Baumitos „légvédelem” – üzemlátogatás 2016-03-25

Olvasóink értékelése: 3 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Immár harmadszor jártunk a Baumitban 2015-02-20-adika óta. Most (2016-03-25-én) két órát töltöttünk ott hatan, Cseresznyés Erzsébet műszaki vezető & Keresztesi Csaba, a vakolatgyár üzemvezetője társaságában. Színfolt volt a látogatók között – velünk tartott, s kérdezett – Pintér Gábor, az égető környezetvédelmi munkatársa. A téma a PORMEGFOGÁSI TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE volt. Végig mentünk azon, hol van a technológiában porképződés, azt hogyan sikerül megfogni. Megbeszéltük a dolgot, majd aztán ki is mentünk a vakolatgyárba, malomba, hogy megnézzük, hogy működik a „baumitos légvédelem”.

2015. februárja óta ez volt a 3. üzemlátogatásunk a Baumitban. Első alkalommal (2015-02-20) 8-an látogattunk az üzembe, másodszor (2015-07-24) 20-an voltunk (robbantás), most (2016-03-25) pedig 6 ember volt kíváncsi a vakolatgyárra. Így, összesen 34-en voltunk üzemet látogatni ott az elmúlt 13 hónapban. (További képek a Facebook cikkben, ITT.)

Az előző két alkalommal (cikkek: www.bit.ly/baumitcikk-150220 & www.bit.ly/baumitcikk-150724) a bányaművelést, robbantási módokat, felhasznált anyagokat stb. vettük végig. Most elérkeztünk egy olyan témához, ami még nekünk sem volt meg – megbeszéltük, mitől nem áll durva nagy porfelhő közepén a Baumit, amikor pl. a malomban, ahol most jártunk, napi 1000 tonna köveket őrölnek meg.

Először, átbeszéltük a részleteket, a cikk erről szól, aztán átmentünk a malomba, hogy megnézzük, tényleg annyira zárt-e a rendszer, amennyire arról szó volt. (Ott hangfelvétel nem tudott készülni, mert a csöveken áramló köveknek azért megvan a maga diktafonsemlegesítő hatása.)

 De, csapjunk bele, lássuk, hogy működik a Baumitban a „légvédelem”.

Ez volt az alapkérdésünk

A látogatás előtti kérdésküldés alkalmával arra kértük a Baumitot, hogy a 2016-03-25-ei üzemlátogatás témája legyen a PORMEGFOGÁSI TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE. Menjünk végig azon, hol van a technológiában porképződés, azt hogyan sikerül megfogni. Térjünk ki, esetleg arra, hogy volt ez régen, a 2000-res évek elején (2007-es beruházásokig), mi változott menet közben.

Témák: osztályozómű, malom, vakolatgyár

– Azzal a porral, ami robbantáskor, vagy lent a bányaudvarban keletkezik, annyit tudunk kezdeni, hogy ezeket a területeket is rendszeresen locsoljuk, amivel a szálló port meg tudjuk kötni. Saját locsolókocsink van, amely naponta több órában járja a bánya területén levő utakat, szállítási és depóterületeket … – nyitotta meg a beszélgetést Cseresznyés Erzsébet műszaki vezető. – Viszont, ahol már technológia, gépek, szállítószalagok stb. vannak, s nem hatalmas szabad terek, lehet a porképződés ellen védekezni.

 – Ez azért már a bányában is elindul, mert az ott lévő mobiltörőtől (ami oly mininek látszott, amikor a bányakatlan peremén álltunk) kezdve nedvesítjük a követ, amivel jócskát fogunk már a poron.

 – A 450 m-es szállítószalag már eleve burkolt, és az ún. átadási fejeknél (azok a pontok, ahol a szalagról lehullik a kő) vizezünk, vízpermetet szórunk a kőre. Erre mi magunk építettünk ki egy permetező rendszert.

 A fő üzem a vakolatgyár (TMV), ehhez tartozik kiszolgálóegységként az osztályozómű, és egy abszolút automatizált üzemrészleg, a malom. Ez utóbbi kettő annyira automatizált, hogy nem is dolgozik bennük ember, csak távfelügyelettel, a vakolatgyár épületéből felügyeli őket egy diszpécser számítógépeken keresztül. Ami azt jelenti, hogy monitorokon figyelik ezeket az üzemrészeket, kifejezetten a por miatt, pl. az osztályozó körül erre külön kamerarendszert építettek ki.

Vizezés a ledobási pontokon

 – Visszatérve a technológiára… – magyarázta a műszaki vezető –, a bányából a köztes depóra már nedvesített kő érkezik, pontosan azért, mert ez már egy szabadtéri kőkészlet, ott a szél már tudhatja fújni a port, ezért nedvesítenek itt is.

 Ezért csinálják azt, hogy a ledobási pont körül porlasztanak vizet, ami megköti a port.

 – Ez a vízporlasztó rendszer saját fejlesztés – kapcsolódott be a beszélgetésbe Keresztesi Csaba, a vakolatgyár vezetője (hozzá tartozik minden, ami az üzemterületen kőfeldolgozást, késztermék-gyártást érintő tevékenység), öt éve hoztuk létre.

 – Korábban is volt ehhez hasonló vízpermetező rendszerünk – mondta Keresztesi Csaba, de az még egy kezdetlegesebb verzió volt. Az új porlasztó rendszert hozzákötöttük a vezérléshez, pl. ha anyagáram van, akkor locsolunk csak, tudjuk szabályozni a vízmennyiséget. Felügyelt a rendszer, azaz például, ha történik valami, mondjuk csőtörés, akkor visszajelzést kapunk erről, sőt, meg is állítja az osztályozóbeli munkát, pont azért, hogy ne menjenek vizezés nélkül a munkafolyamatok.

 A szabadtéri pontokon tehát vizezéssel tudunk a porképződés ellen hatni – mondta Cseresznyés Erzsébet. – Korábban már kitárgyaltuk azt a csarnokot, amit az ún. 0-20-as kőnek építettünk, és ami voltaképpen az áttörést hozta a pomegfogás területén.

Malom, vakolatgyár – zárt rendszerek

 – A malomban és a vakolatgyárban történik a köveknek az egészen apró méretűre zúzása, feldolgozása – mondta a műszaki vezető. – Ha ez nem egy teljesen zárt rendszer lenne, elképzelhetetlen mennyiségű por távozna innen. A zárt rendszer azt jelenti, hogy onnantól kezdve, hogy bekerülnek (szalagrendszeren, illetve rakodógép segítségével) ezekbe az üzemekbe a kövek, útjuk leburkolt, zárt csövekben, gépeken át stb. folytatódik. Kifele ezekből a rendszerekből, azok elemeiből, csak akkor jöhet por, ha valamiféle meghibásodás van (kilyukat egy cső, meghibásodik egy tömítés stb.).

 – A vakolatgyárnak függőleges kiépítésű az anyagtovábbítási rendszere. A megtört követ a vakolatgyár tetejébe lifteztetjük fel, onnan szitarendszeren keresztül kerülnek a különféle méretűre tört, szitált kőszemcsék az őket tároló silókba.

Elszívásokkal portalanítanak

 – Kétféle megoldást alkalmazunk a kőfeldolgozás folyamán a malomban arra, hogy ne legyen kiporzás – magyarázta a műszaki vezető. – Az egyik az, hogy az egész rendszer egy ún. szívott rendszer (ezt folyamatos rendszermérésekkel kell ellenőrizni), ami azt jelenti, hogy a keletkező port elszívjuk azokból a zárt csővezetékekből, amelyikeken az anyagtovábbítási folyamatok zajlanak.

 – Ezen kívül, műszakonként kétszer a dolgozók bejárják ezeket az üzemrészeket, és figyelik, látnak-e valahol kiporzást, bármi más rendellenességet (ilyenkor mást is ellenőriznek, nem csak a port, hőmérsékleteket, lerázásokat, silószinteket, betöltendő anyagokat stb.). Ez a szemrevételezős ellenőrzés voltaképp a gépek támogatása, arról való meggyőződés, hogy minden úgy működik-e, ahogy kell.  

 – A por-elszívások ventilátorokkal történnek, lehetnek ún. helyi elszívások, egy-egy csőre, gépre telepítve, vagy lehetnek egy-egy csőrendszerre méretezettek. A legfontosabb itt annak ellenőrzése, hogy megvan-e mindenhol az a szívóerő, ami biztosítja a keletkező por elszívását, ennek ellenőrzését szolgálják az ún. rendszermérések.

Kővonal, keverővonal, csomagolóvonal

A vakolatgyárban háromféle tevékenység folyik. A „kővonalon” folynak le azok a tevékenységek (pl. törés, szitálás), amelyek segítségével a követ olyan állapotba hozzák, hogy abból aztán lehetséges legyen keverni valamilyen gyártmányt, árut.

 A „keverővonalon” zajlik a különféle porok, zúzalékok stb. receptúrák szerinti összekeverése (számítógépes vezérléssel), voltaképp a termék elkészítése.

 Aztán, amikor a „csomagolóvonal” fut, döntik el, hogy silóba adják-e ki a kész terméket, vagy ún. rotopakkeren keresztül zsákokba csomagolják.

400-500 porzsák fogy évente

Minden üzemegységnek megvan a maga elszívó-központja – folytatta Cseresznyés Erzsébet. – Ez azt jelenti, hogy vagy egy-egy szűrőházban, vagy egyes gépekre telepítve szűrőzsákok találhatók.

 Keresztesi Csaba ekkor körbe is adta azt a 3 méteres, fehér szűrőzsákot, amiből több száz található az üzemben az egyes technológiákra telepítve.

 Cseresznyés Erzsébet elmondta, a szűrőházakat úgy kell elképzelni, hogy egy hatalmas dobozban vannak ezek a 3 m hosszúságú porszűrő-zsákok (impulzus szűrős rendszer). Ezekben történik az elszívott por összegyűjtése.

 Mohos Márta azt kérdezte, ezek egyszer használatos zsákok-e?

 Cseresznyés Erzsébet elmondta voltaképpen igen, úgy egy évente cserélik őket a kevésbé igénybevett helyeken, máshol gyakrabban. – Pont erre van a rendszermérés – vetette közbe Keresztesi Csaba –, ennek eredményéből következtetni lehet, milyen állapotban vannak a zsákok, kell-e őket cserélni, vagy sem. De szemrevételezni is szoktuk őket, kinyitjuk a szűrőházak ajtajait, megnézzük őket.

 – Hány zsákot használnak körülbelül? – kérdezte MNT.

 – Például a szárítóberendezéshez tartozó központi szűrőházban 180 darab, egy másikban 16 db, de van olyan kis technológia, amihez csak egy tartozik – felelt Keresztesi Csaba. – Nem mindegyik egyforma méretű, ahogy a technológia kívánja, évente 400-500 db szokott elfogyni az egész üzemben.

Technológiánként saját elszívó-berendezés

– Technológia egységenként különféle módon vannak telepítve a szűrőberendezések – magyarázta Cseresznyés Erzsébet. – Eddig beszéltünk a kővonalról, ott is többféle szűrőegység van. A vakolatgyártás esetében, immár a keverővonalon, jellemző, hogy sokféle anyagot kell behozni a vakolatgyárba. Például a cementet, hidrátot, olyan anyagokat, amelyeket nem a Baumit állít elő, de kellenek a termékek gyártásához. Ezek legtöbbször silós autóval érkeznek, és sűrített levegővel üzemelő csöveken keresztül juttatjuk őket be a vakolatgyár épületébe, az egyes anyagfajtákat tároló silókba.

– Ezek a silók példáéul nem egy nagy elszívó-rendszerhez kapcsolódnak, hanem saját elszívó-berendezésük van, a silók tetején van egy nagy doboz, és abban van egy 16 darabos porzsák állomány.

 – Az elszívás elve mindenhol ugyanaz, a ventilátorok szívóereje, a zsákok mérete, darabszáma különbözik az elszívandó por mennyiségétől, sajátosságaitól függően. Az elszívott port egy külön silóba gyűjtjük, ez sem vész kárba, vagy visszaforgatjuk újból a technológiába, megy vissza a szitákra, illetve egy része a falazóhabarcsba kerül.

 – „Szemétre” csak az a por kerül, ami a porgyűjtő zsákokban benne marad, amikor kicserélik őket.

Folyamatos felügyelet

 – Mire kell figyelni porszempontból az üzemvezetőnek? – kérdezte MNT Keresztesi Csabát.

 – Folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a rendszer jól működik-e – mondta Keresztesi Csaba. – Ha pl. valahol kiporzás van, az történhet lyukadás miatt, vagy éppen azért, mert a szűrőberendezés elromlott. Ha probléma van, ez visszajelződik nekünk a számítógépen is, mert a nyomáskülönbségek bizonyos mértéke például utal erre. Folyamatosan figyelni kell a rendszert, és ha gond van, azonnal be kell avatkozni, mert ha ez nem történik meg időben, nagy porfelhő lesz az épület körül.

 – Azt látni kell így visszatekintve – mondta Cseresznyés Erzsébet, hogy a porproblémákat nem a vakolatgyár, malom okozta, hanem az ezeken kívüli területek. A gyártás maga annyira modern, zárt, elszívásos rendszer volt az első pillanattól kezdve, hogy abból nem jött ki érzékelhető mennyiségű por.

 – Zsákok veszélyes hulladékok? – kérdezte Nagy Tibor.

 – Nem, az a cég viszi el, amelyiktől vásároljuk az újakat – felelte Cseresznyés Erzsébet.

A porfogó csarnok volt az áttörés

A három gyáregységünk (osztályozó, malom, vakolatgyár) porszempontból nem problematikus, jól működik az elszívásos pormentesítés – magyarázta Cseresznyés Erzsébet. – Ahol por lehet, azok a nyitott területek, ezeken tudtunk fejleszteni az elmúlt években, és fogunk tudni lépni a jövőben, addig is, a már említett folyamatos locsolókocsis pormentesítést végezzük.

– A leglényegesebb változtatás a 0-20-as szemcseméretű kövek – nyíltszíni – tárolási helyének csarnokkal való lefedése volt 2007-ben. A környéken – korábban, a csarnok 2007-es megépítése előtt – megjelenő, jellegzetesen fehér színű „Baumit-por” legalább négyötöde innen származott. Erről más sokszor beszéltünk (részletesen erről: www.bit.ly/baumitlatogatas-2008-06-16), így ezt nem tárgyalom újból.

 – Volt egy kis ráncfelvarrás a csarnokot illetően is, a két bejáratból egyet megszüntettünk, hogy a két bejárat közötti huzat miatti ne távozhasson por a külterületre.

Útpor csökkentési megoldások

Jelenleg még porprobléma a Baumit úton anyagot ki-be szállító teherautók által felvert por. Két módon tudjuk ennek hatását csillapítani. Az egyik a kerékmosó rendszer. Ezen kötelezően át kell haladni azoknak a teherautóknak, amelyek zúzott követ visznek, illetve amelyek a malom felől jönnek. Ezzel a teherautó-forgalom gépjárművei 30 %-ának kerekeit tudjuk „megvizezni”. Ez azonban csak fagymentes időszakban működik.

 – A másik fontos dolog, amit tenni tudunk, az útjaink takarítása, locsolása – mondta Cseresznyés Erzsébet. – 2014-ben a meglévő söprőautónkat lecseréltük, és 2015-ben vettünk mellé egy locsolóautót, így most erre a feladatra két külön komoly gépünk van, az egyikkel csak locsolunk, a másikkal takarítunk, söprünk. Ezekkel a portán belüli területeket tisztán tudjuk tartani.

 – A Baumithoz vezető utat naponta kétszer vizezzük, de nem csak a műúttal tesszük ezt, hanem egészen fel a bányaudvarig locsolunk.

Szemétszedés kéthavonta

Bár ez nem porprobléma, rengeteg dolgunk van a szeméttel – mondta el Cseresznyés Erzsébet. – Két-három havonta 2 db 5 m3-es konténert szed tele szeméttel az a cég, amelyet megbízunk ezzel.

 – Ez a szemétmennyiség a Baumit-út mentén található területről (ide főként a sofőr-urak szokása szemetelni) gyűlik össze. A Baumit Vízmű felőli oldalán található területről (ide vélhetően a dorogiak szoktak szemetet exportálni) még több szemét szokott összegyűlni, negyedévente általában úgy 10 m3.

Bejelentések, panaszok – semmi

– Voltak-e lakossági bejelentések, panaszok az elmúlt 2-3 évben? – kérdezte MNT.

 – Nem voltak – felelte Cseresznyés Erzsébet. – Az utolsó lakossági telefonunk talán 4-5 éve lehetett, amikor este 11-kor egy úriember azzal hívott fel minket, hogy por jön ki tőlünk. De aztán kiderült, ez nem por volt, hanem a Calmit üzem műszakja elindult, és az ottani kürtőből jött ki gőz (a mészhidrát gyártás, a mészoltás gőzképződéssel jár).

 – De volt-e porpanasz? – kérdezte MNT. – Nem volt, nincs mostanában ilyen – felelte a műszaki vezető.

 – Mi magunk is érzékeljük, hogy sokkal kevesebb a porunk 8-9 éve – mondta Cseresznyés Erzsébet. – A legnagyobb ugrást a sokszor emlegetett, 2007-ben lefedett „0-20-as csarnokkal” tudtuk elérni. Az összes többi fejlesztés, ajtók lemezelése, vizezések, locsolás stb. már csak „hab a tortán”. És ezt mi magunk is érzékeljük, például az irodaépület előtt álló autók szélvédőit, motorháztetőit látva. Régebben, volt rajtuk por, most nincs.

 MNT is elmondta: „a csarnok előtti időkben” szívesen eljött üzemlátogatni a Baumitba a környékbeliek közül pár ember, hogy elmondja, mennyire nincs rendben a cég porolása – de a csarnok utáni időszámítás immár arról szól, hogy nemigen lehet a környékbelieket elrángatni egy-egy baumitos gyárlátogatásra.

Ülepedő port már nem kell mérniük

Évi mérések, mik a tapasztalatok? – kérdezte MNT.

Legutóbb 2015 novemberében volt mérés. Túllépés nem volt. A por-elszívó pontokon kell mérni, ebből 17 db van, négyet kétévente, 13-at 5 évente kell mérni.

 – Ülepedő port (fóliát kirak 30 napra, azon nézni, mennyi por gyűlik össze) már nem kell mérni? – kérdezte MNT. – Már nem, a felsorolt intézkedések pozitív hatásainak eredménye miatt, amit a lakossági bejelentések elmaradása is bizonyít – felelte Cseresznyés Erzsébet. – Most minden év 03-31-éig kell beadni a levegős jelentést (CO, NOX, por, stb. kibocsátások), ez alapján számolnak ki nekünk ún. környezetterhelési díjat.

 – Volt-e hatósági ellenőrzés, esetleg valamilyen bírság az utolsó 3 évben? – kérdezte MNT.

– Nem volt semelyik – tájékoztatott Cseresznyés Erzsébet.

Látogatók kérdései

Pintér Gábor (SARPI, környezetvédelmi vezető) azt kérdezte, ha esik az eső, vagy az utakat lemossák, a vízzel együtt jött por hova kerül… medencébe, szikkasztóba?

 – Több szikkasztónk van – mondta Cseresznyés Erzsébet. – A bányába vezető utak nem aszfaltozottak, felületük köves, murvás földes. Ha nagy eső van, akkor nagy mennyiségű sarat le tud hordani a víz, ezért két záportározót készítettünk az út mentén. Ezzel fogjuk meg azt a nagy mennyiségű saras vizet, ami a bányautakról zúdulna rá az aszfaltútjainkra. Ezeket két évente takarítjuk, rakodógéppel kiszedjük a tartalmát, ami föld meg kő, szennyezőanyag nincs benne.

 – A telephelyen körben pedig burkolt árkok vannak, zsompokkal, bukókkal, egyebekkel, ezekkel is megfogjuk a port, poros vizet – magyarázta a műszaki vezető. – Ezeket csak kézzel tudjuk takarítani, és aztán az is megy a meddőre, mint a bányautak záportározóinak kitakarított tartalma. A belső, raktártérről lemosódó poros víz, pedig egy központi, betonozott medencébe folyik bele (amit szintúgy kis bobcattel lehet takarítani).

A „porcsarnok” hozta el a békét

MNT kifejtette, úgy tűnik volt értelme a csarnokos beruházásnak. Mert ugyan, a mérleg egyik serpenyőjében ott van, hogy ez a porfogó beruházás gazdaságilag tán soha nem fog megtérülni – viszont a másik serpenyőben legalább akkora, ha nem nagyobb az ellensúly, a békekötés a környékbeliekkel, a várossal. – Ez jól jött ki, és látom, hogy Önök, a Baumit dolgozói is jobban érzik attól magukat, hogy immár nem tüskék a környékbeliek szemében – mondta MNT.

 – Igen, ez egyértelműen így van – reagált a műszaki vezető.

 – Az jó dolog – mondta MNT, – ha egy cég saját maga előtt is úgy tud megjelenni, hogy megtette, amit meg lehetett a környezeti béke érdekében. S ha ennek netán még látható/érezhető eredménye is van – amint itt volt –, akkor az már külön gyönyörűség, ami nem adatik meg minden környezetterhelő vállalatnak.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #687 Demetrius 2018-11-27 21:23
Furthermore hope you check out some of his awesome work here on AC.
I learned a bit and additional solidified prior specifics.
Brushing it will only lead to split ends and hair
break.

My blog - 3win8: https://scr888.group/other-games-download/2492-download-3win8
Idézet
0 #688 Karri 2018-11-28 00:28
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!Look into my blog post - casino online: http://www.555-poker.com/how-to-outsmart-gambling-establishments-at-their-dirty-techniques/
Idézet
0 #689 Alena 2018-11-28 01:19
Low cost, safe and very high rewards are definetly
worth a little investigation. Obviously the theme of that website was about trading foreign exchange.
Try it yourself; imagine a subject that interests you.


Feel free to visit my web-site play8oy: https://918kiss.poker/downloads
Idézet
0 #690 Clayton 2018-11-28 07:37
Thank you, I've recently been looking for information about this subject for ages
and yours is the greatest I have came upon so far. However, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the
source?

Feel free to surf to my web page: scr 888: https://kasino.vin/home/918kiss-scr888/48-918kiss-scr888
Idézet
0 #691 Jillian 2018-11-28 12:57
Kids do not distinguish themselves in the or bad manner.
These important points can be referred to very easily and the guests also could fail to mind.
It is hopeless to "make" others happy, in any case.

Here is my website frank ocean king
krule: http://www.Getfreegoods.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.poker%2Fdownloads
Idézet
0 #692 Hugh 2018-11-29 05:58
These are people searching for what you have to give!

The purpose informed is to show you ways to earn money by using a blog.

Google LOVES pages that are tightly related the search terms.


my web blog :: scr888 vip: http://greefts.eu.org/
Idézet
0 #693 Mario 2018-11-30 02:19
Also use a social sharing plugin to let your readers to share your content as well.

After all, that's less weather resistant pump accessible.
Titles are factor places search engines look for
keywords.

Here is my webpage ... lpe88 download
android: https://918Kiss.host/76-lpe88
Idézet
0 #694 Hosea 2018-11-30 05:50
What's up, I desire to subscribe for this weblog to take
most recent updates, thus where can i do it please assist.


my website ... ocean king
jackpot: http://bbalganyak.com/event/support/622862
Idézet
0 #695 Jasmine 2018-11-30 08:59
I regularly see advertisements to start your own directories.
I stumbled upon this book within the piles in the local Salvation Army thrift store.
Consider it as a square, with each corner being website along with
the lines being links.

my page ... mega
888: https://918.cafe/home/mega888/50-mega888
Idézet
0 #696 Jayson 2018-11-30 18:01
In the beginning they were somewhat helpful, but obviously irritated about my lack of skill.
If the recipients Can be a girl, they are often given basket full of chocolates and red carnations.


Visit my site - mega888 apk: https://918kiss.party/downloads/5139-download-mega888
Idézet
0 #697 Tod 2018-11-30 20:37
But you cannot forget about the benefits in the reciprocal links
as well. Memory Match is a version of this classic memory tile game, but
for your iPhone or iPod affect.

my web site: 918kiss: https://918kiss.bid/downloads/78-download-918kiss-casino-games-all-in-one-ios-and-android
Idézet
0 #698 Howard 2018-11-30 22:40
It's not difficult to talk oneself into not your step to
an advaced status in determine. It can be written by a friend,
neighbour, relative, et cetera. That is, prolonged as you follow the software.


Feel free to surf to my website - 918kiss trial: http://woccpa.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.poker%2Fdownloads
Idézet
0 #699 Elvin 2018-11-30 22:48
This might be something that you have been told by other people.
If they desire to play the real deal money, they're going to have to setup
a method of funding their account. The line-up features over 100 slots including classic reels, bonus levels, multi-reels, multi-line payouts,
and huge progressives.

Stop by my blog post :: 온라인카지노: https://fofo100.xyz/
Idézet
0 #700 Reuben 2018-12-01 03:39
I'm in the process of creating a new blog in WordPress for Inner Clarity.
Here are issues to in order to bring back the love.
Only bear in mind that should not sound scripted.

My web-site :: ocean king asia limited: http://aswas.co.uk/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918Kiss.poker%2Fdownloads
Idézet
0 #701 Bernard 2018-12-01 04:07
Then, limit the scope of your content and focus only
on those information that are really important. You just have
to choose something you're very efficacious at or need it in starting.Also visit my web blog - m rollex11: https://918kiss.bid/downloads/218-download-rollex11
Idézet
0 #702 Cortney 2018-12-01 07:23
Understanding what your audience wants gives you a strategy.
Then move to the body which includes your lesson. Make sure you portray the gentler
and better part for the bride.

My weblog - mega888 apk: https://scr888.group/live-casino-games/2484-mega888
Idézet
0 #703 Rhea 2018-12-01 12:33
There is practically everyone online that uses search engines for every query contain. Getting a good page rank is tough and getting a
3 - 4 get a involving time obtain.

Have a look at my website gambling sites nz: http://www.wildwoodwoman.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=interimgc.net%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D3king88.net
Idézet
0 #704 Lucile 2018-12-01 19:07
The mistake wind up make is exchanging irrelevant links.
I would advise staying clear of paid directories, unless you are
feeling flush of progression. Various such requirement you get a in corporation.

Feel free to visit my site :: how to win live roulette: http://www.hatebedbugs.com/have-a-blast-when-you-play-web-casino-games/
Idézet
0 #705 Neville 2018-12-02 11:52
Valuable information. Lucky me I found your website by accident, and
I am stunned why this twist of fate didn't happened in advance!
I bookmarked it.

Feel free to visit my blog - winga mobile
roulette: http://adstactical-solvs.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.hxjyl.com%2Fcomment%2Fhtml%2F%3F67666.html
Idézet
0 #706 Billie 2018-12-02 13:04
Love Games For females now permission this involving interaction. It
is a fact: Dress Up Games For Girls are inescapable. The rules are generally pretty easy and
easy adhere to. You'll just possess a great period and
enjoy.

Check out my site - live poker
2 apk: http://www.piezotest.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.party%2Fdownloads%2F5142-download-ntc33
Idézet
0 #707 Roman 2018-12-02 21:03
Even people who'd not call themselves creative have excelled in this profession. Each one the pages on much more .
will have their own page authority. After doing this it's focus on your landing web post.


Here is my website :: scr888
customer service: http://Www.Yasha.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=onlinecasino4nl.com%2Ftop-tips-for-beginners-to-win-at-online-casinos%2F
Idézet
0 #708 Margarito 2018-12-03 00:44
In a boutique, can provide you with mean a lot of of different things.
Regardless if you've been exercising for their long time, there's always new barriers to be broken.
They could be especially often seen from afar.my page ... play8oy
casino: https://918kiss.party/downloads/5037-download-play8oy
Idézet
0 #709 Dillon 2018-12-03 05:31
Therefore, pick a subject that you really like, and are savvy, towards your first blog website.
Search engine optimization is about helping the search engines get better results.


Take a look at my web blog; mobile slot
big win: http://www.Demo.Jexiste.be/?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2Famodern.ru%2Fgo.php%3Furl%3Dhttp%3A%2F%2F918kiss.host%2Fdownloads%3Emega888+slot+apk%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #710 Willie 2018-12-03 08:03
Very nice article, exactly what I needed.

Look into my homepage ... ocean king 130 explorer yacht genesia: http://supermarketim.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.paymaidservicebill.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918.network%2Fcasino-games%2F73-playboy-casino
Idézet
0 #711 Margart 2018-12-03 08:34
So, individuals who can spend cash to buy backlinks shines and others with empty pocket are dumped
within a corner. In other words, design may be about presentation power than flexibility and ease of updating.


Feel free to visit my web-site ... online
casino job description: http://www.williamclewis.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888.group%2Fother-games-download%2F2495-download-rollex11
Idézet
0 #712 Antonia 2018-12-03 12:37
Hello, i feel that i noticed you visited my website thus i came
to go back the favor?.I am trying to to find issues to improve my web
site!I assume its good enough to use a few of your ideas!!


my webpage - Dena: https://Kasino.vin/news
Idézet
0 #713 Elliot 2018-12-03 17:48
Pretty part of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert that
I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
Anyway I'll be subscribing to your feeds or even I
achievement you get entry to consistently quickly.


Feel free to visit my web-site: Interior Design Of Living Room: http://www.suonet.net/home.php?mod=space&uid=54990&do=profile&from=space
Idézet
0 #714 Margart 2018-12-03 21:13
Slipping will be very utilized for you to play casino game in the most reliable providers.

Many individuals are discovering the enjoyment and thrills given free no download casino games.


Also visit my web page: 918kiss version: http://163.20.47.135/phpinfo.php/RS=ADAB91PNtPb7Qj1trJZYaWvNXyxwQU-?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fscr888.group%2Fgames%2F75-scr888-s-iceland-slot-game%3Eslot+machine+wins+2018%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #715 Kristofer 2018-12-03 21:43
Howdy great website! Does running a blog similar to this require a massive
amount work? I've very little expertise in computer programming but I was hoping to start my
own blog in the near future. Anyway, if you have any recommendations or
techniques for new blog owners please share.
I understand this is off subject but I just wanted to ask. Thanks!


My webpage; 918 kiss: https://kasino.vin/downloads/61-download-918kiss-scr888-android-iphones
Idézet
0 #716 Makayla 2018-12-03 23:36
People are greatly relieved because they understand your expectations.
He links this directly to our meals. I would recommend that make use of controversy whenever
appropriate or challenge common beliefs.

my webpage - rollex 11: https://scr888.group/other-games-download/2495-download-rollex11
Idézet
0 #717 Ann 2018-12-04 03:14
Using paid advertising is even worse, a person could lose hundreds in cases where a campaign isn't set up
right. Busy exactly what to understand and absorb your main message hastily.
It does raise your credibility many notches.

my web blog - scr888 wikipedia: http://www.Cammar.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.theyellowone.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fdownloads%2F78-download-918kiss-casino-games-all-in-one-ios-and-android
Idézet
0 #718 Hulda 2018-12-04 12:02
Bananas have a good source of fiber and potassium and are generally very good for your tummy.
Content that is keyword rich will bring more traffic that Google and other search engines will send to you'll.My weblog ... play8oy android download: https://918kiss.host/71-playboy-casino
Idézet
0 #719 Charmain 2018-12-06 05:15
This paragraph offers clear idea designed for the new people of
blogging, that actually how to do blogging.

My webpage joker123 tips: http://westlake-house.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=winak.cc%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D32079%26do%3Dprofile
Idézet
0 #720 JamesPew 2018-12-06 14:17
viagra buy spain
viagra without a doctor prescription
sildenafil citrate 100mg viagra generika
real viagra without a doctor prescription
viagra generico em portugal
Idézet
0 #721 JamesBef 2018-12-06 14:18
i want to buy generic viagra
100mg viagra without a doctor prescription
mail order viagra australia
viagra without a doctor prescription usa
comprar online viagra
Idézet
0 #722 Brettraw 2018-12-06 14:18
get viagra online pharmacy
viagra without a doctor prescription
drug prices viagra
viagra without a doctor prescription walmart
funciona la viagra generica
Idézet
0 #723 Katlyn 2018-12-07 03:50
I enjoy, result in I discovered just what I was having a look for.
You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.

Bye

Visit my web site :: playboy888: https://kasino.vin/downloads/72-download-play8oy
Idézet
0 #724 Epifania 2018-12-07 07:38
The more detail the less confusion there seem and less chance s/he will
fall back in the old habits. You should start the search from the places are usually near you r and go far on holiday.


Here is my site :: live blackjack south florida: http://www.e-bloodpressure.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918Kiss.poker%2Fdownloads
Idézet
0 #725 Miguel 2018-12-07 14:33
A associated with the people experience fear when include to speak in front of a bunch or market place.
Final Order - wanting to offer the time when you need to take most cautionary.


my homepage - online casino
legitimate: http://ncogroup.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.poker%2Fcasino-games%2F69-rollex11&
Idézet
0 #726 Denny 2018-12-07 17:37
Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you can be a great author.

I will remember to bookmark your blog and may come back very soon. I want to encourage you to continue your great posts,
have a nice afternoon!

My webpage; online casino that accept paypal: https://www.yawcam.com/urlcheck.php?wan=918.network%2Fcasino-games%2F68-rollex11&lan=192.168.1.142&http=80&stream=8081&type=1
Idézet
0 #727 Bertha 2018-12-08 10:12
Keep the mind open; understand and weigh the ideas that you read.
They invade particular space or waste your time,
or get from your nerves. Communication is live
casino open today: http://Www.Longevityrich.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.poker%2Fcasino-games%2F74-ace333 expected to understand various other.
Idézet
0 #728 Bobbye 2018-12-08 17:00
For many, it can be tactic to succeed choice for creating and then cleans youthful appearance.

The Bible tells us and the fact remains that suffering brings obedience to one thats true.Feel free to visit my webpage :: lucky palace casino: https://918Kiss.party/home/lpe88/5456-lpe88
Idézet
0 #729 Lanora 2018-12-09 00:34
What's up, yup this post is in fact fastidious and I do casinos have online gambling: http://isdimindmit.mihanblog.com/post/comment/new/45/fromtype/postone/fid/15009977225977685a6d9e6/atrty/1500997722/avrvy/0/key/2fbcdec30a53f66d05b5033e542aaa96/ learned lot
of things from it regarding blogging. thanks.
Idézet
0 #730 Mckinley 2018-12-09 21:08
My brother recommended I may like this website.
He used to be totally right. This post truly made my day.
You cann't believe just how so much time I had spent for
this information! Thank you!

My website ... sky casino support: http://www.danwalding.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.xn--ovw638f.com%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D3066%26do%3Dprofile%26from%3Dspace
Idézet
0 #731 Milan 2018-12-10 10:13
Excellent goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you are just
too wonderful. I actually like what you've acquired here, really like what you are stating and
the way in which you say it. You make it entertaining and you still take
care of to keep it sensible. I cant wait to read far more from you.
This is actually a terrific web site.

Check out my page; progressive slot games: http://www.hangaroo.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Kasino.vin%2Fdownloads%2F70-download-lpe88&
Idézet
0 #732 Josh 2018-12-10 18:16
constantly i used to read smaller articles or reviews which as
well clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading here.


Feel free to visit my web page - live roulette
results: https://www.pinoymoneyexpert.com/index.php?action=profile;u=7302
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Baumit Baumitos „légvédelem” – üzemlátogatás 2016-03-25