Baumitos „légvédelem” – üzemlátogatás 2016-03-25

Olvasóink értékelése: 3 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Immár harmadszor jártunk a Baumitban 2015-02-20-adika óta. Most (2016-03-25-én) két órát töltöttünk ott hatan, Cseresznyés Erzsébet műszaki vezető & Keresztesi Csaba, a vakolatgyár üzemvezetője társaságában. Színfolt volt a látogatók között – velünk tartott, s kérdezett – Pintér Gábor, az égető környezetvédelmi munkatársa. A téma a PORMEGFOGÁSI TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE volt. Végig mentünk azon, hol van a technológiában porképződés, azt hogyan sikerül megfogni. Megbeszéltük a dolgot, majd aztán ki is mentünk a vakolatgyárba, malomba, hogy megnézzük, hogy működik a „baumitos légvédelem”.

2015. februárja óta ez volt a 3. üzemlátogatásunk a Baumitban. Első alkalommal (2015-02-20) 8-an látogattunk az üzembe, másodszor (2015-07-24) 20-an voltunk (robbantás), most (2016-03-25) pedig 6 ember volt kíváncsi a vakolatgyárra. Így, összesen 34-en voltunk üzemet látogatni ott az elmúlt 13 hónapban. (További képek a Facebook cikkben, ITT.)

Az előző két alkalommal (cikkek: www.bit.ly/baumitcikk-150220 & www.bit.ly/baumitcikk-150724) a bányaművelést, robbantási módokat, felhasznált anyagokat stb. vettük végig. Most elérkeztünk egy olyan témához, ami még nekünk sem volt meg – megbeszéltük, mitől nem áll durva nagy porfelhő közepén a Baumit, amikor pl. a malomban, ahol most jártunk, napi 1000 tonna köveket őrölnek meg.

Először, átbeszéltük a részleteket, a cikk erről szól, aztán átmentünk a malomba, hogy megnézzük, tényleg annyira zárt-e a rendszer, amennyire arról szó volt. (Ott hangfelvétel nem tudott készülni, mert a csöveken áramló köveknek azért megvan a maga diktafonsemlegesítő hatása.)

 De, csapjunk bele, lássuk, hogy működik a Baumitban a „légvédelem”.

Ez volt az alapkérdésünk

A látogatás előtti kérdésküldés alkalmával arra kértük a Baumitot, hogy a 2016-03-25-ei üzemlátogatás témája legyen a PORMEGFOGÁSI TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE. Menjünk végig azon, hol van a technológiában porképződés, azt hogyan sikerül megfogni. Térjünk ki, esetleg arra, hogy volt ez régen, a 2000-res évek elején (2007-es beruházásokig), mi változott menet közben.

Témák: osztályozómű, malom, vakolatgyár

– Azzal a porral, ami robbantáskor, vagy lent a bányaudvarban keletkezik, annyit tudunk kezdeni, hogy ezeket a területeket is rendszeresen locsoljuk, amivel a szálló port meg tudjuk kötni. Saját locsolókocsink van, amely naponta több órában járja a bánya területén levő utakat, szállítási és depóterületeket … – nyitotta meg a beszélgetést Cseresznyés Erzsébet műszaki vezető. – Viszont, ahol már technológia, gépek, szállítószalagok stb. vannak, s nem hatalmas szabad terek, lehet a porképződés ellen védekezni.

 – Ez azért már a bányában is elindul, mert az ott lévő mobiltörőtől (ami oly mininek látszott, amikor a bányakatlan peremén álltunk) kezdve nedvesítjük a követ, amivel jócskát fogunk már a poron.

 – A 450 m-es szállítószalag már eleve burkolt, és az ún. átadási fejeknél (azok a pontok, ahol a szalagról lehullik a kő) vizezünk, vízpermetet szórunk a kőre. Erre mi magunk építettünk ki egy permetező rendszert.

 A fő üzem a vakolatgyár (TMV), ehhez tartozik kiszolgálóegységként az osztályozómű, és egy abszolút automatizált üzemrészleg, a malom. Ez utóbbi kettő annyira automatizált, hogy nem is dolgozik bennük ember, csak távfelügyelettel, a vakolatgyár épületéből felügyeli őket egy diszpécser számítógépeken keresztül. Ami azt jelenti, hogy monitorokon figyelik ezeket az üzemrészeket, kifejezetten a por miatt, pl. az osztályozó körül erre külön kamerarendszert építettek ki.

Vizezés a ledobási pontokon

 – Visszatérve a technológiára… – magyarázta a műszaki vezető –, a bányából a köztes depóra már nedvesített kő érkezik, pontosan azért, mert ez már egy szabadtéri kőkészlet, ott a szél már tudhatja fújni a port, ezért nedvesítenek itt is.

 Ezért csinálják azt, hogy a ledobási pont körül porlasztanak vizet, ami megköti a port.

 – Ez a vízporlasztó rendszer saját fejlesztés – kapcsolódott be a beszélgetésbe Keresztesi Csaba, a vakolatgyár vezetője (hozzá tartozik minden, ami az üzemterületen kőfeldolgozást, késztermék-gyártást érintő tevékenység), öt éve hoztuk létre.

 – Korábban is volt ehhez hasonló vízpermetező rendszerünk – mondta Keresztesi Csaba, de az még egy kezdetlegesebb verzió volt. Az új porlasztó rendszert hozzákötöttük a vezérléshez, pl. ha anyagáram van, akkor locsolunk csak, tudjuk szabályozni a vízmennyiséget. Felügyelt a rendszer, azaz például, ha történik valami, mondjuk csőtörés, akkor visszajelzést kapunk erről, sőt, meg is állítja az osztályozóbeli munkát, pont azért, hogy ne menjenek vizezés nélkül a munkafolyamatok.

 A szabadtéri pontokon tehát vizezéssel tudunk a porképződés ellen hatni – mondta Cseresznyés Erzsébet. – Korábban már kitárgyaltuk azt a csarnokot, amit az ún. 0-20-as kőnek építettünk, és ami voltaképpen az áttörést hozta a pomegfogás területén.

Malom, vakolatgyár – zárt rendszerek

 – A malomban és a vakolatgyárban történik a köveknek az egészen apró méretűre zúzása, feldolgozása – mondta a műszaki vezető. – Ha ez nem egy teljesen zárt rendszer lenne, elképzelhetetlen mennyiségű por távozna innen. A zárt rendszer azt jelenti, hogy onnantól kezdve, hogy bekerülnek (szalagrendszeren, illetve rakodógép segítségével) ezekbe az üzemekbe a kövek, útjuk leburkolt, zárt csövekben, gépeken át stb. folytatódik. Kifele ezekből a rendszerekből, azok elemeiből, csak akkor jöhet por, ha valamiféle meghibásodás van (kilyukat egy cső, meghibásodik egy tömítés stb.).

 – A vakolatgyárnak függőleges kiépítésű az anyagtovábbítási rendszere. A megtört követ a vakolatgyár tetejébe lifteztetjük fel, onnan szitarendszeren keresztül kerülnek a különféle méretűre tört, szitált kőszemcsék az őket tároló silókba.

Elszívásokkal portalanítanak

 – Kétféle megoldást alkalmazunk a kőfeldolgozás folyamán a malomban arra, hogy ne legyen kiporzás – magyarázta a műszaki vezető. – Az egyik az, hogy az egész rendszer egy ún. szívott rendszer (ezt folyamatos rendszermérésekkel kell ellenőrizni), ami azt jelenti, hogy a keletkező port elszívjuk azokból a zárt csővezetékekből, amelyikeken az anyagtovábbítási folyamatok zajlanak.

 – Ezen kívül, műszakonként kétszer a dolgozók bejárják ezeket az üzemrészeket, és figyelik, látnak-e valahol kiporzást, bármi más rendellenességet (ilyenkor mást is ellenőriznek, nem csak a port, hőmérsékleteket, lerázásokat, silószinteket, betöltendő anyagokat stb.). Ez a szemrevételezős ellenőrzés voltaképp a gépek támogatása, arról való meggyőződés, hogy minden úgy működik-e, ahogy kell.  

 – A por-elszívások ventilátorokkal történnek, lehetnek ún. helyi elszívások, egy-egy csőre, gépre telepítve, vagy lehetnek egy-egy csőrendszerre méretezettek. A legfontosabb itt annak ellenőrzése, hogy megvan-e mindenhol az a szívóerő, ami biztosítja a keletkező por elszívását, ennek ellenőrzését szolgálják az ún. rendszermérések.

Kővonal, keverővonal, csomagolóvonal

A vakolatgyárban háromféle tevékenység folyik. A „kővonalon” folynak le azok a tevékenységek (pl. törés, szitálás), amelyek segítségével a követ olyan állapotba hozzák, hogy abból aztán lehetséges legyen keverni valamilyen gyártmányt, árut.

 A „keverővonalon” zajlik a különféle porok, zúzalékok stb. receptúrák szerinti összekeverése (számítógépes vezérléssel), voltaképp a termék elkészítése.

 Aztán, amikor a „csomagolóvonal” fut, döntik el, hogy silóba adják-e ki a kész terméket, vagy ún. rotopakkeren keresztül zsákokba csomagolják.

400-500 porzsák fogy évente

Minden üzemegységnek megvan a maga elszívó-központja – folytatta Cseresznyés Erzsébet. – Ez azt jelenti, hogy vagy egy-egy szűrőházban, vagy egyes gépekre telepítve szűrőzsákok találhatók.

 Keresztesi Csaba ekkor körbe is adta azt a 3 méteres, fehér szűrőzsákot, amiből több száz található az üzemben az egyes technológiákra telepítve.

 Cseresznyés Erzsébet elmondta, a szűrőházakat úgy kell elképzelni, hogy egy hatalmas dobozban vannak ezek a 3 m hosszúságú porszűrő-zsákok (impulzus szűrős rendszer). Ezekben történik az elszívott por összegyűjtése.

 Mohos Márta azt kérdezte, ezek egyszer használatos zsákok-e?

 Cseresznyés Erzsébet elmondta voltaképpen igen, úgy egy évente cserélik őket a kevésbé igénybevett helyeken, máshol gyakrabban. – Pont erre van a rendszermérés – vetette közbe Keresztesi Csaba –, ennek eredményéből következtetni lehet, milyen állapotban vannak a zsákok, kell-e őket cserélni, vagy sem. De szemrevételezni is szoktuk őket, kinyitjuk a szűrőházak ajtajait, megnézzük őket.

 – Hány zsákot használnak körülbelül? – kérdezte MNT.

 – Például a szárítóberendezéshez tartozó központi szűrőházban 180 darab, egy másikban 16 db, de van olyan kis technológia, amihez csak egy tartozik – felelt Keresztesi Csaba. – Nem mindegyik egyforma méretű, ahogy a technológia kívánja, évente 400-500 db szokott elfogyni az egész üzemben.

Technológiánként saját elszívó-berendezés

– Technológia egységenként különféle módon vannak telepítve a szűrőberendezések – magyarázta Cseresznyés Erzsébet. – Eddig beszéltünk a kővonalról, ott is többféle szűrőegység van. A vakolatgyártás esetében, immár a keverővonalon, jellemző, hogy sokféle anyagot kell behozni a vakolatgyárba. Például a cementet, hidrátot, olyan anyagokat, amelyeket nem a Baumit állít elő, de kellenek a termékek gyártásához. Ezek legtöbbször silós autóval érkeznek, és sűrített levegővel üzemelő csöveken keresztül juttatjuk őket be a vakolatgyár épületébe, az egyes anyagfajtákat tároló silókba.

– Ezek a silók példáéul nem egy nagy elszívó-rendszerhez kapcsolódnak, hanem saját elszívó-berendezésük van, a silók tetején van egy nagy doboz, és abban van egy 16 darabos porzsák állomány.

 – Az elszívás elve mindenhol ugyanaz, a ventilátorok szívóereje, a zsákok mérete, darabszáma különbözik az elszívandó por mennyiségétől, sajátosságaitól függően. Az elszívott port egy külön silóba gyűjtjük, ez sem vész kárba, vagy visszaforgatjuk újból a technológiába, megy vissza a szitákra, illetve egy része a falazóhabarcsba kerül.

 – „Szemétre” csak az a por kerül, ami a porgyűjtő zsákokban benne marad, amikor kicserélik őket.

Folyamatos felügyelet

 – Mire kell figyelni porszempontból az üzemvezetőnek? – kérdezte MNT Keresztesi Csabát.

 – Folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a rendszer jól működik-e – mondta Keresztesi Csaba. – Ha pl. valahol kiporzás van, az történhet lyukadás miatt, vagy éppen azért, mert a szűrőberendezés elromlott. Ha probléma van, ez visszajelződik nekünk a számítógépen is, mert a nyomáskülönbségek bizonyos mértéke például utal erre. Folyamatosan figyelni kell a rendszert, és ha gond van, azonnal be kell avatkozni, mert ha ez nem történik meg időben, nagy porfelhő lesz az épület körül.

 – Azt látni kell így visszatekintve – mondta Cseresznyés Erzsébet, hogy a porproblémákat nem a vakolatgyár, malom okozta, hanem az ezeken kívüli területek. A gyártás maga annyira modern, zárt, elszívásos rendszer volt az első pillanattól kezdve, hogy abból nem jött ki érzékelhető mennyiségű por.

 – Zsákok veszélyes hulladékok? – kérdezte Nagy Tibor.

 – Nem, az a cég viszi el, amelyiktől vásároljuk az újakat – felelte Cseresznyés Erzsébet.

A porfogó csarnok volt az áttörés

A három gyáregységünk (osztályozó, malom, vakolatgyár) porszempontból nem problematikus, jól működik az elszívásos pormentesítés – magyarázta Cseresznyés Erzsébet. – Ahol por lehet, azok a nyitott területek, ezeken tudtunk fejleszteni az elmúlt években, és fogunk tudni lépni a jövőben, addig is, a már említett folyamatos locsolókocsis pormentesítést végezzük.

– A leglényegesebb változtatás a 0-20-as szemcseméretű kövek – nyíltszíni – tárolási helyének csarnokkal való lefedése volt 2007-ben. A környéken – korábban, a csarnok 2007-es megépítése előtt – megjelenő, jellegzetesen fehér színű „Baumit-por” legalább négyötöde innen származott. Erről más sokszor beszéltünk (részletesen erről: www.bit.ly/baumitlatogatas-2008-06-16), így ezt nem tárgyalom újból.

 – Volt egy kis ráncfelvarrás a csarnokot illetően is, a két bejáratból egyet megszüntettünk, hogy a két bejárat közötti huzat miatti ne távozhasson por a külterületre.

Útpor csökkentési megoldások

Jelenleg még porprobléma a Baumit úton anyagot ki-be szállító teherautók által felvert por. Két módon tudjuk ennek hatását csillapítani. Az egyik a kerékmosó rendszer. Ezen kötelezően át kell haladni azoknak a teherautóknak, amelyek zúzott követ visznek, illetve amelyek a malom felől jönnek. Ezzel a teherautó-forgalom gépjárművei 30 %-ának kerekeit tudjuk „megvizezni”. Ez azonban csak fagymentes időszakban működik.

 – A másik fontos dolog, amit tenni tudunk, az útjaink takarítása, locsolása – mondta Cseresznyés Erzsébet. – 2014-ben a meglévő söprőautónkat lecseréltük, és 2015-ben vettünk mellé egy locsolóautót, így most erre a feladatra két külön komoly gépünk van, az egyikkel csak locsolunk, a másikkal takarítunk, söprünk. Ezekkel a portán belüli területeket tisztán tudjuk tartani.

 – A Baumithoz vezető utat naponta kétszer vizezzük, de nem csak a műúttal tesszük ezt, hanem egészen fel a bányaudvarig locsolunk.

Szemétszedés kéthavonta

Bár ez nem porprobléma, rengeteg dolgunk van a szeméttel – mondta el Cseresznyés Erzsébet. – Két-három havonta 2 db 5 m3-es konténert szed tele szeméttel az a cég, amelyet megbízunk ezzel.

 – Ez a szemétmennyiség a Baumit-út mentén található területről (ide főként a sofőr-urak szokása szemetelni) gyűlik össze. A Baumit Vízmű felőli oldalán található területről (ide vélhetően a dorogiak szoktak szemetet exportálni) még több szemét szokott összegyűlni, negyedévente általában úgy 10 m3.

Bejelentések, panaszok – semmi

– Voltak-e lakossági bejelentések, panaszok az elmúlt 2-3 évben? – kérdezte MNT.

 – Nem voltak – felelte Cseresznyés Erzsébet. – Az utolsó lakossági telefonunk talán 4-5 éve lehetett, amikor este 11-kor egy úriember azzal hívott fel minket, hogy por jön ki tőlünk. De aztán kiderült, ez nem por volt, hanem a Calmit üzem műszakja elindult, és az ottani kürtőből jött ki gőz (a mészhidrát gyártás, a mészoltás gőzképződéssel jár).

 – De volt-e porpanasz? – kérdezte MNT. – Nem volt, nincs mostanában ilyen – felelte a műszaki vezető.

 – Mi magunk is érzékeljük, hogy sokkal kevesebb a porunk 8-9 éve – mondta Cseresznyés Erzsébet. – A legnagyobb ugrást a sokszor emlegetett, 2007-ben lefedett „0-20-as csarnokkal” tudtuk elérni. Az összes többi fejlesztés, ajtók lemezelése, vizezések, locsolás stb. már csak „hab a tortán”. És ezt mi magunk is érzékeljük, például az irodaépület előtt álló autók szélvédőit, motorháztetőit látva. Régebben, volt rajtuk por, most nincs.

 MNT is elmondta: „a csarnok előtti időkben” szívesen eljött üzemlátogatni a Baumitba a környékbeliek közül pár ember, hogy elmondja, mennyire nincs rendben a cég porolása – de a csarnok utáni időszámítás immár arról szól, hogy nemigen lehet a környékbelieket elrángatni egy-egy baumitos gyárlátogatásra.

Ülepedő port már nem kell mérniük

Évi mérések, mik a tapasztalatok? – kérdezte MNT.

Legutóbb 2015 novemberében volt mérés. Túllépés nem volt. A por-elszívó pontokon kell mérni, ebből 17 db van, négyet kétévente, 13-at 5 évente kell mérni.

 – Ülepedő port (fóliát kirak 30 napra, azon nézni, mennyi por gyűlik össze) már nem kell mérni? – kérdezte MNT. – Már nem, a felsorolt intézkedések pozitív hatásainak eredménye miatt, amit a lakossági bejelentések elmaradása is bizonyít – felelte Cseresznyés Erzsébet. – Most minden év 03-31-éig kell beadni a levegős jelentést (CO, NOX, por, stb. kibocsátások), ez alapján számolnak ki nekünk ún. környezetterhelési díjat.

 – Volt-e hatósági ellenőrzés, esetleg valamilyen bírság az utolsó 3 évben? – kérdezte MNT.

– Nem volt semelyik – tájékoztatott Cseresznyés Erzsébet.

Látogatók kérdései

Pintér Gábor (SARPI, környezetvédelmi vezető) azt kérdezte, ha esik az eső, vagy az utakat lemossák, a vízzel együtt jött por hova kerül… medencébe, szikkasztóba?

 – Több szikkasztónk van – mondta Cseresznyés Erzsébet. – A bányába vezető utak nem aszfaltozottak, felületük köves, murvás földes. Ha nagy eső van, akkor nagy mennyiségű sarat le tud hordani a víz, ezért két záportározót készítettünk az út mentén. Ezzel fogjuk meg azt a nagy mennyiségű saras vizet, ami a bányautakról zúdulna rá az aszfaltútjainkra. Ezeket két évente takarítjuk, rakodógéppel kiszedjük a tartalmát, ami föld meg kő, szennyezőanyag nincs benne.

 – A telephelyen körben pedig burkolt árkok vannak, zsompokkal, bukókkal, egyebekkel, ezekkel is megfogjuk a port, poros vizet – magyarázta a műszaki vezető. – Ezeket csak kézzel tudjuk takarítani, és aztán az is megy a meddőre, mint a bányautak záportározóinak kitakarított tartalma. A belső, raktártérről lemosódó poros víz, pedig egy központi, betonozott medencébe folyik bele (amit szintúgy kis bobcattel lehet takarítani).

A „porcsarnok” hozta el a békét

MNT kifejtette, úgy tűnik volt értelme a csarnokos beruházásnak. Mert ugyan, a mérleg egyik serpenyőjében ott van, hogy ez a porfogó beruházás gazdaságilag tán soha nem fog megtérülni – viszont a másik serpenyőben legalább akkora, ha nem nagyobb az ellensúly, a békekötés a környékbeliekkel, a várossal. – Ez jól jött ki, és látom, hogy Önök, a Baumit dolgozói is jobban érzik attól magukat, hogy immár nem tüskék a környékbeliek szemében – mondta MNT.

 – Igen, ez egyértelműen így van – reagált a műszaki vezető.

 – Az jó dolog – mondta MNT, – ha egy cég saját maga előtt is úgy tud megjelenni, hogy megtette, amit meg lehetett a környezeti béke érdekében. S ha ennek netán még látható/érezhető eredménye is van – amint itt volt –, akkor az már külön gyönyörűség, ami nem adatik meg minden környezetterhelő vállalatnak.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #603 Kala 2018-11-03 16:22
Hello There. I discovered your blog using msn. That is a
very smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn extra names of casino slot games: http://xn----7sbajjggmb1deewgaffsp5cc3r.xn--p1ai/bitrix/rk.php?goto=http://918.network/downloads/86-play8oy
your helpful info. Thank you for the post.
I will certainly return.
Idézet
0 #604 JamesEsove 2018-11-03 17:53
can you trust generic viagra
viagra without prescription
using muse viagra together
viagra without doctor
is it ok to use viagra when trying to get pregnant
viagra without a prior doctor prescription
viagra as diet pill
viagra without a doctor prescription
buy viagra zurich
Idézet
0 #605 Cinda 2018-11-03 19:06
I'm sure you know method to that collect baseball cards
or other memorabilia. Bulls Eye Tattoo has 517 choices in evil tattoo designs for you to decide on from.
What tend to be doing is critiquing because you go.

my web-site - online poker equity calculator: http://Www.hitta.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.games%2Fhome%2F3win81%2F54-3win8-mobile-slot
Idézet
0 #606 Raymonddip 2018-11-03 19:09
viagra online kaufen per nachnahme
generic viagra without a doctor prescription
prezzo viagra 50 mg farmacia
viagra without doctor prescription
viagra online pfizer soft 2
viagra without doctor
what is the street value of viagra 100mg
viagra without a doctor prescription usa
cual medicamento generico viagra
Idézet
0 #607 Elvin 2018-11-03 22:54
Very nice article, exactly what I was looking for.


Look into my web blog - playboy casino: https://Kasino.vin/home/playboy/57-playboy-casino
Idézet
0 #608 Johanna 2018-11-04 00:35
This works well because of the simple fact trivia questions are in and of
themselves very interactive. That means keyword rich and relevant titles, summaries, descriptions, links and
data.

Also visit my web page :: 3win8 apk: https://918kiss.host/73-3win8
Idézet
0 #609 Eileen 2018-11-04 02:37
You actually make it seem really easy along with your
presentation however I to find this matter to be really something that I feel I would never understand.

It sort of feels too complicated and extremely huge for me.

I am taking a look ahead on your subsequent submit, I'll try to get the hold of it!my web blog - scr 888: https://918.network/casino-games/72-918kiss-scr888
Idézet
0 #610 Myrtle 2018-11-04 09:19
The betting requirements for this game will also different.
You can play in any casino or online if you prefer. Cheating is never a choice anyway because it can invest
in your account terminated from the positioning.


My page ... 918kiss register: http://new.sexopedia.ru:80/bitrix/rk.php?goto=https://www.kingsandqueensonline.com%2F918kiss-most-popular-online-slot-game
Idézet
0 #611 Annabelle 2018-11-04 09:29
The goal with each is produce suspense while giving the reader a a sense of excitement.

You're not list building with walking cash machines, you're optimisation with clients.

It started like additional road trip with two girls.My webpage :: how online casinos cheat: http://networksolutions-sucks.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.games%2Fdownloads%2F319-download-rollex11
Idézet
0 #612 Celina 2018-11-05 00:17
You get a involving happy birthday greeting cards but you open the
charming ones first. By working with a high degree of self esteem, you could live life to your potential.
Before entering any trade, think relating to your risk.


My web-site :: scr888 website: https://vparige.ru/bitrix/rk.php?goto=http%3A%2F%2Fallabout-casino.com%2Fonline-gambling-enterprise-texas-holdem-online-casino-poker%2F
Idézet
0 #613 Simone 2018-11-05 06:43
excellent put up, very informative. I wonder why the other specialists
of this sector do not notice this. You should proceed your
writing. I am confident, you've a great readers' base
already!

My blog; casino slot machines
reddit: http://drakonas.wip.lt/redirect.php?url=https://www.winplc7.com/download.php%3FLink=http://Kasino.vin/downloads/72-download-play8oy
Idézet
0 #614 Rose 2018-11-06 01:28
Write like you're meeting with a friend. Search have efficient
mechanisms to punish those that indulge in this particular practice.

They will then give you your own link that you are able promote.


Feel free to visit my web blog ... sky777 download: https://918Kiss.bid/downloads/214-download-sky777-for-android-and-ios
Idézet
0 #615 Karla 2018-11-06 07:51
One doesn't want any that you're in direct competition with
even although. First realize that SEO live
roulette is rigged: http://blog.w.skve.org/php_test.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.tasteoffreedom.net%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Djom.fun%3Elive+blackjack+room%3C%2Fa%3E often a long term thing.
Within your content you should try to add your keyword words.
Idézet
0 #616 Petra 2018-11-06 09:31
Spot on with this write-up, I actually believe that this amazing
site needs far more attention. I'll probably be back again to read through more,
thanks for the advice!

Here is my website; sky777 casino: https://kasino.vin/home/sky-777/55-sky777
Idézet
0 #617 Harry 2018-11-06 18:49
My brother recommended I might like this blog. He
used to be entirely right. This post actually made my day. You cann't imagine
just how a lot time I had spent for this info!
Thanks!

my website; 3win8 download: https://kasino.vin/home/3win81/54-3win8-mobile-slot
Idézet
0 #618 hzxdfj 2018-11-07 03:25
buy generic cialis
generic cialis online pharmacy reviews http://canadian-pharmacyn.com
cialis
Idézet
0 #619 Boyce 2018-11-07 03:54
They trade without their egos in means and enjoy great profits when they win. They
should carry out the small items that make life interesting and romantic.
ACT is an acronym for Appreciate, Correct (or Communicate), and Thank.


Stop by my weblog ... mega casino no deposit
bonus codes 2015: http://Www.Lg.Al-Jassim.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.host%2F70-mega888&fromurl=redirect.asp
Idézet
0 #620 Cleo 2018-11-07 07:25
I know this website provides quality based articles and additional information, is
there any other website which provides these kinds of things in quality?


Feel free to visit my blog - lpe88 download: https://918kiss.party/home/lpe88
Idézet
0 #621 Marisa 2018-11-07 08:04
They will start to see that the name is constantly
associated with something this can help them.
You'll lose customers if you need to too many errors.
But for this brief article I will simply focus
on Articles scribbling.

My webpage :: mega casino slots: https://918kiss.bid/downloads/216-download-mega888-for-android-and-ios
Idézet
0 #622 MichaelHes 2018-11-07 13:56
effects of using cocaine
generic for xanax
side effects of speed
generic xanax
diazepam abuse
xanax generic
withdrawal of tramadol
alprazolam 0 5 mg
cocaine addiction withdrawal symptoms
Idézet
0 #623 AlfredAsync 2018-11-07 13:56
do heroin addicts recover
xanax generic
alcohol facts
xanax
heroin behavior
xanax tablets
meth ice side effects
generic for xanax
meth drug symptoms
Idézet
0 #624 LeonardRix 2018-11-07 13:59
addiction dependency solutions
xanax pills
smoking meth side effects
xanax generic
oxycontin withdrawal tips
xanax generic
best thing for opiate withdrawal
xanax generic
addiction oxycodone
Idézet
0 #625 Eula 2018-11-10 21:11
If you see carefully that page must be very congratulations with 100% keyword relevancy for that exact keyword.

These websites are typically part for the niche escalating competitive.


Look into my site ... 918kiss kredit percuma 2018: http://www.pmcj.com/link/webrank.cgi?url=http://internetjunk.org/ideas-to-play-on-line-video-slots/
Idézet
0 #626 Astrid 2018-11-11 10:07
Your page in order to look professional with zero errors.

Use a rose print paper and include quotes about roses. Good
content and consistent link building - two of the most important factors of Mainly because.My webpage ... 918kiss
login pc: http://www.nyans-Factory.com/jump/index.cgi?jom.fun
Idézet
0 #627 BobbyTup 2018-11-11 14:19
harrah's virtual casino
largest internet casino roulette casino game best and online and casino
blackjack money
play baccarat online for real money
online casinos for arizona roulette online
best casino apps for iphone 5
Idézet
0 #628 Alfonzo 2018-11-12 15:28
Hurrah, that's what I was looking for, what a data! present here at this webpage, thanks admin of this site.


my web-site: slot online mobile malaysia: http://www.twincitieslawyers.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.party%2Fdownloads%2F5010-download-ace333
Idézet
0 #629 Carmon 2018-11-12 16:32
Everyone loves what you guys tend to be up too. This kind of clever work and exposure!

Keep up the awesome works guys I've incorporated you guys to
our blogroll.

Also visit my site :: poker players: http://www.studiopress.com/forums/users/adamantsec6322/
Idézet
0 #630 Rogelio 2018-11-12 17:52
We make sure get finest essays at affordable tariffs.
You need to to come forth with most beneficial journal entries, books and articles.

The two can be easily differentiated in many ways.

Here is my weblog - scr888 casino online: http:///phpinfo.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Ffreebettingtips.club%2Ffree-cricket-betting-tips-avoid-scammed%2F6086%2F%3Escr888+exe%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #631 BobbyTup 2018-11-12 18:10
gambling online best
top online casino sites play slots for real money united states best casino game for ipad 2
us online slots real money
online casinos in caribbean countries
mobile video poker real money roulette casino game
louisiana gambling
Idézet
0 #632 Edward 2018-11-13 08:58
Nice response in return of this difficulty with solid arguments and explaining all
on the topic of that.

Here is my homepage allaboutcookies.org: http://allaboutcookies.org/
Idézet
0 #633 ShaunAdvix 2018-11-13 10:03
social effects of cocaine
xanax generic
what are the symptoms of meth
generic for xanax
people using meth
xanax generic
signs of amphetamine withdrawal
xanax generic
why is xanax abused
Idézet
0 #634 Leroyrag 2018-11-13 10:04
xanax dependence and withdrawal
xanax pills
how to help someone with a meth addiction
xanax generic
long term tramadol use
xanax tablets
addiction treatment
xanax generic
addiction recovery clinic
Idézet
0 #635 GremTup 2018-11-13 15:21
online real money gambling sites
usa player casinos online casino casino gambling machine slot
best casino new player offer
best real money online casino
ameba pico virtual world casino cheats play slots online for money
australian casinos online
Idézet
0 #636 DavidBax 2018-11-14 12:06
buy viagra by pfizer
viagra without a doctor prescription usa
sildenafil online forum
100mg viagra without a doctor prescription
viagra pille xxl
Idézet
0 #637 StevenImaxy 2018-11-14 12:15
prix viagra 100mg pharmacie france
viagra without a doctor prescription walmart
can i buy viagra in a chemist
viagra without a doctor prescription
getting viagra from gp
Idézet
0 #638 WilliamHaupe 2018-11-14 12:17
viagra online australia net
viagra without a doctor prescription usa
viagra 100mg buy
viagra without a doctor prescription walmart
cheap generic viagra 100mg
Idézet
0 #639 Lydia 2018-11-14 15:10
It now offers you along with a specific connected with audiences.
Advantages web site solutions if you don't know the best way to do it yourself.

These methods will drive more visitors to your blog.


Review my webpage ... play8oy android download: https://918kiss.host/71-playboy-casino
Idézet
0 #640 Vanita 2018-11-15 15:24
If you need genuine guidance and tips, it is possible to solicit your trustworthy business
associate. Seek assist of professional to obtain help on marketing tips on how to
attract clients.

My webpage :: live casino games real money: http://www.horakinsurance.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.host%2F69-ace333
Idézet
0 #641 Launa 2018-11-15 18:29
Valuable information. Lucky me I found your web site by chance,
and I am stunned why this accident did not took place in advance!
I bookmarked it.

My site :: rollex11: http://news.ezyget.com/885-rollex11/profile
Idézet
0 #642 Alva 2018-11-15 21:29
Thanks to my father who shared with me regarding this website,
this webpage is genuinely awesome.

my weblog: lpe88 download android: http://news.ezyget.com/880-lpe88/profile
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Baumit Baumitos „légvédelem” – üzemlátogatás 2016-03-25