting smarter and smarter. Just about
any blender will do, though these days they are even making blenders specifically for making drinks.

Google LOVES pages that are applicable to the search
terms.

Here is my site - 918kiss game online: http://www.greektheatrela.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=jom.fun
Idézet
0 #867 MichaelPlogs 2018-10-12 22:44
buy viagra hawaii
viagra generic
generisches viagra bestellen
generic viagra prices
difference between 25mg 50mg and 100mg viagra
generic viagra online
order prescription viagra
viagra generic
viagra what does the pill look like
Idézet
0 #868 ThomasBub 2018-10-12 22:44
funny generic names viagra
buy viagra online
cheap sildenafil citrate 100mg uk
viagra 100mg
generic viagra online fast delivery
generic viagra
a quando viagra generico in italia
viagra generic
prijs viagra 100mg
Idézet
0 #869 BruceBow 2018-10-12 22:45
online dr for viagra
viagra online
para que sirve la sildenafil 50 mg
viagra online
cheapest price on generic viagra
generic viagra prices
stop getting viagra emails
viagra 100mg
best way get viagra work
Idézet
0 #870 Jamel 2018-10-13 08:18
This implies that merely the first few sites your past results get all the traffic.
However, as man or woman who is involved with affiliate marketing for years, I see
blogging slightly differently.

Feel free to visit my page :: 918
kiss: http://www.ezyget.com/index.html
Idézet
0 #871 WillieShect 2018-10-13 20:20
buy viagra nepal
generic viagra
can buy viagra online australia
viagra 100mg
when is generic viagra coming out
viagra generic
what is the color of viagra pills
buy viagra online
sildenafil ag 50 mg
Idézet
0 #872 Donaldopips 2018-10-13 20:20
is generic viagra available in the united states
viagra online
can i buy viagra in tenerife
buy viagra online
viagra generic overnight shipping
generic viagra
viagra for women online
generic viagra
can viagra and tramadol be taken together
Idézet
0 #873 Lancebax 2018-10-13 20:20
viagra generico spagna
buy viagra
real viagra vs generic viagra
buy viagra
viagra 3800mg
viagra online
viagra online kopen
viagra generic
acquistare viagra online sicuro
Idézet
0 #874 Richardzoode 2018-10-14 18:51
generic viagra cheap online
generic viagra prices
how to get viagra in boots
buy viagra
can you buy viagra otc canada
buy viagra online
blue pill like viagra
generic viagra
cheap viagra jelly uk
Idézet
0 #875 Gregorylok 2018-10-14 18:52
different kinds of viagra pills
buy viagra
nombre generico de la viagra
buy viagra online
viagra jelly for sale in uk
viagra online
legality of purchasing viagra online
buy viagra online
should i order viagra online
Idézet
0 #876 VictorCuh 2018-10-14 18:52
generic viagra men
viagra 100mg
se debe tomar sildenafil 50 mg
buy viagra
legal order viagra overseas
viagra generic
viagra naturale vendita online
viagra online
cialis levitra viagra price
Idézet
0 #877 Iva 2018-10-17 09:23
Hello to every one, for the reason that I am really keen of reading this web site's post to be updated on a regular
basis. It contains fastidious stuff.

my web blog; live roulette is rigged: https://login.mephi.ru/login?allow_anonymous=true&service=http%3A%2F%2F918.network%2Fcasino-games%2F69-ntc33-newton-casino
Idézet
0 #878 Lindsay 2018-10-18 03:16
Hi there I am so excited I found your site, I really found you by mistake,
while I was searching on Digg for something else, Anyhow I am
here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a
all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don't have time to read through it
all at the moment but I have saved it and also added your
RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
Please do keep up the superb job.

Feel free to surf to my weblog ... 22708 live running status: http://Www.Collegegolf.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fdownloads%2F71-download-live22
Idézet
0 #879 Tawanna 2018-10-18 05:13
There are lot of SEO Friendly Directories relating
to the web. This like way to obtain connected with your targeted customers directly.
And believe me, it is make your internet site important.


Here is my blog post :: n33: https://918Kiss.host/downloads
Idézet
0 #880 Susana 2018-10-18 05:17
Never underestimate the action of viral marketing.

You can talk with people, ask and answer question. Perhaps it
is not the links that got the opponent where usually are
now. Now, here could be the punchline, so to speak.Look at my homepage - ntc33 download: https://918Kiss.bid/downloads/219-download-ntc33
Idézet
0 #881 Matilda 2018-10-18 06:05
Next would come the advertising, invitations, mailings, registrations, consequently on. Visual displays becomes ineffective if you
are using the same ideas over and also over. Isn't which the much nicer
thought/feeling?

Also visit my weblog - g casino live entertainment
sheffield: http://americanpost.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.ezyget.com%2Findex.html&
Idézet
0 #882 Elke 2018-10-18 06:37
Article writing is also a fun, if you know then you can write if not it is difficult to write.


my web-site ... ntc33 login: https://kasino.vin/downloads/68-download-ntc33
Idézet
0 #883 Jayne 2018-10-18 20:50
This is one of the simplest and easiest strategies to make a
salary online. Starting a site or blog and striving to figure how
to get your site to rank can become quite a pursuit.


My web-site ... mega 888: https://918kiss.bid/downloads/216-download-mega888-for-android-and-ios
Idézet
0 #884 Genia 2018-10-19 18:27
Is the Penguin not so great for SEO and blog page?
Truly, what is price of the vehicle to a viewer in knowing that he's visitor #35,463?
Before you hire, check writing specimens.

my web blog ace333 download: https://918kiss.bid/downloads/222-download-ace333-apk-to-phone-for-android-and-ios
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hulladékégető Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás