Egyesületi hírek, beszámolók, hivatalos dokumentumok

A DKE húsz éve: dr. Dávid Anna előadása az április 23-ai kiállítás-megnyitón (VIDEÓ!!!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A megnyitó része volt dr. Dávid Anna – az egyesület tiszteletbeli elnöke – izgalmas, 17 perces korabeli cikkekkel és emlékekkel megtűzdelt előadása a DKE megalakulásának körülményeiről…

 Hónapok óta készült a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület (DKE) az elmúlt húsz évét bemutató kiállításra. Két évtized civil anyagából válogatott a kiállítást szervező bizottság. Tüntetések, faültetések, veszélyeshulladék-gyűjtések, üzemlátogatások, fotópályázatok, lakossági fórumok, rendezvények, cikkek, kiadványok… felsorolni is nehéz, mi mindent néztek át az egykori alapítók, hogy bemutassák a DKE húsz évnyi munkáját.

 

 

 

 

Izgalmas, szép, kicsit nosztalgikus, kicsit lírai munka volt ez. Kézzelfogható, prózai valósággá akkorra vált, amikor április 23-án, délután öt órakor a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa (ombudsmanja), dr. Fülöp Sándor megnyitotta a kiállítást.

Az egyesület megalakulása a veszélyeshulladék-égető Dorogra telepítéséhez köthető. Amikor e terv, a rendszerváltás előtt öt évvel, 1984-ben nyilvánosságra került, jött létre az a civil szerveződés, amelyből végül is a DKE 1988-ban (száznál több ember részvételével) megalakult, majd 1989-ben hivatalosan is bejegyzésre került.

Innen ered, hogy az egyesület fő profilja mindig is a helyi és környékbeli ipari üzemek társadalmi kontrollja volt. Ez azt jelenti, hogy évente egyszer vagy többször felkeressük a helyi nagyüzemeket, majd tapasztalatainkat újságcikk formájában a közvélemény elé tárjuk. Tesszük ezt, hazánk legnagyobb példányszámú környezetvédelmi kiadványában – újságunkban, a 14 éve 5-6000 példányban havonta-kéthavonta megjelenő, a Zöld Sorokban. Másfél évtizedes tapasztalatunk, hogy nincs hatékonyabb eszköz a környezetterhelő nagyüzemek társadalmi kontrolljára, mint a rendszeresség (üzemlátogatások) és a nyilvánosság (üzemlátogatások sajtókommunikációja).

A kiállítás a megalakulástól napjainkig foglalja össze az egyesületi történéseket.

A megnyitó része volt dr. Dávid Anna – az egyesület tiszteletbeli elnöke – izgalmas, 17 perces korabeli cikkekkel és emlékekkel megtűzdelt előadása a DKE megalakulásának körülményeiről…

A május 12-ig látható kiállítás megnyitójára – kapcsolódván a Föld Napja városi rendezvénysorozatához – 2009. április 23-án 17 órakor került sor, a dorogi József Attila Művelődési Házban (Dorog, Otthon tér 1.). Díszvendég: dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt.

Nádor Tamás

DKE – vezetőségi tag

Ön itt van: Címlap EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSEK (2006-tól) A DKE húsz éve: dr. Dávid Anna előadása az április 23-ai kiállítás-megnyitón (VIDEÓ!!!)