Tittmann János: támogatni fogja a város a dorogiakat a távfűtésről való leválásban

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 (Az alábbi cikket úgy tetsszenek olvasni, hogy a napokban - 2009. május közepe - városi forrásokból megtudtam, a polgármester ígérete csak ígéret marad, MÉGSEM FOGJA A VÁROS TÁMOGATNI A LAKÓKAT A LEVÁLÁSBAN. Informátorom szerint a csökkenő gázár, ÁFA meg ilyenek az indokok. Persze ez lenne a racionális rész. Az igazság véleményem szerint ennél jóval egyszerűbb: a polgármester úr eljött köszönteni a DKE-t  20 éves szülinapja alkalmából egy tortával, és szeretett volna valami olyasmit mondani, ami DKE-s füleknek jól cseng, és mivel tudta, ezzel a témával sokat foglalkozunk, fontos számunkra  (is), szerzett egy kellemes fél órát nekünk. Mondjuk úgy, feltehetőleg szerinte ez volt  képzeletbeli HAB a valóságos kis tortán TORTÁN...

  Őszintén szólva a dorogiak nem igazán vették ezt a kijelentést komolyan - magam is jeleztem már kételyemet a hónapokkal ezelőtti cikk végén -is , viszont például az esztergomi Bánomi lakótelepen épp ezzel kampányol egy leválást szervező cég. Érveik közé tartozik, hogy mivel Dorogon a polgármester leválasztja a lakosságot a távfűtő művekről, ezért jobb mielőbb leválni az esztergomi távhősöknek is, mert emiatt elviselhetetlenül drága lesz hamarost a távfűtés a királyvárosban.)

Húsz évvel ezelőtt alakította meg a DKE-t mintegy 100 ember, 1989 novemberében. Ennek alkalmából a polgármester úr bejelentkezett az egyesület november 19-ei gyűlésére, hogy felköszöntse társadalmi szervezetünket. A köszöntés jól sikeredett. Tittmann János azt is elmondta, mivel a közmeghallgatásokra nem jár el egész Dorog, most felkeresi a társadalmi szervezeteket, hogy bemutassa a város jelenlegi helyzetét, jövőbeni terveit. Ez meg is történt, a polgármester úr mintegy fél órán keresztül beszélt a város jelenlegi helyzetéről, vázolta terveit. A polgármester úr egy nagy bejelentést is tett a DKE-gyűlésen: a város segítséget kíván nyújtani a dorogi polgároknak a távfűtésről való leválásban. A tervek szerint úgy, hogy 50 %-os támogatást nyújt a távfűtéses társasházaknak a leválás költségeinek finanszírozásához. (A hároméves ütemtervben elképzelt leválás-hullám támogatása kalkulációnk szerint – és annak tükrében, hogy Tittmann János azt mondta 1,2 M Ft-ot számoltak az átalakítások teljes költségeként lakásonként – a városnak évi 200 milliójába kerülne.)

 

 Nyilván nagy kérdés, hogy ez most komoly dolog, vagy csak rá akarnak ijeszteni az erőműre. Bármelyikről van is szó, ez reagálást jelent arra a problémára, hogy a távfűtés ára jelenleg az egeket verdesi. Csak egy példa, egy átlagos, 54 nm-es – Baross G. ltp-i. – távfűtéses lakás téli fűtése, 3 m3 melegvízzel, 41 000 Ft-tot kóstál a 16 %-al megemelt hődíj-árakon.

   Pár éve, a város épp azért, hogy segítse a távfűtéses lakásban élőket, intézményeit távfűtésre kötötte. A polgármester a DKE-gyűlésen elmondta, ettől azt várták volna, hogy Dorogon a távfűtési költségek relatíve alacsony szinten maradjanak. Azonban szerintük ez nem így történt. Viszont, az intézményeket egyelőre külön nem akarják „kiszedni a rendszerből”, mert attól tartanak, hogy akkor még jobban elszaladnak a lakossági árak. Vagyis, az intézmények „kivételével” párhuzamosan, ezt a lehetőséget fel akarják kínálni a távfűtéses lakásokban élőknek is.

   A polgármester nem titkolta, számít arra, erre a felvetésre, tervre az erőmű is várhatóan lép valamit (hogy mit, ld. az erőmű igazgatójával készült cikkünket).

  

Botrány az „áremelés-cetli” miatt

 

Közbotrányt okozott polgármesteri-testületi szinten, hogy a Promtávhő Kft. egy olyan tájékoztató cédulát mellékelt a keményen megemelt novemberi távhőszámlák mellé, ami azt sugallta, a testület emelte meg a hődíj árát (holott ők mindenkor csak „jóváhagyják” az emelési kérelmeket, nem kezdeményezik) . A cetliben arról értesítette a Promtávhő a fogyasztókat, hogy „Dorog Város Képviselő-testülete október 31-edikei rendeletében, Dorog területén a Promtávhő Kft. által a háztartási célú felhasználók körében alkalmazható hatósági árat, november 1-től az alábbiak szerint módosította…”, hődíj, bruttó 4246 Ft/GJ, aláírás, a Promtávhő Kft. ügyvezetése.

  Ezt a polgármester annyira csúnya húzásnak tartotta, hogy felkereste az erőműt, és beolvasott nekik. Elhangzott itt az is, Tittmann János elmondása szerint, hogy a szolgáltató felajánlotta, helyesbíti a tájékoztató tartalmát, akként, ahogy az a polgármesternek megfelel. Mire a polgármester azt válaszolta, Dorognak majd az fog megfelelni, ha kiszáll a távfűtésből, mint olyanból. A polgármester még megjegyezte, ettől fogva nem tehetnek neki majd szemrehányást, mert ő közölte az erőművel, hogy számára a „kiszállás” az elérendő cél.

 

Kiszállás a távhőszolgáltatásból

 

Tittmann János azzal kezdte a távhős történetet: az önkormányzat erősen gondolkozik azon, hogy intézményrendszerét leválassza a távfűtésről, s átállítsa gázfűtésre. Ezt motiválja az a csalódottság is, ami azért érte őket, mert amikor a mellett döntöttek, hogy az önDKE gyűlás, 2008.11. 19.kormányzati intézményeket távfűtésre kötik, erősen reménykedtek abban, ez majd kedvező hatást gyakorol a lakossági távfűtési árakra. Azt gondolták, ha a város is beszáll a távfűtés finanszírozásába (intézményeivel növeli a piaci fogyasztók számát, így hozzájárul a fajlagos költségek csökkentéséhez), a sok új intézményi fogyasztó bekötését az erőmű azzal hálálja meg, hogy alacsonyan tartja – legalább relatíve – a távhőárakat Dorogon.

   Ebben a reményükben csalódniuk kellett, fejtette ki Tittmann János. Ugyanakkor, nagyon látványosan emelkedtek az árak. A polgármester szerint ráadásul, nagyobb mértékben, mint az gázár-emelkedésileg indokolt lett volna. Mint megjegyezte, amikor e miatt kérdőre vonták az erőművet, a válasz felejthetetlen része számára az volt, hogy míg egyik oldalon nyersanyagár-emelkedés áll, a Promtávhő a másik oldalon komplex szolgáltatást ad tovább.

   Az már szinte eldöntött dolog, a városi intézményeket ki szándékoznak venni a távfűtés rendszeréből, erre már kalkulációk, megtérülés-számítások is készültek (az egyiket épp most olvassa e sorok írója). Azonban, ezt meglátása szerint késleltetni kell, hogy az ebből fakadó erőműs bevételkiesés ne szakadjon-számlázódjon esetleg majd rá az 1200 dorogi távfűtéses lakásban élőre.

 

Leválási menetrend: feles finanszírozásban, három év alatt

 

Nagyjából a menetrendet is kigondolta a polgármester, hogy, mint mondta „alternatívát kínáljanak a kényszerszolgáltatás” igénybe vevői, kötelezettjei számára. A decemberi testületi ülésen (a cikk írásának időpontjában erre még nem került sor) fogadnának el egy olyan határozatot, ami felkérne egy mérnöki irodát, hogy komplex módon mérje fel a dorogi lakások távhőről való leválásának feltételeit és következményeit anyagi, de például környezetvédelmi értelemben is.

   E munkára a polgármester szerint három hónap elég lesz. Eztán dolgozná ki a város, a finanszírozás feltételeit, azt, hogy miben (új fűtési rendszer kiépítése) és mennyiben (támogatás aránya, módja) tudna segíteni a távhős lakásokban élőknek leválás-ügyileg. A finanszírozásról annyit mondott a polgármester, úgy tűnik neki, lakásonként 1,2 M Ft-ból bőven meg lehet valósítani az új fűtési rendszer kiépítését, amihez szerinte a város a költségek felének viselésével tudna hozzájárulni; legvalószínűbb, hogy három év alatt lehetne megvalósítani a leválást minden dorogi távfűtéses lakást számba véve.

   Azt már e sorok írója teszi hozzá, remélhetőleg a polgármester úr komolyan gondolja ezt a dolgot, nem csak politikus módjára játszadozik népszerű gondolatokkal és az emberek reményeivel. Ez majd akkor fog kiderülni, 1./ ha elindítják ezt a folyamatot, és 2./ a kiírt finanszírozási konstrukció ténylegesen elérhető lesz, úgy formailag, mint gyakorlatilag is.

N. M. – N. T.

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Távfűtés Távfűtés Tittmann János: támogatni fogja a város a dorogiakat a távfűtésről való leválásban