kiadványaink

Ipari üzemek társadalmi kontrollja a gyakorlati tapasztalatok alapján

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

BEHARANGOZÓ: ipari üzemek társadalmi kontrollja a gyakorlati tapasztalatok alapján

 A Dorogi Környezetvédelmi Egyesület több mint 20 éve foglalkozik a településen található ipari üzemek társadalmi kontrolljával. Kiadványunknak az a célja, hogy megmutassuk, miként tesszük ezt, azt remélve, tudunk ötleteket, módszereket, bíztatást adni más társadalmi szervezeteknek is.

Könyvünk elkészítését nem úgy képzeltük, hogy minél általánosabb általánosságokká pároljuk a szervezetünk múltjában felhalmozott tapasztalatokat (bár van benne ilyen is, lásd: ÜZEMKONTROLL-ABC – a gyárkontroll fő elemei CÍMSZAVAKBAN), majd pár csokornyi ismert fogalmat átnyújtunk olvasóinknak; hanem úgy, hogy „működés közben” próbáljuk meg láttatni a társadalmi ellenőrzés folyamatát, lehetőleg minden résztvevőnek szerepet osztva.

Ezért a sok konkrétum, esetleírás, szövegen belüli „kiszólás”, vagy éppen egy-egy évekig zajló ügy eseménytörténetének feldolgozása, szemelvényekben való közlése.

Egyben, PDF-ként letölthető innen >>> INNEN <<< 

 Ezért mutatjuk be, például a SANYO-ügyet (II/A. rész), amelyen keresztül prímán lehet szemléltetni azt a folyamatot, ahogyan az ipari üzemek társadalmi kontrolljában részt vállaló szereplők (cég, önkormányzat, hatóság, civil szervezet, lakosság…) konfrontálódnak egymással…  Hogy, végül kompromisszumként egy olyan eredményt sikerüljön kiharcolni, mely azt bizonyítja, akár rövidtávon is lehet hosszútávra szóló sikert elérni.

Ezért ábrázoljuk – a Richter Gedeon Rt-vel kapcsolatban –, a DKE-nél konkrétan miképp csörgedeznek az ipari üzemek társadalmi kontrolljának mindennapjai, ha azt erősebb konfliktusok nem zavarják meg (hogyan zajlik a kommunikáció civil szervezet és gyár között korrekt viszonyok esetén).

A dorogi veszélyeshulladék égető kapcsán (Dokumentumvadászat – a salaklerakó sztorija…), pedig végig-kalauzoljuk az érdeklődőket azon a folyamaton, melynek végeredményeként sikerült megakadályozni egy újabb dorogi salaklerakó építését.

Ön itt van: Címlap kiadványaink Ipari üzemek társadalmi kontrollja a gyakorlati tapasztalatok alapján