Panelbalekok és palimadarak

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Panelbalekság és távfűtés közötti összefüggést taglaló cikkünknek (Távfűtés: „panel-balekokkal” finanszíroztatják a hazai áramtermelést?) hatalmas utóélete van az interneten - mint szerző (Nádor Tamás), a panelbalek kifejezést megguglizva ennek időnként utánanézek a neten. A lényeg az, hogy fél év alatt voltaképpen átment az információ, köztudott lett az a dolog, hogy visszaélés számba megy a távhőt leszámlázni aranyáron, az áramhasznot pedig zsebre dugni. Ha már a Hócipőben is erről poénkodnak, akkor ezt már mindenki tudja.Az alábbiakban beidézzük ez a Hócipő-írást, mint "kis színest".

 

 Panelbalek-riport (Hócipő - 2009. 01. 28.)

 

Vajon mit tud az átlagember arról, hogy a távfűtésnél az elektromos áram termelésekor keletkezett hő, más néven hulladékhő vándorol a csövekben, és nem mindig a ruszkiktól várt földgáz?

 – Tetszik tudni, hogy mivel fűtenek?
 – Hogyne, radiátorral.

 – Na de azt tudja, hogy abban milyen fűtőanyag van?
 – Gondolom, gáz.
 – És ha azt mondom, hulladékhő?
 – Hát az lehet, mert a férjem egyszer a fűtőtest mellett hagyta az egyik szemeteszsákot, azt’ az elkezdett égni, hát akkor nem fáztunk, az biztos.
 – A hulladékhő az elektromos áram termelésekor keletkezik.

 – De mi nem villannyal fűtünk.
 – Valóban nem, de a radiátorban sokszor nem földgáz van, hanem hulladékhő.
 – Na most teljesen összezavart! Tehát ha felgyújtom a villanyt, akkor kigyullad a kuka, és valaki azzal fűt? Hát a csövesek itt lenn szoktak ilyet, de ők öngyújtóval meg gyufával vacakolnak, azt mindig jön ki a tűzoltó.
 – Kedves hölgyem, nem erről van szó. Az erőművekben, mondjuk, Pakson – ugye – elektromos áramot termelnek. Na most ilyenkor hő keletkezik, ezt hívják hulladékhőnek, és a távfűtéskor sokszor ezt használják.
 – És hogy nyomják bele a villanyhőt a fűtőtestekbe? Szerintem ez nem is igaz, maga valami kandi kamerától jött a’ ertéelltől, nem?
 – Nem. Biztosan nem. Én mindössze annyit szerettem volna önnel közölni, hogy sok esetben önnel feleslegesen fizettetik ki a gázt, hiszen – tudtán kívül – nem is azt használ, hanem egy kémiai mellékterméket. Egyszerűen fogalmazva: az ön zsebéből többet szednek ki, mint amennyit fogyaszt.
 – Jaaa... hát azt tudom. Csak fizetek, mint a katona, vagy hogy szokták ezt mondani, azt alig jövök ki a nyugdíjamból. De hát mit tudunk tenni ellene? Palira veszik az embert, ha akarja, ha nem!


Áramtermelés balekjai

Az áramtermelés balekjai  A hőerőművek egyszerre termelnek áramot és hőt: egyiket eladva az áramszolgáltatónak, a másikat – az áramtermelés „hulladékhőjét” – eladva a távfűtéses lakásokban élőknek. Ha ebből finanszírozzák egy-egy térség áramellátásának egy részét, akkor a távfűtéses lakásokban élők fizetik meg a termelt elektromos áram előállításának költségét. Ehhez képest ők kapják a legdrágábban azt. Nyugat-Európában sok helyen kedvezményezik a távhőszolgáltatást, aminek eredményeként egy adott lakásnál a távfűtés ára nemhogy 2-3-szorosa a gázfűtésének, hanem olcsóbb, mint az.
(Forrás: ingatlanmagazin.com)

 

 
 
 
Ön itt van: Címlap Szemle Lapszemle Panelbalekok és palimadarak