Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Immár harmadszor jártunk az égetőműben 2015-02-23-ika óta. Most (2016-03-21-én) majd’ három órát töltöttünk ott 23-ad magunkkal. A látogatásról szóló cikk ismét két darabból áll, egy általános üzembemutatós, plusz egy kérdezz-felelek részből. Az első, általános részben is jócskán vannak újdonságok, nem is beszélve a kérdezgetős cikkről, amely izgalmas, azzal együtt is, hogy egy-egy üzemlátogatásnak, azért nagyon is megvannak a maga prózai, majdhogynem átléphetetlen keretei (úgyhogy, itt nem a dráma dominál, hanem a megismerés). Ez itt most, a kettes-számú, kérdések + feleletek darabja a 2016-03-21-ei üzemlátogatásos cikk-duónak. Megtudhatjuk belőle például, hogy a BVM-es hulladék felét égették el Dorogon; jöhet-e benzol az égetőből, vagy sem; milyen fejlesztésekkel csökkentették a kibocsátásokat; a lakosság is „termelhet” dioxint, nem csak az égető; s hogy 8 E tonnával több veszélyes hulladékot terveznek elégetni évente... (További képek a Facebook-on, ITT.)​

Miután véget ért az általános üzembemutatós felvonás a 2016-03-21-ei üzemlátogatáson, következett a szakmainál is szakmaibb, de annál érdekesebb rész. A látogatás előtt küldtünk 14 kérdést az égetőnek, hogy ezekre szeretnénk válaszokat kapni. Azt szerettük volna ezzel elérni, hogy alapos válaszokat kapjunk a kérdéseinkre, az égető munkatársai is fel tudjanak készülni. Jó volt e megoldás, összejött a dolog.

BVM-es hulladékégetés

Elsőnek a BVM-es hulladékok dorogi égetése került terítékre. Arra kértük az égető munkatársait, röviden mutassák be a BVM-es hulladékégetés lefolyását, mennyiségeit, időtartamát. Ezek voltak a kérdéseink:

- Mettől-meddig, mekkora mennyiség került elégetésre?

- Mire kellett ügyelni égetéskor, mi volt a koncepció ezzel kapcsolatban?

- Mennyiben módosította a BVM-es hulladék a szokásos égetési menüt – ha igen?

Lágler Katalin elmondta, 2015. áprilisban indult a volt Budapesti Vegyi Művek (BVM) területén található veszélyes hulladékok ügyében a kármentesítés. A dorogi égetőre végül 1250 tonna hulladék ártalmatlanítása jutott, a mennyiség majd’ 90 %-át már elégették (170 tonna van még hátra, a magasabb halogéntartalom – klór, fluor – miatt kisebb adagokban, folyamatosan lehet csak beadagolni ezt a hulladékot az égetési menübe) a mintegy 2500 tonnányi összes BVM-es hulladékból. ­­– Ez elsőre, önmagában, nagy mennyiségnek tűnhet, de a mi évi 35 E tonnás égetési kapacitásunknak csak töredéke – mondta az igazgató.

Jelentős halogén-tartalom, adagolt égetés

– Ami fontos ebben a hulladékban, hogy jelentős a halogéntartalma (klór és fluor), magasabb, mint az átlagos veszélyes hulladékoké – mondta el az igazgató. – 5-25 % között mértük az egyes adagokban a halogéntartalmat.

 Az égető technológiáját illetően, fejtette ki Lágler Katalin, azt mondhatjuk, ilyen jellegű hulladékokat napi szinten ártalmatlanítanak amúgy is. Amire minden esetben kell figyelni, amikor magas halogén tartalmú hulladékot égetnek, hogy csak annyi hulladék menjen a tűztérbe egyszerre, amit a füstgáztisztító rendszer jól tud kezelni, úgy, hogy a kibocsátások határérték alattiak maradjanak. – Azt szeretném ugyanakkor megjegyezni – tette hozzá az igazgató –, hogy a BVM-es hulladékok ártalmatlanítása talán szakmailag volt egy érdekesebb, nehezebb feladat, mint más hulladékoké, de nem jelentett ennél nagyobb kihívást a dorogi égetőnek.

A BVM-es hulladék fele jött Dorogra

MNT megjegyezte, akkor ez azt jelenti, hogy a Dorogi Égető égeti el a BVM-es hulladékok legalább felét. Megkérdezte, hogy hol tárolják azt a hátralévő mennyiséget, ami még hátra van?

 – Nem mi tároltuk az anyagot, hanem a Palota Kft., az a cég, amelyik elnyerte ezt a munkát – mondta az igazgató. – Olyan ütemezésben érkezik a hulladék, ahogyan ezt mi el tudjuk égetni.

 – Kiderült már, hogy mekkora mennyiség volt ebből a hulladékból a volt BVM-területen? – Kérdezte MNT. – 2500 tonnát mértek fel, ezt nem mi tudjuk pontosan – jelezte Lágler Katalin. – De ez csak a szennyezésnek egy része, hiszen talaj- és talajvíz-szennyezés is van azon a területen, annak rendbetétele egy következő ütem lesz/lehet.

 Szó esett ekkor arról, hogy volt már korábban egy talajcsere, de az igazgató szerint a talajcserének onnantól kezdve lesz/lehet értelme, hogy elvitték a helyszínről az összes veszélyes hulladékot, azaz a hordók nem szennyezhetik tovább a talajt.

A benzol probléma

A tavaszi üzemlátogatásokon minden üzemtől megkérdeztük, esetleg lehet-e közük ahhoz, hogy – januári áttekintésünk szerint (lásd a cikket itt: www.bit.ly/dke-benzolcikk-2016-01-29) – Dorogon a legmagasabb az összes magyar város közül már jó ideje a benzol-szennyezettség?

 {Kis összefoglaló a témához: a magas benzolszint, például 2016. január 28-án este (21:00-kor) 49,5 qg/m3-es értéket jelentett, miközben Esztergomban ennek csak a tizedét mérték (5,1 qg/m3-t), vagy éppenséggel Budapest belvárosában, a VIII. kerületi Teleki téren csak 1/16-od része (5,1 qg/m3).

 Megfigyelhető, hogy mindig este 17-22 óra között (a közlekedés ekkorra már nem játszik) kezd ez a benzolszint drasztikusan megemelkedni, és reggelre hagy alább a szennyezettség.

 A benzol I. kategóriás veszélyes anyag, azaz a létező legveszélyesebb anyagok egyike. Hozzá képest pl. a PM10 pl. csak III. osztályú veszélyes anyagnak minősül. A benzolról bővebben itt olvashatni: www.kockazatos.hu/anyag/benzol}

Jöhet-e a benzol az égetőből?

A témával kapcsolatos pontos kérdésünk, amit az égetőnek feltettünk, így hangzott: „Okozhatja-e az égető valamely kibocsátása, működése… a Dorogon mért magasabb benzol-kibocsátást?”

A kérdés során MNT ismertette a mért benzol-eredményeket, felhívta a figyelmet arra, hogy a benzol-koncentráció esténként emelkedik meg, és hajnalra, reggelre csökken.

 (Azt is meg kell  említenünk, hogy e benzol-problematikára egyébként egy dorogi kismama hívta föl a figyelmünket még 2015-ben, aki elmondta, hogy mielőtt sétálni viszi kisgyermekét, meg szokta nézni az OLM-es automata mérőállomás aktuális napi jelzéseit. Eközben tűnt neki fel az, hogy Dorogon a környékbeli településekhez képest jóval magasabb benzol-értékeket találni.)

 MNT kiemelte, szokás benzolforrásnak tekinteni a közlekedést, az is, de a dorogi benzol-értékek szempontjából szerinte ez nem tényező, mert közlekedés-mentes(ebb) vasárnapi napokon is ugyanúgy emelkednek az értékek, mint hétköznapokon.  

Az égetőből nem mehet ki benzol

Lágler Katalin vázolta a benzol összetételét, hangsúlyozta, valóban ez egy egészségre erősen ártalmas anyag. Megjegyezte azt is, a gyógyszeriparból már vagy 10 éve kitiltott vegyületről van szó, azaz a gyógyszeripar sem használja. (A Richter 2004-től nem használ benzolt – MNT.) Ez egyúttal azt is jelenti, hogy hozzájuk az égetőbe sem igen érkezik ilyen anyag gyógyszeripari hulladékként.

 – Több dolog miatt gondolom, hogy nekünk ehhez nincs közünk – mondta Lágler Katalin. – Az egyik az, hogy mi 1200-1300 fokon égetünk, ugyanakkor a benzolmolekulák néhány száz fokon szétesnek – mondta az igazgató. – Az régen rossz lenne, ha 1200 fokos égetés után, tőlünk egyben benzol-molekulák tudnának kijutni.

 – A másik dolog, amit észrevettünk – magyarázta az igazgató –, az mérőműszer-hibára utal. Lekértük az adatokat (lásd a melléklet táblázat, amelyet az égető készített) 2015-03-17 és 2016-03-06 között, és egy érdekes dologra lettünk figyelmesek.

2015-03-16 és 2015-05-25 között a maximális mért benzol-érték 10 qg/m3 volt, majd a mérőműszer 2015-05-25 és 2015-09-23 között nem jelzett semmilyen értéket, vagyis vélhetően rossz volt. Eztán viszont, amikortól ismét szolgáltatott a műszer adatokat, megjelentek a magas értékek (egészen 80 qg/m3-ig). Ez esetleg felveti annak a kérdését, hogy vajon a 4 hónapos műszer-leállás után újraindult, újraindított műszer által mért – korábbinál sokszorta nagyobb – értékek helyesek-e.

Ekkor vetette fel Zsombok György, vajon benzol címszó alatt, pontosan, mit is mér(het) a műszer.

 Pintér Gábor elmondta, ők is feltették magukban a kérdést, vajon a mérőműszer összaromás szénhidrogén-terhelést mér, és benzolban fejezi ki ennek értékét, vagy kifejezetten csak benzolt mér, illetve, hogy a műszer milyen gyakorisággal van kalibrálva, ellenőrizve… – Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ, mert a műszert nem mi üzemeltetjük, hanem a környezetvédelmi hatóság – tette hozzá. – Voltaképp, a kérdés, annyiban vonatkozik ránk, hogy hozzájárulhatunk-e valamilyen mértékben, ehhez a magasnak tűnő (ha nem mérésihiba) benzol-szinthez – fejtegette Pintér Gábor. – Erre pedig az a válasz, hogy nem, tőlünk nem mehet ki benzol.

 – Semennyi? – kérdezett rá MNT.

 – Nem tud, hisz 1200 fokon a benzol-molekulák már rég megsemmisültek – szögezte le az igazgató.

Benzolforrás tippek

– Lenne akkor egy olyan csúnya kérdésem… akkor mi lehet vajon a benzol forrása az égetőn kívül? – kérdezte Mohos Nádor Tamás.

 – Különösen érdekes a dolog, ha periodikus a kibocsátás (esténként megy fel a benzolszint – MNT), mert mi pl. nem tudunk periodikusan égetni… – mondta Lágler Katalin. – Akkor mégis csak, lehet esetleg a közlekedés.

 – Ha nem a műszer hibás, milyen forrásai lehetnek még a benzolnak? – kérdezte MNT.

 – Ha mondjuk, valaki műanyagot éget füstgáztisztítás nélkül pl. egy kályhában, kazánban, az tud ilyet produkálni – jegyezte meg az igazgató. És erre a tüzelési módra jellemző lehet a periodicitás…

 Ekkor a HM-csoportból többen közbe vetették, hogy a lakossági fűtés lehet többféle légszennyezés forrása…

 Pintér Gábor azt jegyezte meg ekkor, hogy akkor derülhet ez ki majd, ha a nem fűtéses időszakból is lesznek adatok.

Adatkérés sztori – Levegő Munkacsoport

A harmadik kérdés a Levegő Munkacsoport adatkérésével volt kapcsolatban. 2015-02-23-ai látogatásunkon a Levegő Munkacsoport két munkatársa (Lenkei Péter, Andó Zoltán) is részt vett. Eztán 2016-01-13-án fordultak adatkéréssel az égetőműhöz.

 Mint levelükben írták:

 „Dorogi és környékbeli lakosok aggodalmuknak adtak hangot hozzánk fordulva, hogy biztos jók-e azok a mérések, melyekre Önök az üzemlátogatáson elhangzottakat is alapozzák, mely szerint minden előírt határértéket teljesít a veszélyeshulladék égető mű. Ennek folyományaként az alábbi adatkéréssel fordulok Önök felé, hogy ezeket az aggodalmakat tisztázhassuk.

 Kérjük az elmúlt 3 évre vonatkozóan az alábbiak másolatának megküldését számunkra:

- a beépített folyamatos-emissziómérő rendszer összemérésére vonatkozó, akkreditált vizsgálólaboratórium által az MSZ EN 14181-es szabvány szerint elvégzett vizsgálatok jegyzőkönyveit,

- az évente kötelező akkreditált, 3+1 pontos kalibrálás bizonyítványait,

- a beépített műszerek típusalkalmassági felülvizsgálatának igazolásait,

- a beépített műszerek negyedévente kötelező szervizének munkalapjait.

A mostani látogatásunkkor ezzel kapcsolatban azt kérdeztük az égetőműtől, mire jutottak az adatkéréssel kapcsolatban a Levegő Munkacsoporttal.

 Pintér Gábor elmondta, valóban kaptak januárban egy adatkérési kérelmet a LMCS-tól. Elkezdték összeállítani az adatpaksamétát, de oly akkora anyagról volt szó, hogy végül úgy határoztak, a dokumentáció nagy terjedelmére való tekintettel, inkább a LMCSP munkatársait kérik meg, hogy jöjjenek Dorogra be hozzájuk, ha bármelyik kért dokumentumot át szeretnék tanulmányozni. Ezt aztán 2016-03-11-én meg is írták a szervezetnek. Most itt áll az ügy (a LMCSP-nak írt levelet elküldte nekünk Pintér Gábor e-mailen).

Fejlesztések a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

Korábbi látogatásunk alkalmával elhangzott, hogy az égető sokszor elébe megy a várható környezetvédelmi szigorításoknak, illetve saját kezdeményezésként is folyamatosan tesz lépéseket a szennyezőanyag-kibocsátások mérséklésére. Negyedik kérdésünk így arra vonatkozott, mit tettek – technológiai, szervezeti… bármilyen változás, változtatás, optimalizálás – mostanában azért, hogy jobb legyen a levegő minősége, kevesebb károsanyag-kibocsátással dolgozzanak?

Lágler Katalin elmondta, a kibocsátási értékek táblázatán látszik, hogy 2015-ben a határérték 35 %-ánál magasabb érték – a napi határértékek százalékában kifejezve – nem volt. – Azt gondolom – mondta a vezető –, az már egy „önkéntes dolog”, a kibocsátás-csökkentésre vonatkozó helyes hozzáállás, hogy mi folyamatosan próbáljuk a kibocsátási értékeket egyre lejjebb nyomni. Minden kibocsátási érték esetében – a NOX-tól, a hidrogén-kloridokig – elmehetnénk akár 100 %-ig is, de folyamatosan arra törekszünk, hogy ettől minél távolabb kerüljünk.

 – Vehetnénk aztán példának ez ügyben a dioxin-mentesítő katalizátort is, mert az is egy önkéntes vállalás, nem előírás, nem kötelező alkalmazni – fejtette ki Lágler Katalin.

 – Aztán: a porkibocsátási értéket úgy tudtuk drasztikusan mérsékelni, hogy kicseréltük az elektrofiltert egy zsákos porleválasztó rendszerre, ami sokkal hatékonyabb.

– A halogének megfogásánál is törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen a kibocsátás, ezt a lehető legpontosabb, legjobb mészhidrát-adagolással lehet elérni.

 – A tartályparkban lévő folyékony hulladék tárolókat nitrogén-párnával láttuk el, hogy minél kisebb legyen a kipárolgás, ez is egy önkéntes vállalás volt.

 – Nem „kibocsátásügyi dolog” ugyan, de fontos tavalyi fejlesztés a hordóprés: ami kilyukasztja, kimossa, összelapítja azokat a hordókat, amelyek tisztíthatók (pl. nem kötött bele az anyag). Ezeket a hordókat így nem kell égetni, hanem egyenesen a kohóba kerülhetnek.

 – Fontos újdonság, az ún. fizikai-kémiai kezelő-rendszer, amit 5 éve építettünk meg, de csak most kaptunk rá használatbavételi engedélyt. Ennek az a lényege, hogy ne kelljen olyan vizes hulladékokat elégetni, amelyek esetében e kezelőrendszerrel is szétválasztható az égetendő szennyezett rész a víztől.

 – Most ennyit szedtünk össze, még sok mindent találhatnánk, de talán ez is mutatja, hogy dolgozunk a korszerűsítésen folyamatosan.

Az égető önképe, küldetése…

Fontos megérteni azt is, miként tekint magára a hulladékégető, miért tekintik ők társadalmilag hasznosnak a saját tevékenységüket. Röviden: azt tartják magukról, hogy azok közül valók, akik a fogyasztói társadalom árucikk-termelő dömpingje folytán előálló veszélyes melléktermékeket „eltakarítják”.

 A beszélgetésen arra kérdezett rá MNT, ez a megfogalmazás fedi-e a valóságot?

– Ezzel teljesen egyetértünk – mondta Lágler Katalin –, hiszen mi azt gondoljuk, valljuk, hogy az égetőmű egy környezetvédelmi létesítmény, a magyarországi környezetvédelmi infrastruktúra egyik legfontosabb eleme. Azt gondoljuk, ha ez a mű nem lenne, akkor ez az általunk évente ártalmatlanított 35 E tonna veszélyes hulladék, akárhova is kerülhetne, akárhol is szennyezhetne.

 – Ezzel együtt nagyon fontosnak tekintjük, hogy annak ellenére, azzal együtt, hogy ez egy nyereségérdekelt vállalkozás, az első mindig a biztonság. Ez vonatkozik a kibocsátásokra éppúgy, mint a dolgozók biztonságos munkavégzésére. És csak ez után jöhet az, hogy nyereségérdekelt gazdasági társaság vagyunk.

Elérhető legjobb technika vizsgálat

– 2015-ben kellett megújítania az égetőnek az ún. Egységes Környezethasználati Engedélyt (IPPC) – mondta el MNT. – Ennek során főként azt kell vizsgálni, hogy az üzemben használatos különféle technológia folyamatok, technológiák az ún. elérhető legjobb technológiák-e vagy sem. A kérdés tehát itt az, hogy az elérhető legjobb technológiát használja-e az üzem minden fronton, vagy esetleg vannak olyan pontok, ahol jobbítani kellene a technológiát? Ha vannak ilyen pontok, melyik 3 a legfontosabb?

Elérhető legjobb technika fogalma (www.kornyezeti-hatasvizsgalat.hu/egyeb/elerheto-legjobb-technika)

Az elérhető legjobb technika (BAT – Best Available Techniques) összefoglalva azokat a technikákat jelenti, amelyeket a környezetterhelések megelőzése és – amennyiben az nem valósítható meg – csökkentése, valamint a környezet egészére gyakorolt hatás mérséklése érdekében alkalmaznak, és amely a kibocsátások határértékének, illetőleg mértékének megállapítása alapjául szolgál.

Az elérhető legjobb technika ennek értelmében:

  • legjobb az, ami a leghatékonyabb a környezet egészének magas szintű védelme érdekében;
  • elérhető az, a melynek fejlesztési szintje lehetővé teszi az érintett ipari ágazatokban történő alkalmazását elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett, figyelembe véve a költségeket és előnyöket, attól függetlenül, hogy a technikát az országban használják-e vagy előállítják-e, amennyiben az üzemeltető számára ésszerű módon hozzáférhető;
  • a technika fogalmába beleértendő az alkalmazott technológia és módszer, amelynek alapján a létesítményt tervezik, építik, karbantartják, üzemeltetik, és működését megszüntetik.
Összefoglalóan tehát az elérhető legjobb technika (BAT) mindazon technikákat – beleértve a technológiát, a tervezést, karbantartást, üzemeltetést és felszámolást – jelenti, amelyek elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett gyakorlatban alkalmazhatóak, és a leghatékonyabbak a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából.

BAT, égető: 1 ponton kell javítani

– Óriási munka volt az IPPC-engedély kérelem megvalósítása – mondta Lágler Katalin. – 82 pontot kellett megvizsgálnunk az égetőmű technológiájában, hogy teljesítik-e a BAT követelményeit.

 – 81 pont esetében megfelel a technológiánk a BAT-követelményeknek, egy pont a higany-leválasztás – esetében kell javítani a technológián. Most is leválasztjuk a higanyt, de szükséges egy mostaninál jobb technika alkalmazása erre. Itt egyébként van egy újdonság is, a higanynak is bele kell kerülnie pár éven belül a folyamatosan mérendő kibocsátások körébe az EU-s előírások szerint.

Automatikás leállítás, nem éppen egy gomb

Korábban elhangzott, mondta MNT, hogy az égetőben az ártalmatlanítási technológiát vezérlő automatika a legkisebb rendellenességet észlelve azonnal, emberi beavatkozás nélkül is leállítja a folyamatokat. KÉRDÉS: mit jelent a leállítás pontosan? Hogyan tud ez lezajlani?

 – Ez egy kicsit leegyszerűsített megfogalmazás (a referencia-filmből), ami az érthetőséget célozta – mondta az igazgató. Az égető technológiáját felügyelő rendszer egy bonyolult mechanizmus, amiben sok szabályzó, relé stb. van. Nem egy gombnyomás folytán áll le a rendszer működési rendellenesség esetén. Rengeteg beavatkozási pont van, amit figyelünk, a kibocsátások, a nyomás, égetőtér hőfoka, stb. – legalább húsz ilyet fel lehet sorolni.

Tehát, automatika rendszerek vannak. Ez a filmben nem szerencsés, mert azt a képzetet kelti, hogy van egy nagy piros gomb, amit, ha megnyomunk, leáll az égetőműben az ártalmatlanítás, de ez ennél bonyolultabb dolog.

Dioxin-mérés – változás lesz

MNT: Múltkor beszéltünk arról: „dioxin-mérés ügyben várhatóan pár éven belül szigorodhatnak az EU-ban a szabályzók”. KÉRDÉS: tudunk-e arról, hogyan konkretizálódott ez, kell/kellett-e emiatt valamit lépni?

 – A műszaki fejlesztések most arra irányulnak, hogy folyamatos dioxin-mintavétel legyen a füstgázból – magyarázta Lágler Katalin. – A vett mintákat pedig időnként meg fogják vizsgálni laborban. Ezt mi is beterveztük, néhány éven belül be fogjuk építeni, amikorra lesznek olyan megbízható műszerek, amelyek tudják ezt a dolgot.

 – Amit hozzátennék ehhez – mondta a vezető –, ezt nem a hozzánk hasonló művekre találták ki, amelyekben dioxin-mentesítő katalizátor van, amelyen nem tud átmenni bomlás nélkül a dioxin-molekula.

 A legtöbb égetőben nincs dioxin-mentesítő, csak aktív szenet használnak, ami adszorbeálja, magához vonzza a dioxinokat, és akkor ennek a hatékonysága változó, amit nyilván nem árt figyelemmel kísérni pl. folyamatos mintavételezéssel.

 – A dioxin-mentesítő működtetése drága mulatság? – kérdezte MNT.

 – Önmagában a katalizátor-beruházás több száz millió forint volt, és aztán cserélni kell benne a védőréteget, az 2-3 évente tízmilliós összeg. A legtöbb égető ezt próbálja elkerülni, inkább betesz egy tartályt a füstgáz-tisztító rendszerébe, és abba aktív szenet tölt. De hogy ennek mennyisége 2 vagy 20 kiló (minél több, annál hatékonyabb a dioxin-megkötés), azt nehéz ellenőrizni, e miatt találták ki ezt az előbbiekben leírt félfolyamatos dioxin-monitoring megoldást. Ugyanakkor: a katalizátor az a magasszintű, biztonságos megoldás, ami az aktív szenes megkötésen kívül a jó megoldást nyújtja.

A lakossági tüzelések is termelhetnek dioxint

– Hozzá kell tenni, hogy amikor megvalósul ez a dioxin-mérés, abban mi jók leszünk, de amit a fűtések, tüzek, égetések jelentenek a környéken az egy komolyabb dioxin-probléma – magyarázta Lágler Katalin. Azzal kellene foglalkozni.

 – A benzolkérdésnél felmerült, hogy ha kazánban műanyagot égetünk – folytatta a vezető –, abból benzol származhat… de nem csak az, hanem jókora dioxin-kibocsátással is jár.

 – Előfordulhat-e, hogy egy vegyes tüzelésű ház, több dioxint bocsát ki, mint az égetőmű? – kérdezte MNT.

 – Egy nagyon rossz minőségű égetés, nagyon sok dioxint tud produkálni – válaszolta Lágler Katalin. – És mivel nem magasak a házak kéményei, azok bizony telibe kaphatják a szomszédos településrészeket. Erről vannak tanulmányok, minek az égetése, minek a füstölése, milyen kibocsátásokkal jár.

 – De nincsenek mennyiségek mellette, mondta MNT. – Legalábbis olyat nem láttam, hogy arra figyelmeztetnék az állampolgárt, ha begyújt otthon műanyaggal, akkor több dioxint képes előállítani, mint pl. a dorogi égetőmű. Ez lehetséges?

 – Igen, az – válaszolta Lágler Katalin.

Dioxinhoz halogén-tartalmú műanyagot kell égetni

– Ahhoz, hogy dioxin keletkezzen, klór vagy halogén tartalmú anyag égetése szükséges, jegyezte meg Zsombok György. Tehát, ha egy olyan műanyaggal gyújtunk be, amiben nincsenek halogén anyagok, dioxin sem keletkezik. De például a klórtartalmú fehér, nehezített papír nem elég oxidatív, azaz rossz, füstös égetésekor már dioxin keletkezik. Tehát, bármennyire meglepő, ha egy ház kazánjába beledob az ember egy adag fényes, fehérített papírt (nem újságot), abból dől a dioxin.

 – És az avarégetéskor keletkezik dioxin? – kérdezte MNT.

– Nem, ott más káros anyagok szabadulnak fel – adta meg a választ Zsombok György – úgynevezett PPT-k, policiklusos vegyületek.

A higany-kibocsátást is folyamatosan kell mérni hamarosan

MNT: a folyamatos mérés során hét füstgáz-összetevőt mérnek {Nitrogén-oxidok (NOx), kéndioxid (SO2), sósav (HCL), szén-monoxid (CO), hidrogén-fluorid (HF), por, szén-hidrogének (CHx)}.

 E mérésnek, mintázásnak az a feladata, hogy  a hulladékégetés minőségével/milyenségével kapcsolatban szolgáljon információkkal. Akkor jó az égés, égetés, ha ezek az égetés közben keletkező szennyezőanyagok bizonyos értékek alatt mutatkoznak.

 KÉRDÉS: Várható-e, hogy a 7 folyamatosan mérendő füstgáz kibocsátási paraméteren túl újabb kerül a folyamatosan mérendő anyagok listájába? Ha igen, melyik, és ennek milyen hatása lesz/lenne az égetési technológiára, kell-e valamit változtatni e miatt?

 – Ahogy az már a beszélgetés során előjött, a higanyt kell majd pár éven belül folyamatosan mérni, és a dioxin félfolyamatos mérését szeretnénk majd megvalósítani – válaszolta Lágler Katalin.

 – Mit jelent az, hogy „szeretnénk” – kérdeztünk vissza.

 – Azt, hogy nem tudjuk pontosan még, jogszabályilag, mikor lesznek ezek kötelező mérési feladatok Magyarországon, de a vállalat már most készül ezek megvalósítására, hogy amikor megjelenik a kötelezés, jogszabály erre, akkor ezt meg tudjuk valósítani – magyarázta az igazgató.

Dioxin-mérési eredmények 2013-2015

– Volt-e hatósági dioxin-mérés az elmúlt 3 évben, ha volt, mi volt az eredménye? – kérdezte MNT

– Minden évben volt/van dioxin-mérés – válaszolta az igazgató. – Az elmúlt 3 évben a határérték 13-65 %-a között mértük e kibocsátást.

12 év után – kérik majd a csapadékvíz patakba bocsátását

– Jelenleg a csapadékvizet a 2004-es Duna-szennyezéses havária miatt született felügyelőségi kötelezés értelmében nem bocsát(hat)ják ki a telephelyről – ismertette a helyzetet MNT. – Hiába tiszta ez a víz – akkor egy olyan határozat született, az égetőműből semmilyen vizet nem lehet kibocsátani közvetlenül a természetbe. Így ezt a vizet is – bár ki van építve rá a külön gyűjtőrendszer –, a Richter szennyvíztisztítójára küldik. KÉRDÉS: a csapadékvíz továbbra is a Richter szennyvíztisztítójára megy, vagy a felügyelőség engedélyezte ennek Kenyérmezei-patakba bocsátását?

 – Még nem változott ez, de azt gondoljuk, hogy ez egy pazarló magatartás, hogy az összegyűjtött, gyakorlatilag tiszta csapadékvizet a Richter szennyvíztisztítójába kell vezetni

 – Kérelmezték a felügyelőségtől, hogy ezt ne kelljen, és nemet mondtak rá? – kérdezte MNT.

– Nem, most tervezzük, hogy beadjuk e kérelmet, mert értelmetlen a csapadékvizet szennyvíztisztítóra vezetni.

Utolsó kérdésünk

– Az elmúlt egy évben volt-e olyan hatósági ellenőrzés, amely megállapított olyasmit, amin változtatni kell? – tettük fel utolsó kérdésünket. – Erre röviden tudunk válaszolni, nem volt ilyen – mondta Lágler Katalin.

Látogatóink kérdezték

Még Miskolcról is érkeztek az égetős üzemlátogatásra. F. Nagy Zsuzsanna például, a Zöld Kapcsolat Egyesülettől. Ez az egyesület most épp azért küzd, hogy Miskolcon ne indítsanak be egy évi 56 000 tonna hulladékot elégető cementgyárat. Ő sok kérdést tett fel, ebből egyet szemezgettünk, már csak azért is, mert e kérdések feltevése közben derült ki, hogy 8 E tonnával szeretné növelni égetési kapacitását a Dorogi Égetőmű.

F. Nagy Zsuzsanna azt kérdezte például, a fogadott hulladéknak hány százaléka veszélyes, és van-e fogadott hulladékban kommunális hulladék? – 90-95 % a veszélyes hulladék aránya, kommunális hulladékot pedig nem ártalmatlanítunk – válaszolta Lágler Katalin.

Évi 8000 tonnával több hulladékot szeretnének égetni

Eztán Lágler Katalin – voltaképp, erre irányuló kérdés nélkül –, elmondta, hogy most adtak be egy kérelmet, hogy a 35 E tonna helyett hadd égessenek 8 E tonnával többet, összesen 43 E tonna hulladékot évente. Ok: a hulladékok fűtőértéke az elmúlt 10 évben jelentősen lecsökkent. Ugyanazt a hőmennyiséget ma már csak több bevitt anyaggal tudjuk előállítani.

Mohos Nádor Tamás

Hozzászólások   

0 #1247 Alfredo 2019-02-06 20:05
I exploit it far less than I do G+ and Twitter.

Also visit my homepage ... 우리카지노: https://www.casinomax.xyz
Idézet
0 #1248 Garnet 2019-02-06 23:45
Ask questions and ask them to send their particular feedback or reactions.
Not optimizing website is could mean the distinction between making
$5/month and making thousands. It will only prevent you
from doing anything online.

Feel free to visit my homepage - live casino indianapolis indiana: http://halvey.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.bid%2Fdownloads%2F222-download-ace333-apk-to-phone-for-android-and-ios
Idézet
0 #1249 Darnell 2019-02-07 02:57
But more importantly, make sure visitors is relevant to your readers, followers and customers.
Building reciprocal Links is an important tool
for building links popularity. Are you using keywords that are too competitive?


Look at my blog: scr888 server: http://vincentcheung.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=onedemand.net%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fdownloads%2F78-download-918kiss-casino-games-all-in-one-ios-and-android
Idézet
0 #1250 Madison 2019-02-07 14:35
Can I just say what a relief to find an individual who really understands what they're discussing
on the internet. You definitely realize how to bring an issue to
light and make it important. More people really need to check this out and understand
this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you certainly have the gift.


Also visit my blog post live 22922: http://www.ballvalve.com.tw/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918.network%2Fdownloads%2F85-download-live22
Idézet
0 #1251 Romeo 2019-02-07 17:12
The player does not want to know too somewhat more about
"how to win" online. At the same time, limiting
your gains can provide you with some associated with taking out of the winnings.
They also have different lines in the slots.


Here is my site; scr 888: https://win88.today/scr888-download/
Idézet
0 #1252 Normanavath 2019-02-07 17:17
buy sildenafil
generic viagra online
viagra 100mg
buy generic viagra online
generic viagra online
Idézet
0 #1253 Antonia 2019-02-07 22:50
If you have high search rank then there are chances that far more will visit marketing is going to.
You must build the demand for your website slowly but strongly with.
The history someone needs.

Feel free to visit my web site :: mobile
river slot: http://alumni.w.skve.org/php_test.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.911everything.com%2Fuser%2Fprofile%2F1047%3Emega+scratch+casino%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #1254 Monty 2019-02-08 11:11
Since i am so drawn to gadgetry and technology, my kids are
too. By adding value, you in no way have issues making money
online. First, quite important that you identify
and understand your target followers.

my site: can a cat live 22 years: http://www.poundstar.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=decisionfoundry360.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3D918kiss.bid%2Fdownloads%2F167-download-live22-apk-to-phone-for-android-and-ios
Idézet
0 #1255 Tracypap 2019-02-08 19:34
tempo dura viagra 50mg
cialis daily use discount
uso de levitra 20 mg
where to buy cialis online
buy cialis online singapore
Idézet
0 #1256 Belle 2019-02-09 02:59
Begin writing your article only after have got completed investigation.
Math Drills Lite is an entirely customizable math drill best slot game at casino: http://behavioralhealthpartnersofmetrowest.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=918kiss.bid%2Fgames%2Fntc33 that owns a very calculator-like UI.
Are you using keywords that are so competitive?
Idézet
0 #1257 Emily 2019-02-09 06:29
Very rapidly this web page will be famous among all blog users, due to it's fastidious content

Also visit my web site: canadian pharmacy online
24: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #1258 Glenn 2019-02-09 21:44
It's perfect time to make some plans for the future and
it's time to be happy. I have read this post and if I could
I desire to suggest you some interesting things or suggestions.
Perhaps you can write next articles referring to this article.

I wish to read more things about it!

Also visit my site - ocean view king
quilt: http://2d3dsolutions.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.directoryoftheturf.com%2Fexternalsite.cfm%3Fid%3D14582%26webaddress%3D%2F%2F918.network%2Fcasino-games%2F66-joker123
Idézet
0 #1259 AaronBaish 2019-02-09 22:15
real cialis online pharmacy
viagra sale ireland
sirve sildenafil generico
cialis buy canada
viagra generico brasileiro
Idézet
0 #1260 Forrest 2019-02-10 09:51
In the end, the jury members held the only opinions that mattered.
Take your time, use it, almost everything of factors that required a large
number times to obtain extras. But everyone in order to be start on the one hand.


my web-site; progressive table games: http://www.charleshandy.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.casino-available.com%2Funderstand-more-about-casino-games-played-online%2F
Idézet
0 #1261 Colleen 2019-02-10 18:20
Excellent post. Keep writing such kind of information on your site.

Im really impressed by your site.
Hello there, You have performed an incredible job. I'll certainly digg it and personally recommend to my friends.
I am sure they will be benefited from this web site.

My homepage ... mega moolah casino game: http://www.mipy.io/hollywoodcasinomegaticket118
Idézet
0 #1262 Karina 2019-02-10 19:46
I simply couldn't depart your web site before suggesting that I
extremely enjoyed the usual information a person supply on your guests?
Is gonna be back frequently in order to check up on new posts

Here is my page ... ocean king temple b10 chest: http://garyswain.co.uk/page11.php
Idézet
0 #1263 Dane 2019-02-11 02:19
The larger the card, the more maps it ought to hold. In a way, the
moment we subscribe for ditto tv, different channels will start running on your screen.
Install the operating system onto the USB direct.


Also visit my blog scr888: http://myslot.live/index.php/download/25-918kiss-scr888
Idézet
0 #1264 Jocelyn 2019-02-11 03:58
Two - offers the lucky palace casino: http://lpe88.life/index.php been with
us for a good few many decades. Many sites offer bonuses upon subscribe so you even make money easily before you even started
playing.
Idézet
0 #1265 Martha 2019-02-11 09:47
The final winner is determined by seeing which player ends
the game in commonly give better finishing place.
However, this promotions are designed to regular players and
new ones. In general, there are three types of sports playing.


My site ... m.2 slot shares bandwidth: http://www.pokeherpoker.com/selecting-the-right-table-and-play-blackjack-to-win/
Idézet
0 #1266 Calvin 2019-02-11 10:46
Zelfs voor het eerst bіj Gammа fietshelmen gezien.

mʏ weblog ... 0c.be: https://0c.be/elektrische-fietsen-vergelijken
Idézet
0 #1267 Finn 2019-02-11 12:15
I'm really impressed along with your writing skills as well as with the layout in your blog.
Is this a paid subject or did you modify it yourself?
Either way keep up the nice quality writing, it is uncommon to
see a great blog like this one these days..

Look into my website: online casino franchise: http://Www.Koleyjessen.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kiricks.dothome.co.kr%2Findex.php%3Fmid%3Dmcbenderbooks%26document_srl%3D144550
Idézet
0 #1268 Clair 2019-02-11 20:21
The newsletter needs to acquire valuable information in it to
keep subscribers still interested. Third step is to concentrate upon the tactic that you possess collected and learned to date.


Also visit my web page: lucky palace casino: https://Win88.today/download-lpe88-android-windows/
Idézet
0 #1269 Roberttig 2019-02-11 22:16
viagra price per pill walgreens
viagra without a doctor prescription
is 20mg of cialis the same as 100 mg viagra
viagra without a doctor prescription walmart
order generic viagra online canada
Idézet
0 #1270 Eartha 2019-02-12 00:56
You might be one who won planet to see in your mum's uterus.
Either way, both benefit want to find out team, as being a
sloppy field should keep Javon Walker on the bench.

No fear but a very healthy respect for items!


Here is my web page - m online casino: http://stemscores.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.shepherdsbushw12.com%2Fdefault.asp%3Fsection%3Dleisure%26link%3Dhttp%3A%2F%2F918kiss.party%2Fhome%2Frollex11%2F1008-rollex11-2
Idézet
0 #1271 Tamika 2019-02-12 01:15
These academy artists become commercial artist using
learned, practiced and polished technique. The brand is losing its cache position in the triathlon people.
We want to know all tends to make so we to understand.


Also visit my page joker123 apk download: https://Win88.today/download-joker123/
Idézet
0 #1272 Dorris 2019-02-12 05:04
So place a keyword rich link to your web page. For that instances approach has become popular only a modest amount per post.

Kim has left many comments on this articles and she or he always has nice things to say.


My homepage: sky777 download: http://www.ezyget.com/index.html
Idézet
0 #1273 Jacelyn 2019-02-12 13:33
Otherwise try using a distinctive line out of the article.
Ultimate note is spam, don't do doing it. People want to obtain submissions to those directories.
Owning a business online takes time.

My blog scr888 company: http://Weymouthschools.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.yeartearm.com%2Fthings-you-should-look-for-in-online-casino-malaysia%2F
Idézet
0 #1274 Deidre 2019-02-13 01:53
Plus a list of other important services especially modeled on affiliate marketers.
Success Story #3 - Here's a more modest profits.
C.Never put blatant sales copy in any of your profiles.


My web blog; 918kiss: https://scr888.men/index.php/download/15-918kiss-scr888
Idézet
0 #1275 Danial 2019-02-13 04:43
Knight Shyamalan cast himself as the Writer That Saves
the Universe in Lady in the Hot water. Dark City is a very good movie used only for its beneficial asset ..
The videos are amusing, nevertheless the sketch is slight.


My homepage; joker123 download: https://joker.vin/index.php/15-joker123-2
Idézet
0 #1276 Sylvia 2019-02-13 04:51
Google also displays these kinds of advertisements on websites owned by
various men or women. Find what works, and copy them. Confident to your title is simple to read and demands opportunity.


Also visit my web site :: rollex11 login: https://918kiss.bid/downloads/218-download-rollex11
Idézet
0 #1277 Sylvia 2019-02-13 07:14
I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its
really really pleasant piece of writing on building up new webpage.


Review my homepage - canadian pharmacies online: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #1278 Daniel 2019-02-13 09:36
Hey! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask.
Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog
article or vice-versa? My site goes over a lot of the same
subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
If you are interested feel free to send me an e-mail. I
look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!


Take a look at my site: 918Kiss Official: http://Verkeersbureau.info/guide-to-sports-activities-betting-beware-of-mistakes-that-will-cost-you/
Idézet
0 #1279 Loyd 2019-02-13 15:04
He got his first acting job on "Seven Brides for Seven Brothers" with
his brother Canal. Night Shyamalan fan should be without
this DVD in their personal collection. They appeared to
be better off this means that Jonas Brothers dual guests.my homepage :: joker123 apk: https://joker.vin/index.php
Idézet
0 #1280 Jonnie 2019-02-14 08:25
If soft rock is your thing you ought to go toward 93.3 KDKB.
The evening race starts at 9 p.m. outside of the Shops at Legacy
in Plano. Will the radio really be the new magazine/newspaper industry?
So to help you out here are many ways.

Stop by my web page scr888 kiss
free download: http://www.ssnote.net/link?q=http%3A%2F%2Fscr888.men%2Findex.php%2Fdownload%2F15-918kiss-scr888
Idézet
0 #1281 Estella 2019-02-14 08:33
Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just too
magnificent. I really like what you have acquired
here, really like what you're stating and the way in which you say it.
You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
I cant wait to read far more from you. This is really a wonderful website.


Look at my web blog - 918kiss mod apk: https://www.tvfanatic.com/profiles/win88today/
Idézet
0 #1282 Amado 2019-02-14 08:45
I know that's can easily am. This makes video marketing today
an actual wise investment of your advertising big ones.
So, what are you going to put in its pages?

Check out my homepage: mega888: http://weclub88.net/promotion.html
Idézet
0 #1283 Monte 2019-02-14 11:23
All they want is your money, their idea is make themselves
millionaires in the cost your ignorance. There are a quality
courses also in market place. In fact, it will significantly decrease persons.Here is my website; lpe88 download: http://918.credit/casino-games/lpe88
Idézet
0 #1284 Sonja 2019-02-14 12:18
Issue how what, however, remember additional medications .
gaming good fun. But I must also warn you that playing the video poker
machines is pure luck. The theme of this site is based onto the concept of wonder.


my web-site: live roulette wiki: http://Schwarzes-bw.de/wbb231/redir.php?url=https://ntc33.fun%2Findex.php%2Fother-games%2F15-ntc33
Idézet
0 #1285 Rachelle 2019-02-14 13:08
Howdy! I simply want to give you a huge thumbs up for the
great information you have right here on this post.
I'll be coming back to your site for more soon.

Visit my web blog; mobile pci express slot: http://meigroup.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Profile.Ultimate-guitar.com%2Fallenj11k%2F
Idézet
0 #1286 Launa 2019-02-15 02:07
Thanks for your personal marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you are a great author.
I will make certain to bookmark your blog and may come back down the road.
I want to encourage you to definitely continue your great
work, have a nice morning!

Take a look at my blog post - canadian prescriptions online: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #1287 Ines 2019-02-15 03:37
This information is invaluable. How can I find
out more?

Feel free to surf to my page progressive web games: http://www.sunty-dvr.com/BBS/home.php?mod=space&uid=575812&do=profile&from=space
Idézet
0 #1288 Ellie 2019-02-15 06:21
My example here could be broken down even further, but Amazingly exciting .

you obtain the picture. One doesn't want any that items direct competition with despite
the fact. Is the page affiliated with your business?


Also visit my web-site 918 kiss: https://superslot.app/index.php/download
Idézet
0 #1289 Eloise 2019-02-15 14:00
First off, the presenter become identify the goal of the introduction. The songs informs you that he has just a perception to burn, a memory to forget about.
Don't live that far on holiday.

My web site :: sky city casino: http://www.aliwz.com/home.php?mod=space&uid=236767&do=profile&from=space
Idézet
0 #1290 Brandon 2019-02-15 18:01
Speak to your audience, don't just be another "me too blogger".

The best keywords to use are people who got 200-800 searches.
Did you feel like staying and reading across? Established bloggers are like online megastars.Have a look at my web-site: 918 kiss: http://scr888.party/index.php/other-games/38-918kiss-scr888
Idézet
0 #1291 Byron 2019-02-15 20:07
Greetings! Very useful advice in this particular article!

It's the little changes which will make the largest changes.
Many thanks for sharing!

Also visit my site :: scr888 new apk: http://Kidstogo.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fdownloads%2F61-download-918kiss-scr888-android-iphones
Idézet
0 #1292 Analisa 2019-02-16 00:16
While these tricks are easy to be able to into
your regular conversation routine, correctly practiced often.
About 95% to 99% of our behaviour, thoughts, and
feelings in virtually any day are habitual.

Feel free to visit my blog post - rollex 11: http://rollex.world/index.php
Idézet
0 #1293 Lesli 2019-02-16 00:18
Good post. I absolutely love this site. Stick with it!

my blog post - casino slot machines hack: http://rsfederal.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=kasino.vin%2Fdownloads%2F73-download-3win8
Idézet
0 #1294 Dewey 2019-02-16 03:51
Hey there! Would you mind if I share your blog with my zynga group?

There's a lot of people that I think would really appreciate your content.
Please let me know. Thank you

Also visit my site - canada online
pharmacy: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #1295 Gail 2019-02-16 05:31
The kids are on christmas break from school, and keeping them busy is difficult.
Create a situation directly of your "Events" box on the right-hand column of household page.


Look into my blog scr888 download: http://myslot.live/
Idézet
0 #1296 Miranda 2019-02-16 22:28
Received to balance these two elements if you wish to cash and keep people getting released.
Make good content that could have them there for lots of.
Software usually comes with a working computer when you purchase
it.

Review my web site: playboy casino: https://918kiss.host/71-playboy-casino
Idézet
0 #1297 Candice 2019-02-17 06:33
A humble person is a sacrificial person who looks fulfill the needs
of those around him in meekness. Inside the glance, their logo will definitely communicate
everything they've worked towards in establishing their brand.


Check out my web site: alcoba
ocean view king unico: http://a1c360.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=win88.today%2Fdownload-joker123%2F
Idézet
0 #1298 Roseanne 2019-02-17 12:56
I visited various websites however the audio feature for
audio songs present at this website is genuinely excellent.Here is my page ... grosvenor casino slot machines: http://ams.uy.to/index.php?mid=board&document_srl=791017
Idézet
0 #1299 Mario 2019-02-17 13:31
Here comes the need to advertise your product help to make them know
what you have elected. Ramola did not agree
but, just to impress him, put a cigarette between her lips.
Consider what do makes you uncomfortable?

My website :: 3win8 slot: http://Win88.club/http://win88.club/index.php/22-3win8
Idézet
0 #1300 Amy 2019-02-17 23:46
So place a connection to your internet page. Once you produce the landing page you can start
building backlinks to bring customers to your. Your success will involve a associated
with work and some time.

Feel free to surf to my website :: scr888 exe: http://tmjambitions.co.uk/index.php/component/k2/itemlist/user/198408?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttp%3A%2F%2FExtreme-boys.com%2F__media__%2Fjs%2Fnetsoltrademark.php%3Fd%3Djom.fun%3E3win8+free+credit+no+deposit%3C%2Fa%3E
Idézet
0 #1301 Ann 2019-02-18 03:27
Newer favorites from the other percentage of the last century and the
start of the 21st. Once I figure out market plot points, I begins to lay out
the fable. Rich people, however, don't repeat
their mistakes or failures.

Feel free to surf to my web site; jolly joker casino: http://www.chartmaker.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=images.google.bs%2Furl%3Fq%3Dhttp%3A%2F%2Fkasino.games%2Fhome%2Fjoker-123%2F56-joker123
Idézet
0 #1302 Tamara 2019-02-18 21:24
Usually are "real" people everywhere doing great merchandise.look around you; angels
are everywhere! But that didn't help me because
my teacher thought I was trying to behave smart. So, how set all from the into position?

My website :: rollex11: http://rollex.world/index.php
Idézet
0 #1303 Sergio 2019-02-19 00:30
The Gulf of Mexico has experienced solar light cost in it's fishing dead region. I've seen some
best article 2018 which are interesting associated with
how it's written. Please let me know how it works
after a little.

Also visit my homepage: 3win8 download: https://scr888.group/live-casino-games/2485-3win8
Idézet
0 #1304 Lillie 2019-02-19 01:49
Woah! I'm really enjoying the template/theme of this site.
It's simple, yet effective. A lot of times it's challenging to get that
"perfect balance" between user friendliness and appearance.
I must say you've done a fantastic job with this.
Also, the blog loads very quick for me on Safari.
Exceptional Blog!

Here is my homepage: canadian pharmacies online
prescriptions: http://canadianpharmacyonli.com/
Idézet
0 #1305 Bradley 2019-02-19 11:04
Of course for each those your need your site of ones own somewhere.
Or perhaps site is of a good enough standard, good webmasters normally jump at opportunity.

wayne newton on the lucy show: http://www.120cihui.cn/home.php?mod=space&uid=3806&do=profile&from=space grounds behind this
very simple.
Idézet
0 #1306 Quyen 2019-02-19 11:52
A large factor in improving ones rank is making sure you have a strong game.
Doing so will pile-up return travelers to your website page.
Don't you wish to be amongst the cool kids?

Here is my homepage - live22 casino: https://918Kiss.host/66-live22
Idézet
0 #1307 ihalefot 2019-02-19 19:03
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxil http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1308 ueyzijiwije 2019-02-19 19:07
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1309 usaralecihuo 2019-02-19 19:41
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1310 Nigel 2019-02-19 19:41
Have some great outs that may help you while playing. Investing considerable amounts of capital such a game is
of course not advisable. An intelligent gambling system always involves simple mathematics.


my weblog online poker hawaii: http://virtuoso.openlifedata.org/describe/?url=http%3A%2F%2Forinexyfitoj.mihanblog.com%2Fpost%2F120
Idézet
0 #1311 iqinija 2019-02-19 19:54
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - 18 Buy Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1312 Monroe 2019-02-19 20:52
With just a creativity and practice, you'll soon visit traffic growing.
Really are a few fewer best article 2018 and more fluff each and every fair amount of time.
We'll help you all next week, on Belrad Environment.


Check out my web-site; 3win8 apk: https://scr888.group/live-casino-games/2485-3win8
Idézet
0 #1313 Margarita 2019-02-20 01:54
I like it when folks get together and share opinions.

Great site, keep it up!

my page ... slot mobile bg: http://www.plank.cc/gallery/main.php?g2_view=core.UserAdmin&g2_subView=core.UserRecoverPassword&g2_return=http%3A%2F%2Fwww.jblala.cc%2Fspace-uid-193078.html%3Fdo%3Dprofile
Idézet
0 #1314 ixolori 2019-02-20 03:33
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1315 onovulex 2019-02-20 03:56
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1316 euafoqxid 2019-02-20 05:02
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1317 Lowell 2019-02-20 05:06
Great blog you've got here.. It's difficult to find high quality writing like yours nowadays.
I seriously appreciate individuals like you! Take care!!


Here is my page - [url=http://gradyhighschool.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Win88.today%2F3win8-tembak-ikan%2F">generic]ejen scr888
Idézet
0 #1318 ujubugowu 2019-02-20 05:44
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1319 Maynard 2019-02-20 15:50
Use the keywords tend to be specifically correlated to your
matter. Or rename your 'download' folder as 'download-cheap-web-templates'.

The four-way linking works pretty well at whenever.

Also visit my web-site - ocean king thunder
dragon: http://blackbuffaloart.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.ezyget.com%2Findex.html
Idézet
0 #1320 Cierra 2019-02-21 23:32
This site certainly has all the info I needed concerning this subject and didn't know who to ask.


Also visit my blog ... fun progressive games: http://%2Fbitrix%2Fredirect.php%3Fevent1%3D%26event2%3D%26event3%3D%26goto%3Dhttp%3A%2F%2Fkasino.vin%2Fhome%2Flpe888%2F52-lpe88-lucky-palace-casino
Idézet
0 #1321 Brittany 2019-02-22 14:27
Wonderful beat ! I would like to apprentice whilst you
amend your website, how can i subscribe for a blog site?
The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered vivid clear idea

Here is my weblog: online poker zarada: http://southingtonobserver.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=newsoku-mujirushi.com%2Farchives%2F973
Idézet
0 #1322 Christin 2019-02-22 23:29
Next came conservative talker KTTH AM, "The Truth," as well as country KMPS,
KRWM (Warm 106.9), and rhythmic KUBE. Get a letter each and every
beer you buy, spell McLite, additionally get a free of charge t-shirt.


Here is my weblog; 918kiss demo id: http://www.integratedanesthesia.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888.men%2Findex.php%2Fdownload%2F15-918kiss-scr888
Idézet
0 #1323 iyayeveccoe 2019-02-23 05:07
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg Capsules http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1324 uzosusote 2019-02-23 05:16
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxil Buy Generic http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1325 esupasiutuxu 2019-02-23 05:24
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Without Prescription Buy Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet
0 #1326 oyacigiqu 2019-02-23 05:55
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Hulladékégető Hulladékégető: BVM-hulladék, benzol, dioxin, fejlesztések, határértékek, mérésmód-változások… – üzemlátogatás 2016-03-21/2. felvonás