Szennyvíztartály robbant fel az égetőműben január 4-ikén délelőtt (KÉPEK ÚJAK!!!)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Tizenkét óra harminchatkor jelezte egy helyi lakos elnökünknek, hogy Dorogon egy nagy robbanást lehetett hallani. 13 órára megtudtuk: felrobbant egy 100 m3-es, szennyvizeket tároló tartály 2010. 01. 04-én 12 óra 10 perckor a dorogi veszélyeshulladék-égetőműben. A robbanás felszakította a tartály tetejét, ezt a hanghatást lehetett hallani városszerte. A tartály tartalma begyulladt, ennek következtében fekete füst gomolygott a helyszínről. Az égetőmű tájékoztatása szerint, saját tűzoltóik öt percen belül eloltották a tüzet, még a tűzoltóság kiérkezése előtt. Sérülés nem történt, a robbanás okait vizsgálják, egészségre ártalmas mértékű levegőszennyezés valószínűleg nem történt... A gomolygó füstről készült videó megnézhetőa CivilJutub.hu-n <<<< ITT <<<< vagy a cikk folytatásában...
   ÚJ >>>
KÉPEKET KAPTUNK A HELYSZÍNRŐL, MELYEKET A HELYSZÍNEN LÉVŐ TŰZOLTÓK KÉSZÍTETTEK - a cikk végére töltöttük fel őket!
 

 

A DKE elnökének, Balogh Zoltánnak 12.36-kor jelezte egy helyi lakos, hogy nemrég robbanás hangja hallatszott Dorogon (2009. 01. 04.). Elnökünk először a Richternél érdeklődött, ott azt a választ kapta, nem náluk történt a baj.Eztán kerestem meg az égetőművet (Sarpi Kft., Dorog, honlap: http://www.sarpi.hu/), hogy megkérdezzem, náluk volt-e üzemzavar. Ez 13 órakor volt.
 

  

Király Károlyné, a humánpolitikai osztály vezetője kérdésemre azt felelte, valóban náluk történt egy robbanás. Eddigre már kész volt az írásbeli tájékoztató anyag, ezt olvasta fel nekem.

Egy 100 m3-es szennyvíztartály robbant fel

A lényeg: 12 óra 10 perckor felrobbant egy 100 m3-es, szennyvizeket tároló tartály. A robbanás felszakította a tartály tetejét (nyilván ezt a hanghatást lehetett hallani városszerte – N. T.). A tartály tartalma, amely öt különféle beszállító veszélyes hulladéknak számító szennyvizeit tartalmazta begyulladt, ennek következtében fekete füst gomolygott a helyszínről. Az égetőmű saját tűzoltói öt percen belül eloltották a tüzet, még a tűzoltóság kiérkezése előtt, mondta Király Károlyné. Sérülés nem történt, a robbanás okait vizsgálják. 

 Nincs „vészhelyzet”

 Megkérdeztem Király Károlynét, szóljak-e a feleségemnek, hogy az éppen a városban sétáló gyerekeinket vigyék biztonságos helyre. Ő azt mondta, erre nincs szükség, a néhány percig gomolygó füst egyébként sem a város felé (Dorog az égetőműtől Észak-nyugatra van) szállt.

 A cikket folyamatosan frissítjük majd.

Nádor Tamás

 Frissítések:

 kemma.hu 13 óra 20 perc, cikkidézet:

cikklink:  http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kek-hirek-bulvar/robbanas-a-dorogi-hulladekegetoben-279094

"A tartályban lévő szennyvizek öt beszállítótól érkeztek. A baleset keletkezésének okait még vizsgálják. Információink szerint tizenkét tűzoltóautó, köztük hat fecskendős és hat speciálisan felszerelt jármű indult a helyszínre, a fővárosból pedig a vészhelyzet felderítő szolgálat indult Dorogra. Arról, hogy a robbanás miatt került-e veszélyes anyag a levegőbe, egyelőre nincsenek információi a katasztrófavédelemnek. Az égetőmű 4. számú hulladékfogadó bunkerében a tavaly nyári robbanás után egy olyan rendszert is kiépítettek, amely a gázok, gőzök koncentrációját folyamatosan ellenőrzi."

==========================================================================================

Katasztrófavédelmi Igazgatóság - Esztergom Székhelyű Polgári Védelmi Kirendeltség közleménye (2010. 01. 04.)

 Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2010. január 4-én a Sarpi Dorog Környezetvédelmi Kft. területén, 12 óra után technológiai hiba következtében tűz és robbanás keletkezett. A tüzet a létesítményi, az esztergomi- és nyergesújfalui hivatásos önkormányzati tűzoltóság munkatársai eloltották. A helyszínen tartózkodó Vegyi Felderítő Szolgálat mérései alapján a környezetbe nem került káros anyag, amely a lakosság életét, anyagi javait veszélyeztetné. A kárfelszámolás a helyszínen folyamatosan történik.

 Esztergom Székhelyű - Polgári Védelmi Kirendeltség

==========================================================================================

Az ÉGETŐMŰ HIVATALOS TÁJÉKOZTATÓJÁNAK SZÖVEGE – LINK: http://www.sarpi.hu/hu/hirek/fekete_fust_dorogon/

 

Fekete füst Dorogon - A SARPI Dorog Kft. területén ma 12 óra 10 perckor berobbant egy 100 köbméteres, szennyvizeket tartalmazó tároló tartály. A balesetben a tartály teteje leszakadt, tartalma begyulladt, emiatt az üzem területén mintegy 5 percig fekete füst szállt fel. A tüzet az üzem saját tűzoltói 10 perc alatt - még a tűzoltóság kiérkezése előtt - eloltották. Sérülés nem történt. A tartályban lévő szennyvizek öt beszállítótól érkeztek. A baleset keletkezésének okait még vizsgálják.

Az elmúlt évek égetőműves üzemzavarainak cikklistája:

Legutóbb 2009. június 10-én 9 óra 15 perckor történt robbanás az égetőmű, darált veszélyes hulladékot gyűjtő 4-es számú hulladéktároló bunkerében. Ezt követően tűz keletkezett, amit az üzem saját védelmi technikájával gőzporlasztással, habágyúval, vízsugárral, nitrogén áram alkalmazásával 15 perc alatt eloltottak. (cikk erről a robbanásról: Zöldhatósági közlemény a 2009. 06. 10-edikei hulladékégetős robbanásról ; további üzemzavaros cikkek – ld. alább)

 

4. Égetőmű: ismét rózsaszín füstgáz – újfent jód kerülhetett a füstgázba szeptember 14-én
(Üzemek/Hulladékégető)

Szeptember 14-én kora este (a bejelentést 18.45-kor kaptuk), vélhetően ismét megfestette (megjódozta) az eget az égetőmű (SARPI Magyarország Kft.). 2003 májusában volt erre először példa, ez a negyedik ...

6. Robbanás az égetőműben (csak a DKE-nek adott interjút az égető vezetője; VIDEÓK a cikk végén!)
(Üzemek/Hulladékégető)

... korábban közzétették a www.sarpi.hu honlapon a vezető hír): "Sajtóközlemény a délelőtti tűzesetről -A Dorogi Égetőmű bunkerében ma délelőtt, 2009. június 10-én negyed tízkor kisebb robbanás történt és ...

5. Zöldhatósági közlemény a 2009. 06. 10-edikei hulladékégetős robbanásról
(Üzemek/Hulladékégető)

...     Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség közleménye a SARPI Dorog Környezetvédelmi Kft.-ben, 2009. június 10-én történt robbanás környezetvédelmi vonatkozásáról: ...

===============================================================================================================

 

   ÚJ >>> KÉPEKET KAPTUNK A HELYSZÍNRŐL, MELYEKET A HELYSZÍNEN LÉVŐ TŰZOLTÓK KÉSZÍTETTEK - a cikk végére töltöttük fel őket!

  

 
Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hulladékégető Szennyvíztartály robbant fel az égetőműben január 4-ikén délelőtt (KÉPEK ÚJAK!!!)