SZENNYEZETTSÉG-REKORDOK DOROGON: BENZOL + PM10

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

PM10 – SZÁLLÓPOR – 2016. január 28-án este 9-kor ismét Dorog volt a legszennyezettebb levegőjű magyar település (Egerrel osztozva az első helyen). PM10 – SZÁLLÓPOR - 2014 októbere óta, amióta újfent mér a Zsigmondy lakótelepi automata mérőállomás nem volt olyan szennyezett a levegő szállópor tekintetében, mint 2016. január 28-án este (21:00-kor). Ekkor 162 qg/m3 volt a levegő szállópor tartalma – azaz a határérték (50 qg/m3) 3,24-szerese (324 %). Ismét Dorog volt ebben az időpontban a legszennyezettebb levegőjű magyarországi település.

BENZOL – ami legalább ennyire aggasztó, hogy DOROGON a LEGMAGASABB AZ ÖSSZES MAGYAR VÁROS KÖZÜL már jó ideje a BENZOL-SZENNYEZETTSÉG. (KÉPEK A CIKK VÉGÉN!)

BENZOL - DOROGON a LEGMAGASABB AZ ÖSSZES MAGYAR VÁROS KÖZÜL

BENZOL – ami legalább ennyire aggasztó, hogy DOROGON a LEGMAGASABB AZ ÖSSZES MAGYAR VÁROS KÖZÜL már jó ideje a BENZOL-SZENNYEZETTSÉG. Ez például 2016. január 28-án este (21:00-kor) 49,5 qg/m3-es értéket jelentett, miközben Esztergomban ennek csak a tizedét mérték (5,1 qg/m3-t), vagy éppenséggel Budapest belvárosában, a VIII. kerületi Teleki téren csak 1/16-od része (5,1 qg/m3)

BENZOL – ESTÉNKÉNT EMELKEDIK MEG A SZINT

Megfigyelhető, hogy szinte (az általunk átnézett adatok szerint minden nap, de lehetnek adatok, amiket nem néztünk át, ezért a „szinte” kifejezés) minden egyes nap DOROGON A LEGMAGASABB A LEVEGŐBEN LÉVŐ BENZOL ÉRTÉKE AZ ORSZÁG ÖSSZES VÁROSÁHOZ KÉPEST.

 Ami még inkább figyelemre méltó: mindig ESTE 17-19 óra között (azaz a közlekedés ilyenkorra már nem játszik) KEZD ez a BENZOLSZINT DRASZTIKUSAN MEGEMELKEDNI, és reggelre hagy alább a szennyezettség.

 A benzol I. kategóriás veszélyes anyag, azaz a létező legveszélyesebb anyagok egyike.

 Hozzá képest a PM10 pl. csak III. kategóriájú veszélyes anyagnak minősül.

A benzolról bővebben itt olvashatni: http://kockazatos.hu/anyag/benzol

NEM TUDJUK, HONNAN A BENZOL

Nem tudjuk megmondani, honnan jöhet ez a sok benzol: szóba jöhet a vegyipar, a faégetés, és a közlekedés kibocsátásai (ez utóbbi az esti drasztikus szintemelkedés miatt itt valószínűleg nem játszik).

 Bonyolítja dolgot az is, hogy pl. a Richter már nem használ oldószerként benzolt, ugyanakkor azt nem tudjuk megmondani, hogy az egyéb oldószer-kibocsátásaikat vajon azonosíthatja/mérheti-e a műszer „benzolként”. Rá fogunk kérdezni az üzemeknél, szerintük honnan a sok benzol, de addig is várjuk az ötleteket. Még az is előfordulhat, hogy a lakossági tüzelés (kivéve gázfűtéses és távhős lakások) okozza a drasztikus PM10- és benzolszint emelkedést.

MEGOLDÁS-KERESÉS

Leszögezzük, nem tudjuk megmondani, pontosan ki/mi a forrása ezeknek a szennyeződéseknek, és ennek kiderítése jó eséllyel meghaladja lehetőségeinket. De, mivel figyeljük ezeket az adatokat, most jelezzük a gondot.

ADATOK FORRÁSA

Az adatok innen kérhetők le, aktuálisan, és visszamenőleg is, akár egyes napokra visszavetítve is: http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat

MNT

Ön itt van: Címlap legszennyezes szálló por SZENNYEZETTSÉG-REKORDOK DOROGON: BENZOL + PM10