VÉLHETŐLEG MÁRA MÁR ELDŐLT („hirdetmény nélküli közbeszerzési eljáráson”), MIND A 9000 VEGYIANYAGOS HORDÓT DOROGON ÉGETIK-E EL, VAGY SEM (+ szösszenet a fél-információs újságírás játékos örömeiről…)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2015-06-01-ig 1004 hordót (110 tonna) szállítottak el Dorogra a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről. Az elszállított – szilárd és folyékony – veszélyes hulladékot a dorogi égetőben ártalmatlanították/ártalmatlanítják (most óránként 1 hordó az ártalmatlanítás üteme – MNT, sk. infó). 

Még 9000 hordónyi (1300-2800 tonna, attól függően, épp ki becsüli) veszélyes hulladékot kell majd elégetni. 2015-05-29-ig adott árajánlatot az a 3 cég a maradék 9000 hordó illatos úti veszélyes hulladék égetésére, amelyeket a Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) meghívott az ún. „hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás”-ra. Vélhetőleg, mára gyakorlatilag már eldőlt, mind a 9000 illatos úti hordót Dorogon égetik-e el, vagy sem. (Csak velünk még nem tudatták :) (Ha a képekre kattintasz, galéria nyílik meg)

 A még megmaradt mintegy 9000 hordó veszélyes hulladék elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, amelynek akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye. Ezt Tarnai Richárdtól a PMKH vezetőjétől tudjuk (sajtótájékoztató 06-01-én)

 HÁROM CÉGET HÍVTAK AJÁNLATOT TENNI A 9000 HORDÓ ÉGETÉSÉRE, SZÁLLÍTÁSÁRA

 Három céget hívtak meg erre, amelyek képviselői 28-án jártak a telephelyen (ezt már más mondta el, nem Tarnai), hogy felmérjék a feladatot. Vélhetően köztük voltak a Dorogi Veszélyeshulladék Égető (Sarpi Kft.) képviselői is. (Kérdeztük ugyan ezt tőlük 05-28-án, de azóta sem válaszoltak e kérdésünkre.)

 ÁRAJÁNLATOT tudomásunk szerint másnapra, MÁJUS 29-ÉIG KELLETT ADNIUK A CÉGEKNEK, és ezt meg is tették addig. Az ELBÍRÁLÁS VÉLHETŐEN MÁR MEGTÖRTÉNT, a fő esélyes – akár alvállalkozóként – a dorogi hulladékégető.

 FÉL-INFORMÁCIÓ, jó információ :)

 Mind a Pest Megyei Kormányhivatalnak, mind a Sarpi Kft-nek küldtünk kérdéseket 2015-05-28-án az eljárásra vonatkozóan, de egyik sem válaszolt kérdéseinkre a mai napig (2015-06-02 12:36:28)

(Ha esetleg szándékuk van, ide kérjük a válaszokat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 Egy kis +jegyzés. Úgy lehet pontos információkat közzétenni, ha a kérdéseinkre – pontos, na de egyáltalán – választ kapunk. Ha ez nem történik meg, oszt’ a cikk meg kimegy a netre, kedves kérdezettek, nincs ám „add vissza a babaruhát buli”, meg „miért nem kérdeztél, elmondtam volna” móka.

Ha nincsenek pontos információink, mert hiába kérdeztünk rájuk, a megkérdezett válaszra se méltatott… akkor abból dolgozunk, amink van, azaz hozott/talált/kukázott alkatrészekből építjük meg a mi kis info-verdánkat. (Így megy ez. Bár az már egy kicsit máshogy gurul.)

Természetesen (hogy másképp :), igyekszünk imígyen is pontosak lenni, de aki dolgozik, amúgy is hibázik, na pláne, ha rossz az alapanyag. Úgyhogy, hahó… aki pontos cikkeket akar, az az utólagos reklamáció előtt tegyen is ám érte, nemde bár?

 Persze, az újságíróknak is megvannak a maguk kis örömei…

Merthogy, és (nem) mellékesen: sokkal könnyebb – és óh, mennyivel közönség-vidítóan hálásabb – feladat fél-információkból újságíróskodni. Miért mert? Mivel, nagyobb teret enged a képzelet játékainak, ezért pl. jobban oda tudunk figyelni az olvasók/médiafogyasztók borzongás, alkalmanként, balhé-igényére :) is (meg és).

Mert ugye, ahány ember, annyiféle az újságíró is, ki erre figyel jobban a cikkeiben, ki meg arra,  mindenesetre (és már csak azért is, mert „ilyen az élet, Gergő bácsi…”), szent igaz, hogy a fél-információ és az alkotói szabadság nagyon bírják egymást.

De ez már műhelytitok – úgyhogy csak, csitt.

 GARÉI HULLADÉKOS EMLÉK A NETEN

 No de, miközben a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárásról kerestem anyagot a neten, beleütköztem egy mai napig elérhető irományba (vigyi, ez hivatalos elnevezés ám), amelyen a garéi hulladékok dorogi égetését támadja meg a bíróságon a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület, még 1998-ban. Hm.

 Csak érdekességként, íme, a link: http://regi.kozbeszerzes.hu/static/KEarchiv/9815/1793.html

 ----------------------------------------------------------------

 Na és egy kis okosodni való... azaz, a HIRDETMÉNY NÉLKÜLI KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSRÓL BŐVEBBEN: http://bit.ly/1KArMc0

 

A mellékelt képeket 2015 áprilisban publikálta az index.hu az urbexesektől szedték őket.

 

Mohos Nádor Tamás

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

(nem nyilatkozom :)

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hulladékégető VÉLHETŐLEG MÁRA MÁR ELDŐLT („hirdetmény nélküli közbeszerzési eljáráson”), MIND A 9000 VEGYIANYAGOS HORDÓT DOROGON ÉGETIK-E EL, VAGY SEM (+ szösszenet a fél-információs újságírás játékos örömeiről…)