kiadványaink

Kézikönyv a szelektív hulladékgyűjtésről… avagy: „szelektív aranyszabályok”

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Ha a szelektív hulladékgyűjtésről esik szó, a legtöbb emberben az ötlik fel, bárcsak tudná, hogy fogjon hozzá. Kérdések garmada rohanja le ekkor az emberfiát, melyek megválaszolása jobbára a józan paraszti ész erejét meghaladja. Miért is? Mert olyan ismeretek meglétét kívánja meg tőlünk (pl. papírdoboz-e a tejesdoboz; gyűjthető hulladéküveg-e a tükröm; miért nem gyűjti a „műanyagos szelektív kuka” a habtálcát, ha az is műanyag stb.), melyek manapság még nem részei az általános műveltségnek. Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét és menetrendjét még tanulnunk kell, hosszú, hosszú évekig. 41 oldalas, letölthető kiadványunkban a szelektív aranyszabályokat vesszük sorra...

 Általános meggyőződés, hogy a szelektív gyűjtés szép, s nemes cél, mely jutalmát s hasznát önmagában hordozza, miként a jótettek. Ez részben így is van. Ennek segítségével csökkentjük azoknak a szemétsorsra jutott, általunk szennyező matériákká változtatott nyersanyagoknak a természetbe való – de immáron nem áldásos – visszakerülését (lerakás, hulladékégetés), melyek épp az emberi „közreműködés” miatt jutottak hulladéksorsra.

   A szelektív gyűjtés tehát egy részről az emberi felelősségérzet megnyilvánulása. Segítségével kevesebb természetet kell elhasználnunk, „elfogyasztanunk”, mint nélküle. Miért? Mert, amit a természettől már egyszer elvettünk, azt újra meg újra fel tudjuk dolgozni, s így kevesebbszer kell (pl. egy dobozos üdítő miatt) újabb nyersanyagkincsek után nyújtani kezünket. Az is fontos szempont, hogy a másodnyersanyagként emlegetett szelektíven gyűjtött hulladékból sokszor könnyebb (azaz energia-, nyersanyag- és környezetkímélőbb) újfent terméket gyártani. Másrészt, tudni kell, a szelektív gyűjtés – még ha nehézségek árán is megy elsajátítása –, nem öncél, hanem csak egy eszköz, egy módszer, amit annak érdekében használunk, hogy kevesebb legyen a SZEMÉT.

   A szelektív gyűjtés azonban NEM SEGÍT ABBAN, HOGY A HULLADÉKBÓL IS KEVESEBB LEGYEN (legfeljebb abban, hogy szemétből ne legyen annyi). Ehhez a fogyasztóvá változott embereknek kellene alakítani némileg életmódjukon. Ezért kiadványunkban az egyes hulladékfajták begyűjtési szabályainak ismertetésével párhuzamosan foglalkozunk azokkal a hulladékos választási lehetőségekkel is, amelyek abban segíthetnek, hogy lehetőség szerint ne keletkezzen, még szelektív, szelektíven gyűjthető hulladék sem – olyannyi, mint most.

A kiadvány >>> innen <<< tölthető le...

Ön itt van: Címlap kiadványaink Kézikönyv a szelektív hulladékgyűjtésről… avagy: „szelektív aranyszabályok”