Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Immár harmadszor jártunk az égetőműben 2015-02-23-ika óta. Most (2016-03-21-én) majd’ három órát töltöttünk ott 23-ad magunkkal. A látogatásról szóló cikk ismét két darabból áll, egy általános üzembemutatós, plusz egy kérdezz-felelek részből. Az első, általános részben is jócskán vannak újdonságok, nem is beszélve a kérdezgetős cikkről, amely izgalmas, azzal együtt is, hogy egy-egy üzemlátogatásnak, azért nagyon is megvannak a maga prózai, majdhogynem átléphetetlen keretei (úgyhogy, itt nem a dráma dominál, hanem a megismerés). Ez itt most, a kettes-számú, kérdések + feleletek darabja a 2016-03-21-ei üzemlátogatásos cikk-duónak. Megtudhatjuk belőle például, hogy a BVM-es hulladék felét égették el Dorogon; jöhet-e benzol az égetőből, vagy sem; milyen fejlesztésekkel csökkentették a kibocsátásokat; a lakosság is „termelhet” dioxint, nem csak az égető; s hogy 8 E tonnával több veszélyes hulladékot terveznek elégetni évente... (További képek a Facebook-on, ITT.)​

Miután véget ért az általános üzembemutatós felvonás a 2016-03-21-ei üzemlátogatáson, következett a szakmainál is szakmaibb, de annál érdekesebb rész. A látogatás előtt küldtünk 14 kérdést az égetőnek, hogy ezekre szeretnénk válaszokat kapni. Azt szerettük volna ezzel elérni, hogy alapos válaszokat kapjunk a kérdéseinkre, az égető munkatársai is fel tudjanak készülni. Jó volt e megoldás, összejött a dolog.

BVM-es hulladékégetés

Elsőnek a BVM-es hulladékok dorogi égetése került terítékre. Arra kértük az égető munkatársait, röviden mutassák be a BVM-es hulladékégetés lefolyását, mennyiségeit, időtartamát. Ezek voltak a kérdéseink:

- Mettől-meddig, mekkora mennyiség került elégetésre?

- Mire kellett ügyelni égetéskor, mi volt a koncepció ezzel kapcsolatban?

- Mennyiben módosította a BVM-es hulladék a szokásos égetési menüt – ha igen?

Lágler Katalin elmondta, 2015. áprilisban indult a volt Budapesti Vegyi Művek (BVM) területén található veszélyes hulladékok ügyében a kármentesítés. A dorogi égetőre végül 1250 tonna hulladék ártalmatlanítása jutott, a mennyiség majd’ 90 %-át már elégették (170 tonna van még hátra, a magasabb halogéntartalom – klór, fluor – miatt kisebb adagokban, folyamatosan lehet csak beadagolni ezt a hulladékot az égetési menübe) a mintegy 2500 tonnányi összes BVM-es hulladékból. ­­– Ez elsőre, önmagában, nagy mennyiségnek tűnhet, de a mi évi 35 E tonnás égetési kapacitásunknak csak töredéke – mondta az igazgató.

Jelentős halogén-tartalom, adagolt égetés

– Ami fontos ebben a hulladékban, hogy jelentős a halogéntartalma (klór és fluor), magasabb, mint az átlagos veszélyes hulladékoké – mondta el az igazgató. – 5-25 % között mértük az egyes adagokban a halogéntartalmat.

 Az égető technológiáját illetően, fejtette ki Lágler Katalin, azt mondhatjuk, ilyen jellegű hulladékokat napi szinten ártalmatlanítanak amúgy is. Amire minden esetben kell figyelni, amikor magas halogén tartalmú hulladékot égetnek, hogy csak annyi hulladék menjen a tűztérbe egyszerre, amit a füstgáztisztító rendszer jól tud kezelni, úgy, hogy a kibocsátások határérték alattiak maradjanak. – Azt szeretném ugyanakkor megjegyezni – tette hozzá az igazgató –, hogy a BVM-es hulladékok ártalmatlanítása talán szakmailag volt egy érdekesebb, nehezebb feladat, mint más hulladékoké, de nem jelentett ennél nagyobb kihívást a dorogi égetőnek.

A BVM-es hulladék fele jött Dorogra

MNT megjegyezte, akkor ez azt jelenti, hogy a Dorogi Égető égeti el a BVM-es hulladékok legalább felét. Megkérdezte, hogy hol tárolják azt a hátralévő mennyiséget, ami még hátra van?

 – Nem mi tároltuk az anyagot, hanem a Palota Kft., az a cég, amelyik elnyerte ezt a munkát – mondta az igazgató. – Olyan ütemezésben érkezik a hulladék, ahogyan ezt mi el tudjuk égetni.

 – Kiderült már, hogy mekkora mennyiség volt ebből a hulladékból a volt BVM-területen? – Kérdezte MNT. – 2500 tonnát mértek fel, ezt nem mi tudjuk pontosan – jelezte Lágler Katalin. – De ez csak a szennyezésnek egy része, hiszen talaj- és talajvíz-szennyezés is van azon a területen, annak rendbetétele egy következő ütem lesz/lehet.

 Szó esett ekkor arról, hogy volt már korábban egy talajcsere, de az igazgató szerint a talajcserének onnantól kezdve lesz/lehet értelme, hogy elvitték a helyszínről az összes veszélyes hulladékot, azaz a hordók nem szennyezhetik tovább a talajt.

A benzol probléma

A tavaszi üzemlátogatásokon minden üzemtől megkérdeztük, esetleg lehet-e közük ahhoz, hogy – januári áttekintésünk szerint (lásd a cikket itt: www.bit.ly/dke-benzolcikk-2016-01-29) – Dorogon a legmagasabb az összes magyar város közül már jó ideje a benzol-szennyezettség?

 {Kis összefoglaló a témához: a magas benzolszint, például 2016. január 28-án este (21:00-kor) 49,5 qg/m3-es értéket jelentett, miközben Esztergomban ennek csak a tizedét mérték (5,1 qg/m3-t), vagy éppenséggel Budapest belvárosában, a VIII. kerületi Teleki téren csak 1/16-od része (5,1 qg/m3).

 Megfigyelhető, hogy mindig este 17-22 óra között (a közlekedés ekkorra már nem játszik) kezd ez a benzolszint drasztikusan megemelkedni, és reggelre hagy alább a szennyezettség.

 A benzol I. kategóriás veszélyes anyag, azaz a létező legveszélyesebb anyagok egyike. Hozzá képest pl. a PM10 pl. csak III. osztályú veszélyes anyagnak minősül. A benzolról bővebben itt olvashatni: www.kockazatos.hu/anyag/benzol}

Jöhet-e a benzol az égetőből?

A témával kapcsolatos pontos kérdésünk, amit az égetőnek feltettünk, így hangzott: „Okozhatja-e az égető valamely kibocsátása, működése… a Dorogon mért magasabb benzol-kibocsátást?”

A kérdés során MNT ismertette a mért benzol-eredményeket, felhívta a figyelmet arra, hogy a benzol-koncentráció esténként emelkedik meg, és hajnalra, reggelre csökken.

 (Azt is meg kell  említenünk, hogy e benzol-problematikára egyébként egy dorogi kismama hívta föl a figyelmünket még 2015-ben, aki elmondta, hogy mielőtt sétálni viszi kisgyermekét, meg szokta nézni az OLM-es automata mérőállomás aktuális napi jelzéseit. Eközben tűnt neki fel az, hogy Dorogon a környékbeli településekhez képest jóval magasabb benzol-értékeket találni.)

 MNT kiemelte, szokás benzolforrásnak tekinteni a közlekedést, az is, de a dorogi benzol-értékek szempontjából szerinte ez nem tényező, mert közlekedés-mentes(ebb) vasárnapi napokon is ugyanúgy emelkednek az értékek, mint hétköznapokon.  

Az égetőből nem mehet ki benzol

Lágler Katalin vázolta a benzol összetételét, hangsúlyozta, valóban ez egy egészségre erősen ártalmas anyag. Megjegyezte azt is, a gyógyszeriparból már vagy 10 éve kitiltott vegyületről van szó, azaz a gyógyszeripar sem használja. (A Richter 2004-től nem használ benzolt – MNT.) Ez egyúttal azt is jelenti, hogy hozzájuk az égetőbe sem igen érkezik ilyen anyag gyógyszeripari hulladékként.

 – Több dolog miatt gondolom, hogy nekünk ehhez nincs közünk – mondta Lágler Katalin. – Az egyik az, hogy mi 1200-1300 fokon égetünk, ugyanakkor a benzolmolekulák néhány száz fokon szétesnek – mondta az igazgató. – Az régen rossz lenne, ha 1200 fokos égetés után, tőlünk egyben benzol-molekulák tudnának kijutni.

 – A másik dolog, amit észrevettünk – magyarázta az igazgató –, az mérőműszer-hibára utal. Lekértük az adatokat (lásd a melléklet táblázat, amelyet az égető készített) 2015-03-17 és 2016-03-06 között, és egy érdekes dologra lettünk figyelmesek.

2015-03-16 és 2015-05-25 között a maximális mért benzol-érték 10 qg/m3 volt, majd a mérőműszer 2015-05-25 és 2015-09-23 között nem jelzett semmilyen értéket, vagyis vélhetően rossz volt. Eztán viszont, amikortól ismét szolgáltatott a műszer adatokat, megjelentek a magas értékek (egészen 80 qg/m3-ig). Ez esetleg felveti annak a kérdését, hogy vajon a 4 hónapos műszer-leállás után újraindult, újraindított műszer által mért – korábbinál sokszorta nagyobb – értékek helyesek-e.

Ekkor vetette fel Zsombok György, vajon benzol címszó alatt, pontosan, mit is mér(het) a műszer.

 Pintér Gábor elmondta, ők is feltették magukban a kérdést, vajon a mérőműszer összaromás szénhidrogén-terhelést mér, és benzolban fejezi ki ennek értékét, vagy kifejezetten csak benzolt mér, illetve, hogy a műszer milyen gyakorisággal van kalibrálva, ellenőrizve… – Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ, mert a műszert nem mi üzemeltetjük, hanem a környezetvédelmi hatóság – tette hozzá. – Voltaképp, a kérdés, annyiban vonatkozik ránk, hogy hozzájárulhatunk-e valamilyen mértékben, ehhez a magasnak tűnő (ha nem mérésihiba) benzol-szinthez – fejtegette Pintér Gábor. – Erre pedig az a válasz, hogy nem, tőlünk nem mehet ki benzol.

 – Semennyi? – kérdezett rá MNT.

 – Nem tud, hisz 1200 fokon a benzol-molekulák már rég megsemmisültek – szögezte le az igazgató.

Benzolforrás tippek

– Lenne akkor egy olyan csúnya kérdésem… akkor mi lehet vajon a benzol forrása az égetőn kívül? – kérdezte Mohos Nádor Tamás.

 – Különösen érdekes a dolog, ha periodikus a kibocsátás (esténként megy fel a benzolszint – MNT), mert mi pl. nem tudunk periodikusan égetni… – mondta Lágler Katalin. – Akkor mégis csak, lehet esetleg a közlekedés.

 – Ha nem a műszer hibás, milyen forrásai lehetnek még a benzolnak? – kérdezte MNT.

 – Ha mondjuk, valaki műanyagot éget füstgáztisztítás nélkül pl. egy kályhában, kazánban, az tud ilyet produkálni – jegyezte meg az igazgató. És erre a tüzelési módra jellemző lehet a periodicitás…

 Ekkor a HM-csoportból többen közbe vetették, hogy a lakossági fűtés lehet többféle légszennyezés forrása…

 Pintér Gábor azt jegyezte meg ekkor, hogy akkor derülhet ez ki majd, ha a nem fűtéses időszakból is lesznek adatok.

Adatkérés sztori – Levegő Munkacsoport

A harmadik kérdés a Levegő Munkacsoport adatkérésével volt kapcsolatban. 2015-02-23-ai látogatásunkon a Levegő Munkacsoport két munkatársa (Lenkei Péter, Andó Zoltán) is részt vett. Eztán 2016-01-13-án fordultak adatkéréssel az égetőműhöz.

 Mint levelükben írták:

 „Dorogi és környékbeli lakosok aggodalmuknak adtak hangot hozzánk fordulva, hogy biztos jók-e azok a mérések, melyekre Önök az üzemlátogatáson elhangzottakat is alapozzák, mely szerint minden előírt határértéket teljesít a veszélyeshulladék égető mű. Ennek folyományaként az alábbi adatkéréssel fordulok Önök felé, hogy ezeket az aggodalmakat tisztázhassuk.

 Kérjük az elmúlt 3 évre vonatkozóan az alábbiak másolatának megküldését számunkra:

- a beépített folyamatos-emissziómérő rendszer összemérésére vonatkozó, akkreditált vizsgálólaboratórium által az MSZ EN 14181-es szabvány szerint elvégzett vizsgálatok jegyzőkönyveit,

- az évente kötelező akkreditált, 3+1 pontos kalibrálás bizonyítványait,

- a beépített műszerek típusalkalmassági felülvizsgálatának igazolásait,

- a beépített műszerek negyedévente kötelező szervizének munkalapjait.

A mostani látogatásunkkor ezzel kapcsolatban azt kérdeztük az égetőműtől, mire jutottak az adatkéréssel kapcsolatban a Levegő Munkacsoporttal.

 Pintér Gábor elmondta, valóban kaptak januárban egy adatkérési kérelmet a LMCS-tól. Elkezdték összeállítani az adatpaksamétát, de oly akkora anyagról volt szó, hogy végül úgy határoztak, a dokumentáció nagy terjedelmére való tekintettel, inkább a LMCSP munkatársait kérik meg, hogy jöjjenek Dorogra be hozzájuk, ha bármelyik kért dokumentumot át szeretnék tanulmányozni. Ezt aztán 2016-03-11-én meg is írták a szervezetnek. Most itt áll az ügy (a LMCSP-nak írt levelet elküldte nekünk Pintér Gábor e-mailen).

Fejlesztések a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

Korábbi látogatásunk alkalmával elhangzott, hogy az égető sokszor elébe megy a várható környezetvédelmi szigorításoknak, illetve saját kezdeményezésként is folyamatosan tesz lépéseket a szennyezőanyag-kibocsátások mérséklésére. Negyedik kérdésünk így arra vonatkozott, mit tettek – technológiai, szervezeti… bármilyen változás, változtatás, optimalizálás – mostanában azért, hogy jobb legyen a levegő minősége, kevesebb károsanyag-kibocsátással dolgozzanak?

Lágler Katalin elmondta, a kibocsátási értékek táblázatán látszik, hogy 2015-ben a határérték 35 %-ánál magasabb érték – a napi határértékek százalékában kifejezve – nem volt. – Azt gondolom – mondta a vezető –, az már egy „önkéntes dolog”, a kibocsátás-csökkentésre vonatkozó helyes hozzáállás, hogy mi folyamatosan próbáljuk a kibocsátási értékeket egyre lejjebb nyomni. Minden kibocsátási érték esetében – a NOX-tól, a hidrogén-kloridokig – elmehetnénk akár 100 %-ig is, de folyamatosan arra törekszünk, hogy ettől minél távolabb kerüljünk.

 – Vehetnénk aztán példának ez ügyben a dioxin-mentesítő katalizátort is, mert az is egy önkéntes vállalás, nem előírás, nem kötelező alkalmazni – fejtette ki Lágler Katalin.

 – Aztán: a porkibocsátási értéket úgy tudtuk drasztikusan mérsékelni, hogy kicseréltük az elektrofiltert egy zsákos porleválasztó rendszerre, ami sokkal hatékonyabb.

– A halogének megfogásánál is törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen a kibocsátás, ezt a lehető legpontosabb, legjobb mészhidrát-adagolással lehet elérni.

 – A tartályparkban lévő folyékony hulladék tárolókat nitrogén-párnával láttuk el, hogy minél kisebb legyen a kipárolgás, ez is egy önkéntes vállalás volt.

 – Nem „kibocsátásügyi dolog” ugyan, de fontos tavalyi fejlesztés a hordóprés: ami kilyukasztja, kimossa, összelapítja azokat a hordókat, amelyek tisztíthatók (pl. nem kötött bele az anyag). Ezeket a hordókat így nem kell égetni, hanem egyenesen a kohóba kerülhetnek.

 – Fontos újdonság, az ún. fizikai-kémiai kezelő-rendszer, amit 5 éve építettünk meg, de csak most kaptunk rá használatbavételi engedélyt. Ennek az a lényege, hogy ne kelljen olyan vizes hulladékokat elégetni, amelyek esetében e kezelőrendszerrel is szétválasztható az égetendő szennyezett rész a víztől.

 – Most ennyit szedtünk össze, még sok mindent találhatnánk, de talán ez is mutatja, hogy dolgozunk a korszerűsítésen folyamatosan.

Az égető önképe, küldetése…

Fontos megérteni azt is, miként tekint magára a hulladékégető, miért tekintik ők társadalmilag hasznosnak a saját tevékenységüket. Röviden: azt tartják magukról, hogy azok közül valók, akik a fogyasztói társadalom árucikk-termelő dömpingje folytán előálló veszélyes melléktermékeket „eltakarítják”.

 A beszélgetésen arra kérdezett rá MNT, ez a megfogalmazás fedi-e a valóságot?

– Ezzel teljesen egyetértünk – mondta Lágler Katalin –, hiszen mi azt gondoljuk, valljuk, hogy az égetőmű egy környezetvédelmi létesítmény, a magyarországi környezetvédelmi infrastruktúra egyik legfontosabb eleme. Azt gondoljuk, ha ez a mű nem lenne, akkor ez az általunk évente ártalmatlanított 35 E tonna veszélyes hulladék, akárhova is kerülhetne, akárhol is szennyezhetne.

 – Ezzel együtt nagyon fontosnak tekintjük, hogy annak ellenére, azzal együtt, hogy ez egy nyereségérdekelt vállalkozás, az első mindig a biztonság. Ez vonatkozik a kibocsátásokra éppúgy, mint a dolgozók biztonságos munkavégzésére. És csak ez után jöhet az, hogy nyereségérdekelt gazdasági társaság vagyunk.

Elérhető legjobb technika vizsgálat

– 2015-ben kellett megújítania az égetőnek az ún. Egységes Környezethasználati Engedélyt (IPPC) – mondta el MNT. – Ennek során főként azt kell vizsgálni, hogy az üzemben használatos különféle technológia folyamatok, technológiák az ún. elérhető legjobb technológiák-e vagy sem. A kérdés tehát itt az, hogy az elérhető legjobb technológiát használja-e az üzem minden fronton, vagy esetleg vannak olyan pontok, ahol jobbítani kellene a technológiát? Ha vannak ilyen pontok, melyik 3 a legfontosabb?

Elérhető legjobb technika fogalma (www.kornyezeti-hatasvizsgalat.hu/egyeb/elerheto-legjobb-technika)

Az elérhető legjobb technika (BAT – Best Available Techniques) összefoglalva azokat a technikákat jelenti, amelyeket a környezetterhelések megelőzése és – amennyiben az nem valósítható meg – csökkentése, valamint a környezet egészére gyakorolt hatás mérséklése érdekében alkalmaznak, és amely a kibocsátások határértékének, illetőleg mértékének megállapítása alapjául szolgál.

Az elérhető legjobb technika ennek értelmében:

  • legjobb az, ami a leghatékonyabb a környezet egészének magas szintű védelme érdekében;
  • elérhető az, a melynek fejlesztési szintje lehetővé teszi az érintett ipari ágazatokban történő alkalmazását elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett, figyelembe véve a költségeket és előnyöket, attól függetlenül, hogy a technikát az országban használják-e vagy előállítják-e, amennyiben az üzemeltető számára ésszerű módon hozzáférhető;
  • a technika fogalmába beleértendő az alkalmazott technológia és módszer, amelynek alapján a létesítményt tervezik, építik, karbantartják, üzemeltetik, és működését megszüntetik.
Összefoglalóan tehát az elérhető legjobb technika (BAT) mindazon technikákat – beleértve a technológiát, a tervezést, karbantartást, üzemeltetést és felszámolást – jelenti, amelyek elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett gyakorlatban alkalmazhatóak, és a leghatékonyabbak a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából.

BAT, égető: 1 ponton kell javítani

– Óriási munka volt az IPPC-engedély kérelem megvalósítása – mondta Lágler Katalin. – 82 pontot kellett megvizsgálnunk az égetőmű technológiájában, hogy teljesítik-e a BAT követelményeit.

 – 81 pont esetében megfelel a technológiánk a BAT-követelményeknek, egy pont a higany-leválasztás – esetében kell javítani a technológián. Most is leválasztjuk a higanyt, de szükséges egy mostaninál jobb technika alkalmazása erre. Itt egyébként van egy újdonság is, a higanynak is bele kell kerülnie pár éven belül a folyamatosan mérendő kibocsátások körébe az EU-s előírások szerint.

Automatikás leállítás, nem éppen egy gomb

Korábban elhangzott, mondta MNT, hogy az égetőben az ártalmatlanítási technológiát vezérlő automatika a legkisebb rendellenességet észlelve azonnal, emberi beavatkozás nélkül is leállítja a folyamatokat. KÉRDÉS: mit jelent a leállítás pontosan? Hogyan tud ez lezajlani?

 – Ez egy kicsit leegyszerűsített megfogalmazás (a referencia-filmből), ami az érthetőséget célozta – mondta az igazgató. Az égető technológiáját felügyelő rendszer egy bonyolult mechanizmus, amiben sok szabályzó, relé stb. van. Nem egy gombnyomás folytán áll le a rendszer működési rendellenesség esetén. Rengeteg beavatkozási pont van, amit figyelünk, a kibocsátások, a nyomás, égetőtér hőfoka, stb. – legalább húsz ilyet fel lehet sorolni.

Tehát, automatika rendszerek vannak. Ez a filmben nem szerencsés, mert azt a képzetet kelti, hogy van egy nagy piros gomb, amit, ha megnyomunk, leáll az égetőműben az ártalmatlanítás, de ez ennél bonyolultabb dolog.

Dioxin-mérés – változás lesz

MNT: Múltkor beszéltünk arról: „dioxin-mérés ügyben várhatóan pár éven belül szigorodhatnak az EU-ban a szabályzók”. KÉRDÉS: tudunk-e arról, hogyan konkretizálódott ez, kell/kellett-e emiatt valamit lépni?

 – A műszaki fejlesztések most arra irányulnak, hogy folyamatos dioxin-mintavétel legyen a füstgázból – magyarázta Lágler Katalin. – A vett mintákat pedig időnként meg fogják vizsgálni laborban. Ezt mi is beterveztük, néhány éven belül be fogjuk építeni, amikorra lesznek olyan megbízható műszerek, amelyek tudják ezt a dolgot.

 – Amit hozzátennék ehhez – mondta a vezető –, ezt nem a hozzánk hasonló művekre találták ki, amelyekben dioxin-mentesítő katalizátor van, amelyen nem tud átmenni bomlás nélkül a dioxin-molekula.

 A legtöbb égetőben nincs dioxin-mentesítő, csak aktív szenet használnak, ami adszorbeálja, magához vonzza a dioxinokat, és akkor ennek a hatékonysága változó, amit nyilván nem árt figyelemmel kísérni pl. folyamatos mintavételezéssel.

 – A dioxin-mentesítő működtetése drága mulatság? – kérdezte MNT.

 – Önmagában a katalizátor-beruházás több száz millió forint volt, és aztán cserélni kell benne a védőréteget, az 2-3 évente tízmilliós összeg. A legtöbb égető ezt próbálja elkerülni, inkább betesz egy tartályt a füstgáz-tisztító rendszerébe, és abba aktív szenet tölt. De hogy ennek mennyisége 2 vagy 20 kiló (minél több, annál hatékonyabb a dioxin-megkötés), azt nehéz ellenőrizni, e miatt találták ki ezt az előbbiekben leírt félfolyamatos dioxin-monitoring megoldást. Ugyanakkor: a katalizátor az a magasszintű, biztonságos megoldás, ami az aktív szenes megkötésen kívül a jó megoldást nyújtja.

A lakossági tüzelések is termelhetnek dioxint

– Hozzá kell tenni, hogy amikor megvalósul ez a dioxin-mérés, abban mi jók leszünk, de amit a fűtések, tüzek, égetések jelentenek a környéken az egy komolyabb dioxin-probléma – magyarázta Lágler Katalin. Azzal kellene foglalkozni.

 – A benzolkérdésnél felmerült, hogy ha kazánban műanyagot égetünk – folytatta a vezető –, abból benzol származhat… de nem csak az, hanem jókora dioxin-kibocsátással is jár.

 – Előfordulhat-e, hogy egy vegyes tüzelésű ház, több dioxint bocsát ki, mint az égetőmű? – kérdezte MNT.

 – Egy nagyon rossz minőségű égetés, nagyon sok dioxint tud produkálni – válaszolta Lágler Katalin. – És mivel nem magasak a házak kéményei, azok bizony telibe kaphatják a szomszédos településrészeket. Erről vannak tanulmányok, minek az égetése, minek a füstölése, milyen kibocsátásokkal jár.

 – De nincsenek mennyiségek mellette, mondta MNT. – Legalábbis olyat nem láttam, hogy arra figyelmeztetnék az állampolgárt, ha begyújt otthon műanyaggal, akkor több dioxint képes előállítani, mint pl. a dorogi égetőmű. Ez lehetséges?

 – Igen, az – válaszolta Lágler Katalin.

Dioxinhoz halogén-tartalmú műanyagot kell égetni

– Ahhoz, hogy dioxin keletkezzen, klór vagy halogén tartalmú anyag égetése szükséges, jegyezte meg Zsombok György. Tehát, ha egy olyan műanyaggal gyújtunk be, amiben nincsenek halogén anyagok, dioxin sem keletkezik. De például a klórtartalmú fehér, nehezített papír nem elég oxidatív, azaz rossz, füstös égetésekor már dioxin keletkezik. Tehát, bármennyire meglepő, ha egy ház kazánjába beledob az ember egy adag fényes, fehérített papírt (nem újságot), abból dől a dioxin.

 – És az avarégetéskor keletkezik dioxin? – kérdezte MNT.

– Nem, ott más káros anyagok szabadulnak fel – adta meg a választ Zsombok György – úgynevezett PPT-k, policiklusos vegyületek.

A higany-kibocsátást is folyamatosan kell mérni hamarosan

MNT: a folyamatos mérés során hét füstgáz-összetevőt mérnek {Nitrogén-oxidok (NOx), kéndioxid (SO2), sósav (HCL), szén-monoxid (CO), hidrogén-fluorid (HF), por, szén-hidrogének (CHx)}.

 E mérésnek, mintázásnak az a feladata, hogy  a hulladékégetés minőségével/milyenségével kapcsolatban szolgáljon információkkal. Akkor jó az égés, égetés, ha ezek az égetés közben keletkező szennyezőanyagok bizonyos értékek alatt mutatkoznak.

 KÉRDÉS: Várható-e, hogy a 7 folyamatosan mérendő füstgáz kibocsátási paraméteren túl újabb kerül a folyamatosan mérendő anyagok listájába? Ha igen, melyik, és ennek milyen hatása lesz/lenne az égetési technológiára, kell-e valamit változtatni e miatt?

 – Ahogy az már a beszélgetés során előjött, a higanyt kell majd pár éven belül folyamatosan mérni, és a dioxin félfolyamatos mérését szeretnénk majd megvalósítani – válaszolta Lágler Katalin.

 – Mit jelent az, hogy „szeretnénk” – kérdeztünk vissza.

 – Azt, hogy nem tudjuk pontosan még, jogszabályilag, mikor lesznek ezek kötelező mérési feladatok Magyarországon, de a vállalat már most készül ezek megvalósítására, hogy amikor megjelenik a kötelezés, jogszabály erre, akkor ezt meg tudjuk valósítani – magyarázta az igazgató.

Dioxin-mérési eredmények 2013-2015

– Volt-e hatósági dioxin-mérés az elmúlt 3 évben, ha volt, mi volt az eredménye? – kérdezte MNT

– Minden évben volt/van dioxin-mérés – válaszolta az igazgató. – Az elmúlt 3 évben a határérték 13-65 %-a között mértük e kibocsátást.

12 év után – kérik majd a csapadékvíz patakba bocsátását

– Jelenleg a csapadékvizet a 2004-es Duna-szennyezéses havária miatt született felügyelőségi kötelezés értelmében nem bocsát(hat)ják ki a telephelyről – ismertette a helyzetet MNT. – Hiába tiszta ez a víz – akkor egy olyan határozat született, az égetőműből semmilyen vizet nem lehet kibocsátani közvetlenül a természetbe. Így ezt a vizet is – bár ki van építve rá a külön gyűjtőrendszer –, a Richter szennyvíztisztítójára küldik. KÉRDÉS: a csapadékvíz továbbra is a Richter szennyvíztisztítójára megy, vagy a felügyelőség engedélyezte ennek Kenyérmezei-patakba bocsátását?

 – Még nem változott ez, de azt gondoljuk, hogy ez egy pazarló magatartás, hogy az összegyűjtött, gyakorlatilag tiszta csapadékvizet a Richter szennyvíztisztítójába kell vezetni

 – Kérelmezték a felügyelőségtől, hogy ezt ne kelljen, és nemet mondtak rá? – kérdezte MNT.

– Nem, most tervezzük, hogy beadjuk e kérelmet, mert értelmetlen a csapadékvizet szennyvíztisztítóra vezetni.

Utolsó kérdésünk

– Az elmúlt egy évben volt-e olyan hatósági ellenőrzés, amely megállapított olyasmit, amin változtatni kell? – tettük fel utolsó kérdésünket. – Erre röviden tudunk válaszolni, nem volt ilyen – mondta Lágler Katalin.

Látogatóink kérdezték

Még Miskolcról is érkeztek az égetős üzemlátogatásra. F. Nagy Zsuzsanna például, a Zöld Kapcsolat Egyesülettől. Ez az egyesület most épp azért küzd, hogy Miskolcon ne indítsanak be egy évi 56 000 tonna hulladékot elégető cementgyárat. Ő sok kérdést tett fel, ebből egyet szemezgettünk, már csak azért is, mert e kérdések feltevése közben derült ki, hogy 8 E tonnával szeretné növelni égetési kapacitását a Dorogi Égetőmű.

F. Nagy Zsuzsanna azt kérdezte például, a fogadott hulladéknak hány százaléka veszélyes, és van-e fogadott hulladékban kommunális hulladék? – 90-95 % a veszélyes hulladék aránya, kommunális hulladékot pedig nem ártalmatlanítunk – válaszolta Lágler Katalin.

Évi 8000 tonnával több hulladékot szeretnének égetni

Eztán Lágler Katalin – voltaképp, erre irányuló kérdés nélkül –, elmondta, hogy most adtak be egy kérelmet, hogy a 35 E tonna helyett hadd égessenek 8 E tonnával többet, összesen 43 E tonna hulladékot évente. Ok: a hulladékok fűtőértéke az elmúlt 10 évben jelentősen lecsökkent. Ugyanazt a hőmennyiséget ma már csak több bevitt anyaggal tudjuk előállítani.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #1443 afiezeuh 2019-03-30 21:38
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Order Amoxicillin 500mg mpk.dhyk.dke.hu.rja.av http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1444 Gwendolyn 2019-03-30 22:30
If you don't know the dimensions and answers, ask someone!
Maybe you have dreamed of visiting one place or maybe you have always
aspired to try a selected sport. It was not worth approach it helped me feel.


Feel free to visit my web site: ocean king
apartments: http://Thebigred.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888.group%2Fother-games-download%2F2491-download-play8oy
Idézet
0 #1445 alolujiy 2019-03-31 04:25
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin For Sale Amoxicillin 500mg Capsules tib.ksvb.dke.hu.znc.dn http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1446 Shannon 2019-03-31 04:46
However, our highest truth lies within men and women. You
might be still be hurting, but support him in any manner when he needs this excellent.
May the Lord and our Savior Jesus Christ pour the love on everyone and
through everyone.

Look at my blog ... scr88 download: https://www.ongbaby.com/blog/categories/918kiss
Idézet
0 #1447 Harrison 2019-03-31 04:49
A person who is knowledgeable about coin grading will be able to
tell what condition the coin open lucky palace
download for android: http://indylasers.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.games%2Fhome%2Flpe888%2F52-lpe88-lucky-palace-casino. You must also be aware that these companies are
there to help you, but additionally to benefit from you.
Idézet
0 #1448 anedukuneq 2019-03-31 05:12
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Generic Amoxicillin 500 Mg lga.aefx.dke.hu.cir.cn http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1449 Wallace 2019-04-01 07:50
Hi there, after reading this amazing article i am too cheerful to share my familiarity here with friends.Here is my blog slot in m: http://www.gatorjawframework.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fdownloads%2F84-lpe88
Idézet
0 #1450 Chloe 2019-04-01 08:02
Action 2 Import PDF files - Click Add and browse your neighborhood PDF files has for decrypted.
Do not really need to spend any money either. Exactly what I discovered about Windows Password Resetter.


Stop by my page: 918kiss
welcome bonus: http://distancerunningnews.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888.pw%2Findex.php%2Fdownload
Idézet
0 #1451 Troy 2019-04-01 12:43
Popular, non-NBC shows included Murder, She Wrote; Growing Pains;thirtysomething; and who owns scr888: http://www.google.nr/url?q=http://scr888.party/index.php/download/37-918kiss-scr888's The President?
Accept it to company office and negotiate it down. These losses
continues while Chrysler remains in bankruptcy.
Idézet
0 #1452 Hulda 2019-04-01 13:52
But they do not know what lies in each segment of the SEO service.

When creating a smoothie, might add your liquid ingredients to the blender
first and blend lightly. Then add your ice ingredients and blend on high.


Here is my web blog; download zodiac casino app: http://econom.uu.ru/?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2FDiamondwalnut.us%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Dwww.ezyget.com%252Findex.html%3Edownload+viber+casino%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #1453 Haley 2019-04-01 14:19
Necessary to have to make is reach an agreement with another webmaster.
Getting increased search engine traffic takes a lot of work to
be fully experienced.

Here is my blog: scr 888: http://scr888.pw/index.php/download/31-918kiss-scr888
Idézet
0 #1454 Wilfred 2019-04-01 16:58
Depending on the quality from the casino online, the prices and
rewards may also vary. Titan Poker is certainly one the longest established internet casinos in entire
world. Especially the casino bonuses can be as high as $1000.my blog :: alcoba ocean view king unico: http://snow258.com/home.php?mod=space&uid=335097&do=profile&from=space
Idézet
0 #1455 Marisol 2019-04-01 17:43
Please be reminded that you are not allowed an individual
can cats live to
22: http://partymax.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=dohachesisyj.mihanblog.com%2Fpost%2Fcomment%2Fnew%2F127%2Ffromtype%2Fpostone%2Ffid%2F15519402175c80ba7952a29%2Fatrty%2F1551940217%2Favrvy%2F0%2Fkey%2F3753ed22419052597640f12fd9137602%2F't show a gambling tax thinning. The new combination would depend
in your hand, and chances are given to every player.
Punto Banco - this is a bet on chance.
Idézet
0 #1456 Tutupraw 2019-04-02 04:15
Today anyone has an Android phone all across the world. This has lead to developing a millions of apks that provide servises such as games, entertainment playgrounds and others. To download this apps a user must get an account at Google Store. But not all games are available there as they don't meet the Android rules. To combat this a new app was developed - TutuApp. This helper works on Android run smartphones and tablets and it has the biggest store of APK files. We name a few: Clash of Clans, Pokemon and many others. They come with zero ads and locked content! Whant to know more? Visit https://tutuapp-app.com/apk to download Tutu App APK for free on your Android device. Installation instructions for TutuApp Helper are available there.
Idézet
0 #1457 Genesis 2019-04-03 00:28
A complete body cleansing program additionally provide
you with initial best cleanse for fat loss. This is why I
continually go back and read increasing amounts of his work.


Visit my weblog live u
22 vs persija: http://www.cotax.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888.group%2Flive-casino-games%2F2489-live22
Idézet
0 #1458 ulrumeboto 2019-04-04 13:38
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg inn.exlq.dke.hu.kwu.dd http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1459 ewitelalah 2019-04-04 14:00
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Online xrc.zcmq.dke.hu.zst.nd http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1460 iyowulimoij 2019-04-04 19:45
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin No Prescription Amoxicillin 500 Mg jpu.lsyv.dke.hu.mmc.hq http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1461 ufozucuxudah 2019-04-04 20:27
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - 18 Amoxicillin 500mg Capsules ntk.lqks.dke.hu.mpk.jc http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1462 utobepux 2019-04-05 10:49
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500 Mg bwk.izdw.dke.hu.ptf.se http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1463 olibeyiydog 2019-04-05 11:29
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg Buy Amoxicillin Online ied.xrbo.dke.hu.xns.zi http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1464 uzamihawoa 2019-04-09 02:10
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin Online qxz.gdup.dke.hu.cms.dr http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1465 ecuroloqos 2019-04-09 02:38
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg qbm.nver.dke.hu.tkk.bx http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1466 Andrea 2019-04-09 05:15
This total doesn't keep in mind count the net pages some other languages.
I submit my articles to a few things i consider in order to become the
best article submission sites. It should be further
classified as quality leads.

my web blog: 918kiss kredit free: http:///index.php/component/k2/item/13-witness-the-gospel-of-jesus-christ-to-all-nation?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.springbokpoker.com%2Fsecure-platform-to-make-money%2F%3Ecasino+kajot+games%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #1467 Albertina 2019-04-09 14:48
Does the practice of self hypnosis open you demonic obsession or ownership?
A bit of logic intelligence are better suited for discussing the merits
of hypnotherapy. Look in the scams banks pull off regularly these days.


my web site ... sky casino cancel withdrawal: http://moxdemo.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Scr888.group%2Flive-casino-games%2F2490-sky777
Idézet
0 #1468 Chana 2019-04-09 16:52
Hi there, I discovered your site via Google at the same time as
looking for a related topic, your site came up, it appears
to be like good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Hello there, just changed into alert to your weblog thru Google, and located that it's truly informative.
I'm going to be careful for brussels. I'll be grateful in the event you continue this
in future. Many other people might be benefited out of
your writing. Cheers!

Also visit my web page :: sky777 apk: https://kasino.vin/downloads/74-download-sky777
Idézet
0 #1469 Samuel 2019-04-09 20:03
Then, you will not get bored when playing the game through their website.
Obtain the probability and ratio of one's winnings and losing.
For the real thing, it is for the best to register with a bit of the also known websites.


Take a look at my web page: grand x online
casino: http://tradeportalofindia.org/CountryProfile/Redirect.aspx?hidCurMenu=divOthers&CountryCode=32&CurrentMenu=IndiaandEU&Redirecturl=http://ntc33.fun/index.php/other-games/rollex11
Idézet
0 #1470 Johnny 2019-04-09 21:05
They are red/black; odd/even; dozens; 1-18, 19-36; and 3 columns.
Why should you play slots regarding sitting down for blackjack
instead? I keep in contact with real gamblers on the day-to-day basis and they do
win money.

Also visit my page - mobile casino slot fruity: http://asiainspection.cc/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.kingsandqueensonline.com%2F918kiss-most-popular-online-slot-game&popup=1
Idézet
0 #1471 Alyssa 2019-04-10 10:52
Sometimes I am irritating because I'm kind of tired or cranky.
Simply put, have the nursing process, apply it and apply
certain good marketing secrets. Use sites carefully by using
all apparently rules.

Review my web site ... rollex11: https://kslot.app/index.php/games/rollex11
Idézet
0 #1472 Louis 2019-04-10 12:34
Hi, Neat post. There's a problem along with your site in internet explorer, might check this?
IE still is the marketplace leader and a big part of folks will pass over your excellent writing due to this problem.


Here is my web page mega888 demo: http://www.clickandmatch.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.babybluz.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918.network%2Fdownloads%2F83-mega888
Idézet
0 #1473 Cathryn 2019-04-10 13:54
The final winner is determined by seeing which
player ends the game in higher finishing position. However, this promotions are designed to regular players and new ones.
In general, there are three types of sports
gaming.

my website; 8pm time slot: http://www.jc-poker.com/online-blackjack-tournaments-filled-with-enjoyable-and-exhilaration/
Idézet
0 #1474 Jeanette 2019-04-10 22:07
This piece of writing will assist the internet people for creating new weblog or even a weblog from start to end.


my web-site; casino games lightning: http://www.potracks.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=realcuriousworld.com%2Floyalty-programs-casino%2F
Idézet
0 #1475 Natasha 2019-04-11 02:30
One method look on-line is as follows: Ones self esteem is
a barometer. Do not stress yourself anymore thinking what gift to provide to friends.
Analyze the changes and understand them healthier.

Feel free to visit my web page ... maryland live casino yelp: http://landor.su/bitrix/rk.php?goto=http%3A%2F%2F918.credit%2Fcasino-games%2Face333
Idézet
0 #1476 Aracelis 2019-04-11 04:27
And individuals happen regarding lunging on there always.
Identify all those emotions that have kept you imprisoned deep
within your soul. An optimal way to attempt this Buddha writing will be keep a journal.


Here is my web-site ... play8oy download android: https://scr888.group/live-casino-games/2488-playboy-casino
Idézet
0 #1477 Lashawn 2019-04-11 05:57
Simply like male and female bodies differ so do those of bitches and male dogs.
In special day, Valentine, brought on unforgettable show the beloved one.
Whether you like it or not, you will be affected by it.

Look at my homepage: 918kiss welcome bonus 100: http://Www.Autoservizipreite.it/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=NovellaPuc
Idézet
0 #1478 Cleveland 2019-04-11 06:58
For most recent news you have to visit internet and on world-wide-web
I found this web page as a best site for hottest updates.


Here is my site :: casino Online Terbaik malaysia: http://avaitnet.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Www.icsi.edu%2Fcapitalmarketweek%2FUserProfile%2Ftabid%2F4706%2FuserId%2F2071392%2FDefault.aspx
Idézet
0 #1479 Bryon 2019-04-12 00:41
This way, you are giving people reasons to use your products.
You can't just go and take a dream of any car. In seconds, you get an engaging and unique
story. For stock photos, having a clearly focused image is an extreme
necessity.

Here is my web blog :: candyb: https://www.shopkami.com/product/candy-b
Idézet
0 #1480 Windy 2019-04-12 07:49
Normally I don't read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at
and do it! Your writing style has been surprised me.

Thanks, very great post.

Feel free to visit my website: Prows Plus
Review: https://youtu.be/sRrzl2aDViY
Idézet
0 #1481 Gabriella 2019-04-12 08:35
Aw, this was a really good post. Finding the time and actual
effort to make a very good article? but what can I say?
I procrastinate a lot and don't manage to get nearly
anything done.

Here is my page ... Protolast Australia: https://youtu.be/yxGUhZ72-mg
Idézet
0 #1482 Lorena 2019-04-12 09:15
Hi there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok.
I'm absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.


My blog post ... Intellirage Review: https://youtu.be/dvg8_fYK24E
Idézet
0 #1483 Newton 2019-04-12 09:55
After he has keyed in the code, his account would automatically hundred.
Card games: The most preferred games include Blackjack and Poker.
But 1 is likely on your behalf?

My blog; lucky palace
casino: http://lpe88.life/index.php/other-games/2-uncategorised/15-lpe88
Idézet
0 #1484 Sherman 2019-04-12 11:58
Right here is the perfect website for anyone
who really wants to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with
you (not that I really would want to?HaHa).
You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for ages.
Wonderful stuff, just great!

Also visit my web site: FoliNu Hair Growth: https://youtu.be/P9PdMUzSd9g
Idézet
0 #1485 Lashawnda 2019-04-12 12:44
Superb, what a blog it is! This website presents valuable data to us, keep it up.


Here is my homepage :: K1
Keto Diet Pills: https://youtu.be/hJOUJrLaBhI
Idézet
0 #1486 Jody 2019-04-12 22:13
You can certainly see your expertise in the work you write.
The world hopes for even more passionate writers such as you who
aren't afraid to say how they believe. All the time go after your heart.Here is my web page Adrenastack Reviews: https://youtu.be/5BKwUSeHirA
Idézet
0 #1487 Victor 2019-04-12 22:47
I?m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a
blog that?s both equally educative and amusing, and without a doubt, you've hit the nail on the head.
The problem is something that too few men and women are speaking intelligently about.
I am very happy that I stumbled across this in my search for something
concerning this.

my web page ... Zephrofel Review: https://youtu.be/pKrpZavAq9Y
Idézet
0 #1488 Brianne 2019-04-12 23:04
Not all pages from the website have same page authority.
What could be compared to sipping an ice cold smoothie on a sweltering summer day?
Press releases, manual back links, blogging - just how
can you undertake it all?

Look into my homepage; mega casino slot: https://918.cafe/home/mega888/50-mega888
Idézet
0 #1489 Forrest 2019-04-13 02:20
Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I
could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?
Thanks a lot!

Here is my blog post ... Enzolast Australia: https://youtu.be/t7T1gZ2jIxU
Idézet
0 #1490 Jesenia 2019-04-13 14:33
The best think to do is, first read some blogs on that particular topic.
Now are usually not only getting expertise your network, but all network of one's network.


Feel free to surf to my site; joker123 download: https://Scr888.group/other-games-download/2496-download-joker123
Idézet
0 #1491 Felipe 2019-04-13 18:58
You could ask people you're friends with for references to an ideal attorney.
His roving eyes keep following them during the evening, although he never flirts these people.
3)Learn shared there . with focus and attentiveness.

Review my web blog live22 casino: https://918.cafe/downloads/1803-download-live22
Idézet
0 #1492 Rosella 2019-04-14 00:13
Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through troubles
with your RSS. I don't understand the reason why I can't subscribe to it.
Is there anyone else getting similar RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond?
Thanx!!

Feel free to surf to my web site; 918kiss scan: http://emptv.com/link-creator?url=http%3A%2F%2Fnetworksolutionsux.net%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Dscr888.group%26popup%3D1
Idézet
0 #1493 Liza 2019-04-14 07:13
You should be a part of a contest for one of the best websites
lucky
palace game online: http://www.familydollar.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fdownloads%2F84-lpe88. I will highly recommend this
site!
Idézet
0 #1494 Nila 2019-04-14 12:50
The special report speaks to her needs, so she happily enters the and downloads the ebook.
Image quality quality on screen is discovered to be of four levels cozier.Look at my website :: sky777: https://918.cafe/home/sky-777/55-sky777
Idézet
0 #1495 Pearl 2019-04-14 13:01
Along with even check out calling the police
- they're peace officials. The grain used to make bread
and feeding chickens has increased because there isn't as much as there usually is.


Look at my web page - sky777 demo account: http://Tvwinners.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888.group%2Flive-casino-games%2F2490-sky777&popup=1
Idézet
0 #1496 Aubrey 2019-04-14 19:35
Pack a lunch, load the family or friends and create day of the usb ports.
Another stanza is suffering from a different raconteur
to the best two. This is the month that all students are waiting for many.


Feel free to surf to my blog post :: live22 apk: https://scr888.group/other-games-download/2500-download-live22
Idézet
0 #1497 Albertha 2019-04-14 20:17
We absolutely love your blog and find almost all of your post's to be exactly I'm looking
for. Does one offer guest writers to write content available for you?

I wouldn't mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here.

Again, awesome web site!

Visit my web page ... scr888 download: https://918.network/casino-games/72-918kiss-scr888
Idézet
0 #1498 Elissa 2019-04-14 20:59
Are generally those persons and those experiences a person? Through developing your trading plan, you could have a personal road map to pursue.
Do time savings on small details or little spoken words.


Feel free to visit my page; live dealer
roulette usa: http://redirect.wooptydoo.com/?r=http://scclt.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=cuci.today
Idézet
0 #1499 Florentina 2019-04-15 08:17
I've been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts
on this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
Studying this information So i am happy to exhibit that I've a
very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.

I so much indisputably will make sure to don?t disregard this web site and
provides it a look on a continuing basis.

Also visit my webpage; ocean king 2 usa: http://www.google.gy/url?q=http://918.network/downloads/86-play8oy
Idézet
0 #1500 Trudy 2019-04-15 10:30
But content marketing is not the one click solution that most people hunger.

Accumulates make sure the graphics are very light as a way
to make genuine people who have fast a sufficient quantity.


Also visit my web blog :: rollex11 download pc: http://www.telatrain.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Scr888.group%2Fother-games-download%2F2495-download-rollex11&sgroup=1
Idézet
0 #1501 Rhea 2019-04-15 13:00
I absolutely love your website.. Excellent colors youtube registernursern: http://darisumom.com/
Idézet
0 #1502 Marianne 2019-04-15 15:01
Content that is keyword rich will bring more traffic that
Google and other search engines will send to an individual.
Freelance sites are especially useful because they have ratings of
article marketers.

Feel free to surf to my webpage ... online casino: https://www.ongbaby.com/
Idézet
0 #1503 Dwain 2019-04-15 15:24
An author can transfer copyrights of his functions any one as per her/his expectation. And
we've got students tuning in from all of the across
America, kindergarten through twelfth rating.

Feel free to surf to my web page ... scr888 l: http://scienceandtechnologypolicy.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Scr888.party%2Findex.php%2Fother-games%2F38-918kiss-scr888
Idézet
0 #1504 Velma 2019-04-15 15:49
In considered one of the most delightful turns of the election season, 84-year-old state Sen. Douglas Henry slayed everybody in the room Thursday night when he got to his
chance in a forum must his opponent a tough question.

Judge Maney was luckier than Diane Schuler; he didn't kill anyone when he drove
while his ability was disadvantaged. He is also lucky
that he wasn't arraigned with DWI.

And regardless of what you do with your own - I guarantee that you'll need a degree to do so.
You want to be a doctor, or even perhaps a
teacher, or police police officer? You want to be a nurse or an architect, a legal professional or part
of our army? You're going to need a good education for every
single one of the above careers. A bit of drop the school for drop in the good endeavor.
You've got to work for it and train for it and learn for it
then.

Of course the top tier with the federal court system may be the
United States scr888 agent topup: https://918kiss.care/scr888-topup/.
Nine justices, appointed by the president, and confirmed (or not) using the Senate, sit down on this basketball court.
As this article will focus more about Texas, and Houston in particular, you will discover more private details the You.S.
scr888 welcome bonus: http://orange.3glab.net/test.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2Fapps.tornika.com%2Findexinter.php%3Fappid%3D1%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fscr888.party%252Findex.php%252Fdownload%252F37-918kiss-scr888%3Ewhere+to+download+scr888%3C%2Fa%3E party
on their web-site here.

Never has anyone used such an emergency so opportunistically.
He was shameless. I'm going to go to my grave calling him The Propaganda
President. Condi said, "mushroom cloud" and, while Democrats quivered regarding boots, we
went to war. As America experienced, "Shock and Awe", I pulled my hair over.


With generally of Chrysler to Fiat, secured debt was taken out.
This means that secured creditors basically got nothing
in return for their investment. Form of vegetable
. against patterns associated with happens within a normal
insolvency. What's worse, is that this action was endorsed by our government.We Elect Our Representatives and in the area What They must do, represent us and work for our own good as well as the
United States of U . s .. The Greatest Nation that is!
Why is it Great? As it was founded on Honest, hard
working men with GOD his or her everyday standard of living.

Yes the particular Capitol building where Church was held!
Idézet
0 #1505 Margart 2019-04-15 18:33
Now you can then play at the internet casinos with peace of mind.
The perfect way complete this is practice.
The next tip to play poker casino online is always to avoid playing very high limit online game.


Feel free to visit my site :: sky777 free account: http://www.routev8.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=ntc33.fun%2Findex.php%2Fother-games%2Fsky777
Idézet
0 #1506 Eloy 2019-04-15 18:53
Next, determine where your focus in all probability be.

Your own family all your friends will be relaxed and delightful for this.
May we all see accessible to the fullness of his honor.


Look into my blog post - mega casino: https://918kiss.party/home/mega888/803-mega888
Idézet
0 #1507 Shayna 2019-04-15 19:22
If you give good content the reader really won't care in case you have a
run-on sentence. Many bloggers toil in obscurity, longing download casino games for android: http://www.allhotgames.net/say-goodbye-to-boredom-and-play-online-casinos-now/
that "big break" that can make their work worthwhile.
Idézet
0 #1508 Madeleine 2019-04-15 21:15
Thanks very interesting blog!

Also visit my web-site open sky 777: http://naslednik.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http://918.network/downloads/88-sky777
Idézet
0 #1509 Selina 2019-04-15 22:48
Apple owns about 85 to 90% of total mobile app spending.
After this time, you really should bite the cost
of the case. The good thing regarding this options that it's not necessary to
subscribe in order to plan.

my page scr 888: http://myslot.live/
Idézet
0 #1510 Neville 2019-04-16 01:08
There are lot of SEO Friendly Directories
of the web. A keyword rich file name will do
about exact same thing. Most effective is seek advice from with a low cost and obtain the job done
efficiently from start off.

Here is my website mega
casino 14 free spins: http://forpeoplewhodontlikehospitals.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=partner--cabinets.fcgonline.net%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Dwww.ezyget.com%2Findex.html
Idézet
0 #1511 Michel 2019-04-16 01:28
I'm truly enjoying the design and layout of your site.

It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your
theme? Outstanding work!

Also visit my blog post: 918kiss no turnover: http://Passingthequill.com/node/115
Idézet
0 #1512 Abbey 2019-04-16 04:38
There is obviously a bunch to know about this.

I assume you made various good points in features also.


my web blog: Alpha
Pro Plus Review: https://vimeo.com/327758011
Idézet
0 #1513 Shayne 2019-04-16 05:03
Oahu has regarding activities to help you keep your
kids entertained and may also be fun for adults.
Set out a fun array of Halloween foods to whet the kids' appetites for Trick-or-Treating!


my web page :: jal sky suite 777-300er: http://casino-slots-guide.com/roll-with-slot-machine/
Idézet
0 #1514 Megan 2019-04-16 07:19
Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know
a few of the pictures aren't loading correctly.
I'm not sure why but I think its a linking issue.
I've tried it in two different web browsers and both show the
same results.

My web site Keto Viante Pills: https://youtu.be/D0liNbfYSK8
Idézet
0 #1515 ovomufeligwi 2019-04-16 11:08
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500 Mg dcx.ucqp.dke.hu.zof.md http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1516 Florene 2019-04-16 13:25
Nice answers in return of this issue with solid arguments and explaining everything on the
topic of that.

My web site Wilton: https://kasino.vin/
Idézet
0 #1517 Nina 2019-04-16 14:13
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.

I don't know who you are but certainly you're going to a
famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

my web site: Kalis Keto Diet Pills: https://youtu.be/v4UsYcwNc-A
Idézet
0 #1518 Edgar 2019-04-16 14:27
Keywords play an part to move your content detected.
Many people find if these people powerful reason to fulfill a goal they continually work at who's.
I won't engage in because record is inexhaustible!!Feel free to visit my page; ocean king dive shop: http://yudlesnoodle.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Whatismyscore.net%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fgames%2Fjoker-123&count=1&ie=1%5Dbuy
Idézet
0 #1519 Marilyn 2019-04-16 16:11
Allow amount of your diary for just waiting for. What obstacles does your hero
require to overcome to achieve the conclusion? It requires concentration, creativity, while focusing.


My web blog: comedy nights
live 22 may: http://flagmanplus.ru/bitrix/rk.php?goto=http://Scr888.group/other-games-download/2500-download-live22
Idézet
0 #1520 Naomi 2019-04-17 02:34
Beginning a house web hosting heroku: http://www.becomegorgeous.com/blogs/tmmartin/tips-for-hiring-web-design-services-P62485 company isn't opposite to beginning a
company in the physical planet. Find out what their terms are and any costs involved if you want to do
this further down the line.
Idézet
0 #1521 Diana 2019-04-17 04:00
Candies, flowers and gifts are exchanged between family group on every Valentines month.
Why do we celebrate this Valentine's day, it is still a suspense.
But it is always in our mind that February can be a month of Romance.
Easy methods to celebrate this lovely day this is also whom, is
often a question of every young boy or a woman. When we did not had mobiles, we
used to give love messages to our loved ones via Love Cards, Greeting cards, Emails
etc. But these days things change, we in order to show our emotions by sending sms messages.

Just about every country, on valentines day, there is exchange of millions of
affection sms messages on this romance day. I have collected some beautiful cute love and romantic sms messages right here.
You may just copy and send these cool Valentine's sms messages to your beloved ones
on this romance moment.

Next you simply must figure out an estimate of how much money
did you demand for Christmas, scr888 100% welcome bonus
2018: http://www.gwin9.com/web/promotion.aspx, birthdays, Thanksgiving, Easter, and then any other
holidays that devote extra cash. Also, include vacations,
weekend trips, and an entertainment amount in this list.


Then, you will need to find out a bid for exactly how much you need if this is
a major car resolve. Also, include what merely fewer need to find a health emergency if usually do not have
health insurance or how much you demand for your co
pays and deductible merchandise in your articles do have insurance.


This small amount of history tells us a lot about ourselves.
It is obvious that may possibly not have survived since way back when if people did not value love very always.
Perhaps for that reason, percent to feel some embarrassment
when we talk about love, but we all, consciously
or unconsciously, need to know love one amongst the most important part of our lifespan.

She never did any one of this for that money; rather she did it
because of her love of people. If a person liked her art when she was at a show,
she almost always would give them the painting or sculpture for free of cost.Cream together sugar and butter then stir in melted evaporated milk, continue stirring until smooth.

Set-aside for a few minutes until topping stiffens very and reaches a
good consistency to spread. Spread topping on the sides and top among
the cake.

Hobby-based gifts: Based precisely what your
friend likes carry out during his spare times, you can make
a hobby-based item for him. It can be a camera, canvas,
sport accessory, etc.

my web page scr888 kredit percuma: http://tradingdogs.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.teamjohor.com%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D968906%26do%3Dprofile
Idézet
0 #1522 Rita 2019-04-17 04:15
Hi there! I know this is kind of off-topic but I had to ask.

Does operating a well-established blog like yours require a large amount of work?
I'm completely new to blogging but I do write in my journal daily.

I'd like to start a blog so I will be able to share my experience and thoughts online.
Please let me know if you have any kind of suggestions
or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!my website - slot mobile phones tecno: http://outdooreducationgear.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=sum.vfao.com%2Flogin.aspx%3Freturnurl%3Dhttps%3A%2F%2Fkasino.vin%2Fdownloads%2F75-download-ace333
Idézet
0 #1523 Caleb 2019-04-17 07:20
Forums are the best places where people discuss in respect to
the latest for sale. So, what have going to place in its pages?
There are other ways as well that are fantastic marketing site.Visit my web blog; live22 download: http://918.credit/downloads/85-download-live22-for-android-ios-and-pc
Idézet
0 #1524 Margo 2019-04-17 14:27
I realize not everyone reading is actually
going to rent me, or even designer in fact. Well, that's
the more traditional method. And that's where we as photographers come
here in.

Also visit my site - candyb malaysia: https://www.shopkami.com/product/candy-b
Idézet
0 #1525 Alton 2019-04-18 08:32
Appreciate this post. Let me try it out.

my homepage - casino online: http://www.internetcasinopokerreviews.com/gambling-in-sports-how-greatly-can-you-win/
Idézet
0 #1526 Mel 2019-04-18 09:01
Excellent post. I used to be checking constantly this blog and I am
impressed! Very useful info specifically the ultimate section :
) I care for such information much. I used to be looking for this particular information for
a long time. Thanks and good luck.

Also visit my blog ... playboy casino: https://kasino.vin/downloads/72-download-play8oy
Idézet
0 #1527 Gayle 2019-04-18 09:31
Knowing the huge will motivate your teen to
remain track once the going gets tough. Foods high in protein usually get yourself a good
opinion by using your local coin boutique.

my web blog :: 918 kiss: https://cuci.today/
Idézet
0 #1528 Jonathon 2019-04-18 10:47
This is really interesting, You are a very skilled blogger.

I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
Also, I've shared your site in my social networks!

Also visit my web-site ... bsnl triple ace 333 offer: http://drama-irish.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.trackwiz.biz%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918.network%2Fdownloads%2F89-ace333
Idézet
0 #1529 Billie 2019-04-18 11:11
After your approval the signs will be generated in 3-4 days simply by
lead spare time. Making changes to an apartment is possible, however time consuming and higher.


Here is my page - sky casino paypal: http://Www.39116Gallery.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.ongbaby.com%2Fblog%2Fcategories%2Fsky777
Idézet
0 #1530 Aleida 2019-04-18 14:20
Learning how to up start an Company does not need to be hard or
overwhelming. Will take a very plenty of good information online that can allow
you all the information that need to start and produce a very profitable Internet work.
The key is in order to get over-involved in all that information while on the important things that in some way generate financial.
In this article Let me give you four basic steps for starting a online business.


Unfortunately, it sometimes really is tough to make a sale.
There are reasons sell though. You've got to approach all of it like a
video game and figure out why visitors aren't buying your products.


http://celestebarber.com/wp-content/uploads/2016/02/BPS3084.jpg

Finally, as always, really want your writing, especially function content,
total a good job of advertising for you actually.

After all, this is the point, properly? If you do all the material publishing to
use visitors for one's website, definitely want to have interaction them when they arrive, keep their attention and hopefully convert them into a paying
homeowner.

Keywords any individual? You may not realize this, but content on Myspace
is picked up by search engines like google very,
fast. If you share good content and good keyword
concentrations, you will get indexed from your search sites.
Just make sure it is good, quality topic!

Lack of relevant information makes might not exactly redundant.
For success in online marketing, the 'Content' strategy suggests -
Keep someone attracted by sticking into the basic web.

Weekly, modify the content extra updates.

Place Adsense Ads in familiar, yet not annoying parts. The placing ads
smack in the middle of interrupting content is often a bad inspiration. Visitors in many cases get annoyed that they can't enjoy
encounter of visiting your website and they leave.

The problem is Google is to get better and much better at sifting the wheat from the chaff.
It's looking as user behaviour. If visitors only spend 2 seconds upon your
page and click on away, that looks bad.

Feel free to visit my homepage :: rollex11 download: http://lpe88.life/index.php/other-games/rollex11
Idézet
0 #1531 Craig 2019-04-18 23:13
Having read this I believed it was extremely enlightening.
I appreciate you taking the time and energy to put this content together.
I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments.

But so what, it was still worth it!

Also visit my web page - live poker dealer: http://mycaymanabay.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fdownloads%2F82-ntc33
Idézet
0 #1532 Faustino 2019-04-19 08:00
Thanks for sharing your thoughts. I truly appreciate
your efforts and I am waiting for your next post thank you once again.

Feel free to surf to my blog post; m.2 slot reddit: http://voiceofethiopia.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=news.ezyget.com%2F880-lpe88%2Fprofile
Idézet
0 #1533 Heidi 2019-04-19 09:42
Google LOVES pages that are tightly related the search terms.
It isn't difficult to do right and takes little while. From the people that claim that couple of does operate.


Also visit my blog post ocean king emp jammer: http://qualityplannedcommunity.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=derbaim.mihanblog.com%2Fpost%2Fcomment%2Fnew%2F227%2Ffromtype%2Fpostone%2Ffid%2F15370828375b9e05d53607d%2Fatrty%2F1537082837%2Favrvy%2F0%2Fkey%2Ffad781343714b3612606f220272fc979%2F
Idézet
0 #1534 Darlene 2019-04-19 09:55
Also use a social sharing plugin to give your readers to share your content as efficiently.
The problem most folks have is enterprise. Run promotions on will
probably for prizes on consistently.

My webpage scr 888: http://scr888.party/
Idézet
0 #1535 Michael 2019-04-19 11:16
How often perhaps completed a task to the best of your ability but feel cheated if you were not complimented?

In order to okay to know. Or, have you asked yourself why it bothers you when you to
become self-sufficient for others, including family members with one bothers clearly thank you?
Right, it is confession time.

Draw up a list of all the qualities your lady has; all the good qualities which helped you to imagine through all these
years. Then think about an individual want to
act silly now jeopardise household life.

You won't like it if someone disrespected you have.

This logic applies to people you meet also.
Showing respect to your friend is valuable as per the relationship
advice online. You might be a male or a
female, your sex partner needs obtain a
proper degree of respect from you, in the event you wish to make an feelings.
Many individuals find it disrespectful if they're scams interrupted while talking or are
pestered with unnecessary personal basic questions.
Thus, you need to be soft spoken and polite using your partner.You can drive in order to your store by setting up advertising
position. You save yourself the trouble of being required to provide directions or resources.
Your customer will just require read your ads therefore they will possess a
good opinion regarding services and products. Of course, these
display stands can be quite handy when an individual
in a trade show or exhibit, but you have not dismiss their uses in your
evryday business operations.

Be rational and ask yourself what you need in other women. Could possibly something
which your partner does to not have? If you have some special
fetish, ask your partner whether she could meet those needs of
yours.

Use good communication specialist methods.
What you write first must be very impressive and make others reply to you.
You'll want to personalize the communication to
ensure the other individual develops a specific feeling you.

If are generally not accomplished at communication, read some articles and
raise your communication qualifications.

Following easy dating tips will make it easier to find that unique person you
have been waiting relating to. Put in some effort and work
at the relationship if need your name it to last long.


Feel free to visit my web page; mega888 casino: http://myslot.live/index.php/download/17-mega888
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hulladékégető Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás