Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Immár harmadszor jártunk az égetőműben 2015-02-23-ika óta. Most (2016-03-21-én) majd’ három órát töltöttünk ott 23-ad magunkkal. A látogatásról szóló cikk ismét két darabból áll, egy általános üzembemutatós, plusz egy kérdezz-felelek részből. Az első, általános részben is jócskán vannak újdonságok, nem is beszélve a kérdezgetős cikkről, amely izgalmas, azzal együtt is, hogy egy-egy üzemlátogatásnak, azért nagyon is megvannak a maga prózai, majdhogynem átléphetetlen keretei (úgyhogy, itt nem a dráma dominál, hanem a megismerés). Ez itt most, a kettes-számú, kérdések + feleletek darabja a 2016-03-21-ei üzemlátogatásos cikk-duónak. Megtudhatjuk belőle például, hogy a BVM-es hulladék felét égették el Dorogon; jöhet-e benzol az égetőből, vagy sem; milyen fejlesztésekkel csökkentették a kibocsátásokat; a lakosság is „termelhet” dioxint, nem csak az égető; s hogy 8 E tonnával több veszélyes hulladékot terveznek elégetni évente... (További képek a Facebook-on, ITT.)​

Miután véget ért az általános üzembemutatós felvonás a 2016-03-21-ei üzemlátogatáson, következett a szakmainál is szakmaibb, de annál érdekesebb rész. A látogatás előtt küldtünk 14 kérdést az égetőnek, hogy ezekre szeretnénk válaszokat kapni. Azt szerettük volna ezzel elérni, hogy alapos válaszokat kapjunk a kérdéseinkre, az égető munkatársai is fel tudjanak készülni. Jó volt e megoldás, összejött a dolog.

BVM-es hulladékégetés

Elsőnek a BVM-es hulladékok dorogi égetése került terítékre. Arra kértük az égető munkatársait, röviden mutassák be a BVM-es hulladékégetés lefolyását, mennyiségeit, időtartamát. Ezek voltak a kérdéseink:

- Mettől-meddig, mekkora mennyiség került elégetésre?

- Mire kellett ügyelni égetéskor, mi volt a koncepció ezzel kapcsolatban?

- Mennyiben módosította a BVM-es hulladék a szokásos égetési menüt – ha igen?

Lágler Katalin elmondta, 2015. áprilisban indult a volt Budapesti Vegyi Művek (BVM) területén található veszélyes hulladékok ügyében a kármentesítés. A dorogi égetőre végül 1250 tonna hulladék ártalmatlanítása jutott, a mennyiség majd’ 90 %-át már elégették (170 tonna van még hátra, a magasabb halogéntartalom – klór, fluor – miatt kisebb adagokban, folyamatosan lehet csak beadagolni ezt a hulladékot az égetési menübe) a mintegy 2500 tonnányi összes BVM-es hulladékból. ­­– Ez elsőre, önmagában, nagy mennyiségnek tűnhet, de a mi évi 35 E tonnás égetési kapacitásunknak csak töredéke – mondta az igazgató.

Jelentős halogén-tartalom, adagolt égetés

– Ami fontos ebben a hulladékban, hogy jelentős a halogéntartalma (klór és fluor), magasabb, mint az átlagos veszélyes hulladékoké – mondta el az igazgató. – 5-25 % között mértük az egyes adagokban a halogéntartalmat.

 Az égető technológiáját illetően, fejtette ki Lágler Katalin, azt mondhatjuk, ilyen jellegű hulladékokat napi szinten ártalmatlanítanak amúgy is. Amire minden esetben kell figyelni, amikor magas halogén tartalmú hulladékot égetnek, hogy csak annyi hulladék menjen a tűztérbe egyszerre, amit a füstgáztisztító rendszer jól tud kezelni, úgy, hogy a kibocsátások határérték alattiak maradjanak. – Azt szeretném ugyanakkor megjegyezni – tette hozzá az igazgató –, hogy a BVM-es hulladékok ártalmatlanítása talán szakmailag volt egy érdekesebb, nehezebb feladat, mint más hulladékoké, de nem jelentett ennél nagyobb kihívást a dorogi égetőnek.

A BVM-es hulladék fele jött Dorogra

MNT megjegyezte, akkor ez azt jelenti, hogy a Dorogi Égető égeti el a BVM-es hulladékok legalább felét. Megkérdezte, hogy hol tárolják azt a hátralévő mennyiséget, ami még hátra van?

 – Nem mi tároltuk az anyagot, hanem a Palota Kft., az a cég, amelyik elnyerte ezt a munkát – mondta az igazgató. – Olyan ütemezésben érkezik a hulladék, ahogyan ezt mi el tudjuk égetni.

 – Kiderült már, hogy mekkora mennyiség volt ebből a hulladékból a volt BVM-területen? – Kérdezte MNT. – 2500 tonnát mértek fel, ezt nem mi tudjuk pontosan – jelezte Lágler Katalin. – De ez csak a szennyezésnek egy része, hiszen talaj- és talajvíz-szennyezés is van azon a területen, annak rendbetétele egy következő ütem lesz/lehet.

 Szó esett ekkor arról, hogy volt már korábban egy talajcsere, de az igazgató szerint a talajcserének onnantól kezdve lesz/lehet értelme, hogy elvitték a helyszínről az összes veszélyes hulladékot, azaz a hordók nem szennyezhetik tovább a talajt.

A benzol probléma

A tavaszi üzemlátogatásokon minden üzemtől megkérdeztük, esetleg lehet-e közük ahhoz, hogy – januári áttekintésünk szerint (lásd a cikket itt: www.bit.ly/dke-benzolcikk-2016-01-29) – Dorogon a legmagasabb az összes magyar város közül már jó ideje a benzol-szennyezettség?

 {Kis összefoglaló a témához: a magas benzolszint, például 2016. január 28-án este (21:00-kor) 49,5 qg/m3-es értéket jelentett, miközben Esztergomban ennek csak a tizedét mérték (5,1 qg/m3-t), vagy éppenséggel Budapest belvárosában, a VIII. kerületi Teleki téren csak 1/16-od része (5,1 qg/m3).

 Megfigyelhető, hogy mindig este 17-22 óra között (a közlekedés ekkorra már nem játszik) kezd ez a benzolszint drasztikusan megemelkedni, és reggelre hagy alább a szennyezettség.

 A benzol I. kategóriás veszélyes anyag, azaz a létező legveszélyesebb anyagok egyike. Hozzá képest pl. a PM10 pl. csak III. osztályú veszélyes anyagnak minősül. A benzolról bővebben itt olvashatni: www.kockazatos.hu/anyag/benzol}

Jöhet-e a benzol az égetőből?

A témával kapcsolatos pontos kérdésünk, amit az égetőnek feltettünk, így hangzott: „Okozhatja-e az égető valamely kibocsátása, működése… a Dorogon mért magasabb benzol-kibocsátást?”

A kérdés során MNT ismertette a mért benzol-eredményeket, felhívta a figyelmet arra, hogy a benzol-koncentráció esténként emelkedik meg, és hajnalra, reggelre csökken.

 (Azt is meg kell  említenünk, hogy e benzol-problematikára egyébként egy dorogi kismama hívta föl a figyelmünket még 2015-ben, aki elmondta, hogy mielőtt sétálni viszi kisgyermekét, meg szokta nézni az OLM-es automata mérőállomás aktuális napi jelzéseit. Eközben tűnt neki fel az, hogy Dorogon a környékbeli településekhez képest jóval magasabb benzol-értékeket találni.)

 MNT kiemelte, szokás benzolforrásnak tekinteni a közlekedést, az is, de a dorogi benzol-értékek szempontjából szerinte ez nem tényező, mert közlekedés-mentes(ebb) vasárnapi napokon is ugyanúgy emelkednek az értékek, mint hétköznapokon.  

Az égetőből nem mehet ki benzol

Lágler Katalin vázolta a benzol összetételét, hangsúlyozta, valóban ez egy egészségre erősen ártalmas anyag. Megjegyezte azt is, a gyógyszeriparból már vagy 10 éve kitiltott vegyületről van szó, azaz a gyógyszeripar sem használja. (A Richter 2004-től nem használ benzolt – MNT.) Ez egyúttal azt is jelenti, hogy hozzájuk az égetőbe sem igen érkezik ilyen anyag gyógyszeripari hulladékként.

 – Több dolog miatt gondolom, hogy nekünk ehhez nincs közünk – mondta Lágler Katalin. – Az egyik az, hogy mi 1200-1300 fokon égetünk, ugyanakkor a benzolmolekulák néhány száz fokon szétesnek – mondta az igazgató. – Az régen rossz lenne, ha 1200 fokos égetés után, tőlünk egyben benzol-molekulák tudnának kijutni.

 – A másik dolog, amit észrevettünk – magyarázta az igazgató –, az mérőműszer-hibára utal. Lekértük az adatokat (lásd a melléklet táblázat, amelyet az égető készített) 2015-03-17 és 2016-03-06 között, és egy érdekes dologra lettünk figyelmesek.

2015-03-16 és 2015-05-25 között a maximális mért benzol-érték 10 qg/m3 volt, majd a mérőműszer 2015-05-25 és 2015-09-23 között nem jelzett semmilyen értéket, vagyis vélhetően rossz volt. Eztán viszont, amikortól ismét szolgáltatott a műszer adatokat, megjelentek a magas értékek (egészen 80 qg/m3-ig). Ez esetleg felveti annak a kérdését, hogy vajon a 4 hónapos műszer-leállás után újraindult, újraindított műszer által mért – korábbinál sokszorta nagyobb – értékek helyesek-e.

Ekkor vetette fel Zsombok György, vajon benzol címszó alatt, pontosan, mit is mér(het) a műszer.

 Pintér Gábor elmondta, ők is feltették magukban a kérdést, vajon a mérőműszer összaromás szénhidrogén-terhelést mér, és benzolban fejezi ki ennek értékét, vagy kifejezetten csak benzolt mér, illetve, hogy a műszer milyen gyakorisággal van kalibrálva, ellenőrizve… – Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ, mert a műszert nem mi üzemeltetjük, hanem a környezetvédelmi hatóság – tette hozzá. – Voltaképp, a kérdés, annyiban vonatkozik ránk, hogy hozzájárulhatunk-e valamilyen mértékben, ehhez a magasnak tűnő (ha nem mérésihiba) benzol-szinthez – fejtegette Pintér Gábor. – Erre pedig az a válasz, hogy nem, tőlünk nem mehet ki benzol.

 – Semennyi? – kérdezett rá MNT.

 – Nem tud, hisz 1200 fokon a benzol-molekulák már rég megsemmisültek – szögezte le az igazgató.

Benzolforrás tippek

– Lenne akkor egy olyan csúnya kérdésem… akkor mi lehet vajon a benzol forrása az égetőn kívül? – kérdezte Mohos Nádor Tamás.

 – Különösen érdekes a dolog, ha periodikus a kibocsátás (esténként megy fel a benzolszint – MNT), mert mi pl. nem tudunk periodikusan égetni… – mondta Lágler Katalin. – Akkor mégis csak, lehet esetleg a közlekedés.

 – Ha nem a műszer hibás, milyen forrásai lehetnek még a benzolnak? – kérdezte MNT.

 – Ha mondjuk, valaki műanyagot éget füstgáztisztítás nélkül pl. egy kályhában, kazánban, az tud ilyet produkálni – jegyezte meg az igazgató. És erre a tüzelési módra jellemző lehet a periodicitás…

 Ekkor a HM-csoportból többen közbe vetették, hogy a lakossági fűtés lehet többféle légszennyezés forrása…

 Pintér Gábor azt jegyezte meg ekkor, hogy akkor derülhet ez ki majd, ha a nem fűtéses időszakból is lesznek adatok.

Adatkérés sztori – Levegő Munkacsoport

A harmadik kérdés a Levegő Munkacsoport adatkérésével volt kapcsolatban. 2015-02-23-ai látogatásunkon a Levegő Munkacsoport két munkatársa (Lenkei Péter, Andó Zoltán) is részt vett. Eztán 2016-01-13-án fordultak adatkéréssel az égetőműhöz.

 Mint levelükben írták:

 „Dorogi és környékbeli lakosok aggodalmuknak adtak hangot hozzánk fordulva, hogy biztos jók-e azok a mérések, melyekre Önök az üzemlátogatáson elhangzottakat is alapozzák, mely szerint minden előírt határértéket teljesít a veszélyeshulladék égető mű. Ennek folyományaként az alábbi adatkéréssel fordulok Önök felé, hogy ezeket az aggodalmakat tisztázhassuk.

 Kérjük az elmúlt 3 évre vonatkozóan az alábbiak másolatának megküldését számunkra:

- a beépített folyamatos-emissziómérő rendszer összemérésére vonatkozó, akkreditált vizsgálólaboratórium által az MSZ EN 14181-es szabvány szerint elvégzett vizsgálatok jegyzőkönyveit,

- az évente kötelező akkreditált, 3+1 pontos kalibrálás bizonyítványait,

- a beépített műszerek típusalkalmassági felülvizsgálatának igazolásait,

- a beépített műszerek negyedévente kötelező szervizének munkalapjait.

A mostani látogatásunkkor ezzel kapcsolatban azt kérdeztük az égetőműtől, mire jutottak az adatkéréssel kapcsolatban a Levegő Munkacsoporttal.

 Pintér Gábor elmondta, valóban kaptak januárban egy adatkérési kérelmet a LMCS-tól. Elkezdték összeállítani az adatpaksamétát, de oly akkora anyagról volt szó, hogy végül úgy határoztak, a dokumentáció nagy terjedelmére való tekintettel, inkább a LMCSP munkatársait kérik meg, hogy jöjjenek Dorogra be hozzájuk, ha bármelyik kért dokumentumot át szeretnék tanulmányozni. Ezt aztán 2016-03-11-én meg is írták a szervezetnek. Most itt áll az ügy (a LMCSP-nak írt levelet elküldte nekünk Pintér Gábor e-mailen).

Fejlesztések a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

Korábbi látogatásunk alkalmával elhangzott, hogy az égető sokszor elébe megy a várható környezetvédelmi szigorításoknak, illetve saját kezdeményezésként is folyamatosan tesz lépéseket a szennyezőanyag-kibocsátások mérséklésére. Negyedik kérdésünk így arra vonatkozott, mit tettek – technológiai, szervezeti… bármilyen változás, változtatás, optimalizálás – mostanában azért, hogy jobb legyen a levegő minősége, kevesebb károsanyag-kibocsátással dolgozzanak?

Lágler Katalin elmondta, a kibocsátási értékek táblázatán látszik, hogy 2015-ben a határérték 35 %-ánál magasabb érték – a napi határértékek százalékában kifejezve – nem volt. – Azt gondolom – mondta a vezető –, az már egy „önkéntes dolog”, a kibocsátás-csökkentésre vonatkozó helyes hozzáállás, hogy mi folyamatosan próbáljuk a kibocsátási értékeket egyre lejjebb nyomni. Minden kibocsátási érték esetében – a NOX-tól, a hidrogén-kloridokig – elmehetnénk akár 100 %-ig is, de folyamatosan arra törekszünk, hogy ettől minél távolabb kerüljünk.

 – Vehetnénk aztán példának ez ügyben a dioxin-mentesítő katalizátort is, mert az is egy önkéntes vállalás, nem előírás, nem kötelező alkalmazni – fejtette ki Lágler Katalin.

 – Aztán: a porkibocsátási értéket úgy tudtuk drasztikusan mérsékelni, hogy kicseréltük az elektrofiltert egy zsákos porleválasztó rendszerre, ami sokkal hatékonyabb.

– A halogének megfogásánál is törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen a kibocsátás, ezt a lehető legpontosabb, legjobb mészhidrát-adagolással lehet elérni.

 – A tartályparkban lévő folyékony hulladék tárolókat nitrogén-párnával láttuk el, hogy minél kisebb legyen a kipárolgás, ez is egy önkéntes vállalás volt.

 – Nem „kibocsátásügyi dolog” ugyan, de fontos tavalyi fejlesztés a hordóprés: ami kilyukasztja, kimossa, összelapítja azokat a hordókat, amelyek tisztíthatók (pl. nem kötött bele az anyag). Ezeket a hordókat így nem kell égetni, hanem egyenesen a kohóba kerülhetnek.

 – Fontos újdonság, az ún. fizikai-kémiai kezelő-rendszer, amit 5 éve építettünk meg, de csak most kaptunk rá használatbavételi engedélyt. Ennek az a lényege, hogy ne kelljen olyan vizes hulladékokat elégetni, amelyek esetében e kezelőrendszerrel is szétválasztható az égetendő szennyezett rész a víztől.

 – Most ennyit szedtünk össze, még sok mindent találhatnánk, de talán ez is mutatja, hogy dolgozunk a korszerűsítésen folyamatosan.

Az égető önképe, küldetése…

Fontos megérteni azt is, miként tekint magára a hulladékégető, miért tekintik ők társadalmilag hasznosnak a saját tevékenységüket. Röviden: azt tartják magukról, hogy azok közül valók, akik a fogyasztói társadalom árucikk-termelő dömpingje folytán előálló veszélyes melléktermékeket „eltakarítják”.

 A beszélgetésen arra kérdezett rá MNT, ez a megfogalmazás fedi-e a valóságot?

– Ezzel teljesen egyetértünk – mondta Lágler Katalin –, hiszen mi azt gondoljuk, valljuk, hogy az égetőmű egy környezetvédelmi létesítmény, a magyarországi környezetvédelmi infrastruktúra egyik legfontosabb eleme. Azt gondoljuk, ha ez a mű nem lenne, akkor ez az általunk évente ártalmatlanított 35 E tonna veszélyes hulladék, akárhova is kerülhetne, akárhol is szennyezhetne.

 – Ezzel együtt nagyon fontosnak tekintjük, hogy annak ellenére, azzal együtt, hogy ez egy nyereségérdekelt vállalkozás, az első mindig a biztonság. Ez vonatkozik a kibocsátásokra éppúgy, mint a dolgozók biztonságos munkavégzésére. És csak ez után jöhet az, hogy nyereségérdekelt gazdasági társaság vagyunk.

Elérhető legjobb technika vizsgálat

– 2015-ben kellett megújítania az égetőnek az ún. Egységes Környezethasználati Engedélyt (IPPC) – mondta el MNT. – Ennek során főként azt kell vizsgálni, hogy az üzemben használatos különféle technológia folyamatok, technológiák az ún. elérhető legjobb technológiák-e vagy sem. A kérdés tehát itt az, hogy az elérhető legjobb technológiát használja-e az üzem minden fronton, vagy esetleg vannak olyan pontok, ahol jobbítani kellene a technológiát? Ha vannak ilyen pontok, melyik 3 a legfontosabb?

Elérhető legjobb technika fogalma (www.kornyezeti-hatasvizsgalat.hu/egyeb/elerheto-legjobb-technika)

Az elérhető legjobb technika (BAT – Best Available Techniques) összefoglalva azokat a technikákat jelenti, amelyeket a környezetterhelések megelőzése és – amennyiben az nem valósítható meg – csökkentése, valamint a környezet egészére gyakorolt hatás mérséklése érdekében alkalmaznak, és amely a kibocsátások határértékének, illetőleg mértékének megállapítása alapjául szolgál.

Az elérhető legjobb technika ennek értelmében:

  • legjobb az, ami a leghatékonyabb a környezet egészének magas szintű védelme érdekében;
  • elérhető az, a melynek fejlesztési szintje lehetővé teszi az érintett ipari ágazatokban történő alkalmazását elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett, figyelembe véve a költségeket és előnyöket, attól függetlenül, hogy a technikát az országban használják-e vagy előállítják-e, amennyiben az üzemeltető számára ésszerű módon hozzáférhető;
  • a technika fogalmába beleértendő az alkalmazott technológia és módszer, amelynek alapján a létesítményt tervezik, építik, karbantartják, üzemeltetik, és működését megszüntetik.
Összefoglalóan tehát az elérhető legjobb technika (BAT) mindazon technikákat – beleértve a technológiát, a tervezést, karbantartást, üzemeltetést és felszámolást – jelenti, amelyek elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett gyakorlatban alkalmazhatóak, és a leghatékonyabbak a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából.

BAT, égető: 1 ponton kell javítani

– Óriási munka volt az IPPC-engedély kérelem megvalósítása – mondta Lágler Katalin. – 82 pontot kellett megvizsgálnunk az égetőmű technológiájában, hogy teljesítik-e a BAT követelményeit.

 – 81 pont esetében megfelel a technológiánk a BAT-követelményeknek, egy pont a higany-leválasztás – esetében kell javítani a technológián. Most is leválasztjuk a higanyt, de szükséges egy mostaninál jobb technika alkalmazása erre. Itt egyébként van egy újdonság is, a higanynak is bele kell kerülnie pár éven belül a folyamatosan mérendő kibocsátások körébe az EU-s előírások szerint.

Automatikás leállítás, nem éppen egy gomb

Korábban elhangzott, mondta MNT, hogy az égetőben az ártalmatlanítási technológiát vezérlő automatika a legkisebb rendellenességet észlelve azonnal, emberi beavatkozás nélkül is leállítja a folyamatokat. KÉRDÉS: mit jelent a leállítás pontosan? Hogyan tud ez lezajlani?

 – Ez egy kicsit leegyszerűsített megfogalmazás (a referencia-filmből), ami az érthetőséget célozta – mondta az igazgató. Az égető technológiáját felügyelő rendszer egy bonyolult mechanizmus, amiben sok szabályzó, relé stb. van. Nem egy gombnyomás folytán áll le a rendszer működési rendellenesség esetén. Rengeteg beavatkozási pont van, amit figyelünk, a kibocsátások, a nyomás, égetőtér hőfoka, stb. – legalább húsz ilyet fel lehet sorolni.

Tehát, automatika rendszerek vannak. Ez a filmben nem szerencsés, mert azt a képzetet kelti, hogy van egy nagy piros gomb, amit, ha megnyomunk, leáll az égetőműben az ártalmatlanítás, de ez ennél bonyolultabb dolog.

Dioxin-mérés – változás lesz

MNT: Múltkor beszéltünk arról: „dioxin-mérés ügyben várhatóan pár éven belül szigorodhatnak az EU-ban a szabályzók”. KÉRDÉS: tudunk-e arról, hogyan konkretizálódott ez, kell/kellett-e emiatt valamit lépni?

 – A műszaki fejlesztések most arra irányulnak, hogy folyamatos dioxin-mintavétel legyen a füstgázból – magyarázta Lágler Katalin. – A vett mintákat pedig időnként meg fogják vizsgálni laborban. Ezt mi is beterveztük, néhány éven belül be fogjuk építeni, amikorra lesznek olyan megbízható műszerek, amelyek tudják ezt a dolgot.

 – Amit hozzátennék ehhez – mondta a vezető –, ezt nem a hozzánk hasonló művekre találták ki, amelyekben dioxin-mentesítő katalizátor van, amelyen nem tud átmenni bomlás nélkül a dioxin-molekula.

 A legtöbb égetőben nincs dioxin-mentesítő, csak aktív szenet használnak, ami adszorbeálja, magához vonzza a dioxinokat, és akkor ennek a hatékonysága változó, amit nyilván nem árt figyelemmel kísérni pl. folyamatos mintavételezéssel.

 – A dioxin-mentesítő működtetése drága mulatság? – kérdezte MNT.

 – Önmagában a katalizátor-beruházás több száz millió forint volt, és aztán cserélni kell benne a védőréteget, az 2-3 évente tízmilliós összeg. A legtöbb égető ezt próbálja elkerülni, inkább betesz egy tartályt a füstgáz-tisztító rendszerébe, és abba aktív szenet tölt. De hogy ennek mennyisége 2 vagy 20 kiló (minél több, annál hatékonyabb a dioxin-megkötés), azt nehéz ellenőrizni, e miatt találták ki ezt az előbbiekben leírt félfolyamatos dioxin-monitoring megoldást. Ugyanakkor: a katalizátor az a magasszintű, biztonságos megoldás, ami az aktív szenes megkötésen kívül a jó megoldást nyújtja.

A lakossági tüzelések is termelhetnek dioxint

– Hozzá kell tenni, hogy amikor megvalósul ez a dioxin-mérés, abban mi jók leszünk, de amit a fűtések, tüzek, égetések jelentenek a környéken az egy komolyabb dioxin-probléma – magyarázta Lágler Katalin. Azzal kellene foglalkozni.

 – A benzolkérdésnél felmerült, hogy ha kazánban műanyagot égetünk – folytatta a vezető –, abból benzol származhat… de nem csak az, hanem jókora dioxin-kibocsátással is jár.

 – Előfordulhat-e, hogy egy vegyes tüzelésű ház, több dioxint bocsát ki, mint az égetőmű? – kérdezte MNT.

 – Egy nagyon rossz minőségű égetés, nagyon sok dioxint tud produkálni – válaszolta Lágler Katalin. – És mivel nem magasak a házak kéményei, azok bizony telibe kaphatják a szomszédos településrészeket. Erről vannak tanulmányok, minek az égetése, minek a füstölése, milyen kibocsátásokkal jár.

 – De nincsenek mennyiségek mellette, mondta MNT. – Legalábbis olyat nem láttam, hogy arra figyelmeztetnék az állampolgárt, ha begyújt otthon műanyaggal, akkor több dioxint képes előállítani, mint pl. a dorogi égetőmű. Ez lehetséges?

 – Igen, az – válaszolta Lágler Katalin.

Dioxinhoz halogén-tartalmú műanyagot kell égetni

– Ahhoz, hogy dioxin keletkezzen, klór vagy halogén tartalmú anyag égetése szükséges, jegyezte meg Zsombok György. Tehát, ha egy olyan műanyaggal gyújtunk be, amiben nincsenek halogén anyagok, dioxin sem keletkezik. De például a klórtartalmú fehér, nehezített papír nem elég oxidatív, azaz rossz, füstös égetésekor már dioxin keletkezik. Tehát, bármennyire meglepő, ha egy ház kazánjába beledob az ember egy adag fényes, fehérített papírt (nem újságot), abból dől a dioxin.

 – És az avarégetéskor keletkezik dioxin? – kérdezte MNT.

– Nem, ott más káros anyagok szabadulnak fel – adta meg a választ Zsombok György – úgynevezett PPT-k, policiklusos vegyületek.

A higany-kibocsátást is folyamatosan kell mérni hamarosan

MNT: a folyamatos mérés során hét füstgáz-összetevőt mérnek {Nitrogén-oxidok (NOx), kéndioxid (SO2), sósav (HCL), szén-monoxid (CO), hidrogén-fluorid (HF), por, szén-hidrogének (CHx)}.

 E mérésnek, mintázásnak az a feladata, hogy  a hulladékégetés minőségével/milyenségével kapcsolatban szolgáljon információkkal. Akkor jó az égés, égetés, ha ezek az égetés közben keletkező szennyezőanyagok bizonyos értékek alatt mutatkoznak.

 KÉRDÉS: Várható-e, hogy a 7 folyamatosan mérendő füstgáz kibocsátási paraméteren túl újabb kerül a folyamatosan mérendő anyagok listájába? Ha igen, melyik, és ennek milyen hatása lesz/lenne az égetési technológiára, kell-e valamit változtatni e miatt?

 – Ahogy az már a beszélgetés során előjött, a higanyt kell majd pár éven belül folyamatosan mérni, és a dioxin félfolyamatos mérését szeretnénk majd megvalósítani – válaszolta Lágler Katalin.

 – Mit jelent az, hogy „szeretnénk” – kérdeztünk vissza.

 – Azt, hogy nem tudjuk pontosan még, jogszabályilag, mikor lesznek ezek kötelező mérési feladatok Magyarországon, de a vállalat már most készül ezek megvalósítására, hogy amikor megjelenik a kötelezés, jogszabály erre, akkor ezt meg tudjuk valósítani – magyarázta az igazgató.

Dioxin-mérési eredmények 2013-2015

– Volt-e hatósági dioxin-mérés az elmúlt 3 évben, ha volt, mi volt az eredménye? – kérdezte MNT

– Minden évben volt/van dioxin-mérés – válaszolta az igazgató. – Az elmúlt 3 évben a határérték 13-65 %-a között mértük e kibocsátást.

12 év után – kérik majd a csapadékvíz patakba bocsátását

– Jelenleg a csapadékvizet a 2004-es Duna-szennyezéses havária miatt született felügyelőségi kötelezés értelmében nem bocsát(hat)ják ki a telephelyről – ismertette a helyzetet MNT. – Hiába tiszta ez a víz – akkor egy olyan határozat született, az égetőműből semmilyen vizet nem lehet kibocsátani közvetlenül a természetbe. Így ezt a vizet is – bár ki van építve rá a külön gyűjtőrendszer –, a Richter szennyvíztisztítójára küldik. KÉRDÉS: a csapadékvíz továbbra is a Richter szennyvíztisztítójára megy, vagy a felügyelőség engedélyezte ennek Kenyérmezei-patakba bocsátását?

 – Még nem változott ez, de azt gondoljuk, hogy ez egy pazarló magatartás, hogy az összegyűjtött, gyakorlatilag tiszta csapadékvizet a Richter szennyvíztisztítójába kell vezetni

 – Kérelmezték a felügyelőségtől, hogy ezt ne kelljen, és nemet mondtak rá? – kérdezte MNT.

– Nem, most tervezzük, hogy beadjuk e kérelmet, mert értelmetlen a csapadékvizet szennyvíztisztítóra vezetni.

Utolsó kérdésünk

– Az elmúlt egy évben volt-e olyan hatósági ellenőrzés, amely megállapított olyasmit, amin változtatni kell? – tettük fel utolsó kérdésünket. – Erre röviden tudunk válaszolni, nem volt ilyen – mondta Lágler Katalin.

Látogatóink kérdezték

Még Miskolcról is érkeztek az égetős üzemlátogatásra. F. Nagy Zsuzsanna például, a Zöld Kapcsolat Egyesülettől. Ez az egyesület most épp azért küzd, hogy Miskolcon ne indítsanak be egy évi 56 000 tonna hulladékot elégető cementgyárat. Ő sok kérdést tett fel, ebből egyet szemezgettünk, már csak azért is, mert e kérdések feltevése közben derült ki, hogy 8 E tonnával szeretné növelni égetési kapacitását a Dorogi Égetőmű.

F. Nagy Zsuzsanna azt kérdezte például, a fogadott hulladéknak hány százaléka veszélyes, és van-e fogadott hulladékban kommunális hulladék? – 90-95 % a veszélyes hulladék aránya, kommunális hulladékot pedig nem ártalmatlanítunk – válaszolta Lágler Katalin.

Évi 8000 tonnával több hulladékot szeretnének égetni

Eztán Lágler Katalin – voltaképp, erre irányuló kérdés nélkül –, elmondta, hogy most adtak be egy kérelmet, hogy a 35 E tonna helyett hadd égessenek 8 E tonnával többet, összesen 43 E tonna hulladékot évente. Ok: a hulladékok fűtőértéke az elmúlt 10 évben jelentősen lecsökkent. Ugyanazt a hőmennyiséget ma már csak több bevitt anyaggal tudjuk előállítani.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #925 Judi 2018-10-29 17:18
He will noticed that within couple of days, the particular will pour into the private
account. This area is since Affiliate Retailing. Have you find these ads on the world wide web before?Take a look at my web-site :: live casino new
members: http://issufibeckej.mihanblog.com/post/36
Idézet
0 #926 Raymon 2018-10-29 20:42
Search engine optimization is unique for each and every one.
Google will display ads relevant towards content on the website.
In case you put out good content, people will begin to notice your business.


My web-site; rollex 11: https://918kiss.bid/downloads/218-download-rollex11
Idézet
0 #927 GeraldGep 2018-10-30 13:25
crystal drug side effects
generic for xanax
narcotic addiction treatment
xanax bar
help for alcohol addiction
xanax pills
shabu addiction symptoms
how long does xanax stay in your system
getting high on valium
Idézet
0 #928 Brenttet 2018-10-30 13:25
drug rehab los angeles
xanax pills
things to help with opiate withdrawal
xanax online
suboxone addiction
xanax pills
signs of drug abuse
how long does xanax stay in your system
detox from opiates symptoms
Idézet
0 #929 WilliamBem 2018-10-31 23:14
alternative addiction treatment
what is xanax
opana withdrawal symptoms
xanax pills
marijuana recovery timeline
generic for xanax
alcoholism drug addiction
lorazepam vs xanax
molly treatment
Idézet
0 #930 WilliamTox 2018-10-31 23:15
heroin eyes
xanax pills
pot addiction behavior
xanax bars
vicodin treatment
xanax generic
best alcohol treatment centers
xanax generic
after effects acid
Idézet
0 #931 Thomaswease 2018-10-31 23:18
drugs coke addiction
xanax bars
alcohol withdrawal treatment
xanax pills
heroin withdrawal drug
xanax online
benzodiazepine withdrawal symptoms
xanax bars
how to detox from xanax
Idézet
0 #932 DavidScobe 2018-11-01 11:11
heron drug effects
generic for xanax
detox from opiates
xanax pills
treatment of tramadol addiction
xanax
can you get addicted to marijuana
xanax tablets
lsd treatment centers
Idézet
0 #933 Williamjem 2018-11-01 11:11
rehabs for drugs
xanax generic
tramadol help opiate withdrawal
xanax pills
ultram pill
xanax pills
amphetamine rehab
xanax tablets
crystal meths drug symptoms
Idézet
0 #934 AnthonydutlE 2018-11-01 11:11
drug addiction hospitals
xanax tablets
getting over weed addiction
xanax
coc rehab center
xanax pills
oxycodone withdrawals
xanax generic
crystal meths drug symptoms
Idézet
0 #935 Nate 2018-11-01 23:14
Very nice article, totally what I was looking for.

Visit my weblog: lucky palace casino: https://kasino.vin/downloads/70-download-lpe88
Idézet
0 #936 Florida 2018-11-02 14:33
Keywords play an part to move your content detected. There are
hundreds of online tools that with niche research.

As can be found from each of the above, SEO is lots of hard work!


My site: ace333 slot: https://918kiss.bid/games/ace333
Idézet
0 #937 JamesEsove 2018-11-02 21:45
buying viagra in south africa
viagra without prescription
best place get generic viagra
viagra without a doctor prescription
viagra tesco online
viagra without a doctor prescription
can u get viagra on prescription
viagra without a prior doctor prescription
order sildenafil online uk
Idézet
0 #938 Ronaldamoff 2018-11-02 21:48
does generic viagra make you last longer
viagra without a doctor prescription
viagra for cheap online
viagra without a doctor prescription usa
can get free viagra nhs
viagra without prescription
can buy viagra cuba
viagra without doctor
viagra onde comprar online
Idézet
0 #939 Raymonddip 2018-11-02 21:48
illegal buy viagra online usa
viagra without a doctors prescription
when does viagra become generic
viagra without a prior doctor prescription
ordering viagra canada safe
viagra without a doctor prescription
diferencia sildenafil generico marca
viagra without a doctors prescription
cheap viagra cialis
Idézet
0 #940 Christie 2018-11-03 03:57
I'm pretty pleased to find this site. I need to to thank you for
your time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it and I
have you book-marked to see new information on your
blog.

Here is my website scr888 download: https://kasino.vin/home/918kiss-scr888/48-918kiss-scr888
Idézet
0 #941 Rubin 2018-11-03 04:35
Excellent blog you have got here.. It's difficult to find excellent writing like yours these days.
I truly appreciate people like you! Take care!!

Check out my weblog sky777
apk: https://kasino.vin/downloads/74-download-sky777
Idézet
0 #942 Adeline 2018-11-03 06:54
If anyone might have a good content on your website, Google will reward your website with high rankings.

A static Website is a a newspaper, while weblog is a subscription. Surf
the right path through Facebook or myspace.

Feel free to visit my web-site - mega casino
slots: http://www.ezyget.com/index.html
Idézet
0 #943 Harley 2018-11-03 22:51
I think this is among the most important information for me.
And i'm glad reading your article. But should remark
on few general things, The web site style is ideal, the articles
is really nice : D. Good job, cheers

Here is my web blog ... lucky palace casino login: http://www.cordbloodpartnership.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fdownloads%2F70-download-lpe88/
Idézet
0 #944 Cornelius 2018-11-04 04:54
I see you don't monetize your website, don't
waste your traffic, you can earn extra cash every month. You can use the best adsense alternative for any
type of website (they approve all websites), for more
info simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website

Also visit my website: BestChristoper: https://MightyGrace.blogspot.co.uk
Idézet
0 #945 Cecile 2018-11-04 12:28
May possibly trade leads with other businesses. 5- Tell
your potential customers that your ordering is actually highly cozy.

One strategy to guarantee daily updated content is including a RSS News Feed.Here is my web blog ... web hosting malaysia: http://www.gladstonemanagement.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=austudio.global
Idézet
0 #946 Santo 2018-11-04 20:42
You need write keyword optimized articles to bring customers and build links to your
own site. And believe me, you can make internet site worthy.

But what for anyone who is just starting out?


Feel free to surf to my weblog: r11: https://918kiss.host/downloads
Idézet
0 #947 Jimmy 2018-11-05 03:26
E-zines - There are several website owners out there who crave new topic.

Everyone after that first submission is automatically disqualified.
Run promotions on site for prizes on consistently.


my webpage; joker123
casino: http://918.credit/downloads/81-joker123
Idézet
0 #948 Ewan 2018-11-05 04:10
Make sure your company does provide you with a credit account to customers.
It is for the best to submit quality articles or blogs that provide valuable information. The answer
lies with buying fast YouTube panoramas.

Also visit my site - joker123 apk download: https://scr888.group/live-casino-games/2486-joker123
Idézet
0 #949 Tracee 2018-11-06 02:51
I enjoy what you guys are usually up too. This type of clever work and exposure!
Keep up the excellent works guys I've included you guys to my blogroll.Feel free to surf to my website :: ntc33 thermistor: http://www.foamprotection.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fcasino-games%2F69-ntc33-newton-casino
Idézet
0 #950 Adolph 2018-11-06 03:05
I like the valuable info you supply for your articles.

I'll bookmark your blog and take a look at again here regularly.

I'm reasonably certain I'll be informed many new stuff proper here!
Good luck for the following!

my web page; scr888 hack ios: http://ideapunch.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Ricokorea.com%2FCustomerBoard%2F673164
Idézet
0 #951 Stormy 2018-11-06 05:07
Just find some clients of which are looking for writers.
Attending to to details is actually one of your most important article marketing secrets.
These links must be on pages that are working in the same
niche as yours.

Here is my web-site: joker123 casino: https://918kiss.bid/downloads/215-download-joker123-for-android-and-ios
Idézet
0 #952 Tommie 2018-11-06 14:14
Hi there everybody, here every person is sharing such know-how,
thus it's pleasant to read this web site, and I used to pay a visit this
web site all the time.

Take a look at my web blog; casino with slot machines in seattle: http://kill-bedbugsnow.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fdownloads%2F72-download-play8oy
Idézet
0 #953 Belen 2018-11-06 19:24
Doing so means you are positive you are generating quality backlinks which will help boost your rankings.
When When i first submitted most recent article, guidelines and meal plans sort of an experiment.


Here is my page ... live22 apk: https://918Kiss.bid/downloads/167-download-live22-apk-to-phone-for-android-and-ios
Idézet
0 #954 MichaelHes 2018-11-06 21:48
what can help with withdrawal from oxycodone
xanax generic
drug alcohol rehab programs
generic for xanax
addiction support groups
alprazolam 0 5 mg
speed abuse
generic xanax
symptoms of ice use
Idézet
0 #955 LeonardRix 2018-11-06 21:49
famous drug addicts
xanax pills
addiction xanax
xanax tablets
mdma withdrawal
generic for xanax
drug problem
xanax
addiction alcohol
Idézet
0 #956 AlfredAsync 2018-11-06 21:51
alcohol drug treatment centers
xanax generic
signs and symptoms of a meth user
xanax tablets
oxycodone detox timeline
xanax generic
symptoms of cannabis abuse
xanax generic
amphetamine withdrawal
Idézet
0 #957 Soila 2018-11-10 19:14
Considering all for this variables, high page rank is nice and clean of
long-term indicator of success. Carry out you doing it mega888 for pc: http://www.hollywoodfirst.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.ezyget.com%2Findex.html fun or
are you making a living out of blogging?
Idézet
0 #958 BobbyTup 2018-11-10 20:22
online casinos allowing u s players
online blackjack best payout roulette payout chart us accredited online casinos
legalizing gambling in ohio
top online casinos in uk
casino video slots download casino online real money
best casino slots
Idézet
0 #959 Natisha 2018-11-11 01:53
Article writing is also a excitement, if you be acquainted with after that you can write otherwise it is difficult to write.


Here is my webpage proace evolution 333: http://www.Eurorscgworldwide.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tp-pb.ru%2Fbitrix%2Frk.php%3Fgoto%3Dhttp%3A%2F%2Fkasino.vin%2Fhome%2Face333%2F51-ace333
Idézet
0 #960 Israel 2018-11-11 19:57
It is certainly possible to achieve so, nevertheless it is critical look back at your past game play.

Choice of which game perform is more than the individual.
The main point here is that be ready for failure.


Check out my web page - william hill live roulette: http://www.planetanime.ru/bitrix/rk.php?goto=http://www.kingsandqueensonline.com/918kiss-most-popular-online-slot-game
Idézet
0 #961 BobbyTup 2018-11-12 11:06
pokies games
online gambling debt credit card online casino online casinos legal for us
highest casino bonus cash
online casino instant cash out
high deposit bonus microgaming casinos play slots online for money
virtual vegas slots 3003
Idézet
0 #962 Michaelwhimi 2018-11-12 17:59
drug problem
generic for xanax
help with marijuana withdrawal
xanax bars
what is rehab
generic for xanax
how to deal with oxycodone withdrawal
generic xanax
substance use and abuse
Idézet
0 #963 Leroyrag 2018-11-12 17:59
symptoms of narcotics withdrawal
xanax tablets
how to withdraw from oxycodone at home
generic for xanax
signs of tramadol addiction
xanax tablets
dependent on weed
xanax tablets
temazepam withdrawal
Idézet
0 #964 ShaunAdvix 2018-11-12 18:00
oxycodone withdrawal
xanax pills
detox from xanax symptoms
xanax pills
addicted to drugs
generic for xanax
signs of being high on meth
generic for xanax
signs of mdma use
Idézet
0 #965 Loren 2018-11-12 21:10
The full progression of getting links from other websites can span lengthy period of one's time.

More importantly always begin to think of several marketing methods of gain significantly
more exposure.

Here is my page; lucky palace
casino: http://918.credit/casino-games/lpe88
Idézet
0 #966 Reagan 2018-11-12 21:14
Do not use your articles in the online arena without proofreading him or her.
Filling them up with expert advice and exclusive information is sure to help.
Some of the sites you locate show elaborate homes, cars,
boats, therefore on.

my webpage - m rollex11: https://scr888.group/other-games-download/2495-download-rollex11
Idézet
0 #967 Billie 2018-11-12 22:52
The dictionary explains glory as recipe book delight, rejoice proudly, thanksgiving, etc.
A person just a new breakup and need to just how to to
buy boyfriend rear?

my webpage; mobile slot winner: http://rhomebiz.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.host%2Fdownloads
Idézet
0 #968 GremTup 2018-11-13 08:17
online gambling in north carolina
real money online casino ipad casino online real money online blackjack betting
wild vegas online casino bonus
card credit gambling online
tas keno results online play slots for real money united states
honest online casinos usa
Idézet
0 #969 Isidro 2018-11-13 16:52
See, this be beneficial you ought to to approaching women too.
For others, it's very used get rid of the creases that form below
the lower eyelids. Of course, they have other uses as well.


Here is my site - joker123
download: https://918kiss.host/77-joker123
Idézet
0 #970 Merle 2018-11-13 18:57
Experience to translate documents with language. Once site
is up and running, it's in order to keep yourself motivated to remain with in which.
These prominent and to see.

My homepage m.2 slot reddit: http://Nafta.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888.group%2Fother-games-download%2F2499-download-lpe88/
Idézet
0 #971 WilliamHaupe 2018-11-13 19:01
viagra 100 mg indicaciones
viagra without a doctor prescription usa
viagra for sale in toronto
100mg viagra without a doctor prescription
generic viagra online mexico
Idézet
0 #972 StevenImaxy 2018-11-13 19:02
is generic viagra as good as real viagra
100mg viagra without a doctor prescription
buy generic viagra fast delivery
viagra without a doctor prescription
where can i buy female pink viagra in the u.k
Idézet
0 #973 DavidBax 2018-11-13 19:04
generico del viagra en ecuador
real viagra without a doctor prescription
can you buy viagra chemist uk
viagra without a doctor prescription usa
how many mg of viagra is safe
Idézet
0 #974 Lashonda 2018-11-13 22:26
Woah! I'm really digging the template/theme of this website.
It's simple, yet effective. A lot of times it's challenging to get that "perfect balance"
between superb usability and visual appeal. I must say that you've done a great job with this.
In addition, the blog loads very fast for me on Chrome.
Exceptional Blog!

My web page: 918Kiss download: http://Www.hnzsyz.cn/comment/html/?343764.html
Idézet
0 #975 Christoper 2018-11-15 08:44
I read this piece of writing fully on the topic of the difference of latest and previous technologies, it's awesome article.


Here is my site :: watch classic horror movies: http://www.discoverycap.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.instagram.com%2Felevenpm_watch%2F
Idézet
0 #976 Desmond 2018-11-15 16:57
For most up-to-date information you have to visit world-wide-web and on world-wide-web I found
this website as a best web site for newest updates.


my web blog - live22 apk: http://news.ezyget.com/887-live22/profile
Idézet
0 #977 Katherine 2018-11-15 17:30
Wow! This blog looks exactly like my old one!

It's on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of
colors!

my blog post: lpe88 download android: https://918Kiss.party/downloads/5136-download-lpe88
Idézet
0 #978 Tammy 2018-11-15 17:47
Hello my loved one! I want to say that this post is awesome,
nice written and include approximately all significant infos.
I would like to look more posts like this .

Feel free to visit my web-site ... mega888 casino: http://news.ezyget.com/881-mega888/profile
Idézet
0 #979 Michaelgar 2018-11-17 13:54
levitra order viagra
100mg viagra without a doctor prescription
is it easy to get viagra
viagra without a doctor prescription usa
order viagra
Idézet
0 #980 Richardwalse 2018-11-17 13:54
safe viagra online canada
viagra without a doctor prescription usa
guide to buying viagra
real viagra without a doctor prescription
viagra online legitimate
Idézet
0 #981 SteveSoank 2018-11-17 13:54
where to get viagra in pune
viagra without a doctor prescription
viagra tablets buyers
100mg viagra without a doctor prescription
how long does generic viagra last
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hulladékégető Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás