Egyesületi hírek, beszámolók, hivatalos dokumentumok

SZAKMAI MUNKA 2011 ÖSSZEFOGLALÁS

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ALAPSZABÁLYUNK 1.4.2. pontja értelmébenaz egyesület „Kezdeményezi és befolyásolja a társadalmi-gazdasági folyamatokat a környezetvédelmi helyzet javítása érdekében.” ÉS 1.4.4. pontja értelmében: Felkarolja a környezetvédelem fontosságának emberi, lakossági megismerését. 2011-ben e CÉL MEGVALÓSULÁSÁN KÖZVETETT és KÖZVETLEN ESZKÖZÖKKEL egyaránt dolgoztunk.

 

 

A SZERVEZETI KULTÚRA VÁLTOZÁSA 1989-2009 között

 

A célok megvalósítási eszközeinek megváltozásának bemutatása érdekében érdemes egy kis magyarázatot fűzni a szervezeti kultúra változásához.

 

A DKE (honlap: www.dke.hu) egyike a legkorábban alakult (1989) társadalmi szervezeteknek. MEGALAKULÁSA az ELSŐ HAZAI VESZÉLYESHULLADÉK-ÉGETŐ Dorogra telepítéséhez (1990) köthető.

 

NAGYÜZEMEK TÁRSADALMI KONTROLLJA - 1989 és 2009 KÖZÖTTI 20 ÉVBEN a SZERVEZET PROGRAMJA a KÖRNYEZETTERHELŐ ÜZEMEK TÁRSADALMI KONTROLLJA a médianyilvánosság (Zöld Sorok újságunk 15 éve) eszközével volt.

 

A 20 ÉVIG TARTÓ MUNKA részleteit reménytelen felsorolniegy cikkben, melyhez videó is társul, pár sorban összefoglaltuk >> http://tinyurl.com/DKE-20-eve-2009, ILLETVE, e CivilJutub.hu linken találhatók a videók, melyek összefoglalják azt - http://www.civiljutub.hu/search.php?page=1&keyword=DKE%2020&type=videos

 

ZÖLD SOROK ÚJSÁG – A nagyüzemek társadalmi kontrolljának eleme volt a 15 ÉVEN ÁT, 2009-ig 5000 PÉLDÁNYBAN KIADOTT helyi újságunk, a ZÖLD SOROK. A lapszámok ma is elérhetők a DKE honlapon >> LINK >> http://tinyurl.com/zold-sorok-dke

 

EREDMÉNYEK >> 1989-2009 között a DKE tevékenységének eredményeként kialakult a nagyüzemek társadalmi kontrollja >> és ez a DKE munkájának eredményeként kialakult szemléletmód a mai napig érvényesül a városban.

 

 

A VÁLTOZÁS KORA - OKA

 

2007-2009 >> a HELYI KIS KÖRNYEZETVÉDELMI PROJEKTEK TÁMOGATÁSA GYAKORLATILAG MEGSZŰNT. >> 20 éves ÜZEMKONTROLL PROGRAMUNKRA támogatást már nem tudtunk szerezni >> ezért kudarcok után >> egy olyan ORSZÁGOS JELENTŐSÉGŰ PROJEKTET „KELLETT” KITALÁLNUNK (> a CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓwww.civiljutub.hu). Egy olyan programot, mely esélyes és alkalmas volt a finanszírozásra, a szervezeti kultúra megújítására, és környezetvédelmi céljaink (környezetvédelem fontosságának emberi, lakossági megismerése, megismertetése) immár a város, kistérség határait túllépő keretek közi megvalósítására.

 

NEM VOLT VÁLASZTÁSUNK: újítás vagy a szervezet leépülése.

 

TOVÁBBLÉPTÜNK>> 2007-ben kezdtünk el dolgozni a CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ  létrehozásán a CivilFilm Egyesülettel közösen >> 2008 ŐSZÉN együtt ELINDÍTOTTUK a CivilJutub.hu-t >>> és azóta is együtt működtetjük azt.

 

 

2011-es TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA

 

I./ NAGYÜZEMEK TÁRSADALMI KONTROLLJA programunkat is visszük tovább, de immár önkéntes munka alapon, erre jellemzően nem pályázunk már.

 

2011-ben pl. gyárlátogatáson voltunk a Richter Gyógyszergyárban, vagy pl. felléptünk (cikkek, közmeghallgatáson álláspont kifejtése stb.) az ellen, hogy a a Tatai Környezetvédelmi Zrt. ismét művelésbe vegye (hulladéklerakó, hulladék-kezelés, nagy mennyiségben) a dorogi, esztergomi Palatinus fölötti volt pernyetárolót.

  

II./ VESZÉLYES- és ELEKTRONIKAI HULLADÉK-GYŰJTÉS

 

 

12. ÉVE, ÉVI KÉTSZER, LAKOSSÁGI VESZÉLYES- és ELEKTRONIKAI HULLADÉKOK BEGYŰJTÉSE, DOROG & KÖRNYÉKEÉvi 20-23 000 kg veszélyes hulladékot gyűjtünk be, aminek materiális és szemléletformáló hatása is óriásiévi 8-900 ember ad le veszélyes hulladékot

 

2011-ben 06. 04-én és 10. 22-én került sor a gyűjtésekre>> az utóbbi képei, eredményei >> http://tinyurl.com/dke-veszhullgy-20111022

 

EREDMÉNY: a KÉT GYŰJTÉSEN (21. és 22.) 780 EMBER adott le 20 000 KG HULLADÉKOT.   (2011-ben CSAK E TEVÉKENYSÉGÜNKKEL 4 MILLIÓ FORINT TÁRSADALMI ÉRTÉKET „termeltünk”elégetendő hulladékmennyiséget x ártalmatlanítási ár)

 

 

III./ CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ 2011

 

A civil videómegosztó, melyen közel 9000 civil szervezeti videó volt található 2011 végén, az a tevékenység, mellyel jelenleg KÖZVETVE, KÖZVETLENÜL EGYARÁNT ELŐ TUDJUK SEGÍTENI A KÖRNYEZETVÉDELEM FONTOSSÁGÁNAK MEGISMERÉSÉT, MEGISMERTETÉSÉT. Ha valaki ellátogat a videómegosztóra, és mondjuk, beírja a „környezetvédelem”, „hulladék”, „fenntartható fejlődés” stb. címszavakat a honlap tetején lévő keresőbe, majd kétezer találatot kap (pl„környezetvédelem” – 580 találat), ami azt jelenti kiemelten kezeljük ezt a tematikát a civil videómegosztón. Bizony fontos, hogy ez volt az a pályázható, helyi és országos értelemben egyaránt jelentős tevékenység, amely a mai helyzetben forrásokat képes biztosítani az egyesületnek, és pl. lehetővé teszi, hogy működhessen „keresztfinanszírozás” a korábbi tevékenységek (üzemkontroll, veszélyeshulladék gyűjtés) javára, legalább annyiban, hogy fizetett munkatársaink örömmel működnek közre régebbi tevékenységeink önkéntes munka alapon vitelébe.

 

 

A CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ MINT KÖZÖS MUNKA

 

A civil videómegosztó kezdetektől KÉT EGYESÜLET (Dorogi Környezetvédelmi EgyesületDKE + CivilFilm Egyesület - CET) munkájának eredményeként valósult meg. Egy szervezetnek TÚL NAGY FALAT az évi több ezer videót feltenni, ezernél több leírást elkészíteni, propagandát stb. bonyolítani, mindezt pályáztatni, finanszírozni, adminisztrálni…

 

Minden pályázatunkat így adtuk be, az EGYÜTTMŰKÖDÉST, közös munkát folytattuk a 2011-es ÉVBEN IS.

 

A Civil Videómegosztó működtetése folyamatos intenzívlegalább kétemberesmunkát kíván, különben dolog lelke elszáll. Ehhez minimum két átlagfizetést (2 gyerek / munkatárs) be kell hozni a projektbe, így is marad elég önkéntes. Ezt pedig egy szervezet amúgy sem tudja produkálni jelenleg. A MUNKAMEGOSZTÁS 2011-ben FELE-FELE arányban oszlott meg.

 

 

A CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓN végzett 2011-es MUNKA

 

2011-ben is fejlesztettük a világ első civil szervezeti videómegosztó portálját. Ezt a 2009, 2010, 2011-es NCA szakmai támogatások tették lehetővé.

 

A CivilJutub.hu civil videómegosztó (www.civiljutub.hu) egy korszerű videós médiafelület, amely CIVIL SZEMPONTOK SZERINT SZERKESZTVE, a VIDEÓMEGOSZTÁS ESZKÖZÉT felhasználva, segíti elő HATHATÓSAN a mai internet-világban a TÁRSADALOM CIVIL – pl. benne a környezettudatosTUDATÁNAK a FORMÁLÁSÁT és a CIVIL SZERVETEK KÖZÖTTI KAPCSOLATÉPÍTÉST.

 

A CIVILEK TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSÁRA egyik legalkalmasabb NÉPSZERŰSÍTŐ ESZKÖZ a VIDEÓ >>> ez a felismerés az ÉRTELME a CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ MŰKÖDTETÉSÉNEK.

 

A civil szervezetek videóinak „begyűjtésével” egy hatalmas (2011 végén 8555 VIDEÓ), FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐCIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIST” HOZUNK LÉTRE, aminek értéke, súlya van – s KÉPES MEGVALÓSÍTANI STRATÉGIAI CÉLUNKAT >>> azt, hogy egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS segítségével képesek vagyunk a TÁRSADALOM SZÉLES RÉTEGEIVEL hatásosan MEGISMERTETNI CIVIL SZERVEZETEINK TEVÉKENYSÉGÉTezáltal KÖZVETÍTENI a CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT és HATÉKONYAN ELŐSEGÍTENI a CIVIL SZERVEZETEK KÖZÖTTI KAPCSOLATÉPÍTÉST.

 

    2011-ben MEGVALÓSÍTOTT PROGRAMOK – Civil Videómegosztó

 

1./ CIVIL SZERVEZETI VIDEÓ-ADATBÁZIS NAPI BŐVÍTÉSE a CivilJutub.hu portálon + a CIVIL VIDEÓK „LÁTHATÓVÁ TÉTELE” AZ INTERNETEN (szövegezés)

 

     1.1) CIVIL SZERVEZETEK VIDEÓINAK (hazai + határon túli magyar) ÖSSZEGYŰJTÉSE a YOUTUBE-ról - 3185 DB (ebből 1500 db >>> DKE)

 

A) 3185 EGYESÜLETI, ALAPÍTVÁNYI VIDEÓT TETTÜNK FEL a CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓRA. Ezekből több mint 1000 db HATÁRON TÚLIromániai, szlovákiai, szerbiai magyar - CIVILEK VIDEÓI voltak

 

A CIVILJUTUB.HU FRISSÍTÉSE NAPI - a civil szervezetek havi több száz videót tesznek fel a YOUTUBE-ra. Ezeket mi feltesszük a CivilJutub.hu-ra >> ezzel civil hírforrásként is szolgálunk ( >> sajtókampány)

 

B) Nem YOUTUBE-os civil szervezeti videók (660 db - ebből 300 db >>> DKE) LEGKÜLÖNFÉLÉBB HONLAPOKRÓL LETÖLTÉSE, majd a YOUTUBE-ra (www.youtube.com/civiljutub), onnan CivilJutub.hu-ra feltöltése >> munkát 2010-ben kezdtük el, 2011-ben folytattuk

 

C) A CivilJutub.hu-ra feltett videókat egyúttal MEGFELELŐ CÍMMEL, KULCSSZAVAKKAL + LEÍRÁSSAL is ellátjuk >>> LÁTHATÓAK LEGYENEK a NETEN (3185 db - ebből 1500 db >>> DKE)

 

A CIVIL VIDEÓFELTÖLTÉS JELLEGZETES HIBÁJA – 80 %-ban –, hogy elmulasztják a videókat megfelelő, a keresőknek nélkülözhetetlen szöveges részekkelcím, kulcsszavak, leírásellátni => emiatt a videók a keresőkezek CSAK szavakat naplóznakszámára láthatatlanok >>> ergo, a netezők sem látják őket.

 

Ezt KORRIGÁLJUK mi >> a SZERVEZETRE JELLEMZŐ SZÓKÉSZLET LÉTREHOZÁSÁVAL (cím, kulcsszavak, leírás) ezzel >> LÁTHATÓVÁ-MEGTALÁLHATÓVÁ TESSZÜK a CIVIL VIDEÓKAT a NETEN

 

 

1.2) VIDEÓ-LEÍRÁSOK ELKÉSZÍTÉSE- 1215 db - 2011-ben (ebből 500 db >>> DKE)

 

A videó-gazda civil szervezetekről 2000-10 000 karakter terjedelmű leírást készítettünk 600 videóhoz

 

Értelme: a VIDEÓKHOZ TARTOZÓ SZÖVEGEK keresők számára elérhető „SZÓKÉSZLETÉVEL” BIZTOSÍTJUK a SZERVEZETEK VIDEÓINAK MEGTALÁLHATÓSÁGÁT a neten

 

600 CIVIL SZERVEZETI VIDEÓHOZ (hazai + romániai, szerbiai, szlovákiai magyar civil szervezet) 2-10 000 karakteres VIDEÓLEÍRÁST készítettünk >> szervezetre JELLEMZŐ KULCSSZÓKÉSZLET létrehozása >> NETES MEGTALÁLHATÓSÁG

 

 

2./ PROPAGANDA => CIVILJUTUB.HU-é + CIVIL SZERVEZETEK-é

 

PROPAGANDA FELADAT: a CivilJutub.hu ÉS a rajta található VIDEÓKON SZEREPLŐ SZERVEZETEK széles körben - CIVIL SZERVEZETEK + SAJTÓ + TÁRSADALOM TAGJAI - MEGISMERTETÉSE

 

MEGVALÓSÍTÁS >> HAVI RENDSZERESSÉGGEL videó-válogatások kiküldése => link >> http://tinyurl.com/67cpm69 (ELMÚLT 2 ÉV VIDEÓ-HÍRLEVELEI) ÖSSZESEN 8102 EMAIL-CÍMRE. Ezekből 7757 db CIVIL SZERVEZETEKÉ, 345 db hazai és határon túli magyar MÉDIA email-címe.

 

   CÉLCSOPORT

 

A civil videómegosztó CÉLJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN kiemelt HÁROM CÉLCSOPORTJA

 

A) FELHASZNÁLÓK (101 808 db/2011), akik megnéznek egy-egy civil szervezeti videót (VIDEÓNÉZÉSEK SZÁMA 2011-ben = 906 435 db) , illetve azok a

 

B) CIVIL SZERVEZETEK (7757 db - határon innen és túl), amelyek HAVI RENDSZERESSÉGGEL megkapják azokat a videó-válogatások (havi videó-hírlevél), amelyeket egy-egy hónap több száz feltett civil videójából a legjelentékenyebbeket tartalmazzák. (regisztrált szervezetek > www.civiljutub.hu/people.php)

 

C) MÉDIÁK (345 db - határon innen és túl), amelyek HAVI RENDSZERESSÉGGEL megkapják a videó-válogatásokat

 

 

   ELÉRT CÉLCSOPORT-LÉTSZÁM 2011-ben

 

a) 2011-ben 111 808 FELHASZNÁLÓlátogatta meg a CivilJutub.hu-t >> összesen 906 435 db (!) CIVIL szervezetek tevékenységét bemutató VIDEÓT NÉZTEK MEG (!)

 

b) 2011-ben HAVONTA 7757 DB – hazai és határon túli – CIVIL SZERVEZETET ÉRTÜNK EL HAVI VIDEÓ HÍRLEVELÜNKKEL (havi számok >> http://tinyurl.com/CJ-videohirlevel)

 

VIDEÓHÍRLEVÉLLEL ELÉRT SZERVEZETEK MEGOSZLÁSA: 6507 hazai; 688 romániai, 176 szerbiai, 386 szlovákiai magyar civil szervezet

 

c) 2011-ben HAVONTA 345 DB – hazai és határon túliMÉDIÁT értünk el havi videó hírlevelünkkel (a havi számok linkje >> http://tinyurl.com/capxr3d)

 

SZUMMA: összes KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGBŐL RÉSZESÜLŐK LÉTSZÁMA 2011-ben: 119 910db

 

 

 

   LÉNYEGFLASHazaz MIRE JUTOTTUNK 2011-ben?

 

A LEGFONTOSABB „MUTATÓJA” stratégia célunk megvalósulása sikerességénekNAPI VIDEÓNÉZÉSEK SZÁMA

 

 

 

2009

 

2010

 

2011

 

változás

 

LEGFONTOSABB MÉRŐSZÁM*

 

VIDEÓNÉZÉSEK SZÁMANAPONTA

(az év minden napjánNAPI ÁTLAG / ÉV)

 

 

 

164

 

 

 

1569

 

 

 

2483

 

 

 

+ 58 %

 

 

 

 

 

 

 

 

A TARTALOMFEJLESZTÉS és PROPAGANDA, azaz a 2011-es MUNKA EREDMÉNYEKÉNT2011-ben MINDEN NAP, azaz NAPONTA 2483 (!) civil VIDEÓT NÉZTEK MEG a CivilJutub.hu látogatói

 

A 2010-es teljes évben 572 587 db videót néztek meg az oldalon.

A 2011-es teljesévben 906 435 db videót néztek meg az oldalon.

 

Éves NAPI ÁTLAGOT tekintve a civil videómegosztón: 2009-ben napi 164 videónézést regisztráltunk, 2010-ben 1569-et, 2011-ben 2483-at. 2011-ben tehát a videónézések számát tekintve 2009-hez képest 15-ször annyi, 2010-hez képest 58 %-al több videót néztek mega CivilJutub.hu-n.

 

   MIÉRT FONTOS EZ?

 

Ez a szám az egyik LEGFONTOSABB MUTATÓJA stratégia célunk megvalósulása sikerességének.

Végeredményben, e módon valósítjuk meg stratégiai célunkat: egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS segítségével képesek vagyunk a TÁRSADALOM SZÉLES RÉTEGEIVEL hatásosan MEGISMERTETNI CIVIL SZERVEZETEINK TEVÉKENYSÉGÉTezáltal pedig KÖZVETÍTENI a CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT.

 

TÁBLÁZAT - CIVILJUTUB.HU CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ FEJLŐDÉSÉNEK STATISZTIKÁJA 2009-2011

 

 

 

2009

 

2010

 

2011

 

változás

 

(2010-hez képest)

 

 

MEGJEGYZÉS

 

(változáshoz)

 

LEGFONTOSABB MÉRŐSZÁM

 

VIDEÓNÉZÉSEK SZÁMANAPONTA

(az év minden napjánNAPI ÁTLAG / ÉV)

 

 

 

 

164

 

 

 

1569

 

 

 

2483

 

 

 

+ 58 %

 

 

 

Ez a lényeg.

 

CivilJutub.hu Civil Videómegosztó projekt PÁLYÁZATI PÉNZBELI TÁMOGATÁSSAL FINANSZÍROZOTT HÓNAPOK SZÁMA

 

(Dorogi Környezetvédelmi Egyesület ÖNÁLLÓAN // CivilFilm Egyesülettel KÖZÖSEN)

 

 

 

6/ 0

 

 

12/ 7

 

 

9/ 9

 

 

-

 

 

Finanszírozásilag a 2010-es év volt a legerősebb év. 2008. 09. 24-től, 2011. 12. 31-ig

 

CivilJutub.hu Civil Videómegosztó projektet

 

TÁMOGATÓK - TÁMOGATÓ NEVE RÖVIDÍTVE

 

(Dorogi Környezetvédelmi Egyesület ÖNÁLLÓAN // CivilFilm Egyesülettel KÖZÖSEN)

 

 

NCTA

NCA

 

///

 

NINCS

 

NCTA

NCA

 

///

 

NCA

 

NCA

 

 

///

 

NCA

 

 

 

-

 

Eddig az NCTA (az egyetlen KEM megyei nyertes projekt volt a 2. körben) és az NCA támogatásokból finanszíroztuk a civil videómegosztót.

 

FELTÖLTÖTT VIDEÓK SZÁMAtárgyévben(2011.12.31-én a CivilJutub.hu-n a civil szervezeti videók száma, összesen: 8555 db)

 

 

1024

 

4324

 

3185

 

- 26 %

 

Több mint háromezer civil szervezeti videót töltöttünk fel az oldalra 2011-ben. Ez negyedével kevesebb mint 2010-ben, ami bizony összefüggésben áll a negyedével kevesebb finanszírozott hónappal.

 

LÁTOGATÁSOK SZÁMAHAVI ÁTLAG

 

 

4943

 

7665

 

9317

 

+ 22 %

 

Havonta 9317 ember látogatta meg a CivilJutub-ot 2011-ben. Ez ötödével több mint 2010-ben, és 88 %-al több mint 2009-ben. SZOLGÁLTATÁST tehát havonta átlagosan ekként több mint 9000 embernek nyújtottunk.

 

LÁTOGATÁSOK SZÁMATELJES ÉV

 

 

59 320

 

 

91 976

 

 

111 808

 

+ 22 %

 

 

MEGNÉZETT VIDEÓK SZÁMA - adott évben

 

 

59 809

 

572 587

 

906 435

 

+ 58 %

 

 

EGY LÁTÓGATÓRA ESŐ VIDEÓNÉZÉSEK SZÁMA (megnézett videók  // látogatószám)

 

 

1

 

6,22

 

8,1

 

+ 30 %

 

 

VIDEÓNÉZÉSEK SZÁMA NAPONTA

(az év minden napjánNAPI ÁTLAG / ÉV)

 

 

164

 

1569

 

2483

 

+ 58 %

 

HIVATKOZÁSOK (linkek)KÜLSŐ OLDALAKRÓL

1076

2248

1635

- 27 %

 

KEDVENCEKHEZ HOZZÁADTA a CivilJutub.hu-t

13 890

29 215

41 008

+ 40 %

 

 

CivilJutub.hu ELÉRÉSÉNEK MÓDJAI

A)   Direkt elérés / könyvjelző

 

 

67.9 %

 

69.2 %

 

56,8 %

 

- 18 %

 

 

CivilJutub.hu ELÉRÉSÉNEK MÓDJAI

B)   Internet keresőkből

 

 

7.1 %

 

15.3 %

 

18.6 %

 

+ 21 %

 

 

CivilJutub.hu ELÉRÉSÉNEK MÓDJAI

C)   Linkekkülső oldalakról

 

 

24.7 %

 

15.3 %

 

23.5 %

 

+ 54 %

 

REGISZTRÁLT TAGOK SZÁMAév VÉGÉN

169

477

640

+ 34 %

 

REGISZTRÁLT TAGOK SZÁMAadott évben

141

308

163

- 48 %

 

 

 GOOGLE PAGERANK ÉRTÉKE

 

3

 

4

 

 

4

 

0

 

 

TALÁLATI KIFEJEZÉSEK //SZAVAK SZÁMAamellyel megtalálták a CivilJutub.hu-t, akik tartalmat kerestek a Google-al

(Leggyakoribb keresőszó - 2009: „civiljutub.hu”, 2010: egyesület)

 

 

4432 kifejezés

 

4673 kulcsszó

 

18 436 kifejezés

 

16 088 kulcsszó

 

18 516

kifejezés

 

16 670 kulcsszó

 

+ 0,04 %

 

 

+ 0,036 %

 

Ön itt van: Címlap EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSEK (2006-tól) SZAKMAI MUNKA 2011 ÖSSZEFOGLALÁS