cikkek 2016.01.01 - 12.31

Bréking-hedlájn: 3 év után újra mérik a légszennyezettséget Dorogon – az érdem egy dorogi lakosé

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Három év után, újraindította a győri környezetvédelmi felügyelőség a Zsigmondy lakótelepi, 2011 októberében leállított dorogi levegő szennyezettségét mérő állomást. Az újraindítást érdeme egy dorogi lakosé, aki még 2011-ben többször megreklamálta ezt, minek nyomán az ombudsman kivizsgálta az ügyet (www.bit.ly/ombmanjel-dorog-201207), majd nyomatékosan kérte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget a légszennyezettség-mérés helyreállítására.

Ennek ellenére, úgy tűnik, mintha nem lennének mérések, nem indultak volna újra a műszerek: a honlapon, ahol a napi adatokat nyilvánosságra hozzák még mindig a leállítás kori (2011. 10. 18.) adatok láthatók.

A Dorogi Környezetvédelmi Egyesület kérte a felügyelőséget, hogy a polgármesteri hivatal mellett, mi is, mint „ügyfélszervezet” megkaphassuk a napi légszennyezettségi adatokat. A felügyelőség illetékese engedélyezte ezt, így 2014 október közepétől mi is megkapjuk a napi adatokat, naponta, e-mailen. Nagyon fontos dolog ez, mert légszennyezettségi adatok nélkül, nemhogy tenni, de gondolkodni sem tudunk a felől, mit tehetnénk a város levegőminőségének javításáért.

Exkluzív információnk: ugyan nem látni, csak tudni (magyarázat később), de szent igaz: ÚJRAINDÍTOTTA a győri környezetvédelmi FELÜGYELŐSÉG a Zsigmondy lakótelepi, 2011 októberében – takarékossági okokból – leállított DOROGI LEVEGŐ SZENNYEZETTSÉGÉT MÉRŐ ÁLLOMÁST, 3 hónapja – tudtuk meg Lautner Pétertől, a győri környezetvédelmi felügyelőség légszennyezettségi adatok méréséért felelős vezetőjétől, amikor 2014. október közepén felhívtuk emiatt. Az ügynek sajtónyilvánosságot mi adtunk, amikor 2014. májusában egy hosszú cikkben foglaltuk össze a történéseket - (link: www.bit.ly/cikk-meresnincs-201406 - csak a honlapon több mint 400-an olvasták a cikket azóta). 

Egy lakossági bejelentéstől fordult a kocka

 Ez egy bréking-hedlájn nagyon NAGY HÍR, bármennyire szürke is a hangzása.

Mérési adatok nélkül, ugyanis nincs semmi, kutyafülét sem tudunk arról, mi van a levegőben, amit beszívunk. Pedig Dorogon ez iszonyat fontos, ugyanis ismét igaz ránk, hogy a város a legszennyezettebb levegőjű magyar települések sorába visszairatkozott.

Akinek a mérés-újraindítást elsősorban KÖSZÖNHETJÜK, az egy ismeretlen dorogi hősember, aki tudta, hol kell megnyomni a gombot ahhoz, hogy a jog védőernyőjét kinyithassuk. Sarkára állt, amikor 2011 novemberében észlelte, hogy nincsenek mérési adatok, az illetékes minisztériumhoz, majd az Állampolgári Jogok Országgyűlési biztosához fordult.

  Az ügyről az ombudsman (akkor: Dr. Szabó Máté) vizsgálati jelentése e linken olvasható (www.bit.ly/ombmanjel-dorog-201207).

 

(Megjegyezzük: köszönet illeti a győri felügyelőséget is, amiért betartotta újraindítási ígéretét. Na meg az önkormányzatot, amely alapos, indokolt, jó anyagot küldött az ombudsmannak, aki az alapján megalapozottan tudott dönteni – olvasható ugyanabban az anyagban) 

A hivatalos honlapon még nem látszanak az adatok

 Viszont, HOPP: ugyanakkor (azaz most is), ÚGY TŰNIK, MINTHA nem lennének mérések, nem indultak volna újra a műszerek. Ugyanis a honlapon, ahol a napi adatokat nyilvánosságra hozzák (link: www.kvvm.hu/olm/report.php?id=10) még mindig a leállítás kori (2011. 10. 18.) adatok láthatók, és a rendszer nem ad nyilvánosságot az újabb adatoknak.

 

  A történetet megírtuk 2014 májusában, itt olvashatják a cikket (link: www.bit.ly/cikk-meresnincs-201406) melynek lényegét pár mondatban összefoglaljuk.

  Ad egy: bár jó ideig azt hittük, Dorog már nem a legszennyezettebb levegőjű városok egyike az 

országban, ezt rosszul gondoltuk. Úgy fest, a helyzet nem változott meg, ma is benne vagyunk a piszkos tizenkettőbe, térségünkben pedig (dorogi medence - Esztergomtól Tátig) miénk az aranyérem (www.bit.ly/dor-med-legszeny-all-2009-KIVONAT)

 

Az ADATOK – bár már újra vannak – honlap-szinten tehát JELENLEG NEM HOZZÁFÉRHETŐK, ugyanis az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (www.kvvm.hu/olm) honlapján a Dorogra vonatkozó napi adatok (link: www.kvvm.hu/olm/report.php?id=10) még mindig nem érhetők el. Ennek oka a felügyelőség szerint az, hogy az informatikai rendszert – mely ezért felelős – épp cserélik.

 

A légszennyezettségi adatok azért eljutnak Dorogra, csak nem a legszélesebb nyilvánossághoz: a mérés újraindítása óta a polgármesteri hivatal naponta e-mailben megkapja az adatokat. 

ADATSIKER: 2014 októbertől az egyesület is megkapja az adatokat

 Október közepén, amikor a DKE utánajárt annak, hogy mi a helyzet a dorogi légszennyezettség-méréssel, és értesültünk arról, ismét mérnek a Zsigmondy lakótelepen lévő konténer műszerei, egyúttal kértük azt is a győri felügyelőségtől, hogy a polgármesteri hivatal mellett, mi is megkaphassuk 

 a napi mérési adatokat.

 

Kérésünkre a felügyelőség igazgatója engedélyezte ezt, így október közepétől a DKE is, nap mint napmegkapja e-mailen azt a táblázatot, amelyen az előző napi fontosabb légszennyezettségi komponensek mért adatai olvashatók. Ennek praktikus publikálási módjáról még gondolkodunk.

 

 Nagyon fontos dolog ez, mert légszennyezettségi adatok nélkül, nemhogy tenni, de gondolkodni sem tudunk a felől, mit tehetnénk a város levegőminőségének javításáért.

 

Szeptember/október: egyelőre nem volt határérték-túllépés

 

2014. 09. 05-ig kaptuk meg visszamenőleg az adatokat (SO2 = kén-dioxid, NO2 = nitrogén-dioxid, CO = szénmonoxid, O3 = ózon, PM10 = szálló por): határérték-túllépés október 19-ig bezárólag nem volt.

 Mohos Nádor Tamás

  

ELÉRHETŐSÉGEK – Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség

 

Központi e-mail: eszakdunantuli KUKAC zoldhatosag.hu

Telefon: 96/524-000

Telefax: 96/524-024

Ügyeleti telefon (munkaidőn kívül): 20/946-3772

 

cím: 9021 Győr, Árpád u. 28-32.

Levelezési cím: 9002 Győr, Postafiók: 471.

 

   MÉRŐÁLLOMÁS

 

Telefon: 96/514-172

Telefax: 96/514-171

9028 Győr, Török Ignác u. 68.

Dr. Buday Zsolt igazgató: 96/514-003, 96/514-007

 

Ön itt van: Címlap cikklisták cikkek 2016.01.01 - 12.31 legszennyezes Bréking-hedlájn: 3 év után újra mérik a légszennyezettséget Dorogon – az érdem egy dorogi lakosé