Durva szállópor-szennyezettségi szint 2014-12-15-én Dorogon

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

PM10 szennyezettségi érték, Dorog, 2014-12-15A határérték több mint kétszerese, 214 % volt 2014-12-15-én (hétfőn) a szállópor-koncentráció (PM10) Dorogon. Pontosabban a Zsigmondy lakótelep 11 mellett lévő mérőállomás körzetében. (37 mp-es videónk a mérőállomásról e linken található:

) Ennél jóval nagyobb a légszennyezettség a város forgalmasabb részein.

A másnap reggeli adatokkal összehasonlítva (nem teljesen korrekt adat-összehasonlítás, de sanszos, hogy helytálló), azt látjuk, hogy jó jelenleg eséllyel Dorogon a legmagasabb a szállópor-szennyezettség Magyarországon.

És akkor ez a Zsigmondy lakótelepnél mért érték, ami helyismeretünk alapján úgy tekinthető, mint egy közepesnél alacsonyabb légszennyezettségű környék. A 10-es úthoz, és az üzemek szélirányához közelebb eső „felső része” Dorognak ennél (Zsigmondy lakótelepi értéknél) nyilván sokkal szennyezettebb

Az Európai Unió minden tagállam számára kötelező előírása szerint azokon a területeken, ahol a légszennyezettség tartósan meghaladja a határértékeket, légszennyezés-csökkentő intézkedéseket kell végrehajtani a környezet és az emberi egészség védelme érdekében. A szabályozás úgy fogalmaz, hogy az intézkedéseket a „lehető leghamarabb” kell végrehajtani.


HA TÖBBET AKARSZ TUDNI ERRŐL, ALÁBBI CIKKEINKET OLVASD ÚJRA

A bővebb informálódás érdekében 4 cikkünket érdemes elolvasnod a témában:

1.) DOROG MAGYARORSZÁG LEGEGÉSZSÉGTELENEBB/LEGPOROSABB LEVEGŐJŰ VÁROSA || A PORSZEMCSÉK „HÁTÁN” TOXIKUS ANYAGOK JUTNAK A SZERVEZETÜNKBE

Dorog volt 2013-ban a legszennyezettebb levegőjű magyar város. 90 db vizsgált település közül EGYEDÜL DOROG LEVEGŐJE „ERŐSEN SZENNYEZETT”. Ezt állapította meg az „Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 2013. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről a MANUÁLIS MÉRŐHÁLÓZAT adatai alapján” című összefoglalója.Magyarországi szmog (PM10) adatok, 2014-12-16-án reggel

   A SOK PORTÓL a legpiszkosabb levegőjű város Dorog. „A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak, és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.” – olvasható a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján.

   Az ún. ülepedő por, ami alapján 2013-ban Dorog lett a legszennyezettebb levegőjű magyar város, csak a „jéghegy csúcsa”. A szállópor (PM10) még ennél is kártékonyabb.

   Kiszámoltuk: a polgármester úr összesítése (győri KÖFE-hez írt levél – 2011) alapján: 2006-2010 között ÉVENTE ÁTLAGBAN 61 NAPON haladta meg a szállópor (PM10) dorogi levegőben mért mennyisége a szennyezettségi határértéket – és ez ma sincs másként. Ez két teljes hónap. Csinálnunk kellene valamit, mert ez így nagyon nem jó.

TELJES CIKK – http://dke.hu/index.php/49-legszennyezes/szallo-por/321-dorog-2013-legszennyezettebb-levegoju-varos-magyarorszagon

 

2.) SZÁLLÓPOR-ELLENES KI-MIT-TUD – MINDENKI TEGYE A MAGÁÉT / MI LENNE, HA MI MUTATNÁNK PÉLDÁT A VILÁGNAK?

Esténként, fűtéses időszakban, a közvilágítás lámpabúrái rávilágítanak arra, amit napközben nemigen látni. Szélcsendes időben, csak úgy gomolyog a tüzi-füstköd a lámpák körül. Kisgyerekes családok ilyenkor szokták elhatározni, hogy a szavannákra költöznek, amint lehet (legkésőbb jövő iskolakezdéskor). Aztán ez rendre terv marad, ellentétben a lámpabúrák körül gomolygó tüzifüsttel, mely láthatóvá teszi a mindennapok porvalóságát.

  Dorogon az elmúlt évek adatai alapján ÉVENTE több mint 50 ALKALOMMAL NEM szabadna a GYEREKEKET KIENGEDNI a SZABAD LEVEGŐRE, merthogy PM10 (szállópor) határérték-túllépéskor (amiből több mint évi 50 db van a városban) ez a hivatalosan javasolt viselkedésmód. Ez azért elég ütős érv arra, miért is kellene tennünk valamit, hogy VÁLTOZTASSUNK ezen.

  A szállópornak többféle forrása van: közlekedés, fűtés, üzemek kibocsátásai. Amije viszont nincs: olyan kis dózisa, koncentrációja, mely ne lenne egészségünkre ártalmas. Ebből, a kevés is túl sok. Mit tehetünk ellene? Másra mutogatás helyett is: mindenki a magáét.

TELJES CIKK – http://dke.hu/index.php/49-legszennyezes/szallo-por/320-szallopor-pm10-dorog-mit-tenni-ellene

 

3.) SZÁLLÓPOR: EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOK, MECHANIZMUS

A városi levegőben szálló PM-nek számos egészségre gyakorolt hatása van. Lehet enyhe légúti elváltozás, allergia, károsodott légzési funkció, nőhet a légzőszervi, szív és érrendszeri tünetek megjelenésének és súlyosbodásának valószínűsége, ami miatt indokolttá válhat a sürgősségi ellátás vagy a kórházi kezelés, és emelkedhet a tüdőrák kialakulásának kockázata.

  A kis szemcseméretű részecskék, aerosolok belélegezve jutnak a tüdőbe, a léghólyagocskákon át a vérbe jutva vérrög-képződéshez is vezethetnek, így nőhet a szív- és érrendszeri megbetegedések következtében fellépő halálozás. Ezeket a megállapításokat mind akut, mind krónikus megbetegedések vizsgálatai is alátámasztják, továbbá a megbetegedési és halálozási, valamint a napi légszennyezettségi adatok összefüggésének statisztikai elemzését toxikológiai vizsgálatok erősítik.

TELJES CIKK – http://dke.hu/index.php/49-legszennyezes/szallo-por/314-szallopor-egeszsegugyi-kockazatok-mechanizmus

 

4.) HOPP: GYERE VELÜNK ÜZEM-LÁTOGATNI!

A NÉGY NAGY DOROGI ÜZEMBE (NNDÜ = gyógyszergyár, égetőmű, hőerőmű, vakolatgyár) tervezünk ellátogatni a következő másfél évben, egyenként 4-szer.

GYERE VELÜNK TE IS, ha érdekel, hogy működnek ezek az üzemek, mit tesznek azért, hogy üzemelésük „mellékhatásait” kevésbé érezzük a bőrünkön, tüdőnkön, gyerekünkön, unokánkon.

TELJES CIKK – http://dke.hu/index.php/felhivasok/316-uzemlatogatasra-felhivas-dke

 

 

Ön itt van: Címlap legszennyezes szálló por Durva szállópor-szennyezettségi szint 2014-12-15-én Dorogon