Egyesületi hírek, beszámolók, hivatalos dokumentumok

A DKE húsz éve: kiállítás-megnyitó április 23-án

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Hónapok óta készül a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület (DKE) az elmúlt húsz évét bemutató kiállításra. Két évtized civil anyagából válogat a kiállítást szervező bizottság. Tüntetések, faültetések, veszélyeshulladék-gyűjtések, üzemlátogatások, fotópályázatok, lakossági fórumok, rendezvények, cikkek, kiadványok… felsorolni is nehéz, mi mindent néznek át az egykori alapítók, hogy bemutassák a DKE húsz évnyi munkáját.

 

Izgalmas, szép, kicsit nosztalgikus, kicsit lírai munka ez. Kézzelfogható, prózai valósággá akkorra fog ez válni, amikor április 23-án, délután öt órakor a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa (ombudsmanja), dr. Fülöp Sándor megnyitja majd a kiállítást.

Az egyesület megalakulása a veszélyeshulladék-égető Dorogra telepítéséhez köthető. Amikor e terv, a rendszerváltás előtt öt évvel, 1984-ben nyilvánosságra került, jött létre az a civil szerveződés, amelyből végül is a DKE 1988-ban (száznál több ember részvételével) megalakult, majd 1989-ben hivatalosan is bejegyzésre került.

Innen ered, hogy az egyesület fő profilja mindig is a helyi és környékbeli ipari üzemek társadalmi kontrollja volt. Ez azt jelenti, hogy évente egyszer vagy többször felkeressük a helyi nagyüzemeket, majd tapasztalatainkat újságcikk formájában a közvélemény elé tárjuk. Tesszük ezt, hazánk legnagyobb példányszámú környezetvédelmi kiadványában – újságunkban, a 14 éve 5-6000 példányban havonta-kéthavonta megjelenő, a Zöld Sorokban. Másfél évtizedes tapasztalatunk, hogy nincs hatékonyabb eszköz a környezetterhelő nagyüzemek társadalmi kontrolljára, mint a rendszeresség (üzemlátogatások) és a nyilvánosság (üzemlátogatások sajtókommunikációja).

A kiállítás a megalakulástól napjainkig fogja összefoglalni az egyesületi történéseket. (A megnyitó része lesz dr. Dávid Anna – az egyesület tiszteletbeli elnöke – izgalmasnak ígérkező, korabeli cikkekkel és emlékekkel megtűzdelt előadása a DKE megalakulásának körülményeiről…) Nagy szeretettel várunk rá minden érdeklődőt, azok megjelenésére pedig különösen számítunk, akik közvetve-közvetlenül részt vettek a DKE megalakulásában, majd az egyesületi munkában.

A május 14-ig látható kiállítás megnyitójára – kapcsolódván a Föld Napja városi rendezvénysorozatához – 2009. április 23-án 17 órakor kerül sor, a dorogi József Attila Művelődési Házban (Dorog, Otthon tér 1.). Díszvendég: dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Ön itt van: Címlap EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSEK (2006-tól) A DKE húsz éve: kiállítás-megnyitó április 23-án