Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Immár harmadszor jártunk az égetőműben 2015-02-23-ika óta. Most (2016-03-21-én) majd’ három órát töltöttünk ott 23-ad magunkkal. A látogatásról szóló cikk ismét két darabból áll, egy általános üzembemutatós, plusz egy kérdezz-felelek részből. Az első, általános részben is jócskán vannak újdonságok, nem is beszélve a kérdezgetős cikkről, amely izgalmas, azzal együtt is, hogy egy-egy üzemlátogatásnak, azért nagyon is megvannak a maga prózai, majdhogynem átléphetetlen keretei (úgyhogy, itt nem a dráma dominál, hanem a megismerés). Ez itt most, a kettes-számú, kérdések + feleletek darabja a 2016-03-21-ei üzemlátogatásos cikk-duónak. Megtudhatjuk belőle például, hogy a BVM-es hulladék felét égették el Dorogon; jöhet-e benzol az égetőből, vagy sem; milyen fejlesztésekkel csökkentették a kibocsátásokat; a lakosság is „termelhet” dioxint, nem csak az égető; s hogy 8 E tonnával több veszélyes hulladékot terveznek elégetni évente... (További képek a Facebook-on, ITT.)​

Miután véget ért az általános üzembemutatós felvonás a 2016-03-21-ei üzemlátogatáson, következett a szakmainál is szakmaibb, de annál érdekesebb rész. A látogatás előtt küldtünk 14 kérdést az égetőnek, hogy ezekre szeretnénk válaszokat kapni. Azt szerettük volna ezzel elérni, hogy alapos válaszokat kapjunk a kérdéseinkre, az égető munkatársai is fel tudjanak készülni. Jó volt e megoldás, összejött a dolog.

BVM-es hulladékégetés

Elsőnek a BVM-es hulladékok dorogi égetése került terítékre. Arra kértük az égető munkatársait, röviden mutassák be a BVM-es hulladékégetés lefolyását, mennyiségeit, időtartamát. Ezek voltak a kérdéseink:

- Mettől-meddig, mekkora mennyiség került elégetésre?

- Mire kellett ügyelni égetéskor, mi volt a koncepció ezzel kapcsolatban?

- Mennyiben módosította a BVM-es hulladék a szokásos égetési menüt – ha igen?

Lágler Katalin elmondta, 2015. áprilisban indult a volt Budapesti Vegyi Művek (BVM) területén található veszélyes hulladékok ügyében a kármentesítés. A dorogi égetőre végül 1250 tonna hulladék ártalmatlanítása jutott, a mennyiség majd’ 90 %-át már elégették (170 tonna van még hátra, a magasabb halogéntartalom – klór, fluor – miatt kisebb adagokban, folyamatosan lehet csak beadagolni ezt a hulladékot az égetési menübe) a mintegy 2500 tonnányi összes BVM-es hulladékból. ­­– Ez elsőre, önmagában, nagy mennyiségnek tűnhet, de a mi évi 35 E tonnás égetési kapacitásunknak csak töredéke – mondta az igazgató.

Jelentős halogén-tartalom, adagolt égetés

– Ami fontos ebben a hulladékban, hogy jelentős a halogéntartalma (klór és fluor), magasabb, mint az átlagos veszélyes hulladékoké – mondta el az igazgató. – 5-25 % között mértük az egyes adagokban a halogéntartalmat.

 Az égető technológiáját illetően, fejtette ki Lágler Katalin, azt mondhatjuk, ilyen jellegű hulladékokat napi szinten ártalmatlanítanak amúgy is. Amire minden esetben kell figyelni, amikor magas halogén tartalmú hulladékot égetnek, hogy csak annyi hulladék menjen a tűztérbe egyszerre, amit a füstgáztisztító rendszer jól tud kezelni, úgy, hogy a kibocsátások határérték alattiak maradjanak. – Azt szeretném ugyanakkor megjegyezni – tette hozzá az igazgató –, hogy a BVM-es hulladékok ártalmatlanítása talán szakmailag volt egy érdekesebb, nehezebb feladat, mint más hulladékoké, de nem jelentett ennél nagyobb kihívást a dorogi égetőnek.

A BVM-es hulladék fele jött Dorogra

MNT megjegyezte, akkor ez azt jelenti, hogy a Dorogi Égető égeti el a BVM-es hulladékok legalább felét. Megkérdezte, hogy hol tárolják azt a hátralévő mennyiséget, ami még hátra van?

 – Nem mi tároltuk az anyagot, hanem a Palota Kft., az a cég, amelyik elnyerte ezt a munkát – mondta az igazgató. – Olyan ütemezésben érkezik a hulladék, ahogyan ezt mi el tudjuk égetni.

 – Kiderült már, hogy mekkora mennyiség volt ebből a hulladékból a volt BVM-területen? – Kérdezte MNT. – 2500 tonnát mértek fel, ezt nem mi tudjuk pontosan – jelezte Lágler Katalin. – De ez csak a szennyezésnek egy része, hiszen talaj- és talajvíz-szennyezés is van azon a területen, annak rendbetétele egy következő ütem lesz/lehet.

 Szó esett ekkor arról, hogy volt már korábban egy talajcsere, de az igazgató szerint a talajcserének onnantól kezdve lesz/lehet értelme, hogy elvitték a helyszínről az összes veszélyes hulladékot, azaz a hordók nem szennyezhetik tovább a talajt.

A benzol probléma

A tavaszi üzemlátogatásokon minden üzemtől megkérdeztük, esetleg lehet-e közük ahhoz, hogy – januári áttekintésünk szerint (lásd a cikket itt: www.bit.ly/dke-benzolcikk-2016-01-29) – Dorogon a legmagasabb az összes magyar város közül már jó ideje a benzol-szennyezettség?

 {Kis összefoglaló a témához: a magas benzolszint, például 2016. január 28-án este (21:00-kor) 49,5 qg/m3-es értéket jelentett, miközben Esztergomban ennek csak a tizedét mérték (5,1 qg/m3-t), vagy éppenséggel Budapest belvárosában, a VIII. kerületi Teleki téren csak 1/16-od része (5,1 qg/m3).

 Megfigyelhető, hogy mindig este 17-22 óra között (a közlekedés ekkorra már nem játszik) kezd ez a benzolszint drasztikusan megemelkedni, és reggelre hagy alább a szennyezettség.

 A benzol I. kategóriás veszélyes anyag, azaz a létező legveszélyesebb anyagok egyike. Hozzá képest pl. a PM10 pl. csak III. osztályú veszélyes anyagnak minősül. A benzolról bővebben itt olvashatni: www.kockazatos.hu/anyag/benzol}

Jöhet-e a benzol az égetőből?

A témával kapcsolatos pontos kérdésünk, amit az égetőnek feltettünk, így hangzott: „Okozhatja-e az égető valamely kibocsátása, működése… a Dorogon mért magasabb benzol-kibocsátást?”

A kérdés során MNT ismertette a mért benzol-eredményeket, felhívta a figyelmet arra, hogy a benzol-koncentráció esténként emelkedik meg, és hajnalra, reggelre csökken.

 (Azt is meg kell  említenünk, hogy e benzol-problematikára egyébként egy dorogi kismama hívta föl a figyelmünket még 2015-ben, aki elmondta, hogy mielőtt sétálni viszi kisgyermekét, meg szokta nézni az OLM-es automata mérőállomás aktuális napi jelzéseit. Eközben tűnt neki fel az, hogy Dorogon a környékbeli településekhez képest jóval magasabb benzol-értékeket találni.)

 MNT kiemelte, szokás benzolforrásnak tekinteni a közlekedést, az is, de a dorogi benzol-értékek szempontjából szerinte ez nem tényező, mert közlekedés-mentes(ebb) vasárnapi napokon is ugyanúgy emelkednek az értékek, mint hétköznapokon.  

Az égetőből nem mehet ki benzol

Lágler Katalin vázolta a benzol összetételét, hangsúlyozta, valóban ez egy egészségre erősen ártalmas anyag. Megjegyezte azt is, a gyógyszeriparból már vagy 10 éve kitiltott vegyületről van szó, azaz a gyógyszeripar sem használja. (A Richter 2004-től nem használ benzolt – MNT.) Ez egyúttal azt is jelenti, hogy hozzájuk az égetőbe sem igen érkezik ilyen anyag gyógyszeripari hulladékként.

 – Több dolog miatt gondolom, hogy nekünk ehhez nincs közünk – mondta Lágler Katalin. – Az egyik az, hogy mi 1200-1300 fokon égetünk, ugyanakkor a benzolmolekulák néhány száz fokon szétesnek – mondta az igazgató. – Az régen rossz lenne, ha 1200 fokos égetés után, tőlünk egyben benzol-molekulák tudnának kijutni.

 – A másik dolog, amit észrevettünk – magyarázta az igazgató –, az mérőműszer-hibára utal. Lekértük az adatokat (lásd a melléklet táblázat, amelyet az égető készített) 2015-03-17 és 2016-03-06 között, és egy érdekes dologra lettünk figyelmesek.

2015-03-16 és 2015-05-25 között a maximális mért benzol-érték 10 qg/m3 volt, majd a mérőműszer 2015-05-25 és 2015-09-23 között nem jelzett semmilyen értéket, vagyis vélhetően rossz volt. Eztán viszont, amikortól ismét szolgáltatott a műszer adatokat, megjelentek a magas értékek (egészen 80 qg/m3-ig). Ez esetleg felveti annak a kérdését, hogy vajon a 4 hónapos műszer-leállás után újraindult, újraindított műszer által mért – korábbinál sokszorta nagyobb – értékek helyesek-e.

Ekkor vetette fel Zsombok György, vajon benzol címszó alatt, pontosan, mit is mér(het) a műszer.

 Pintér Gábor elmondta, ők is feltették magukban a kérdést, vajon a mérőműszer összaromás szénhidrogén-terhelést mér, és benzolban fejezi ki ennek értékét, vagy kifejezetten csak benzolt mér, illetve, hogy a műszer milyen gyakorisággal van kalibrálva, ellenőrizve… – Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ, mert a műszert nem mi üzemeltetjük, hanem a környezetvédelmi hatóság – tette hozzá. – Voltaképp, a kérdés, annyiban vonatkozik ránk, hogy hozzájárulhatunk-e valamilyen mértékben, ehhez a magasnak tűnő (ha nem mérésihiba) benzol-szinthez – fejtegette Pintér Gábor. – Erre pedig az a válasz, hogy nem, tőlünk nem mehet ki benzol.

 – Semennyi? – kérdezett rá MNT.

 – Nem tud, hisz 1200 fokon a benzol-molekulák már rég megsemmisültek – szögezte le az igazgató.

Benzolforrás tippek

– Lenne akkor egy olyan csúnya kérdésem… akkor mi lehet vajon a benzol forrása az égetőn kívül? – kérdezte Mohos Nádor Tamás.

 – Különösen érdekes a dolog, ha periodikus a kibocsátás (esténként megy fel a benzolszint – MNT), mert mi pl. nem tudunk periodikusan égetni… – mondta Lágler Katalin. – Akkor mégis csak, lehet esetleg a közlekedés.

 – Ha nem a műszer hibás, milyen forrásai lehetnek még a benzolnak? – kérdezte MNT.

 – Ha mondjuk, valaki műanyagot éget füstgáztisztítás nélkül pl. egy kályhában, kazánban, az tud ilyet produkálni – jegyezte meg az igazgató. És erre a tüzelési módra jellemző lehet a periodicitás…

 Ekkor a HM-csoportból többen közbe vetették, hogy a lakossági fűtés lehet többféle légszennyezés forrása…

 Pintér Gábor azt jegyezte meg ekkor, hogy akkor derülhet ez ki majd, ha a nem fűtéses időszakból is lesznek adatok.

Adatkérés sztori – Levegő Munkacsoport

A harmadik kérdés a Levegő Munkacsoport adatkérésével volt kapcsolatban. 2015-02-23-ai látogatásunkon a Levegő Munkacsoport két munkatársa (Lenkei Péter, Andó Zoltán) is részt vett. Eztán 2016-01-13-án fordultak adatkéréssel az égetőműhöz.

 Mint levelükben írták:

 „Dorogi és környékbeli lakosok aggodalmuknak adtak hangot hozzánk fordulva, hogy biztos jók-e azok a mérések, melyekre Önök az üzemlátogatáson elhangzottakat is alapozzák, mely szerint minden előírt határértéket teljesít a veszélyeshulladék égető mű. Ennek folyományaként az alábbi adatkéréssel fordulok Önök felé, hogy ezeket az aggodalmakat tisztázhassuk.

 Kérjük az elmúlt 3 évre vonatkozóan az alábbiak másolatának megküldését számunkra:

- a beépített folyamatos-emissziómérő rendszer összemérésére vonatkozó, akkreditált vizsgálólaboratórium által az MSZ EN 14181-es szabvány szerint elvégzett vizsgálatok jegyzőkönyveit,

- az évente kötelező akkreditált, 3+1 pontos kalibrálás bizonyítványait,

- a beépített műszerek típusalkalmassági felülvizsgálatának igazolásait,

- a beépített műszerek negyedévente kötelező szervizének munkalapjait.

A mostani látogatásunkkor ezzel kapcsolatban azt kérdeztük az égetőműtől, mire jutottak az adatkéréssel kapcsolatban a Levegő Munkacsoporttal.

 Pintér Gábor elmondta, valóban kaptak januárban egy adatkérési kérelmet a LMCS-tól. Elkezdték összeállítani az adatpaksamétát, de oly akkora anyagról volt szó, hogy végül úgy határoztak, a dokumentáció nagy terjedelmére való tekintettel, inkább a LMCSP munkatársait kérik meg, hogy jöjjenek Dorogra be hozzájuk, ha bármelyik kért dokumentumot át szeretnék tanulmányozni. Ezt aztán 2016-03-11-én meg is írták a szervezetnek. Most itt áll az ügy (a LMCSP-nak írt levelet elküldte nekünk Pintér Gábor e-mailen).

Fejlesztések a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

Korábbi látogatásunk alkalmával elhangzott, hogy az égető sokszor elébe megy a várható környezetvédelmi szigorításoknak, illetve saját kezdeményezésként is folyamatosan tesz lépéseket a szennyezőanyag-kibocsátások mérséklésére. Negyedik kérdésünk így arra vonatkozott, mit tettek – technológiai, szervezeti… bármilyen változás, változtatás, optimalizálás – mostanában azért, hogy jobb legyen a levegő minősége, kevesebb károsanyag-kibocsátással dolgozzanak?

Lágler Katalin elmondta, a kibocsátási értékek táblázatán látszik, hogy 2015-ben a határérték 35 %-ánál magasabb érték – a napi határértékek százalékában kifejezve – nem volt. – Azt gondolom – mondta a vezető –, az már egy „önkéntes dolog”, a kibocsátás-csökkentésre vonatkozó helyes hozzáállás, hogy mi folyamatosan próbáljuk a kibocsátási értékeket egyre lejjebb nyomni. Minden kibocsátási érték esetében – a NOX-tól, a hidrogén-kloridokig – elmehetnénk akár 100 %-ig is, de folyamatosan arra törekszünk, hogy ettől minél távolabb kerüljünk.

 – Vehetnénk aztán példának ez ügyben a dioxin-mentesítő katalizátort is, mert az is egy önkéntes vállalás, nem előírás, nem kötelező alkalmazni – fejtette ki Lágler Katalin.

 – Aztán: a porkibocsátási értéket úgy tudtuk drasztikusan mérsékelni, hogy kicseréltük az elektrofiltert egy zsákos porleválasztó rendszerre, ami sokkal hatékonyabb.

– A halogének megfogásánál is törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen a kibocsátás, ezt a lehető legpontosabb, legjobb mészhidrát-adagolással lehet elérni.

 – A tartályparkban lévő folyékony hulladék tárolókat nitrogén-párnával láttuk el, hogy minél kisebb legyen a kipárolgás, ez is egy önkéntes vállalás volt.

 – Nem „kibocsátásügyi dolog” ugyan, de fontos tavalyi fejlesztés a hordóprés: ami kilyukasztja, kimossa, összelapítja azokat a hordókat, amelyek tisztíthatók (pl. nem kötött bele az anyag). Ezeket a hordókat így nem kell égetni, hanem egyenesen a kohóba kerülhetnek.

 – Fontos újdonság, az ún. fizikai-kémiai kezelő-rendszer, amit 5 éve építettünk meg, de csak most kaptunk rá használatbavételi engedélyt. Ennek az a lényege, hogy ne kelljen olyan vizes hulladékokat elégetni, amelyek esetében e kezelőrendszerrel is szétválasztható az égetendő szennyezett rész a víztől.

 – Most ennyit szedtünk össze, még sok mindent találhatnánk, de talán ez is mutatja, hogy dolgozunk a korszerűsítésen folyamatosan.

Az égető önképe, küldetése…

Fontos megérteni azt is, miként tekint magára a hulladékégető, miért tekintik ők társadalmilag hasznosnak a saját tevékenységüket. Röviden: azt tartják magukról, hogy azok közül valók, akik a fogyasztói társadalom árucikk-termelő dömpingje folytán előálló veszélyes melléktermékeket „eltakarítják”.

 A beszélgetésen arra kérdezett rá MNT, ez a megfogalmazás fedi-e a valóságot?

– Ezzel teljesen egyetértünk – mondta Lágler Katalin –, hiszen mi azt gondoljuk, valljuk, hogy az égetőmű egy környezetvédelmi létesítmény, a magyarországi környezetvédelmi infrastruktúra egyik legfontosabb eleme. Azt gondoljuk, ha ez a mű nem lenne, akkor ez az általunk évente ártalmatlanított 35 E tonna veszélyes hulladék, akárhova is kerülhetne, akárhol is szennyezhetne.

 – Ezzel együtt nagyon fontosnak tekintjük, hogy annak ellenére, azzal együtt, hogy ez egy nyereségérdekelt vállalkozás, az első mindig a biztonság. Ez vonatkozik a kibocsátásokra éppúgy, mint a dolgozók biztonságos munkavégzésére. És csak ez után jöhet az, hogy nyereségérdekelt gazdasági társaság vagyunk.

Elérhető legjobb technika vizsgálat

– 2015-ben kellett megújítania az égetőnek az ún. Egységes Környezethasználati Engedélyt (IPPC) – mondta el MNT. – Ennek során főként azt kell vizsgálni, hogy az üzemben használatos különféle technológia folyamatok, technológiák az ún. elérhető legjobb technológiák-e vagy sem. A kérdés tehát itt az, hogy az elérhető legjobb technológiát használja-e az üzem minden fronton, vagy esetleg vannak olyan pontok, ahol jobbítani kellene a technológiát? Ha vannak ilyen pontok, melyik 3 a legfontosabb?

Elérhető legjobb technika fogalma (www.kornyezeti-hatasvizsgalat.hu/egyeb/elerheto-legjobb-technika)

Az elérhető legjobb technika (BAT – Best Available Techniques) összefoglalva azokat a technikákat jelenti, amelyeket a környezetterhelések megelőzése és – amennyiben az nem valósítható meg – csökkentése, valamint a környezet egészére gyakorolt hatás mérséklése érdekében alkalmaznak, és amely a kibocsátások határértékének, illetőleg mértékének megállapítása alapjául szolgál.

Az elérhető legjobb technika ennek értelmében:

  • legjobb az, ami a leghatékonyabb a környezet egészének magas szintű védelme érdekében;
  • elérhető az, a melynek fejlesztési szintje lehetővé teszi az érintett ipari ágazatokban történő alkalmazását elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett, figyelembe véve a költségeket és előnyöket, attól függetlenül, hogy a technikát az országban használják-e vagy előállítják-e, amennyiben az üzemeltető számára ésszerű módon hozzáférhető;
  • a technika fogalmába beleértendő az alkalmazott technológia és módszer, amelynek alapján a létesítményt tervezik, építik, karbantartják, üzemeltetik, és működését megszüntetik.
Összefoglalóan tehát az elérhető legjobb technika (BAT) mindazon technikákat – beleértve a technológiát, a tervezést, karbantartást, üzemeltetést és felszámolást – jelenti, amelyek elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett gyakorlatban alkalmazhatóak, és a leghatékonyabbak a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából.

BAT, égető: 1 ponton kell javítani

– Óriási munka volt az IPPC-engedély kérelem megvalósítása – mondta Lágler Katalin. – 82 pontot kellett megvizsgálnunk az égetőmű technológiájában, hogy teljesítik-e a BAT követelményeit.

 – 81 pont esetében megfelel a technológiánk a BAT-követelményeknek, egy pont a higany-leválasztás – esetében kell javítani a technológián. Most is leválasztjuk a higanyt, de szükséges egy mostaninál jobb technika alkalmazása erre. Itt egyébként van egy újdonság is, a higanynak is bele kell kerülnie pár éven belül a folyamatosan mérendő kibocsátások körébe az EU-s előírások szerint.

Automatikás leállítás, nem éppen egy gomb

Korábban elhangzott, mondta MNT, hogy az égetőben az ártalmatlanítási technológiát vezérlő automatika a legkisebb rendellenességet észlelve azonnal, emberi beavatkozás nélkül is leállítja a folyamatokat. KÉRDÉS: mit jelent a leállítás pontosan? Hogyan tud ez lezajlani?

 – Ez egy kicsit leegyszerűsített megfogalmazás (a referencia-filmből), ami az érthetőséget célozta – mondta az igazgató. Az égető technológiáját felügyelő rendszer egy bonyolult mechanizmus, amiben sok szabályzó, relé stb. van. Nem egy gombnyomás folytán áll le a rendszer működési rendellenesség esetén. Rengeteg beavatkozási pont van, amit figyelünk, a kibocsátások, a nyomás, égetőtér hőfoka, stb. – legalább húsz ilyet fel lehet sorolni.

Tehát, automatika rendszerek vannak. Ez a filmben nem szerencsés, mert azt a képzetet kelti, hogy van egy nagy piros gomb, amit, ha megnyomunk, leáll az égetőműben az ártalmatlanítás, de ez ennél bonyolultabb dolog.

Dioxin-mérés – változás lesz

MNT: Múltkor beszéltünk arról: „dioxin-mérés ügyben várhatóan pár éven belül szigorodhatnak az EU-ban a szabályzók”. KÉRDÉS: tudunk-e arról, hogyan konkretizálódott ez, kell/kellett-e emiatt valamit lépni?

 – A műszaki fejlesztések most arra irányulnak, hogy folyamatos dioxin-mintavétel legyen a füstgázból – magyarázta Lágler Katalin. – A vett mintákat pedig időnként meg fogják vizsgálni laborban. Ezt mi is beterveztük, néhány éven belül be fogjuk építeni, amikorra lesznek olyan megbízható műszerek, amelyek tudják ezt a dolgot.

 – Amit hozzátennék ehhez – mondta a vezető –, ezt nem a hozzánk hasonló művekre találták ki, amelyekben dioxin-mentesítő katalizátor van, amelyen nem tud átmenni bomlás nélkül a dioxin-molekula.

 A legtöbb égetőben nincs dioxin-mentesítő, csak aktív szenet használnak, ami adszorbeálja, magához vonzza a dioxinokat, és akkor ennek a hatékonysága változó, amit nyilván nem árt figyelemmel kísérni pl. folyamatos mintavételezéssel.

 – A dioxin-mentesítő működtetése drága mulatság? – kérdezte MNT.

 – Önmagában a katalizátor-beruházás több száz millió forint volt, és aztán cserélni kell benne a védőréteget, az 2-3 évente tízmilliós összeg. A legtöbb égető ezt próbálja elkerülni, inkább betesz egy tartályt a füstgáz-tisztító rendszerébe, és abba aktív szenet tölt. De hogy ennek mennyisége 2 vagy 20 kiló (minél több, annál hatékonyabb a dioxin-megkötés), azt nehéz ellenőrizni, e miatt találták ki ezt az előbbiekben leírt félfolyamatos dioxin-monitoring megoldást. Ugyanakkor: a katalizátor az a magasszintű, biztonságos megoldás, ami az aktív szenes megkötésen kívül a jó megoldást nyújtja.

A lakossági tüzelések is termelhetnek dioxint

– Hozzá kell tenni, hogy amikor megvalósul ez a dioxin-mérés, abban mi jók leszünk, de amit a fűtések, tüzek, égetések jelentenek a környéken az egy komolyabb dioxin-probléma – magyarázta Lágler Katalin. Azzal kellene foglalkozni.

 – A benzolkérdésnél felmerült, hogy ha kazánban műanyagot égetünk – folytatta a vezető –, abból benzol származhat… de nem csak az, hanem jókora dioxin-kibocsátással is jár.

 – Előfordulhat-e, hogy egy vegyes tüzelésű ház, több dioxint bocsát ki, mint az égetőmű? – kérdezte MNT.

 – Egy nagyon rossz minőségű égetés, nagyon sok dioxint tud produkálni – válaszolta Lágler Katalin. – És mivel nem magasak a házak kéményei, azok bizony telibe kaphatják a szomszédos településrészeket. Erről vannak tanulmányok, minek az égetése, minek a füstölése, milyen kibocsátásokkal jár.

 – De nincsenek mennyiségek mellette, mondta MNT. – Legalábbis olyat nem láttam, hogy arra figyelmeztetnék az állampolgárt, ha begyújt otthon műanyaggal, akkor több dioxint képes előállítani, mint pl. a dorogi égetőmű. Ez lehetséges?

 – Igen, az – válaszolta Lágler Katalin.

Dioxinhoz halogén-tartalmú műanyagot kell égetni

– Ahhoz, hogy dioxin keletkezzen, klór vagy halogén tartalmú anyag égetése szükséges, jegyezte meg Zsombok György. Tehát, ha egy olyan műanyaggal gyújtunk be, amiben nincsenek halogén anyagok, dioxin sem keletkezik. De például a klórtartalmú fehér, nehezített papír nem elég oxidatív, azaz rossz, füstös égetésekor már dioxin keletkezik. Tehát, bármennyire meglepő, ha egy ház kazánjába beledob az ember egy adag fényes, fehérített papírt (nem újságot), abból dől a dioxin.

 – És az avarégetéskor keletkezik dioxin? – kérdezte MNT.

– Nem, ott más káros anyagok szabadulnak fel – adta meg a választ Zsombok György – úgynevezett PPT-k, policiklusos vegyületek.

A higany-kibocsátást is folyamatosan kell mérni hamarosan

MNT: a folyamatos mérés során hét füstgáz-összetevőt mérnek {Nitrogén-oxidok (NOx), kéndioxid (SO2), sósav (HCL), szén-monoxid (CO), hidrogén-fluorid (HF), por, szén-hidrogének (CHx)}.

 E mérésnek, mintázásnak az a feladata, hogy  a hulladékégetés minőségével/milyenségével kapcsolatban szolgáljon információkkal. Akkor jó az égés, égetés, ha ezek az égetés közben keletkező szennyezőanyagok bizonyos értékek alatt mutatkoznak.

 KÉRDÉS: Várható-e, hogy a 7 folyamatosan mérendő füstgáz kibocsátási paraméteren túl újabb kerül a folyamatosan mérendő anyagok listájába? Ha igen, melyik, és ennek milyen hatása lesz/lenne az égetési technológiára, kell-e valamit változtatni e miatt?

 – Ahogy az már a beszélgetés során előjött, a higanyt kell majd pár éven belül folyamatosan mérni, és a dioxin félfolyamatos mérését szeretnénk majd megvalósítani – válaszolta Lágler Katalin.

 – Mit jelent az, hogy „szeretnénk” – kérdeztünk vissza.

 – Azt, hogy nem tudjuk pontosan még, jogszabályilag, mikor lesznek ezek kötelező mérési feladatok Magyarországon, de a vállalat már most készül ezek megvalósítására, hogy amikor megjelenik a kötelezés, jogszabály erre, akkor ezt meg tudjuk valósítani – magyarázta az igazgató.

Dioxin-mérési eredmények 2013-2015

– Volt-e hatósági dioxin-mérés az elmúlt 3 évben, ha volt, mi volt az eredménye? – kérdezte MNT

– Minden évben volt/van dioxin-mérés – válaszolta az igazgató. – Az elmúlt 3 évben a határérték 13-65 %-a között mértük e kibocsátást.

12 év után – kérik majd a csapadékvíz patakba bocsátását

– Jelenleg a csapadékvizet a 2004-es Duna-szennyezéses havária miatt született felügyelőségi kötelezés értelmében nem bocsát(hat)ják ki a telephelyről – ismertette a helyzetet MNT. – Hiába tiszta ez a víz – akkor egy olyan határozat született, az égetőműből semmilyen vizet nem lehet kibocsátani közvetlenül a természetbe. Így ezt a vizet is – bár ki van építve rá a külön gyűjtőrendszer –, a Richter szennyvíztisztítójára küldik. KÉRDÉS: a csapadékvíz továbbra is a Richter szennyvíztisztítójára megy, vagy a felügyelőség engedélyezte ennek Kenyérmezei-patakba bocsátását?

 – Még nem változott ez, de azt gondoljuk, hogy ez egy pazarló magatartás, hogy az összegyűjtött, gyakorlatilag tiszta csapadékvizet a Richter szennyvíztisztítójába kell vezetni

 – Kérelmezték a felügyelőségtől, hogy ezt ne kelljen, és nemet mondtak rá? – kérdezte MNT.

– Nem, most tervezzük, hogy beadjuk e kérelmet, mert értelmetlen a csapadékvizet szennyvíztisztítóra vezetni.

Utolsó kérdésünk

– Az elmúlt egy évben volt-e olyan hatósági ellenőrzés, amely megállapított olyasmit, amin változtatni kell? – tettük fel utolsó kérdésünket. – Erre röviden tudunk válaszolni, nem volt ilyen – mondta Lágler Katalin.

Látogatóink kérdezték

Még Miskolcról is érkeztek az égetős üzemlátogatásra. F. Nagy Zsuzsanna például, a Zöld Kapcsolat Egyesülettől. Ez az egyesület most épp azért küzd, hogy Miskolcon ne indítsanak be egy évi 56 000 tonna hulladékot elégető cementgyárat. Ő sok kérdést tett fel, ebből egyet szemezgettünk, már csak azért is, mert e kérdések feltevése közben derült ki, hogy 8 E tonnával szeretné növelni égetési kapacitását a Dorogi Égetőmű.

F. Nagy Zsuzsanna azt kérdezte például, a fogadott hulladéknak hány százaléka veszélyes, és van-e fogadott hulladékban kommunális hulladék? – 90-95 % a veszélyes hulladék aránya, kommunális hulladékot pedig nem ártalmatlanítunk – válaszolta Lágler Katalin.

Évi 8000 tonnával több hulladékot szeretnének égetni

Eztán Lágler Katalin – voltaképp, erre irányuló kérdés nélkül –, elmondta, hogy most adtak be egy kérelmet, hogy a 35 E tonna helyett hadd égessenek 8 E tonnával többet, összesen 43 E tonna hulladékot évente. Ok: a hulladékok fűtőértéke az elmúlt 10 évben jelentősen lecsökkent. Ugyanazt a hőmennyiséget ma már csak több bevitt anyaggal tudjuk előállítani.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #995 Xiomara 2018-11-21 22:19
Hello there, I discovered your web site by way of Google even as searching for a similar matter, your website came up, it appears great.
I have bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just changed into alert to your blog via
Google, and located that it's truly informative. I am going to watch out for brussels.
I'll be grateful if you happen to continue this in future.
Many people will likely be benefited out of your writing.
Cheers!

Here is my homepage; play8oy casino: http://news.ezyget.com/879-play8oy/profile
Idézet
0 #996 GromuqTup 2018-11-22 10:15
top offshore gambling sites
party casino signup bonus online casino slot machine games online real money
best on line slots
different casino games
usa online casinos illegal blackjack online
internet gambling casino
Idézet
0 #997 Whitney 2018-11-22 19:00
If you are going for best contents like me, simply pay a quick visit this
web page all the time because it presents quality contents, thanks

Here is my web site; m rollex11: http://news.ezyget.com/885-rollex11/profile
Idézet
0 #998 Donaldopist 2018-11-22 19:30
real on line gambling
online casino real money
good casino games ipad
empire city online casino
online casinos best deposit bonus
Idézet
0 #999 StevenEcorm 2018-11-22 19:32
best rated casino
online casinos
macintosh gambling online
pala casino online
best payout online casinos
Idézet
0 #1000 MichaelBuign 2018-11-22 19:33
online casino for australian
online casino games
online casino minimum $10 deposits
online casino real money
real slot machine apps
Idézet
0 #1001 Barbara 2018-11-22 20:58
Howdy very nice website!! Guy .. Beautiful ..
Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds
additionally? I am glad to search out a lot of useful info right here within the put up, we'd like work out more strategies in this regard,
thank you for sharing. . . . . .

Feel free to visit my web blog :: ocean bed king krule guitar: http://Wipfliresearch.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fcasino-games%2F66-joker123
Idézet
0 #1002 Hermine 2018-11-22 23:58
Own to research on particular topic, you start writing on the house.
Your articles must be valuable, useful, and highly
informative when they are to work to drive visitors to your web page.my homepage - a333: https://918kiss.host/downloads
Idézet
0 #1003 Stan 2018-11-23 06:43
Or did you forget this article immediately turn out to be at their webpage?
Try out your own reactions to what you first realize. The to be able to
make money from blogging are many and quite simple to use.Look at my blog post :: playboy casino: https://918kiss.poker/casino-games/72-playboy-casino
Idézet
0 #1004 Tiffiny 2018-11-23 13:06
I would like to thank you for the efforts you've put in writing this blog.

I really hope to see the same high-grade content by you later on as well.
In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now ;)

Here is my site ... 918 Kiss: http://Www.Teekaynavionshuttletankers.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2F
Idézet
0 #1005 GromusqTup 2018-11-23 13:46
online blackjack betting
fruit machine real money slots casino slots how to play slots online for real money
online gambling news
online roulette for android
real time gaming blackjack real money online casinos usa
online roulette real dealer
Idézet
0 #1006 Taj 2018-11-23 20:33
So why let them have critical over your family?
This is incredibly good involving getting initial traffic on your own site.
We'll just continue with the free examples for now.


Look into my web blog: ntc33 download: https://918Kiss.poker/casino-games/68-ntc33-newton-casino
Idézet
0 #1007 Meri 2018-11-23 23:58
It's just going aid your articles or content and your own perform stronger.

It has worked the charm for me. It has been the #1 most innovative product for home based business very good results.Here is my website n33: https://918kiss.host/downloads
Idézet
0 #1008 Mattie 2018-11-24 00:41
Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
Look advanced to more added agreeable from you! By the
way, how could we communicate?

Also visit my blog post 918kiss login download: http://Gorhodes.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=news.ezyget.com%2F888-918kiss%2Fprofile
Idézet
0 #1009 Angus 2018-11-24 05:32
You can create endless dishes just with one flower.
Most sites have four basic pages: Index, About Us,
Contact us, the actual We Allow. Every time they get spidered for your
first time, there are pretty much done.

my page live22 apk: https://918kiss.poker/casino-games/77-live22
Idézet
0 #1010 Latonya 2018-11-24 08:34
Hi there, I wish for to subscribe for this web site to obtain most up-to-date updates,
thus where can i do it please assist.

Here is my web page - scr888 tm: http://www.guitarnotes.com/tabs/gtframe.cgi?http://archive.hrea.org/erc/Library/display_doc.php?url=http%3A//kasino.vin%2Fhome%2F918kiss-scr888%2F48-918kiss-scr888
Idézet
0 #1011 Anne 2018-11-24 16:29
Choose a column on the far right where banner or text ads can room.
Back inside the days, number of only limited font styles that you can choose straight from.


my blog post ... l22: https://918kiss.host/downloads
Idézet
0 #1012 Marina 2018-11-24 22:24
There are many ways to achieving the ideal solution as a marketer online.
Customers like these and search engines do besides.
Others do it to bring attention recommended to their business programs.Take a look at my site: vendo mobile slot machine: http://tomspeed.de/index.php?option=com_phocaguestbook&view=phocaguestbook&id=1&Itemid=53&el_mcal_month=1&el_mcal_year=2016&t=20&t=20
Idézet
0 #1013 May 2018-11-25 00:56
This design is wicked! You definitely know how to keep a reader entertained.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
own blog (well, almost...HaHa!) Excellent job.
I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.

Too cool!

Also visit my homepage :: double u casino
online: http://ihatemichaelsstores.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=auto4life.ru%2Fforum%2Furl.php%3Fhttp%3A%2F%2FKasino.vin%2Fdownloads%2F76-download-rollex11
Idézet
0 #1014 Ladonna 2018-11-25 05:55
Through developing your trading plan, you could have a
personal road map to embrace. The fact is,
a market can transfer any direction at if.

Failure is so inflexibly black or white, so any nothing.


Here is my page: casino malaysia: https://cuci.today/
Idézet
0 #1015 Eleanore 2018-11-26 15:44
Good answers in return of this difficulty with genuine arguments and
explaining the whole thing on the topic of that.


Feel free to surf to my weblog: Nicki: http://debtanalysis.ca/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Kasino.vin%2Fregister
Idézet
0 #1016 Gayle 2018-11-26 21:19
Exploring details through testimonials. There are many different
types of flooring for carpeting together with wood .
Most of the time, carpeting is a good choice.

Here is my site shop design of: http://www.topnotchtix.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Capturly.com%2Fblog%2F5-must-follow-holiday-ux-tips-for-websites%2F
Idézet
0 #1017 Ophelia 2018-11-27 06:42
Use keywords with your topic in your headline, closing and opening paragraphs.
Surf your way through Facebook or twitter. So a
online page writer understands SEO is important.

Look into my page - ntc33 download: https://918.cafe/downloads/1800-download-ntc33
Idézet
0 #1018 Pat 2018-11-27 11:07
Maybe two more times a person drive towards store and also one.
Keywords can prove to become the biggest key factors in having the first put on Google Search Page.


Visit my web site ntc33 login: https://918kiss.host/74-ntc33-newton-casino
Idézet
0 #1019 Cecile 2018-11-30 09:26
Go to bookstores, social gatherings, business meetings, anything you can. They living a lot of questions.
That's what I wanted to be doing, planning and thinking
of.

my blog post: live22: https://918.cafe/downloads/1803-download-live22
Idézet
0 #1020 Albertina 2018-11-30 14:03
With the roulette game, you plays a connected with bets pertaining
to example the sheer bet. Limits here apply relating to your play as well
as your finances. The person who selects that number winds that round.Also visit my web blog newtown casino demo account: http://Www.Radiantjewelers.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fredepotom.mihanblog.com%2Fpost%2Fcomment%2Fnew%2F36%2Ffromtype%2Fpostone%2Ffid%2F15435532935c00c10dec718%2Fatrty%2F1543553293%2Favrvy%2F0%2Fkey%2F68346478c9335e6d596f9793c51f1b7c%2F&&sgroup=1
Idézet
0 #1021 Clyde 2018-11-30 18:41
I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored material stylish.
nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same
nearly very often inside case you shield this hike.

my website ... shop design chic: http://bbs.79fl.com/home.php?mod=space&uid=84678&do=profile&from=space
Idézet
0 #1022 Hilda 2018-11-30 20:36
Hi there, I would like to subscribe for this website to obtain latest updates, therefore where
can i do it please assist.

Also visit my web blog :: 918kiss; Johnie: http://www.charleshandy.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.getagovjob.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Dkasino.vin%2Fhome%2Fmega888,
Idézet
0 #1023 Neva 2018-12-02 05:46
Utilizing this way you is definite to get textual content and not
spam commercial sites. FALSE: Brushing that much can damage the hair cuticle.
The second chapter examines why we now labs.
What was the before a tiger ate a guy?

Also visit my web-site :: gambar 3win8: http:///index.php/blog/por-.xn--.xn--.?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fscr888.group%2Fother-games-download%2F2492-download-3win8%3E3win8+slot%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #1024 Armand 2018-12-02 09:22
There is nothing to do on the isle apart from relax and relish the 22 fantastic beaches and
100 odd restaurants. Orchids abound, fireplaces glow and four-poster beds create just the perfect
setting.

Feel free to surf to my page ocean king sandakan: http://www.aoc15.com/home.php?mod=space&uid=384293&do=profile&from=space
Idézet
0 #1025 Cortez 2018-12-02 10:17
What advice is it possible to give to writers here on Hvac?
A couple of hundred words several paragraphs is sufficient.
Riddle me this: at the age of does a person's life become worthless?


Visit my blog post :: online
poker sites australia: http://qcumc.com/index.php?mid=Notice&document_srl=598579
Idézet
0 #1026 Alfredo 2018-12-02 13:59
Pretty! This was an extremely wonderful article.
Thank you for providing this info.

my web blog: Jayson: https://twinoid.com/user/9710268
Idézet
0 #1027 Dario 2018-12-02 22:00
You just need to register, mostly for free, and this instantaneous.
This implies how the relevant site content will probably be
adequately indexed the robots. So place one of the links to your internet page.


Feel free to surf to my web site; live blackjack real money: http://casino-slots-guide.com/ways-to-win-more-at-the-online-casinos/
Idézet
0 #1028 Laurel 2018-12-03 01:44
These are questions Microsoft should happen to prepared to answer after an event like
who seem to. This has been made possible with introduction of
chat rooms and forums within the bingo gaming casinos.


Feel free to surf to my blog post 918kiss wallet: http://accidgamecome.usa.cc/
Idézet
0 #1029 Otis 2018-12-03 03:32
Hola! I've been following your blog for some time now and
finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx!
Just wanted to mention keep up the good job!

My blog ... 918Kiss apk: https://kasino.vin/
Idézet
0 #1030 Rick 2018-12-03 08:40
Recreation offers high payouts as well as the rules likewise
simple for starters. One belonging to the first games that children learn because of this
played inside the casino is cards.

Here is my weblog - Emanuel: http://deadmoney.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Scr888.group%2Fgames%2F46-scr888-s-god-of-wealth-slot/
Idézet
0 #1031 Emil 2018-12-03 15:52
This is very interesting, You're a very skilled blogger.
I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
Also, I've shared your site in my social networks!Take a look at my webpage - 918Kiss
online: http://zazolin.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http://go.dadebaran.ir/index.php?url=http://Kasino.vin/home/918kiss-scr888
Idézet
0 #1032 Armand 2018-12-03 19:21
These are found a few ideas however the choice
really is limitless. Ensure that you do investigation thoroughly before launching your new
website. They have my name and my links imbedded.nothing has been changed.


My blog; 918kiss dm: http://forum.rahaei.com/entry.php?3260-Organising-A-Casino-Night-To-Fundraise-For-Charity
Idézet
0 #1033 Siobhan 2018-12-04 04:33
Having read this I thought it was rather enlightening.
I appreciate you spending some time and effort to put this content together.
I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting.
But so what, it was still worth it!

Feel free to surf to my web blog online casino
hiring 2018: http://winepricexchange.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Kasino.vin%2Fdownloads%2F76-download-rollex11
Idézet
0 #1034 Jamey 2018-12-04 06:16
I constantly emailed this blog post page to all my friends, since if like
to read it afterward my links will too.

Here is my web site - 918Kiss Online: https://kasino.vin/news
Idézet
0 #1035 Eartha 2018-12-05 18:48
Write them all down as you choose to go because you're going to
need them again here in a minute. The considerable item to
be able to make a smoothie can be a good mixer.


Feel free to surf to my homepage ... 918kiss kiosk hack: http://publicaccess.Ecq.qld.gov.au/eoi/welcome.aspx?return_to_url_on_close=%2f%2fgphelan.eu.org&eoi_session_type=is_returning_
Idézet
0 #1036 JamesPew 2018-12-05 22:23
online doctor consultation viagra
real viagra without a doctor prescription
viagra generic name mycoxafloppin
viagra without a doctor prescription usa
generic viagra from canada
Idézet
0 #1037 Brettraw 2018-12-05 22:24
identify viagra pill
real viagra without a doctor prescription
generic viagra same brand
viagra without a doctor prescription
where to buy safe generic viagra
Idézet
0 #1038 Shirley 2018-12-06 03:35
The search engines really adore great content and because people go online to
find facts they need. My time is too precious to waste on fledgling sites.
There are involving important issues, one should take care.


Feel free to surf to my page: mobile slot no deposit bonus: http://www.jacsz.com/home.php?mod=space&uid=63458&do=profile&from=space
Idézet
0 #1039 Hermelinda 2018-12-07 09:58
That's why it's vital that go precise with your site content.

Now that the release is complete, we should submit it to various submission treatments.
What this that consumers should double for goal.

My webpage :: l22: https://918kiss.host/downloads
Idézet
0 #1040 Julius 2018-12-07 15:10
Your mode of explaining everything in this article is genuinely nice,
all be capable of easily know it, Thanks a lot.

My blog ... free
credit online casino malaysia: http://Nymultiplelisting.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=casinogamblingonlinelinks.com%2Foffline-gambling-reduce-the-risks%2F
Idézet
0 #1041 Boris 2018-12-07 17:20
Hello to every body, it's my first pay a quick visit
of this website; this website consists of amazing and genuinely good
material in favor of readers.

Feel free to visit my web-site; play8oy android download: https://kasino.vin/downloads/72-download-play8oy
Idézet
0 #1042 Kathrin 2018-12-08 03:59
You should approach the slide like a match and understand why visitors aren't buying goods.
People, by nature, hate being bombarded by commercials and ads.
Ebooks cannot replace such ideas.

My webpage: lucky palace casino: https://918kiss.host/76-lpe88
Idézet
0 #1043 Laurence 2018-12-08 07:18
Spiders also find your site through any links that find due to your online business.

Without value and trust, your online business
probably won't be around for for a long time.

my web-site :: rollex 11: https://918kiss.bid/downloads/218-download-rollex11
Idézet
0 #1044 Leora 2018-12-08 09:23
Your site needs end up being totally SEO friendly, appear engine bots cannot read Flash - only word.

The final point to talk about is the upkeep.
Without ads, cash becomes a tad more difficult.


Review my blog post; playboy casino: https://918Kiss.poker/casino-games/72-playboy-casino
Idézet
0 #1045 Josette 2018-12-08 10:08
A pr can also enhance your website's rank in your whole major search engine.
Have you discover these ads on the online market place before?
It isn't difficult to do right and takes some time.

Check out my web site; n33: https://918kiss.host/downloads
Idézet
0 #1046 Filomena 2018-12-08 21:49
My example here could be broken down even further, but I'm
sure you get the picture. Often times there are types of links: One-way, two-way, three-way and the in depth four-way interconnection.

Feel free to visit my webpage; download casino lpe88: http://www.civillens.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=anteross.ru%2Fbitrix%2Fredirect.php%3Fevent1%3D%26event2%3D%26event3%3D%26goto%3Dhttp%3A%2F%2F918kiss.poker%2Fdownloads
Idézet
0 #1047 Amie 2018-12-08 22:03
Are you looking for tips that can help you become an effective article writer?
Stick to your outline as much possible. How about challenging
yourself to write 5, 6, 7, or 8 top quality articles inside a day?


My web page - ocean dragon king
qr code: http://Yorkiepuppies.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.bid%2Fgames%2Fjoker-123
Idézet
0 #1048 Dan 2018-12-09 10:17
Greetings from California! I'm bored to death at work so I decided
to check out your site on my iphone during lunch
break. I enjoy the knowledge you provide here and can't
wait to take a look when I get home. I'm amazed at how fast your blog loaded on my cell phone ..

I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good site!


Review my weblog: interior design news: http://privatelaunch.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=home.daoba.com%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D540515%26do%3Dprofile%26from%3Dspace
Idézet
0 #1049 Betty 2018-12-09 10:48
This info is worth everyone's attention. When can I find out more?my weblog; interior design quotation: http://wwwfirstrepublicbank.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.Interior.my%2Fprojects-ref%2F23-design-and-build%2Foffice-design-build%2F629-design-build-for-office-at-kuala-lumpur&/contact.php
Idézet
0 #1050 Rosalyn 2018-12-09 23:53
Publishers notice when an author writes for highly publicized and popular rrnternet
sites. I find that they are doing the same job as me, contain the same passions as
well as the same questions.

my page ... free live roulette uk: http://conteculp.mihanblog.com/post/28
Idézet
0 #1051 Annette 2018-12-10 06:30
Positive attitude people that claim that there are a few does not work.
You can go onto book marking sites and create social
book marking resources. Your success will involve a
associated with work as well as time.

my web site: live blackjack dealer canada: http://www.tandemspot.com/free-casino-games-online-casino-sites/
Idézet
0 #1052 Asa 2018-12-10 21:13
Right now there is a gain that flows through heaven and world.
God hears your prayers and they also do make a difference.
When facing a challenge or a hurdle look to how sense.

Feel free to visit my web page - play8oy android download: https://918kiss.party/home/playboy-casino/5179-play8oy
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hulladékégető Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás