veszélyes hulladékok

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Az alábbiakban Tittmann János dorogi polgármester nyilatkozatát adjuk közre a BVM-es hulladék dorogi égetéséről...

"A sajtóban, a közösségi oldalakon olvasható megnyilatkozások és a tapasztalható feszültség miatt szükségesnek látom Dorog lakosságának tájékoztatását arról, hogy a fent említett veszélyes ipari hulladék dorogi ártalmatlanításával kapcsolatban információkat kértem a Sarpi Dorog Kft.-től.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Becslésünk szerint – és ha igazak a sajtóhírek –, most kb. 200-300 tonna vegyi szemét indult a dorogi veszélyeshulladék-égető felé.

  Még nem kommunikáltunk az égetőművel, ez az elkövetkező napokban fog megtörténni.

--------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE-BETÉT: A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről május 31-ig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza – közölte a Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen. Tarnai Richárd azt mondta: folyamatosan szállítják el a hordókat. A veszélyes anyagot a dorogi égetőműbe viszik, ott pedig megsemmisítik.
A veszélyes hulladek elszállítása 6-9 hónapon belül fog befejeződni.

forrás: index.hu (2015.05.04. 13:25)

betét-link: http://index.hu/belfold/2015/05/04/majus_vegeig_elszallitjak_a_legveszelyesebb_anyagokat_az_illatos_utrol/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az mno.hu szerint: a hordók folyékony halmazállapotú veszélyes anyagot tartalmaznak, többnyire higanyszármazék van bennük.

  A sajtóhírekben elhangzottak alapján: a teljes BVM-es vegyi szemét, becslésünk szerint, úgy 3000 tonnát tehet ki, amennyiben összesen tényleg 10 000 hordóról beszélünk. Egy hordó kb. 200-300 kg lehet anyagostul, tele…

 Most éppen úgy taksálják, mintegy 10 000 hordó lehet a területen.

  Ennek egy részét, kb. 10 %-át (991 hordó) hozzák most Dorogra a sajtóhírek szerint. (Erre majd rá fogunk kérdezni.)

  Ez úgy 300 tonnányi anyag lehet (de ez csak sk. sacc).

 A MARADÉK 2500-2700 TONNÁRA FOGJÁK ELVILEG MAJD KIÍRNI A KÖZBESZERZÉST, VALAMIKOR MÁJUSBAN – ha akkor. Ezt a szerdai (2015-05-05) kormányülésen indítják el elvileg… (lásd korábbi cikkünk).

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

991 hordónyi veszélyes hulladékot várhatóan napokon belül Dorogra szállítanak a Budapesti Vegyi Művek területéről. Eztán közbeszerzést írnak ki a maradék 9000 hordónyi veszélyes hulladék ártalmatlanítására. Az alábbiakban, a Klubrádióban Tarnai Richárd Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottal készített interjú lényegét foglaljuk össze pár mondatban. (Felvettük, meghallgattuk, kijegyzeteltük, a lényeget írjuk itt most le.)

A hanganyagot feltöltöttük tárhelyünkre, itt lehet meghallgatni: http://bit.ly/bvm-tarnai-2015-04-30

    A lényeg:

A lehető leggyorsabban kell lépni.

Kb. 10 000 hordó veszélyes anyag van a Budapesti Vegyi Művek területén, ebből 991 hordó ereszt, ezeket azonnal elszállítják (feltehetőleg ezek jönnek Dorogra – MNT)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A 444.hu cikke - 2015.04.09

Ezt mondta a Greenpeace vegyész-szakértője, Simon Gergely, miután nyikorogva kinyílt a már növényzettel dúsan benőtt Budapesti Vegyiművek veszélyeshulladék-tárolójának kapuja. És ez egyáltalán nem tűnt egy aktivista túlbuzgó hangulatkeltésének. Amit Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál, a szétmálló hatalmas ipari területen láttunk és szagoltunk, az alapján egyáltalán nem biztonságos az Illatos úton és környékén élni vagy dolgozni. 2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt, sokszor szétdurrant hordókban a szabad ég alatt. Az egész terület egy nagy bűzölgő kondér, amiben gyúlékony és mérgező anyagok keverednek. Ráadásul ez a gigantikus kondér lyukas és fedetlen, ezért az anyagok egy része folyamatosan szivárog a talajba és a talajvízbe, a szél pedig szabadon fújja szét a fedetlen hordókból a mérgeket.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

INDEX 2015.04.30. 18:00              

Lázár János délutáni sajtótájékoztatóján azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a Budapesti Vegyiművek IX. kerületi Illatos úti telephelyén, ahol 2800 tonna, körülbelül ezer hordó hulladékot helyeztek el illegálisan.

Este hat órakor érkezett a hír, hogy még csütörtökön megkezdhetik a veszélyes anyagok elszállítását.

A Pest megyei kormánymegbízott Tarnai Richárd a helyszínen elmondta, a szállítás költségei rendelkezésre állnak, és az egyelőre a telephelyen maradó többi veszélyes hulladékot hónapokon belül elszállítják.

Csütörtök délután kormányhivatali környezetvédelmi vizsgálatot tartottak helyszínen, és a laboreredmények azt mutatták, hogy bizonyos folyamatok "negatív irányba mozdultak el", ezért döntöttek az azonnali elszállításról Dorogra.

A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, amit a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) kell megelőlegeznie, ezt 

követően pedig ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető.

A Budapesti Vegyiművek alapítása óta eltelt 139 év során számtalan különböző típusú szerves és szervetlen vegyi anyagok gyártásával foglalkozott (például klór, sósav, hypo, különféle enyvek, műtrágyák, ásványi sók és különböző típusú növényvédőszerek).

INDEX.hu 2015.04.30. 18:00

További képekhez kattints a cikk címére, vagy a Bővebben linkre

Ön itt van: Címlap kiadványaink veszélyes hulladékok