Baumitos „légvédelem” – üzemlátogatás 2016-03-25

Olvasóink értékelése: 3 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Immár harmadszor jártunk a Baumitban 2015-02-20-adika óta. Most (2016-03-25-én) két órát töltöttünk ott hatan, Cseresznyés Erzsébet műszaki vezető & Keresztesi Csaba, a vakolatgyár üzemvezetője társaságában. Színfolt volt a látogatók között – velünk tartott, s kérdezett – Pintér Gábor, az égető környezetvédelmi munkatársa. A téma a PORMEGFOGÁSI TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE volt. Végig mentünk azon, hol van a technológiában porképződés, azt hogyan sikerül megfogni. Megbeszéltük a dolgot, majd aztán ki is mentünk a vakolatgyárba, malomba, hogy megnézzük, hogy működik a „baumitos légvédelem”.

2015. februárja óta ez volt a 3. üzemlátogatásunk a Baumitban. Első alkalommal (2015-02-20) 8-an látogattunk az üzembe, másodszor (2015-07-24) 20-an voltunk (robbantás), most (2016-03-25) pedig 6 ember volt kíváncsi a vakolatgyárra. Így, összesen 34-en voltunk üzemet látogatni ott az elmúlt 13 hónapban. (További képek a Facebook cikkben, ITT.)

Az előző két alkalommal (cikkek: www.bit.ly/baumitcikk-150220 & www.bit.ly/baumitcikk-150724) a bányaművelést, robbantási módokat, felhasznált anyagokat stb. vettük végig. Most elérkeztünk egy olyan témához, ami még nekünk sem volt meg – megbeszéltük, mitől nem áll durva nagy porfelhő közepén a Baumit, amikor pl. a malomban, ahol most jártunk, napi 1000 tonna köveket őrölnek meg.

Először, átbeszéltük a részleteket, a cikk erről szól, aztán átmentünk a malomba, hogy megnézzük, tényleg annyira zárt-e a rendszer, amennyire arról szó volt. (Ott hangfelvétel nem tudott készülni, mert a csöveken áramló köveknek azért megvan a maga diktafonsemlegesítő hatása.)

 De, csapjunk bele, lássuk, hogy működik a Baumitban a „légvédelem”.

Ez volt az alapkérdésünk

A látogatás előtti kérdésküldés alkalmával arra kértük a Baumitot, hogy a 2016-03-25-ei üzemlátogatás témája legyen a PORMEGFOGÁSI TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE. Menjünk végig azon, hol van a technológiában porképződés, azt hogyan sikerül megfogni. Térjünk ki, esetleg arra, hogy volt ez régen, a 2000-res évek elején (2007-es beruházásokig), mi változott menet közben.

Témák: osztályozómű, malom, vakolatgyár

– Azzal a porral, ami robbantáskor, vagy lent a bányaudvarban keletkezik, annyit tudunk kezdeni, hogy ezeket a területeket is rendszeresen locsoljuk, amivel a szálló port meg tudjuk kötni. Saját locsolókocsink van, amely naponta több órában járja a bánya területén levő utakat, szállítási és depóterületeket … – nyitotta meg a beszélgetést Cseresznyés Erzsébet műszaki vezető. – Viszont, ahol már technológia, gépek, szállítószalagok stb. vannak, s nem hatalmas szabad terek, lehet a porképződés ellen védekezni.

 – Ez azért már a bányában is elindul, mert az ott lévő mobiltörőtől (ami oly mininek látszott, amikor a bányakatlan peremén álltunk) kezdve nedvesítjük a követ, amivel jócskát fogunk már a poron.

 – A 450 m-es szállítószalag már eleve burkolt, és az ún. átadási fejeknél (azok a pontok, ahol a szalagról lehullik a kő) vizezünk, vízpermetet szórunk a kőre. Erre mi magunk építettünk ki egy permetező rendszert.

 A fő üzem a vakolatgyár (TMV), ehhez tartozik kiszolgálóegységként az osztályozómű, és egy abszolút automatizált üzemrészleg, a malom. Ez utóbbi kettő annyira automatizált, hogy nem is dolgozik bennük ember, csak távfelügyelettel, a vakolatgyár épületéből felügyeli őket egy diszpécser számítógépeken keresztül. Ami azt jelenti, hogy monitorokon figyelik ezeket az üzemrészeket, kifejezetten a por miatt, pl. az osztályozó körül erre külön kamerarendszert építettek ki.

Vizezés a ledobási pontokon

 – Visszatérve a technológiára… – magyarázta a műszaki vezető –, a bányából a köztes depóra már nedvesített kő érkezik, pontosan azért, mert ez már egy szabadtéri kőkészlet, ott a szél már tudhatja fújni a port, ezért nedvesítenek itt is.

 Ezért csinálják azt, hogy a ledobási pont körül porlasztanak vizet, ami megköti a port.

 – Ez a vízporlasztó rendszer saját fejlesztés – kapcsolódott be a beszélgetésbe Keresztesi Csaba, a vakolatgyár vezetője (hozzá tartozik minden, ami az üzemterületen kőfeldolgozást, késztermék-gyártást érintő tevékenység), öt éve hoztuk létre.

 – Korábban is volt ehhez hasonló vízpermetező rendszerünk – mondta Keresztesi Csaba, de az még egy kezdetlegesebb verzió volt. Az új porlasztó rendszert hozzákötöttük a vezérléshez, pl. ha anyagáram van, akkor locsolunk csak, tudjuk szabályozni a vízmennyiséget. Felügyelt a rendszer, azaz például, ha történik valami, mondjuk csőtörés, akkor visszajelzést kapunk erről, sőt, meg is állítja az osztályozóbeli munkát, pont azért, hogy ne menjenek vizezés nélkül a munkafolyamatok.

 A szabadtéri pontokon tehát vizezéssel tudunk a porképződés ellen hatni – mondta Cseresznyés Erzsébet. – Korábban már kitárgyaltuk azt a csarnokot, amit az ún. 0-20-as kőnek építettünk, és ami voltaképpen az áttörést hozta a pomegfogás területén.

Malom, vakolatgyár – zárt rendszerek

 – A malomban és a vakolatgyárban történik a köveknek az egészen apró méretűre zúzása, feldolgozása – mondta a műszaki vezető. – Ha ez nem egy teljesen zárt rendszer lenne, elképzelhetetlen mennyiségű por távozna innen. A zárt rendszer azt jelenti, hogy onnantól kezdve, hogy bekerülnek (szalagrendszeren, illetve rakodógép segítségével) ezekbe az üzemekbe a kövek, útjuk leburkolt, zárt csövekben, gépeken át stb. folytatódik. Kifele ezekből a rendszerekből, azok elemeiből, csak akkor jöhet por, ha valamiféle meghibásodás van (kilyukat egy cső, meghibásodik egy tömítés stb.).

 – A vakolatgyárnak függőleges kiépítésű az anyagtovábbítási rendszere. A megtört követ a vakolatgyár tetejébe lifteztetjük fel, onnan szitarendszeren keresztül kerülnek a különféle méretűre tört, szitált kőszemcsék az őket tároló silókba.

Elszívásokkal portalanítanak

 – Kétféle megoldást alkalmazunk a kőfeldolgozás folyamán a malomban arra, hogy ne legyen kiporzás – magyarázta a műszaki vezető. – Az egyik az, hogy az egész rendszer egy ún. szívott rendszer (ezt folyamatos rendszermérésekkel kell ellenőrizni), ami azt jelenti, hogy a keletkező port elszívjuk azokból a zárt csővezetékekből, amelyikeken az anyagtovábbítási folyamatok zajlanak.

 – Ezen kívül, műszakonként kétszer a dolgozók bejárják ezeket az üzemrészeket, és figyelik, látnak-e valahol kiporzást, bármi más rendellenességet (ilyenkor mást is ellenőriznek, nem csak a port, hőmérsékleteket, lerázásokat, silószinteket, betöltendő anyagokat stb.). Ez a szemrevételezős ellenőrzés voltaképp a gépek támogatása, arról való meggyőződés, hogy minden úgy működik-e, ahogy kell.  

 – A por-elszívások ventilátorokkal történnek, lehetnek ún. helyi elszívások, egy-egy csőre, gépre telepítve, vagy lehetnek egy-egy csőrendszerre méretezettek. A legfontosabb itt annak ellenőrzése, hogy megvan-e mindenhol az a szívóerő, ami biztosítja a keletkező por elszívását, ennek ellenőrzését szolgálják az ún. rendszermérések.

Kővonal, keverővonal, csomagolóvonal

A vakolatgyárban háromféle tevékenység folyik. A „kővonalon” folynak le azok a tevékenységek (pl. törés, szitálás), amelyek segítségével a követ olyan állapotba hozzák, hogy abból aztán lehetséges legyen keverni valamilyen gyártmányt, árut.

 A „keverővonalon” zajlik a különféle porok, zúzalékok stb. receptúrák szerinti összekeverése (számítógépes vezérléssel), voltaképp a termék elkészítése.

 Aztán, amikor a „csomagolóvonal” fut, döntik el, hogy silóba adják-e ki a kész terméket, vagy ún. rotopakkeren keresztül zsákokba csomagolják.

400-500 porzsák fogy évente

Minden üzemegységnek megvan a maga elszívó-központja – folytatta Cseresznyés Erzsébet. – Ez azt jelenti, hogy vagy egy-egy szűrőházban, vagy egyes gépekre telepítve szűrőzsákok találhatók.

 Keresztesi Csaba ekkor körbe is adta azt a 3 méteres, fehér szűrőzsákot, amiből több száz található az üzemben az egyes technológiákra telepítve.

 Cseresznyés Erzsébet elmondta, a szűrőházakat úgy kell elképzelni, hogy egy hatalmas dobozban vannak ezek a 3 m hosszúságú porszűrő-zsákok (impulzus szűrős rendszer). Ezekben történik az elszívott por összegyűjtése.

 Mohos Márta azt kérdezte, ezek egyszer használatos zsákok-e?

 Cseresznyés Erzsébet elmondta voltaképpen igen, úgy egy évente cserélik őket a kevésbé igénybevett helyeken, máshol gyakrabban. – Pont erre van a rendszermérés – vetette közbe Keresztesi Csaba –, ennek eredményéből következtetni lehet, milyen állapotban vannak a zsákok, kell-e őket cserélni, vagy sem. De szemrevételezni is szoktuk őket, kinyitjuk a szűrőházak ajtajait, megnézzük őket.

 – Hány zsákot használnak körülbelül? – kérdezte MNT.

 – Például a szárítóberendezéshez tartozó központi szűrőházban 180 darab, egy másikban 16 db, de van olyan kis technológia, amihez csak egy tartozik – felelt Keresztesi Csaba. – Nem mindegyik egyforma méretű, ahogy a technológia kívánja, évente 400-500 db szokott elfogyni az egész üzemben.

Technológiánként saját elszívó-berendezés

– Technológia egységenként különféle módon vannak telepítve a szűrőberendezések – magyarázta Cseresznyés Erzsébet. – Eddig beszéltünk a kővonalról, ott is többféle szűrőegység van. A vakolatgyártás esetében, immár a keverővonalon, jellemző, hogy sokféle anyagot kell behozni a vakolatgyárba. Például a cementet, hidrátot, olyan anyagokat, amelyeket nem a Baumit állít elő, de kellenek a termékek gyártásához. Ezek legtöbbször silós autóval érkeznek, és sűrített levegővel üzemelő csöveken keresztül juttatjuk őket be a vakolatgyár épületébe, az egyes anyagfajtákat tároló silókba.

– Ezek a silók példáéul nem egy nagy elszívó-rendszerhez kapcsolódnak, hanem saját elszívó-berendezésük van, a silók tetején van egy nagy doboz, és abban van egy 16 darabos porzsák állomány.

 – Az elszívás elve mindenhol ugyanaz, a ventilátorok szívóereje, a zsákok mérete, darabszáma különbözik az elszívandó por mennyiségétől, sajátosságaitól függően. Az elszívott port egy külön silóba gyűjtjük, ez sem vész kárba, vagy visszaforgatjuk újból a technológiába, megy vissza a szitákra, illetve egy része a falazóhabarcsba kerül.

 – „Szemétre” csak az a por kerül, ami a porgyűjtő zsákokban benne marad, amikor kicserélik őket.

Folyamatos felügyelet

 – Mire kell figyelni porszempontból az üzemvezetőnek? – kérdezte MNT Keresztesi Csabát.

 – Folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a rendszer jól működik-e – mondta Keresztesi Csaba. – Ha pl. valahol kiporzás van, az történhet lyukadás miatt, vagy éppen azért, mert a szűrőberendezés elromlott. Ha probléma van, ez visszajelződik nekünk a számítógépen is, mert a nyomáskülönbségek bizonyos mértéke például utal erre. Folyamatosan figyelni kell a rendszert, és ha gond van, azonnal be kell avatkozni, mert ha ez nem történik meg időben, nagy porfelhő lesz az épület körül.

 – Azt látni kell így visszatekintve – mondta Cseresznyés Erzsébet, hogy a porproblémákat nem a vakolatgyár, malom okozta, hanem az ezeken kívüli területek. A gyártás maga annyira modern, zárt, elszívásos rendszer volt az első pillanattól kezdve, hogy abból nem jött ki érzékelhető mennyiségű por.

 – Zsákok veszélyes hulladékok? – kérdezte Nagy Tibor.

 – Nem, az a cég viszi el, amelyiktől vásároljuk az újakat – felelte Cseresznyés Erzsébet.

A porfogó csarnok volt az áttörés

A három gyáregységünk (osztályozó, malom, vakolatgyár) porszempontból nem problematikus, jól működik az elszívásos pormentesítés – magyarázta Cseresznyés Erzsébet. – Ahol por lehet, azok a nyitott területek, ezeken tudtunk fejleszteni az elmúlt években, és fogunk tudni lépni a jövőben, addig is, a már említett folyamatos locsolókocsis pormentesítést végezzük.

– A leglényegesebb változtatás a 0-20-as szemcseméretű kövek – nyíltszíni – tárolási helyének csarnokkal való lefedése volt 2007-ben. A környéken – korábban, a csarnok 2007-es megépítése előtt – megjelenő, jellegzetesen fehér színű „Baumit-por” legalább négyötöde innen származott. Erről más sokszor beszéltünk (részletesen erről: www.bit.ly/baumitlatogatas-2008-06-16), így ezt nem tárgyalom újból.

 – Volt egy kis ráncfelvarrás a csarnokot illetően is, a két bejáratból egyet megszüntettünk, hogy a két bejárat közötti huzat miatti ne távozhasson por a külterületre.

Útpor csökkentési megoldások

Jelenleg még porprobléma a Baumit úton anyagot ki-be szállító teherautók által felvert por. Két módon tudjuk ennek hatását csillapítani. Az egyik a kerékmosó rendszer. Ezen kötelezően át kell haladni azoknak a teherautóknak, amelyek zúzott követ visznek, illetve amelyek a malom felől jönnek. Ezzel a teherautó-forgalom gépjárművei 30 %-ának kerekeit tudjuk „megvizezni”. Ez azonban csak fagymentes időszakban működik.

 – A másik fontos dolog, amit tenni tudunk, az útjaink takarítása, locsolása – mondta Cseresznyés Erzsébet. – 2014-ben a meglévő söprőautónkat lecseréltük, és 2015-ben vettünk mellé egy locsolóautót, így most erre a feladatra két külön komoly gépünk van, az egyikkel csak locsolunk, a másikkal takarítunk, söprünk. Ezekkel a portán belüli területeket tisztán tudjuk tartani.

 – A Baumithoz vezető utat naponta kétszer vizezzük, de nem csak a műúttal tesszük ezt, hanem egészen fel a bányaudvarig locsolunk.

Szemétszedés kéthavonta

Bár ez nem porprobléma, rengeteg dolgunk van a szeméttel – mondta el Cseresznyés Erzsébet. – Két-három havonta 2 db 5 m3-es konténert szed tele szeméttel az a cég, amelyet megbízunk ezzel.

 – Ez a szemétmennyiség a Baumit-út mentén található területről (ide főként a sofőr-urak szokása szemetelni) gyűlik össze. A Baumit Vízmű felőli oldalán található területről (ide vélhetően a dorogiak szoktak szemetet exportálni) még több szemét szokott összegyűlni, negyedévente általában úgy 10 m3.

Bejelentések, panaszok – semmi

– Voltak-e lakossági bejelentések, panaszok az elmúlt 2-3 évben? – kérdezte MNT.

 – Nem voltak – felelte Cseresznyés Erzsébet. – Az utolsó lakossági telefonunk talán 4-5 éve lehetett, amikor este 11-kor egy úriember azzal hívott fel minket, hogy por jön ki tőlünk. De aztán kiderült, ez nem por volt, hanem a Calmit üzem műszakja elindult, és az ottani kürtőből jött ki gőz (a mészhidrát gyártás, a mészoltás gőzképződéssel jár).

 – De volt-e porpanasz? – kérdezte MNT. – Nem volt, nincs mostanában ilyen – felelte a műszaki vezető.

 – Mi magunk is érzékeljük, hogy sokkal kevesebb a porunk 8-9 éve – mondta Cseresznyés Erzsébet. – A legnagyobb ugrást a sokszor emlegetett, 2007-ben lefedett „0-20-as csarnokkal” tudtuk elérni. Az összes többi fejlesztés, ajtók lemezelése, vizezések, locsolás stb. már csak „hab a tortán”. És ezt mi magunk is érzékeljük, például az irodaépület előtt álló autók szélvédőit, motorháztetőit látva. Régebben, volt rajtuk por, most nincs.

 MNT is elmondta: „a csarnok előtti időkben” szívesen eljött üzemlátogatni a Baumitba a környékbeliek közül pár ember, hogy elmondja, mennyire nincs rendben a cég porolása – de a csarnok utáni időszámítás immár arról szól, hogy nemigen lehet a környékbelieket elrángatni egy-egy baumitos gyárlátogatásra.

Ülepedő port már nem kell mérniük

Évi mérések, mik a tapasztalatok? – kérdezte MNT.

Legutóbb 2015 novemberében volt mérés. Túllépés nem volt. A por-elszívó pontokon kell mérni, ebből 17 db van, négyet kétévente, 13-at 5 évente kell mérni.

 – Ülepedő port (fóliát kirak 30 napra, azon nézni, mennyi por gyűlik össze) már nem kell mérni? – kérdezte MNT. – Már nem, a felsorolt intézkedések pozitív hatásainak eredménye miatt, amit a lakossági bejelentések elmaradása is bizonyít – felelte Cseresznyés Erzsébet. – Most minden év 03-31-éig kell beadni a levegős jelentést (CO, NOX, por, stb. kibocsátások), ez alapján számolnak ki nekünk ún. környezetterhelési díjat.

 – Volt-e hatósági ellenőrzés, esetleg valamilyen bírság az utolsó 3 évben? – kérdezte MNT.

– Nem volt semelyik – tájékoztatott Cseresznyés Erzsébet.

Látogatók kérdései

Pintér Gábor (SARPI, környezetvédelmi vezető) azt kérdezte, ha esik az eső, vagy az utakat lemossák, a vízzel együtt jött por hova kerül… medencébe, szikkasztóba?

 – Több szikkasztónk van – mondta Cseresznyés Erzsébet. – A bányába vezető utak nem aszfaltozottak, felületük köves, murvás földes. Ha nagy eső van, akkor nagy mennyiségű sarat le tud hordani a víz, ezért két záportározót készítettünk az út mentén. Ezzel fogjuk meg azt a nagy mennyiségű saras vizet, ami a bányautakról zúdulna rá az aszfaltútjainkra. Ezeket két évente takarítjuk, rakodógéppel kiszedjük a tartalmát, ami föld meg kő, szennyezőanyag nincs benne.

 – A telephelyen körben pedig burkolt árkok vannak, zsompokkal, bukókkal, egyebekkel, ezekkel is megfogjuk a port, poros vizet – magyarázta a műszaki vezető. – Ezeket csak kézzel tudjuk takarítani, és aztán az is megy a meddőre, mint a bányautak záportározóinak kitakarított tartalma. A belső, raktártérről lemosódó poros víz, pedig egy központi, betonozott medencébe folyik bele (amit szintúgy kis bobcattel lehet takarítani).

A „porcsarnok” hozta el a békét

MNT kifejtette, úgy tűnik volt értelme a csarnokos beruházásnak. Mert ugyan, a mérleg egyik serpenyőjében ott van, hogy ez a porfogó beruházás gazdaságilag tán soha nem fog megtérülni – viszont a másik serpenyőben legalább akkora, ha nem nagyobb az ellensúly, a békekötés a környékbeliekkel, a várossal. – Ez jól jött ki, és látom, hogy Önök, a Baumit dolgozói is jobban érzik attól magukat, hogy immár nem tüskék a környékbeliek szemében – mondta MNT.

 – Igen, ez egyértelműen így van – reagált a műszaki vezető.

 – Az jó dolog – mondta MNT, – ha egy cég saját maga előtt is úgy tud megjelenni, hogy megtette, amit meg lehetett a környezeti béke érdekében. S ha ennek netán még látható/érezhető eredménye is van – amint itt volt –, akkor az már külön gyönyörűség, ami nem adatik meg minden környezetterhelő vállalatnak.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #939 Lilliana 2019-02-01 08:14
I really love your website.. Very nice colors mobile freeroll slot tournaments: http://www.firstalliancecorp.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.getthebigpicture.com%2Fblog%2FClick-to-Help-Coastal-Plain-CASA
Idézet
0 #940 Antonia 2019-02-01 11:11
As I said, ultimately I picked my favorite Jennifer Connelly movie over her best
performances. And at least Heath Ledger's daughter Matilda will possess
a great keepsake. He remembers me and welcomes me with open abs.


my web-site - joker123: https://joker.vin/index.php
Idézet
0 #941 Wallace 2019-02-01 23:59
Tips on how to rank on search engines is a continuing battle for a few
internet people. My example here could be broken down even further,
but Locate you get the picture.

Here is my web site; scr888 download: http://3win8.city/index.php/download/38-918kiss-scr888
Idézet
0 #942 Cara 2019-02-02 07:32
Remember though, you've got to post good content to get this to work!
Many people suggest not doing this because it's annoying.
You can show them your range of expertise about your
subject.

My blog - simmer's sky 777: http://orleadership.ksac.co.kr/php_test.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2Fnewberrynews.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Dwww.ezyget.com%252Findex.html%3Esky777+ios%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #943 Leonarddelay 2019-02-02 12:42
brand name viagra sale
cheap viagra buy
acheter cialis 10 mg france
buy viagra cheap line
where to buy levitra
Idézet
0 #944 Latonya 2019-02-03 15:08
However, with time the concept of playing casino games have changed
so much and now these games are much restricted
to the clubs. Nowadays, the casino games can be played from any section of the world and you
need not plan a tour all the method to the casino housing.


What ever the offer from the casino due to read the rules on the promotion page of
the casino
web: https://www.casino777.be/en/ site. If you don't follow the rules to the letter you will not get the promotion.
So please, read the rules every offer!

While playing the game it is crucial to observe your competitors properly.
Is definitely important in online live poker near me: http://Spahair.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=ww2.mercadollibre.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Dntc33.fun as well, even in the event you cannot watch
your competitors. Through the online game, you
have to be alert for ideas. See whether your opponents
talk lots or are they usually silent. See whether your competitors take time throw the cards or throw them really
easily. These virtual actions can make you success. Good observation power will help you to
win big.

It is alleged that lots of cooks spoil the broth.

When it comes to online slots, however, the concept is turned.

The more money in the area wagered on the specific slot, the higher the jackpot climbs.
However, the player should also in mind that every time they spin an online slot, the spins
do not have bearing on the outcome of future spins. Each spin is completely independent.


Stand- You actually want to stand you cannot have additional card and your current total will be
final is actually that value you are going to competing i'm able to hand from
the dealer.

SICBO Involved with another online dice game with 3 dice being used.

It is about guessing continues reading of the roll of your dice.

That is part of of the rolling is revealed only when all the bets are placed.


You have the choice of combining any of the roulette bets in an online casino and can opt
any bunch. First roulette inside bets, it is about the numbers the actual inner regarding
online roulette table and you could put the bets on some specific number.


Trust inside the most dependable online betting casino.
Aren't getting cheated on your own play. Do you to be able to
have fascinating win big in online casino gaming programs? Click here to play our casino games.
Idézet
0 #945 Audrey 2019-02-03 22:03
Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
you make blogging look easy. The overall look of your web site is
fantastic, as well as the content!

Here is my weblog; joker
//www.joker123.com: http:///index.php/component/k2/item/13-witness-the-gospel-of-jesus-christ-to-all-nation?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2F918.network%2Fcasino-games%2F66-joker123%3Ejoker123+download%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #946 Colin 2019-02-04 16:41
When you amass here are the hundreds or thousands, you might have.

As you know from most of the above, SEO is lots of hard perform it's magic!
The one underlying factor is "white hat techniques" always do the
best thing.

Visit my homepage ace333 download: https://918kiss.bid/downloads/222-download-ace333-apk-to-phone-for-android-and-ios
Idézet
0 #947 Leila 2019-02-05 02:06
It's an awesome paragraph in support of all the internet visitors;
they will get benefit from it I am sure.

Feel free to surf to my homepage - canada pharmacies online prescriptions: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #948 Tilly 2019-02-05 13:21
How select from the myriad great movies regarding subject matter from
the Vietnam Showdown? He got his first acting job on "Seven Brides for Seven Brothers" with his brother
Sea.

Here is my blog post :: joker123
casino: https://joker.vin/index.php/15-joker123-2
Idézet
0 #949 Shasta 2019-02-05 23:39
The articles to your own promotion may use your website services for
their subject matter. No reader will enjoy articles that
have spelling error and grammatical errors. Use one sentence for each expected sentences.


Also visit my web blog: download casino
mp3: https://cpmpublishing.com/livescore22october2017315114
Idézet
0 #950 Meagan 2019-02-07 01:15
I have read so many articles about the blogger lovers but this article is genuinely a good post, keep it up.


Also visit my website: mega888 maintenance: http://www.horakinsurance.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fdownloads%2F83-mega888
Idézet
0 #951 Felisha 2019-02-07 03:46
This would be an exceptionally difficult slot game to implement an oscillation type system.

The big difference is that, an individual are play correctly, you can put it can be in your favor.


Feel free to visit my web page; 918
kiss me: http://godik.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=vindavoz.ru%2Fforum%2Faway.php%3Fs%3Dhttp%3A%2F%2F3win8.city%2Findex.php%2Fother-games%2F918kiss-scr888&AspxAutoDetectCookieSupport=1
Idézet
0 #952 Starla 2019-02-07 10:46
Fabulous, what a website it is! This website gives helpful
information to us, keep it up.

my website ... live 22 carat gold rate in mumbai: http://mtechassociates.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=adm-lysva.ru%2Fbitrix%2Frk.php%3Fgoto%3Dhttp%3A%2F%2Fnews.ezyget.com%2F887-live22%2Fprofile
Idézet
0 #953 Delia 2019-02-07 11:23
The word "these" lands square on beat one (the only word each morning phrase that does) and sucks up all the
spotlight. I LOVE ACTING, and have had some success with it so some distance.
That's cool, but will this have to do with music?


Feel free to surf to my webpage: 918kiss pc: https://scr888slot.home.blog/
Idézet
0 #954 Bernadette 2019-02-07 11:27
Great article! That is the type of info that
are meant to be shared around the internet.
Shame on the seek engines for not positioning this publish
upper! Come on over and consult with my web site . Thanks =)

Feel free to visit my web page ... b (http://douschool.ru: http://douschool.ru/user/Melva0767974/)
Idézet
0 #955 Coy 2019-02-07 11:29
This tool will send your article to over 20 different
social media sites; traffic generation to that you.
3- Your internet site title: - No Do not think mean the title you might
have their on a website's most visited page.


my website ... mobile
slot free bonus: http://wujabijinege.mihanblog.com/post/35
Idézet
0 #956 Katherine 2019-02-08 01:42
Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger,
and I was wondering your situation; we have created some nice methods and we are
looking to swap solutions with other folks, why not shoot me
an e-mail if interested.

Also visit my blog post b (http://mobius-web.org/: http://mobius-web.org/?p=257831)
Idézet
0 #957 Winnie 2019-02-08 05:15
The layout of your blog is very important. Of course, it is obvious that lying is not
optional in Squidoo. The issue is that we have
to have quality traffic to get conversions as well as the
sale.

Stop by my homepage mega888 apk: http://918.credit/downloads/83-download-mega888-for-android-and-ios
Idézet
0 #958 Senaida 2019-02-08 14:06
Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against
hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any suggestions?


Check out my blog post - canadian pharmaceuticals online: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #959 Normanavath 2019-02-08 14:33
viagra 100mg
viagra 100mg
buy generic viagra online
buy viagra online
generic viagra online
Idézet
0 #960 Rhonda 2019-02-09 03:44
Amazing content. Appreciate it!

Here is my page :: ntc33
apk: http://www.geekspeed.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=vdnh.ru%2Fbitrix%2Frk.php%3Fgoto%3Dhttp%3A%2F%2Fkasino.games%2Fdownloads%2F313-download-ntc33
Idézet
0 #961 Brian 2019-02-09 10:39
You can use the internet to make viral marketing work a person personally.

They love experts, they like to give knowledge to individuals who are trying to find information. Do not just write with web traffic on your brain.

Also visit my weblog - mega casino logo: http://Dtzus.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Www.House-Of-Pork.net%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fgames%2Fmega888
Idézet
0 #962 Cerys 2019-02-09 23:18
This traffic provides a bounty of potential customers leading to sales.
Find websites which have a high page rank and get on with your service.
Bloggers forget how important it through using target their audience.


My website: ocean king arcade game online: http://newhopefellowship.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.bid%2Fdownloads%2F217-download-playboy
Idézet
0 #963 Melba 2019-02-10 01:10
Apple is getting and more from the revenue from the
iDevice ecosystem, and one new report by Piper Jaffray's Gene Munster suggests the App Store regarding the ecosystem is hale and delicious.


Create an Interactive Promotion to embed on your page using
a company like Wildfire collection it higher.
Campaign formats include quizzes, contests, coupons, virtual gifts and very
much more. Includes analytics.

I'm not implying that anyone of these 10 things will perhaps you screaming out of the
door to the nearest apple store to place an order for the iPad
but what I am saying is that this device is capable of doing so a lot more
than a laptop or an iPhone, more functional compared to a BlackBerry and
cooler than an imac. The purpose of this thing
is we could a blank tablet and allow you to run with them.
Some are definitely in order to argue about Apple money app store
and hardware specks but in the end now two iPads in order to alike.


We have all come across broken links while surfing the Vast
web. It is very frustrating for the visitor so it is also detrimental to business if the link does not work the sale will not
happen either. Therefore, make confident that all the links on website running are working correctly.


Know that you 918kiss pc download: https://918kiss.bid/component/tags/tag/scr888-download-for-pc have to give
them email at least five times before they'll buy
something from as well as some associated with will protection anything a person for various reasons.


82 percent of apps are f-r-e-e. Paid apps a good
average value of $1.44. Munster theorized the 14 percent
rise in price (noted above) is driven by more-expensive iPad apps are usually a growing percentage of App Store downloads.


Score Some Sweet Nocturnal hours (or Commute) Reading - What is Kindle for, if not for research.

Start your sweet array of digital books by coming to
the Kindle Store and browsing the many titles possible.

Try a New York Times Best Seller or maybe even a newspaper or blog is the effect you want.
Whatever nighttime or commute reading you seek, surely you'll feel that
it's online at Amazon. Bear in mind about the awesome
book freebies as well, you plenty anyone to download.
Search for "freebies" when at the shop page.

My web blog; 918kiss malaysia: http://hir.ize.hu/click.php?id=251831&categ_id=7&url=http://hamtwp.com/__media__/js/netsoltrademark.php%3Fd=myslot.live
Idézet
0 #964 AaronBaish 2019-02-10 19:45
buy cialis uk no prescription
viagra jelly for sale
tadalafil online europe
how to buy generic viagra
can u get cialis over the counter
Idézet
0 #965 Roland 2019-02-11 18:23
However, you won't surf the entire web at once,
do you? As there are the playbook that a 7-inch tablet from blackberry.
Prospects walk out a booth with a thank you already associated with inbox!


Feel free to surf to my web-site ... scr888
download: http://myslot.live/
Idézet
0 #966 Jonna 2019-02-11 21:27
First, you can ask other designers inside their position. Optimizing your
site for Google and its buddies takes some period. On the contrary, you need to function correct path to earn money.


Here is my web blog - online marketing words: http://lehi139.doodlekit.com/blog/entry/4616220/tips-to-sale-up-the-internet-makers-out-of-their-irksome-web-design-method
Idézet
0 #967 Lanny 2019-02-12 00:54
Heya! I understand this is somewhat off-topic but I had to
ask. Does operating a well-established blog such as yours require
a large amount of work? I'm completely new to writing a blog but I do write in my journal on a daily basis.
I'd like to start a blog so I will be able canadian pharmacies shipping to usa: http://canadianpharmacyonli.com/ share my own experience
and feelings online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new
aspiring bloggers. Appreciate it!
Idézet
0 #968 Owen 2019-02-12 05:29
Whats up are using Wordpress for your site platform?
I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make
your own blog? Any help would be greatly appreciated!


My web page ... download omni
casino: http://wadematthews.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fcasino-games%2F78-live22&popup=1
Idézet
0 #969 Roberttig 2019-02-13 01:17
best viagra pills
viagra without a doctor prescription walmart
se puede comprar viagra sin receta medica en farmacias
100mg viagra without a doctor prescription
legal order viagra online canada
Idézet
0 #970 Margie 2019-02-13 03:11
Simply desire to say your article is as surprising. The clarity for your post is just nice
and i could assume you are a professional on this subject.
Fine along with your permission allow me to grasp your feed to stay
up to date with imminent post. Thanks 1,000,000 and please continue the enjoyable
work.

My homepage :: slot machine zeus online: https://Scr888.group/
Idézet
0 #971 Swen 2019-02-13 05:40
Well, as you will suspect - this wasn't going
to it. Forum Marketing is the technique to generate traffic
into your website by participating in forums. Now is the time to note down your achievements.


My page; live casino vip: http://www.boyscouttrail.com/external_frame.asp?goto=https://www.squaretopranch.com%2Fbest-gaming-androidiphone-apps%2F
Idézet
0 #972 Floyd 2019-02-13 15:39
In choosing your decorative accessories, make certain it uses clean lines and it is suitable for
the colour of your home. This is not in any respect a favorite service
for the reason that price is high more than a loft conversion or any other.
A little search will lead you to a number of websites focusing on steel buildings
for sale.

Feel free to surf to my blog post :: b (http://magicx.my: http://magicx.my/icidm18/2017/10/06/calling-papers/)
Idézet
0 #973 Abigail 2019-02-13 20:05
Very nice article. I certainly love this site.
Keep it up!

Also visit my blog post: canada pharmacy online: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #974 Elizabeth 2019-02-14 08:08
Without any effort whatsoever on your individual part, your articles gets given to some relevant audience.

It can be created to drive in order to a website and to generate
an easily accessed body of labour.

Stop by my blog mobile raceways
slot cars dandenong vic: http://rooglub.vitebsk.by/pinfo.php/?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2Fkickassenergydrink.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.poker%252Fcasino-games%252F73-mega888%2F%3Emega+casino+boracay%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #975 Kristen 2019-02-14 11:31
Hi there! I could have sworn I've been to
this website before but after browsing through some of the post I realized
it's new to me. Nonetheless, I'm definitely glad
I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!


my website ... online pharmacies: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #976 Adelaide 2019-02-14 17:59
Plan out small, quick rewards current yourself a treat for working hard on your home business.
Individuals is one of several key parts of
your marketing tools, an individual need to offer business.


My website seo kang joon asianwiki: http://nfpcomplaints.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=austudio.global%2Findex.php%2Fservices%2Fproduct%2F2-web-design-and-development-service
Idézet
0 #977 Tamela 2019-02-14 18:07
Serp's are getting smarter and smarter. Have you find these ads
on the internet before? It really helps and is widely by simply all SEO experts.
First, analyze the website your link will be placed on.

Take a look at my website :: best u.s.
online casinos: http://arabform.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=podberi-shto.ru%2Fbitrix%2Fredirect.php%3Fevent1%3D%26event2%3D%26event3%3D%26goto%3Dhttp%3A%2F%2F918kiss.poker%2Fdownloads
Idézet
0 #978 Houston 2019-02-14 18:13
Relaxing human body through practicing yoga is
the bottom array. First you to be able to understand the condition of the actual
body. The more extracts in a shampoo create the price multiplying.Also visit my web site - progressive games on pc: http://defeetdiabetes.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=win88.today%2Flpe88%2F
Idézet
0 #979 Oliver 2019-02-15 06:39
It's the best time to make some plans for the long run and it is time to
be happy. I've read this publish and if I could I desire to
suggest you few fascinating things or suggestions. Maybe you could write subsequent
articles referring to this article. I wish to read more
issues approximately it!

Feel free to surf to my web-site ... online pharmacies: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #980 Michelle 2019-02-15 07:18
Mahalia Jackson was the greatest Gospel singer ever and truly
delivers God's word graciously. Add to that her beautiful voice and guitar-playing abilities, you
will certainly see a good show.

Here is my web page ... sky tower casino new zealand: http://mkdesign.nl/kevin/guest/?bid=1&coi=1494&npp=4&p=0&pp=0&mid=9&ep=4&du=mkdesign.nl/kevin/guest/%3Fbid=1=EA3D297BA4B1A5140BCF476928403E7E/contact.php
Idézet
0 #981 Lorrie 2019-02-15 11:07
Lyndia is how I'm called but you can call me anything such as.
She is currently a hotel receptionist. His wife and him live in Idaho.

Playing badminton is what his family and him observe.


my web-site: sic bo odds calculator: http://Www.Harbortexas.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=happylife.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918Kiss.bid%2Fdownloads%2F221-download-3win8-apk-to-phone-for-android-and-ios
Idézet
0 #982 Betty 2019-02-16 18:20
With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism
or copyright infringement? My website has a lot
of exclusive content I've either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the
web without my agreement. Do you know any ways
to help protect against content from being ripped
off? I'd definitely appreciate it.

Feel free to visit my homepage p ness online casino: https://www.casualleasingaustralia.com/register.aspx?returnurl=http%3A%2F%2F918.network%2Fdownloads%2F90-rollex11
Idézet
0 #983 Jayme 2019-02-16 20:09
Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Opera.
I'm not sure if this is a format issue or something
to do with browser compatibility but I figured I'd post to let you know.
The design and style look great though! Hope you get the problem
resolved soon. Thanks

Visit my web blog: progressive games inc: http://juliryan.s14.deinprovider.de/test.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.cibins.biz%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918.network%252Fcasino-games%252F67-lpe88-lucky-palace-casino%3Evit+m+tech+slot+booking+2017%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #984 Hassan 2019-02-16 20:36
The fact is, a market can come in any direction at enough time.
Your visuals should give life with regard to your store, inspire your
customers, and showcase what you have to give.

Here is my weblog; rollex11: http://rollex.world/index.php
Idézet
0 #985 Kasha 2019-02-17 08:05
And, to whom should you submit your content regularly?
B.Make a run down check on all the links that you have on your sites.
The quality of content plays a vital role whenever you high
pagerank.

Here is my page :: link.rollex
11.com: http://Sbs-omsk.ru/bitrix/rk.php?goto=http://izopenythohe.mihanblog.com/post/117
Idézet
0 #986 Jared 2019-02-17 16:15
Howdy! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate!
He constantly kept talking about this. I most certainly will forward this post
to him. Fairly certain he'll have a great read.

Many thanks for sharing!

Feel free to visit my webpage ... download casino freestyle: http://Sequel-Us.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fhome%2Flive-22%2F59-live22
Idézet
0 #987 Clarissa 2019-02-17 18:01
So, determine if you may need those features inside the
package of Sacramento wedding photographers or not. In the
event the guidelines are generally used effectively, the result is
in fact incredible plus it turns into a good distinctive little bit of art certainly.
Extra power packs plus battery chargers as well as memory
playing cards locate the action and also hard disk drive part from the photographic camera.Visit my web page :: b (teenfair.com: http://teenfair.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=selfhelpproducts365.com%2Fsurvive-the-end-days-review%2F)
Idézet
0 #988 Eugene 2019-02-18 03:43
I'm not sure exactly why but this site is loading extremely
slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
I'll check back later on and see if the problem still exists.


my web blog lucky palace casino for iphone (Camilla: http://balinter.net/redirect/banner.php?redir=foro.infojardin.com.%2Fproxy.php%3Flink%3Dhttp%3A%2F%2FWin88.today%2Fwin88-online-casino%2F)
Idézet
0 #989 Johnny 2019-02-18 18:31
Organizing go will be by reading books and
articles even searching on line. An individual let yourself get overweight and are afraid you'll never get lumbar?
This change of heart was tricky to acknowledge.Here is my site; maxbet: https://www.3king88.net/livecasino.html
Idézet
0 #990 Joel 2019-02-19 12:25
If you can it, work with a web-designer place a site together to be able to.
Run promotions on will probably for prizes on consistently.
In plain english a quality website is first and foremost.


my homepage; scr888: https://scr888.men/index.php
Idézet
0 #991 Shelby 2019-02-19 21:02
Simply wish to say your article is as astonishing. The clarity for your publish is just
cool and that i can think you're knowledgeable in this subject.
Well with your permission allow me to seize your feed to keep up to date with drawing close post.
Thank you a million and please carry on the gratifying work.


Look at my homepage ... 4d life result
today: http://www.Casinoportaldirectory.com/place-bets-in-the-online-casinos-to-earn-a-good-source-of-income.htm
Idézet
0 #992 Camille 2019-02-20 22:31
You should definitely get about 10 articles to your internet and be certain they have
links connected to them. Neat thing is you don't even be compelled to
have a discussion. That way you get the best of both planet's.


My web page; progressive jackpot
games: http://jawubogockuwh.mihanblog.com/post/117
Idézet
0 #993 Holley 2019-02-20 23:35
The page will probably have a similar page rank as yours and
really should have a similar trust ranking as yours.
Repurpose your content for profit by taking preferred articles
and sharing them in new ways.

My blog post - online casino za: http://zoodeo.org://rollex11livegame242632
Idézet
0 #994 emzixayebof 2019-02-21 02:40
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Generic Amoxicillin 500 Mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #995 Neva 2019-02-21 04:09
The winner is make certain with essentially the most chips at the end of the event.
All that have to do is watch them coming from the the
deck. Are you one guys online game players?

Here is my site: lpe88
casino: http://sf-monheim.de/phpinfo.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp://tirisercard.mihanblog.com/post/46%3Ewhat+is+progressive+games%3C/a%3E
Idézet
0 #996 Rusty 2019-02-21 07:45
They would always persuade you commence playing be noticed winning.
Certainly you obtain the jackpot prize points that you can spend online.
Just as in every other field existence being lucky is important.c

Also visit my site - download a casino game: http://91porn.undo.it/retire.php?redirect=http://rost-factor.ru/bitrix/rk.php?goto=http://3win8.city/index.php/other-games/live22
Idézet
0 #997 Leo 2019-02-22 06:36
Lack of relevant information makes many redundant.
Let's face it, niche markets . just a good deal more venues for writing copy this moment.
This why they usually wind up going to and linking to the source.


Feel free to surf to my web site; scr888 download: https://scr888.men/index.php/download/15-918kiss-scr888
Idézet
0 #998 Halina 2019-02-22 13:18
Study the game, learn the tricks and understand everything
over it. Practicing good a online casino bankroll management is undeniably excellent.
Playing correct way poker hands in Sit-N-Go's is also key within your success.


Feel free to visit my site ocean king ios: http://Www.Deathjr.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888slot.online%2Findex.php%2Fother-games%2Fjoker123
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Baumit Baumitos „légvédelem” – üzemlátogatás 2016-03-25