Robbanás az égetőműben (csak a DKE-nek adott interjút az égető vezetője; VIDEÓK a cikk végén!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ma (2009. 06. 10.) reggel negyed tízkor a veszélyeshulladék-égető égetőbunkerében robbanás történt.A bunkerből kilépő füstöt egy környékbeli, Esztergom-kertvárosi lakos jelezte (ő csinálta a képeket is) az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek, az meg sajtóközleményt adott ki, amelyet átvett az MTI, így a tűz keletkezése után másfél órával - nagyon helyesen - országos hír lett a dologból.

 Jómagamat óvodázás közben ért a hír, egyik tagunk telefonált rám, hogy hallottam-e a dologról. Nem hallottam, mondtam.A gyereket aztán kivittem az oviból (nem rendkívüli eset, épp beszoktatás alatt van), felvittem a lakásba, majd autóba pattantam, és mentem az égetőműbe.

 

Lágler Katalin, az égetőmű vezetője kizárólag nekünk adott interjút, a lényeg gondolom megegyezett azzal, amit aztán sajtóközleményként is kiadtak (azt még nem láttam), hogy komolyabb szennyezés nem történt.

   Előzetesen annyit: fél 12-kor - amikor bementem interjúzni - már a tűz (vagy füst) nyomát sem lehetett látni. Egy tűzoltókocsi parkolt az égetőmű udvarán, a tűzoltók adminisztráltak. Lágler Katalin a Zöld Soroknak később elmondta, a bunker rendszere oltotta el a tüzet fél tízre, nem a tűzoltók.

Gyakorlatilag a robbanás következtében a nyomástól a bunker ablakai kitörtek (azért vannak, hogy ilyen esetekben ilyet tegyenek), a füst azokon keresztül távozott.

   Fél tizenkettőkor tehát már nagyjából az eredeti kerékvágásban látszottak haladni a dolgok, 100 000 Ft alatti kárt okozott állítólag a robbanás.

   Magam, egy személyben, mint apuka s mint újságíró siettem a helyszínre, nyilván azt akartam a lehető leggyorsabban megtudni, költözhetünk-e elfele, zárjuk-e be gyorsan az ablakokat vagy sem, egyszóval, hogy nagy-e a balhé, vagy nem különösebben kell áttervezni az életünket.

   Abból, amennyit megtudtam a dologból, és amennyit láttam a két szememmel, illetve amiit Lágler Katalinn mondott nekem, az látszik, hogy nem különösebben nagy esetről van szó, a szónak abban az értelmében, hogy pánikolni kellene.

   Elkövetett viszont egy nagy hibát az égetőmű tájékoztatásilag: bár a Zöld Soroknak megengedték, hogy fotózzon, videófelvételt készítsen arról, ahogy az Cégbejárat 2009. 0610. 12:43üzem bejárata előtt látszik, nincs semmi különösebb esemény, gyakorlatilag a Duna TV-t, Egom TV-t, más stábokat elküldtek, megtiltották nekik, hogy az égető területének számító bekötőútról  csináljanak felvételeket, mint ahogy nekik nem is nyilatkozott senki a cégtől.

   Ez nem volt egy átgondolt dolog, mert pont ezzel keltik azt a képzetet, hogy lenne, mit filmezni, miközben nem volt, láttam.

   A Duna TV helyi tudósítója úgy fogalmazott, hogy korrekt, személyes tájékoztatást kellene adni, hogy ne írjanak az újságírók olyan dolgokat, amiket esetleg nekik kell hozzákerekíteniük a történtekhez.

   Egyelőre ennyit, most feldolgozzuk az interjút, legkésőbb ma estére olvasható lesz a honlapunkon.

Személyes véleményem az, különösebb aggodalomra nincs ok.

   Egyedül a ZÖLD SOROK csinált, csinálhatott felvételeket (fényképet, videót) az égetőmű bekötőútjáról látható cégbejáratról, ezeket is hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Sok nem lesz rajtuk, áll bent a cégterületen egy tűzoltóautó, ami nem csinál semmit, azt' szevasz.

A videót a civil szervezetk videómegosztójára, a CivilJutub.hu-ra (www.civiljutub.hu) tesszük majd fel, estig legkésőbb.

 

ÚJ ADATOK

 

 14.45 - A www.legszennyezes.hu (Szuhi Attila) írta: "Az elmúlt percekben (fél kettő) elérhetővé váltak a dorogi és esztergomi légszennyezettség mérő állomás adatai. Az elérhető információk szerint sem Esztergomban, sem Dorogon nem jelent meg a szennyeződés érzékelhető koncentrációban. Az adatok jól alátámasztják a helyszínen dolgozó tűzoltók állítását, akik szerint a füstöt a Duna irányába vitte a szél. Ezek szerint a két települést elkerülte a levegőbe jutott szennyező anyag vagy az szinte teljesen felhígult."

 17.00 - (most találtam meg, lehet, hogy korábban közzétették a www.sarpi.hu honlapon a vezető hír):

"Sajtóközlemény a délelőtti tűzesetről -A Dorogi Égetőmű bunkerében ma délelőtt, 2009. június 10-én negyed tízkor kisebb robbanás történt és tűz keletkezett. Az Égetőmű belső biztonsági csoportja mintegy 15 perc alatt eloltotta a tüzet, még a tűzoltóautó megérkezése előtt, amelynek nem kellett beavatkoznia, csak megállapítania az esemény elhárításának tényét. Az Égetőmű szakemberei speciális képzést kapnak és felkészültek az ilyen esetek kezelésére.Személyi sérülés nem történt, a levegőbe nem került jelentős mennyiségű füst és környezeti kár nem esett. A robbanás okának kivizsgálását megkezdték."

 

 

 21.00 - kapcsolódó videók a CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu) civil szervezeti videómegosztón (KATTINTS A SZÖVEGRE A VIDEÓKHOZ!):

Robbanás az égetőműben (2009. 06. 10., továbbiak: www.dke.hu; www.legszennyezes.hu)

Bunkertűz az égetőműben (2009. 06. 10. - RTL-verzió)

 

2009. 06. 11. -A veszélyeshulladék égetőben történt 2009. 06. 10-edikei robbanás másnapján a zöldhatóság közleményt adott ki. A lényeg: "a felügyelőség a térségben két levegő-minőséget mérő imissziós mérőállomást üzemeltet Dorog és Esztergom térségében. A mérési eredményekből megállapítható, hogy a térségben a levegő minősége a szokásosnak megfelelően alakult, egyetlen komponens esetén sem történt határérték túllépés".

  Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség közleménye a SARPI Dorog Környezetvédelmi Kft.-ben, 2009. június 10-én történt robbanás környezetvédelmi vonatkozásáról:
  2009. június 10-én 9 óra 15 perckor robbanás történt az égetőmű, darált veszélyes hulladékot gyűjtő 4-es számú hulladéktároló bunkerében. Ezt követően tűz keletkezett, amit az üzem saját védelmi technikájával gőzporlasztással, habágyúval, vízsugárral, nitrogén áram alkalmazásával 15 perc alatt eloltottak.
  Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a robbanást követően helyszíni hatósági ellenőrzést tartott, a Kft-nél. Megállapították, hogy a robbanás és a tűzeset kapcsán a bunkerek környezetében a szabadtéren a robbanás illetve a tűzeset nyomai (pernye, korom, szaghatás, kiömlött, illetve szétszóródott veszélyes hulladékok) nem tapasztalhatók. A kérdéses hulladéktároló bunkerben uretán maradékok, pasztaszerű festék iszapok voltak találhatóak. Kén, klór, nehézfém, komponensek, nehézfém valamint oldószer maradékok mutathatók ki.
   A robbanás illetve a tűzeset az égető működését nem érintette, az ellenőrzés ideje alatt is üzemszerű működés folyt.
  A Sarpi Dorog Kft. által mért levegő-emissziós határértékek a kritikus időszakban sem voltak határérték felett. Az ellenőrzés során megállapították, hogy az égetőművet körülvevő csapadékvíz elvezetését szolgáló övárkok és a Kenyérmezei patakba torkolló csatorna teljesen szárazak, elfolyás nyomai nem tapasztalhatók A felhasznált és a csarnokban összegyűlt tűzoltóvíz laboratóriumi vizsgálat után a szennyvíztisztító műbe illetve égetésre kerül.
  A Környezetvédelmi Felügyelőség a térségben két levegő-minőséget mérő imissziós mérőállomást üzemeltet Dorog és Esztergom térségében. A mérési eredményekből megállapítható, hogy a térségben a levegő minősége a szokásosnak megfelelően alakult, egyetlen komponens esetén sem történt határérték túllépés.

Győr, 2009. június 11.
Gerencsér Tivadar igazgató"

 

 

Nádor Tamás

vezetőségi tag - DKE

Zöld Sorok - felelős szerkesztő

stb.

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hulladékégető Robbanás az égetőműben (csak a DKE-nek adott interjút az égető vezetője; VIDEÓK a cikk végén!)