BAUMIT: KŐBÁNYA, ROBBANTÁSOK, KŐKITERMELÉS, BÁNYATALP…

Olvasóink értékelése: 3 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Február 20-án jártunk a Baumitban. Alapoztunk: kőbánya, robbantások, kőkitermelés, ezek voltak a fő témák. Megtudtuk, miért nincsenek már robbantási panaszok, nyílik-e szélcsatorna a városra, ha összenyitják a kőbányákat, hol áll a karsztvízszint a bányatalphoz képest… és hogy miért kell évi 400 E tonna követ kibányászni, ha csak 200 E tonnányi zsákos terméket ad el a cég. Informatív, élvezetes üzemlátogatás volt a februári… a cikk végén pedig egy robbantós meglepi azoknak, akik végigolvassák az anyagot.

A mészkő az alap

A Baumit tevékenységének alapja és alapanyaga a mészkő, amelyet bányásznak, robbantanak, törnek, zúznak, porítnak, attól függően, milyen terméksors vár majd a kőre.
A cég alaptevékenysége a szárazvakolatok (habarcsok, estrichek, ragasztók, száraz keverékek) gyártása. Ennek alapanyaga a mészkő, amely nem adja magát könnyen, ki kell bányászni onnan, ahol van.
A Baumitnak itthon 4 telephelye van, ebből kettőben végez szárazvakolat-gyártást (Dorog, Alsózsolca). Kőbányászat viszont csak Dorogon folyik – nem is mától, hanem immár 110 éve.

 

Egy PR film, amit TÉNYLEG érdemes megnézni

A kőbányászatról, és az ehhez kapcsolódó 110 éves évforduló megünnepléséről egy profi PR-filmet forgattatott le a Baumit, 

amely elérhető a youtube.com videómegosztón (www.bit.ly/baumit-film-2014-10). A 11 perces filmet mi is megnéztük a látogatás elején. A videó bemutatja, hogyan bányásszák a követ, mi ennek múltja és jelene, 

a drónnal készült felvételeken felülről is látszik a kőbánya, s hogy abban miként termelik, törik a követ… s 

hosszabb tudósítás látható arról, miért tartották fontosnak azt, hogy emlékművet állítsanak a kőbányászatnak (az emlékmű az idei bányásznapra fog elkészülni).

 

Robbantás kéthetente (vagy 3,5)

Miután megnéztük a filmet, s láttuk immár madár- (illetve drón)távlatból a monumentális kőbányát, egyik látogatótársunk megjegyezte, nem is tudta, hogy egy bánya működik 800-1000 méterre a lakóhelyétől. 

A műszaki vezető erre úgy reagált, ez a jobbik eset, mert azt jelenti, hogy nagy problémát már nem okoznak.

 Cseresznyés Erzsébet elmondta, 2000-ben került a céghez, akkor az volt a lakossági vélemény, egyes utcákban a Baumit robbantásai (szezonban 2, szezonon kívül 3,5 hetente volt robbantás) károsítják a házakat (repednek a falak). 2001-ben mérették ki a miskolci egyetemmel, milyen rezgésterhelést okoznak a házaknak a robbantásokkal. Az derült ki, inkább a kamionok okozzák azt a rezgésterhelést, amitől repedeznek a házak, semmint a Baumit.

 

Kis cég sztori

A bánya ikerműveléses – magyarázta a műszaki vezető. – Nagyon pici alapterületű. Vese alakú. 110 év alatt oda-vissza bányásztak benne. Elődeink először itt, majd a 80-as évek közepéig a tokodi oldalon 

(ami nem Tokodon van, csak a bánya Tokod felé eső oldalát jelenti) bányásztak. A Baumit 1989-ben érkezett ide. Sokáig úgy működött a dolog, hogy a dorogi Mészművek bányászott, a Baumit pedig megvette tőle a követ. Utána egyesülés történt, a Mészmű beolvadt Baumitba (2000-ben). Akkor vonultunk vissza tokodi bányából, ide a dorogi oldalra.
Most a robbantásokkal úgy haladnak, hogy a két szakasz (tokodi & dorogi oldal) közötti bányaudvart kötik össze. A robbantások mennyisége attól függ, mekkora a kő-, alapanyag-igény. A csúcsidő 2006-2007 volt, akkor 480-500 E tonna követ termeltek/robbantottak ki évente. Utána, a válság idején, volt olyan év, amikor csak 300 E tonnát bányásztak ki.
Most ismét nőtt az alapanyag-igény, főként a vasútépítés – és a hozzá kapcsolódó infrastrukturális építkezések – okán.

 

Baumitos bányameddő támasztja alá az új vasutat

A vasútépítés miatt nőtt a termelés. Töltésekhez, támfalépítéshez, alagúthoz, térkövezésekhez pl. főleg ún. töltésanyagot vittek el tőlük, 2013-2014-ben, de még most is van erre igény, csak kisebb.
Nem is annyira nyers köveket adtak el, hanem az ún. bányameddőt.

{BÁNYAMEDDŐ: A bányászat céltermékét, hasznosítható ásványt már nem, vagy kitermelhető mennyiségben már nem tartalmazó mellékterméke, vagy hulladéka (bányászati hulladék). A célterméktől száraz, vagy vizes úton elválasztott bányameddőt a kitermelés, vagy feldolgozás közvetlen környékén felhalmozva, meddőhányón tárolják.}

Nem tiszta követ adtak el (pontosabban oda), hanem a meddőre félretett agyaggal kevert köveket, ami a Baumitnak bányászati hulladék, meddő, de útépítések, vasútépítések során szükséges anyag.
Ez nem volt akkora biznisz, mint amekkorának gondolnánk, a fő haszna az volt, hogy a Baumit területén található meddőhányók, meddődombok eltűnhettek a telephelyről.
A műszaki vezető elmondta: a mészkő tetején van 0,5-3 méter olyan anyag, ami nem tiszta kő, hanem földdel, agyaggal kevert. Ezt el kell távolítani (abrámolás, talaj-letakarítás, lerámolás), nem keveredhet a mészkőhöz, és felhasználni csak útépítések, vasútépítések alkalmával, alap alatti tömörítő anyagnak, töltésalapnak lehet.
Amikor ezt az – értékesítési szempontból is általában – meddő réteget letakarítják, azt félreteszik, mennyiségét bejelentik a hatóságnak.
Vidám korszak lehet egy cég életében, amikor viszonylag értéktelen anyagot tud értékesíteni, jegyezte meg Mohos Nádor Tamás (MNT). A műszaki vezető jelezte, annyiban ez igaz, hogy egy számukra használhatatlan anyagon tudtak túladni, amit adott esetben mozgatni kell, illetve a tájat csúfítja, a helyet foglalja. De a „túladás” ez esetben azt jelentette, hogy ezért az anyagért nem fizettek, hanem – kamionokkal – ingyen, vagy igencsak jelképes áron elvitték.

 

Pici a bánya, ezért ikerműveléses

Mivel a dorogi mészkőbánya alapterülete pici – fogalmazott a műszaki vezető –, ikerművelés bányászat folyik benne. – Nagy a tetőszint és az alap közötti szintkülönbség, egyedi engedélyünk van arra, hogy egyszerre két lépcsőt (egy-egy lépcső egy-egy 20 méteres teraszt jelent), két egymás fölötti szintet robbantsunk egyszerre. Ha ez egy nagyobb bánya lenne, akkor robbantásonként egy-egy szinttel mennénk mindig lefelé, viszont a bánya kicsi, ezért mindig két 20 méternyi, egymás alatti teraszt robbantunk le egyszerre.
Robbantásnál fontos, hogy megfelelő tér maradjon a robbantás után a lerobbantott kődarabok biztonságos rakodásához (a rakodógép tudjon dolgozni), a robbantás nyomán a kődarabok megfelelő aprózottságúak legyenek, azaz se túl nagyok, se túl kicsik. Ennek elérése a robbantási technológiától függ (aláfúrással, talplyuk nélkül folyik ez a Baumitnál), pl. az aprózottságot főként az befolyásolja, milyen sűrűn vannak elhelyezve a töltetetek.

 

Robbantási technológia: sok kicsi egymás után megy

A Baumit ún. NONEL, azaz nem elektromos rendszerrel robbant. Főként, azért nem igazán érzékeljük már – mi lakosság – a robbantásokat, mert a töltetek (72 db) nem egyszerre durrannak el, hanem pár milliszekundumos késleltetéssel, egymás után. Ez a módszer, illetve a használt robbanóanyagok (leegyszerűsítve: műtrágya + gázolaj) biztosítják, hogy nincs nagy rezgés a földben. 
Minden robbantást dokumentálnak videón, fényképeken. Cseresznyés Erzsébet elmondta, az elmúlt 15 évben egyszer (2013-ban) történt csak meg, hogy „nem ment el a front” (fele elrobbant, fele nem).
MNT itt azt kérdezte, mindig ilyen milliszekundum-csúsztatásos módszerrel robbantottak-e. A műszaki vezető azt felelte, nem, a NONEL előtti időkben (2004 előtt) elkészítették az ún. robbantási hálót, és egyszerre robbantottak.

 

Már nincsenek robbantási panaszok

MNT rákérdezett a mennyiségekre is.
Cseresznyés Erzsébet elmondta, 2006-2008 között átlag 480 E tonna követ robbantottak ki a bányából. Jelenleg évi 400-450 E tonna ez a mennyiség.
Megtudtuk, jó időre (több mint 120 évre) való kitermelhető mészkő van még a bányában. 
Kérdeztük, érkeztek-e mostanában a robbantásra vonatkozó lakossági panaszok. A műszaki vezető kifejtette, 2 éve nem volt már ilyen, amiben a robbantási technológia változtatásán túl valószínűleg szerepet játszhat az is, hogy mintegy 150 méterrel távolodtak Dorogtól a robbantási helyszínek az évek folyamán.

 

Nem fog változni a bánya-látkép

Nagy Tibor tagtársunk azt észrevételezte, Kesztölc felől érkezve, egyre nagyobb „platót” látni. Cseresznyés Erzsébet elmagyarázta, épp ezt a platót vágják most át. Így nyitják össze az ún. régi tokodi bányát a most használt dorogi résszel. A két bánya között volt egy 90 méter széles pillér, azt „eszik most meg”, így nyitják össze a két bányaterületet.
A műszaki vezető kijelentette, a város felé eső részen a bánya-látkép nem fog változni. Csak annyiban, amennyiben a látható részt majd rekultiválni kell. Ami azt jelenti, hogy ún. kopogtatással le kell szedni a falakról a málló, hulló köveket. Végeredményben, ott egy tiszta kőfal fog maradni, ami majd visszanövényesedik magától.

 

Nem nyílik új szélcsatorna (sajnos – MNT)

Gremsperger Jánosné azt kérdezte: ha a két bánya össze lesz nyitva, nem jön-e létre ettől szélcsatorna.
MNT hozzáfűzte ehhez, bárcsak úgy lenne, hisz’ Dorog levegőjének minden új szél jót tenne, amennyiben elsősorban a szél (másodsorban az eső) az, ami kitisztítja a város levegőjét.
Cseresznyés Erzsébet leszögezte, nem nyílik új szélcsatorna, mert a bánya falai már most is megvannak, csak a belsejük, a falak mögötti terület fog egybeérni. Két kis gödörből lesz egy nagy, de a pereme az megmarad, így a látkép is marad, ami volt.

 

Miért kell 400 E tonna követ kibányászni?

Miután átrágtuk magunkat a bányászaton: felmerült az ősi kérdés, mi mennyi, és miért annyi az amennyi.
A vakolatgyártás (habarcs esztrich, ragasztó stb.) tömegtermelés, magyarázta a műszaki vezető. A gyár éves – zsákos és ömlesztett, azaz silós kiszerelésű áru – termelése min. 200 E tonna, amihez kell kb. 120 E tonna kő. Nyilvánvalóan adódik a kérdés: miért kell ehhez 400 E tonna követ kibányászni?
– A technológiából adódóan vannak olyan kőaprózódások, aminek az „eredményével” kell valamit kezdeni, ahhoz, hogy a lehető legkevesebb „kőhulladék” keletkezzen – mondta a műszaki vezető.
A vakolatgyártás folyamán egy kőmalomban őrlik megfelelő szemcseméretűre a mészkődarabkákat. Csakhogy, a kőmalom nem egy sorozatgyártó gépezet, így nem csak akkora szemcseméretű kövek keletkeznek az őrléskor, amekkorák épp kellenek, hanem kisebbek is (lisztfinomságú kőpor), amit nem tehetnek bele a vakolatba, mert attól romlana annak a minősége.
A kőliszttel (0,1 mm alatti szemcseméretű mészkődarabkák) valamit csinálni kell. Nyilván, az a legjobb, ha ebből is eladható termék készül. A felvevő piacnak viszont csak akkor kell a kőliszt, ha abból a Baumit egyszerre tud hatalmas mennyiségeket (pl. 40 E tonnát) leszállítani. Emiatt működtetnek egy olyan kőmalmot, amely egész nap kőlisztet termel.
– Kinek kell a kőliszt? – kérdezte MNT.
– Takarmányosoknak, aszfaltosoknak, egyéb iparágaknak – felelte Cseresznyés Erzsébet. Pl. a takarmányban a mész szívja fel legjobban a különféle antibiotikumokat, minden egyebet, amivel a szárnyasokat etetik. Pl. a tojótápban is benne van ez. De, éppenséggel a Vértesi Erőmű kéntelenítőjébe is kellett szállítanunk pl. 80 000 tonnát belőle.

 

Robbantásonként 25-35 E tonna kő szakad ki a hegyből

Eztán következett a kérdések-válaszok etap
Mohos Márta kérdése az volt, mivel robbantanak, mennyi robbanóanyagot használnak fel, s mekkora kőmennyiséget robbantanak ki a bányából alkalmanként.
– Átlag 4 tonna robbanóanyagot használunk fel alkalmanként, ami egyébként gázolajjal bekevert műtrágya – válaszolta Cseresznyés Erzsébet. – Egy robbantással 25-35 E tonna kő szakad ki a hegyből. Ezt még egy mobil törőgép a helyszínen tovább aprítja, majd egy elektromos szalagrendszer hozza be a köveket további feldolgozásra a zárt, épületben elhelyezett törőműbe, majd onnan kerül a vakolatgyárba és a kőmalomba.

 

Karsztvízszint vs. bányatalp

Meredeknek (60-70 fok) látja az ún. rézsűszöget, jegyezte Zsombok György, szakértőnk. Amikor összeér a két bányaterület, akkor ikerművelés helyett egyszinteset fognak alkalmazni? – kérdezte 
Jelenleg 200 méteren (balti tengerszint feletti magasság) van a bányaművelési talp, pontosan ennek lehetőségét csak akkor fogjuk látni, ha az összenyitás megtörtént már.
Zsombok György következő kérdése az volt, mekkora a távolság most a karsztvízszint és a bányatalp között, illetve mekkora az erre vonatkozó előírt védőtávolság.
Megtudtuk, a 219/2004 sz. Kormányrendelet, mely a felszín alatti vizek védelméről rendelkezik, előírja, hogy a nyugalmi vízszinttől 10 méteres védőtávolságot kell tartani. Ezzel szemben a karsztvíz-szint a bánya legalsó pontjától most 76 méterre van. A MOL benzinkúttól látszó bányafal felső pereme 290, a bányatalp (ahol a rakodógépek dolgoznak) 200 méteren van. 
– Van-e valamilyen vizsgálat, becslés arra nézvést, a jövőben meddig emelkedhet a talajvíz szintje, figyelemmel arra is, hogy a lencsehegyi bányát korábban bezárták? – kérdezte Zsombok György.


Cement, mészhidrát, perlit, kamionozás

A vakolatgyártáshoz nem csak mészkő kell, a többi anyagot honnan hozzák, kérdezte Zsombok György.
Megtudtuk, a gipszet Visontán állítja elő a Baumit, onnan hozzák ide.
Hatalmas tétel a cement (20-25 E tonna), ez Rohozsnyikból érkezik, kamionokkal.
A Baumit területén lévő mészhidrát üzem nem a cég tulajdona, hanem a Calmit Kft-é. Akik Lábatlanról hozzák ide az égetett meszet, leoltják (így lesz belőle mészhidrát). A gyártási technológiai előírások szerint az előzőeken túl tesznek még bele pernyét, illetve más olyan anyagokat, amitől kevesebb cement kell majd a vakolatba. Ez gazdasági okok és a környezeti lábnyom kisebbítése miatt fontos.
Vannak olyan termékek is aztán, amelyekbe duzzasztott perlitet tesznek, amit nyersanyagként Pálházáról szállítanak Dorogra. A duzzasztás itt Dorogon történik, kímélve ezzel is a környezetet a nagyobb térfogat miatti szállításból eredő szennyezéstől. Ennyi a nagy összetevők aránya. Az összes többi az a vegyészet, mondta a műszaki vezető.
Zsombok András azt jegyezte meg, hatalmas környezetszennyezést okoz, hogy 200 E tonna anyagot (eladott termékek, cement, stb…) nem vasúton szállítják, hanem kamionokkal.
Cseresznyés Erzsébet elmondta, egyetért ezzel, de egyszerűen nincs más megoldás. Jó pár évvel ezelőtt 60 M Ft-ért megcsináltatták a Baumitból a dorogi vasútállomásra vezető vasútszakaszt, de egyszer sem tudták használni.
Az alapanyag-beszállításra a vasút egyszerűen nem tud versenyképes ajánlatot adni, annyira bürokratikus, lassú és drága a vasúti szállítás, hogy egyelőre szóba sem jön.
A termékek kiszállítása pedig – az előbbieken túl –, még azért is megoldhatatlan vasúti útón, mert nem vezet minden építőanyag-kereskedésbe vasútvonal, márpedig ők egy-egy rendelés esetén közvetlenül oda szállíttatják ki a megrendelt építőanyagokat.

 

Labor-látogatás

Még egy jó csomó dologról esett szó (pofás törők, sziták, kőfrakciók, mészkő vas- és magnézium-tartalma stb.), de a cikkbe ennyi fért. A beszélgetés után a Baumit laborjába látogattunk el.
A laborban többféle vizsgálat, tesztelés folyik. Egyrészt: a rutinvizsgálatok, pl. alapanyag-vizsgálatok (kapott, vett cement minőségének megvizsgálása, mielőtt a termékbe kerül), illetve a Baumit által előállított mészkőliszt vizsgálata. Másrészt: az előállított termékeket kell itt bevizsgálni az előírt szabványok/protokoll szerint. De itt tesztelnek például egy-egy újonnan kifejlesztett terméket is…

 

Meghívás robbantásra

Aki ideáig ért az olvasásban, megérdemli a lehetőséget arra, hogy eljöjjön velünk 2015-07-24-én, pénteken 10.30-kor egy Baumitos robbantást megnézni. Ez ugyanis a következő üzemlátogatás fő programja. Jelentkezni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

Hozzászólások   

0 #1 Cortney 2018-03-29 07:02
Enter, Unclouded. Don't get it personally!


Take a look at my web blog ... gaming apps for mobile: http://richardfinley.mihanblog.com
Idézet
0 #2 Alberto 2018-10-24 16:22
I have noticed you don't monetize your site, don't waste your
traffic, you can earn additional cash every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for
more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website

Take a look at my web page - BestHattie: https://FollowGita.blogspot.se
Idézet
0 #3 Bebe 2018-10-27 07:08
I see you don't monetize your blog, don't waste your traffic, you can earn additional bucks every month.
You can use the best adsense alternative for
any type of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your
website

Here is my homepage ... BestMurray: https://MightyIsabell.blogspot.co.uk
Idézet
0 #4 Richard 2018-10-31 08:58
I see you don't monetize your site, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle:
boorfe's tips monetize your website

Also visit my web-site :: BestHildred: https://FollowWilhelmina.blogspot.se
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Baumit BAUMIT: KŐBÁNYA, ROBBANTÁSOK, KŐKITERMELÉS, BÁNYATALP…