Durva megyei porhelyzet - Dorogon a legszennyezettebb a levegő

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tájékoztatási és riasztási szint felett a szálló por koncentrációja Komárom-Esztergommegyében - Több megyénkbeli városban is a tájékoztatás, sőt a riasztási érték felett alakul a szálló por koncentrációja. A legrosszabb a helyzet Dorogon, ahol a szmogriadó riasztási fokozatát is jelentősen meghaladja a szállópor koncentrációja, de nem sokkal jobb a helyzet Tatabányán és Esztergomban sem. A Válaszúton Alapítvány a legszennyezes.hu oldalon óránként frissíti a helyi légszennyezettségi adatokat.

Az elmúlt három napban drasztikusan nőtt a szennyezőanyagok mennyisége megyénk településein. Ennek oka, hogy a talajközelben nagyon hideg a levegő, míg a magasabb légrétegekben ennél magasabb a levegő hőmérséklete. Ez mintegy sátor lezárja a települések felett a levegőt, így a folyamatos kibocsátás mellett nincs hígulás, így folyamatosan nő a szennyezőanyagok mennyisége.


A legkedvezőtlenebb a helyzet Dorogon, ahol a szmoriadó riasztási fokozatát kellett elrendelni. Ez a legmagasabb riasztási szint a hazai jogszabályi környezetben.

 

Magyarország aktuális szmogtérképe

Aktuális Légszennyezettség

 


Esztergomban a szmogriadó tájékoztatási szintjét haladta meg a szálló por koncentrációja immár két napja, és közel van a riasztási fokozathoz.

Tatabányán mindkét mérőállomáson a tájékoztatási fokozat felett alakult a szálló por koncentrációja.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az adatok szerint a szálló por több mint 90%-a, a még veszélyesebbnek tartott 2,5 mikrométer alatti mérettartományba tartozik, amelynek lényegesen súlyosabb az egészségügyi hatása. Ráadásul a szilveszteri tűzijátékok és petárdák számottevően növelik a levegő szennyezettségét.

Egy most megjelent tudományos publikáció szerint a szálló por mintegy 120 idő előtti halálozást okozott a három érintett településen. A szálló por ezen túl csökkenti a szív-és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségben szenvedők élettartamát, izgatja a nyálkahártyát, köhögést, nehézlégzést okoz.


A meteorológiai előrejelzések alapján lényeges javulás a hét végén vasárnap várható.

Ajánlott, hogy a légszennyezésre érzékeny csoportok, így az idősek, gyermekek, kismamák, légzőszervi és keringési megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék el kint tartózkodást.

Bővebb információ:

Szuhi Attila
Válaszúton Alapítvány
www.legszennyezes.hu
Tel.:30/563-7749
Skype:szuhi.attila

Ön itt van: Címlap legszennyezes szálló por Durva megyei porhelyzet - Dorogon a legszennyezettebb a levegő