Tudnivalók az új típusú influenza elleni védőoltásról

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A megbetegedés általában az influenza szokásos jellegzetes tüneteivel jár. A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. A légúti tünetek mellett ritkán gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap...

 

 Általános tudnivalók

A védőoltásról
Fontos információk kismamák részére
Teendők megbetegedés esetén
Tévhitek

Lakossági tájékoztató az új típusú influenzáról
az Egészségügyi Minisztérium honlapján

 

– Melyek az új típusú influenza tünetei?

A megbetegedés általában az influenza szokásos jellegzetes tüneteivel jár. A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. A légúti tünetek mellett ritkán gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

- Ki a leginkább veszélyeztetett?
Az új influenza vírust, ugyanúgy mint a hagyományos influenza vírust, bárki elkaphatja, függetlenül az életkorától, nemétől. Szövődmények is előfordulhatnak bárkinél. Zárt közösségekben a vírus gyorsabban terjedhet, ezért a leginkább veszélyeztetettek az iskolába, óvodába járó gyermekek. A legveszélyeztetettebb csoportok a gyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, várandós kismamák és az egészségügyi intézményekben dolgozók. Tekintettel arra, hogy új típusú vírusról van szó, a lakosságnak nincs védettsége, így bárki elkaphatja azt.

– Hogyan lehet megelőzni a megfertőződést, illetve a fertőzés terjedését?
Az új influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás, amelyet ugyanaz a gyártó állít elő, amelynek szezonális influenza elleni vakcinájából az elmúlt tíz évben problémamentesen több mint 16 millió oltást kapott a magyar lakosság. A betegség kockázata és szövődményei gyakoribbak, sokkal nagyobb arányúak, mint a védőoltásé, hiszen annak csupán enyhe, ritkán előforduló szövődményei, mellékhatásai vannak.  Érdemesebb tehát a védőoltást választani, mint egy hétig magas lázzal és egyéb, akár komolyabb tünetekkel nyomni az ágyat. A fertőzés esélye valamelyest csökkenthető, ha megnövelik pl. beszélgetés közben az egymás közti távolságot és betartják az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögés-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Fontos, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a helyes higiénés gyakorlatra:

 • Köhögéskor vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata.
 • Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem elérhető, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsa egy zárható tasakban.
 • Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. A min. 60%-os töménységű alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a piszkos kezével.
 • Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
 • Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust.
 • Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete stb.).
 • Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
 • Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.
 • Amennyiben influenzaszerű tünetei vannak, használjon eldobható szájmaszkot olyankor, amikor feltétlenül szükséges a lakását elhagynia, vagy másokkal közeli kontaktusba kerül, esetleg betegvizsgálatra várakozik. Ezzel megelőzheti mások megfertőzését.

Járvány esetén lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

- Melyek a vakcina lehetséges mellékhatásai?
A klinikai vizsgálatok és az eddigi tapasztalatok szerint az új influenza elleni vakcina lehetséges mellékhatásai (bőrpír, enyhe végtagfájdalom, enyhe fejfájás) sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az influenza megbetegedés során kialakuló lehetséges súlyos szövődmények (tüdőgyulladás, légzési nehézségek). A betegség szövődményei súlyosabbak, mint az oltás esetleges mellékhatásai vagy szövődményei.

- Megelőzésre használható-e vírusellenes gyógyszer?
Nem. Mind a WHO, mind az ECDC csak a már kialakult megbetegedés kezelésére javasolja az anitvirális készítmények alkalmazását.

- Mit tehetünk azokért, akiket egészségügyi indokok (például gyógyszerallergia) miatt nem lehet beoltani?
Az oltás egyéni védettséget ad, de mindazok, akik beoltatják magukat, ezzel hozzátartozóik és szűkebb-tágabb környezetük védelméhez is hozzájárulnak, hiszen csökkentik e fertőzés terjedését. A kialakult betegség esetén az antivirális gyógyszeres kezelést kell megkezdeni.

– Mi a teendő, ha az új típusú influenza tüneteit észleli magán valaki?
Ha a tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon, igyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsa a lázát. Amennyiben a beteg krónikus alapbetegségben szenved és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmények lépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés), akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. Fokozottan kell figyelni a higiénés rendszabályok betartására, hogy családtagjait ne fertőzze meg.

– Hogyan csillapítsuk a lázat?
Többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrészt lázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A szalicilát tartalmú készítmények alkalmazása nem javasolt influenzás gyermekeknek azért, mert egy ritka, de súlyos szövődményt okozhatnak. A gyógyszer kiválasztásakor az ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni. Nem gyógyszeres módja is van a lázcsillapításnak, pl. a hűtőfürdő. Javasolt a lázmérést a lázcsillapító gyógyszer adásának befejezését követően még legalább 24 óráig rendszeresen elvégezni.

– Melyek a megfelelő kézhigiéné alapvető szabályai?
A kézmosás meleg vízzel és szappannal történjen, és legalább 20 másodpercig tartson. Azok az alkohol tartalmú kézfertőtlenítők, amelyek legalább 60%-os alkoholtartalmúak, szintén hatásosak.

 – Életben marad-e a vírus a különböző tárgyak felületén, pl. a számítógép billentyűzetén?
Igen. Az influenzavírus képes terjedni oly módon is, hogy valaki a kezével a különböző tárgyak megfogásával továbbítja az azokra leülepedett váladékcseppekben található vírust a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába, orrába). A szokásos módszerrel végzett gyakori takarítás elegendő a felületek és tárgyak tisztán tartására, külön fertőtlenítésre nincs szükség.

A VÉDŐOLTÁSRÓL– Miért van szükség az új influenza ellen új védőoltásra?
Ez egy új vírus, és a szezonális influenza elleni védőoltás nem hatásos ellene. Ezen felül mivel új vírusról van szó, a lakosságnak nem alakult ki a védettsége sem. Az influenza megelőzésére a jelenleg rendelkezésünkre álló módszerek közül a védőoltás a leghatékonyabb. Az új influenza elleni védőoltás alkalmazását valamennyi mértékadó nemzetközi szakmai szervezet ajánlja, így az Egészségügyi Világszervezet és az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ is. A betegtájékoztatóban és a szakembereknek szóló alkalmazási előírásban is megjelenik, hogy 18 éven felüliek esetében mindkét oltás adható egyszerre, de külön-külön végtagokba kell beadni. A 18 év alatti korosztályokban az új infuenza elleni és más vakcina egyidejű alkalmazása nem javasolt.

–Elérhető az oltóanyag Magyarországon?
Igen, október eleje óta a Fluval P vakcina térítésmentesen elérhető a leginkább veszélyeztetettek számára (amely csoportok az ÁNTSZ által meghatározott prioritási listán szerepelnek) a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a foglalkozás-egészségügyi orvosi szolgálatnál. Folyamatban van továbbá a vakcina kiszállítása az iskolaorvosi szolgálatokhoz is, így november hónapban az iskolákban is sor kerül az oltásra. Emellett október utolsó hetétől a vakcina vény ellenében a patikában is kiváltható. A gyógyszertárban vásárolt Fluval P vakcina maximált fogyasztói ára 1930 Ft. Az oltóanyag beadásáért a háziorvos maximum további 1930 Ft-ot kérhet. A háziorvos köteles az általa alkalmazott térítési díjakat kifüggeszteni rendelőjében jól látható helyen.

- Kell-e háromszor sorban állni – háziorvos, patika, háziorvos – mire megkapom?
Igen, mint minden más vényköteles gyógyszer vagy készítmény esetén.

– Kik és hol juthatnak az ingyenes védőoltáshoz?
A magyar állam az alábbi csoportoknak ajánlja fel a térítésmentes vakcinát, amely a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, az iskolaorvosi, a foglalkozás-egészségügyi orvosi szolgálatnál kérhető:

1. ÜTEM
– 12 hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett, a szezonális influenza által is veszélyeztetett csoportok (az oltásokat a legsúlyosabb állapotban lévő betegeknél kell megkezdeni):

 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
 • kóros elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas vérnyomás betegséget);
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
 • krónikus máj- és vesebetegek;
 • anyagcsere betegségben szenvedők, pl. diabetes

– Várandós nők, valamint azok, akik a következő néhány hónapban tervezik, hogy teherbe esnek.
– Egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs intézmények, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények, lakóotthonok dolgozói, továbbá ezen intézményekben huzamosabb ideig ápolt/gondozott 12 hónaposnál idősebb személyek.
– A lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a kritikus infrastruktúrát működtető személyek

2. ÜTEM
Egészséges gyermekek védőoltása kampányoltások révén:
–  12 és 36 hónap közötti gyermekek.  A 12-36 hónap közötti gyermekeknek napközbeni ellátást nyújtó intézmények dolgozói;
– óvodás korú, vagy óvodai nevelésben, vagy általános iskolai nevelésben-oktatásban részesülő gyermekek és a nevelési, általános iskolai intézmények dolgozói;
– a középfokú nevelési, oktatási intézmények nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanulók és ezen intézmények dolgozói.
– A közigazgatásban rendszeres ügyfélszolgálati tevékenységet ellátó köztisztviselők.

3. ÜTEM
– A 12 hónapos, vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők.
 
Kötelezővé lehet-e tenni az oltást bárkinek is?
Nem, az oltás mindenkinek önkéntes.

– Ki vállal felelősséget az oltás biztonságáért?
A védőoltásokkal kapcsolatban előforduló fokozott oltási reakciót, esetleges szövődményt, balesetet jelenteni kell az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézetének és az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, és ezek minden esetben kivizsgálásra kerülnek. Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban a termékfelelősség a gyártót, a védőoltás szakszerű alkalmazásának felelőssége az oltó orvost terheli.

– Mit tegyek, ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokat észlelem magamon az oltást követően?
Keressük fel a háziorvosunkat! A háziorvos az esetlegesen előforduló mellékhatásokról, szövődményekről jelentést készít az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek.

– Miért van ekkora bizonytalanság az új influenza elleni védőoltás körül?
A vakcina hatékony és biztonságos, a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyeztetési eljárás valamennyi követelményének megfelel. Az új influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás, amelyet ugyanaz a gyártó állít elő, amelynek szezonális influenza elleni vakcinájából az elmúlt tíz évben problémamentesen több mint 16 millió oltást kapott a magyar lakosság. Az influenza világjárvány és ezzel együtt az új influenza elleni védőoltási kampány megkülönböztetett figyelmet kap Magyarországon éppúgy, mint külföldön. Természetes, hogy az embereknek erről véleményük van és felteszik kérdéseiket. A médiában napi szinten vezető hír az új influenza és a megelőzése. Ez egy mindannyiunkat érintő, fontos kérdés, és ezért rengeteg embernek van róla véleménye. Az emberek pedig ösztönösen fogékonyabbak a negatív hírekre, és azok könnyebben is terjednek, mint a pozitívak.

– Egyes vélemények szerint a magyar vakcina kipróbálására és engedélyezésére nem szántak elég időt. Igaz ez?
Az új influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás, amelyet ugyanaz a gyártó állít elő, amelynek szezonális influenza elleni vakcinájából az elmúlt tíz évben problémamentesen több mint 16 millió oltást kapott a magyar lakosság. A világ valamennyi oltóanyaggyártója az Egészségügyi Világszervezettől kapta az oltóanyag gyártáshoz szükséges vírust. Az influenza világjárványra való felkészüléskor került sor egy speciális engedélyezési eljárás kidolgozására, melynek alkalmazásával megoldható, hogy a védőoltás időben rendelkezésre álljon. Ezt az eljárást nemcsak Magyarországon alkalmazzák, hanem az EU-ban is, ezért készültek el a vakcinák egy időben kb. egy hét különbséggel. Ez azt jelenti, hogy ezek nem teljesen új vakcinák, hanem már korábban átmentek egy engedélyezési folyamaton. A világjárványra történő felkészülés idején ugyanis kidolgozták a technológiát egy potenciálisan világjárványt okozó influenza vírus elleni vakcinára, amely akkor történetesen a H5N1 vírus volt. Ennek át kellett mennie egy engedélyezési folyamaton. Amikor egy új vírus megjelenik, akkor csak magát a vírust kell kicserélni az oltóanyagban, minden más marad. Ezt követően még mindig szükség van különböző ellenőrző vizsgálatokra, de már jóval kevesebbre, mint ha egy teljesen új oltóanyag kerülne kipróbálásra.

– Meddig használható fel a most legyártott Fluval P vakcina? Mi a helyzet, ha hiányzik a lejárati idő a csomagolásról?
A Fluval P vakcina biztonságosan egy évig felhasználható. A pandémiás vakcina vonatkozásában az első gyártási tétel esetében is szerepel a dobozon a gyártási idő, a vakcina ehhez képest maximum 1 évig használható fel, ami szerepel az alkalmazási előírásban is. Mivel az első gyártási tétel dobozán 2009. augusztusi gyártási idő szerepel, ezért a legkorábban gyártott vakcina is 2010. augusztusáig felhasználható.
A vakcina, mint minden gyógyszer, gyártása során gyártási tételenként (azaz egyszerre, ugyanolyan körülmények között, egyidőben legyártott mennyiség) különböző gyártási számot kap. A gyártás során a gyártás körülményeiről szigorú nyilvántartást vezetnek, ennek része a gyártási szám is, így a gyártási számból vissza lehet következtetni a gyártás idejére, körülményeire és helyére. Az oltóorvosok eredeti 20 darabos csomagolásban kapják meg a vakcinát. Az oltóorvosnak a vakcina beadásakor kötelezően nyilvántartást kell vezetnie az adott betegnek beadott vakcina gyártási számáról is. Tehát a beadott vakcina gyártásával kapcsolatos adatok a gyártási szám alapján beazonosíthatóak, akkor is, ha bizonyos adatok pl. a lejárati idő hiányoznak a csomagolásról.

– Miért nem azonos az OGYI honlapján szereplő betegtájékoztató azzal, ami a készítmény dobozában található?
Ahhoz, hogy a gyártó elegendő mennyiségű oltóanyagot tudjon előállítani még a járvány tömeges elterjedése előtt, a gyártás, készletezés még a végleges forgalomba hozatali engedélyezés előtt elkezdődött, ahogyan az a szezonális influenza elleni oltóanyag esetében is történik minden évben. Ennek megfelelően a felnőttek klinikai vizsgálatának lezárultát követően először a 18 éven felüliek esetében adta ki az OGYI a forgalomba hozatali engedélyt, majd a gyermek vizsgálatok lefolytatása után a gyermekvakcina is megkapta a forgalombahozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély módosítása a betegtájékoztató tartalmát is érinti, azonban a már korábban legyártott tételek csomagolásában utólag nem lehet kicserélni a betegtájékoztatókat. Magyarországon az OGYI által közzétett – és a www.ogyi.hu honlapon folyamatosan frissített – adatok, tájékoztatók az irányadók, kétség esetén ott ellenőrizhető a betegtájékoztató aktuális szövege is.

–A Fluval P mellett kaphatók lesznek más vakcinák is a hazai gyógyszertárakban?
Az Európai Unió centralizált eljárással engedélyezett három készítmény (ilyenkor az Európai Unió gyógyszerértékelő hatósága központilag végzi az értékelést és az Európai Bizottság adja ki az engedélyező határozatot) az Európai Unió összes tagállamában rendelkezik érvényes forgalomba hozatali engedélyezéssel. A gyártó szabadon dönt arról, hogy az engedély birtokában ténylegesen mely tagállamban kívánja forgalomba hozni az általa gyártott vakcinát.

– Mit tesz az ÁNTSZ azért, hogy az emberekben csökkentsék a bizonytalanságot?
Feladatunk, hogy segítsük a bizonytalanokat a megfelelő információk birtokában született döntés meghozatalában.
Ennek érdekében 550.000 példányban tájékoztató anyagokat juttattunk el valamennyi oktatási intézmény (általános, közép- és felsőoktatási intézmény) részére, 10.000 példányszámban plakátokat helyeztünk ki egészségügyi szolgáltatók (háziorvos, fekvő- és járóbeteg-ellátó) épületeiben. A friss hírekről folyamatosan tájékoztatjuk a közvéleményt sajtótájékoztatókon, sajtóközleményeken keresztül. Az Egészségügyi Minisztérium munkatársai felkeresték a nagyvállalatok vezetőit, hogy tájékoztassuk őket a munkavállalóik beoltatásának lehetőségéről. Ennek köszönhetően már számos vállalkozás jelezte az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet felé igényét arra, hogy dolgozóinak térítésmentesen biztosítsa az oltást. Az ÁNTSZ az influenza megjelenésével egyidejűleg egy munkaidőben ingyenesen hívható zöld számot (06-80-204-217) működtet, ahol bárki felteheti kérdéseit és szakemberektől kap érdemi, megnyugtató választ. Az EüM, az ÁNTSZ és az OEK honlapjain a legfontosabb friss információk folyamatosan elérhetőek.

– Milyen adatokat gyűjthet az ÁNTSZ a védőoltást igénylőktől?
Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja és 33. szakasz (1) bekezdése lehetővé teszi, hogy járványügyi intézkedések megtétele céljából egészségügyi és személyi adatot az ÁNTSZ feladatai ellátásához szükséges mértékben kezelhessen. Tehát az ÁNTSZ számára a betegek adatainak kezelése annak érdekében szükséges, hogy a szolgálat pontos információval rendelkezzen a vakcinák valódi jogosultak részére történő beadásáról, készletek visszaellenőrizhető fogyásáról valamint elosztásuk zavartalan biztosításáról.

További információk:

 • Az oltóanyag elölt teljes vírust tartalmaz, ezért az oltás után nem alakul ki influenzafertőzés.

 • Lehetséges mellékhatások: fájdalom az oltás helyén, fáradtságérzet, hőemelkedés. Ezen reakciók enyhe és rövid lefolyásúak, 1-2 napon belül elmúlnak.

 • Lázas betegség után 2-3 nappal a tünetek elmúltával a H1N1 oltás már beadható!

 • Allergiás betegségéről, immunszuprimált gyógyszerkezelésről tájékoztassa házi-orvosát! A vakcinát fokozott elővigyázatossággal kell alkalmazni azon személyeknél, akiknél ismert túlérzékenység áll fenn tojásfehérjével, formaldehiddel, gentamycinnel, neomycinnel, vancomycinnel és cyprofloxacinnel szemben.

FONTOS INFORMÁCIÓK A KISMAMÁK RÉSZÉRE


– Veszélyes-e a kismamákra az új influenza vírus?
A kismamák a leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak. Az eddigi nemzetközi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a várandós nők hatszor-tízszer nagyobb kockázatnak vannak kitéve a pandémiás H1N1 influenza szövődményeit tekintve, és gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre, mint az általános népességbe tartozók. Az új influenza súlyos lefolyású megbetegedést okozhat náluk, a vele járó lázas állapot fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál.

– Milyen problémákat okozhat? Milyen hatása lehet a magzatra?
Várandós nők esetén gyakrabban fordul elő súlyos lefolyás, szövődmények és kórházi kezelés. Az influenza vírus a vérben többnyire nincs jelen, a méhlepényen is csak ritkán jut át, ezért közvetlen hatása a magzatra általában nincsen. Azonban az influenza megbetegedés egyik alapvető tünete, a magas láz veszélyes a magzatra, pl. idegcsőzáródási rendellenességet okozhat az első trimeszterben, koraszülést az utolsóban.

– Kaphat-e védőoltást a kismama?
A várandós nők számára kifejezetten ajánlott az influenza elleni védőoltás, és térítésmentesen kérhetik a háziorvosuktól. Nincs ellenjavallata a várandósság alatti oltásnak, mivel a vakcina elölt vírusokat tartalmaz, és a szezonális influenza elleni vakcinák sokéves tapasztalatai alapján sem találták a magzatra ártalmasnak. Az influenza elleni oltásnak az elsődleges célja az anyai halálozás, illetve a súlyos kimenetelű anyai és magzati szövődmények megelőzése.

- Miért ajánlott a terhes nőknek a védőoltás?
A mértékadó nemzetközi szerveztek, így a WHO és a CDC szerint is az oltás a legjobb megoldás az influenza elleni védelem megszerzéséhez. A terhes nők számára fontos, hogy mind az új, mind a szezonális influenza elleni oltást megkapják. Ha egy várandós nő megbetegszik, az influenza bármely fajtájában, akkor az átlagosnál nagyobb esélye van arra, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki nála, és kórházi kezelésre is gyakrabban szorulnak. Esetükben sajnos a halálos kimenetel is gyakoribb. Ha egy várandós nő influenza védőoltást kap, az megvédheti őt is és a babát is. Azok a babák, akiknek az édesanyja a terhesség alatt kapott influenza védőoltást ritkábban betegszenek meg influenzában.

- Beadható-e egyszerre a szezonális és az új influenza elleni védőoltás?
A két védőoltás a 18 éven felülieknek beadható ugyanazon a napon, de két külön helyre kell beadni (például az egyiket a bal, másikat a jobb karba).

- Milyen vizsgálatok történtek az új influenzaoltásról terhes nők kapcsán?
A 2009. évi H1N1 influenzaoltásokra vonatkozó tesztek várandós nőkön jelenleg is zajlanak az Egyesült Államokban. Ezeket a tanulmányokat a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) végzi. További információ angol nyelven a http://www3.niaid.nih.gov/news/QA/H1N1pregnanttrials.htm honlapon található.

– Mit tehet a kismama, ha úgy gondolja, hogy elkapta az új típusú influenzát?
A várandós nőkre ugyanazok az iránymutatások vonatkoznak, mint másokra, beleértve a megelőző intézkedéseket, és azt is, hogy maradjanak otthon, amennyiben influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon. Ugyanakkor a kismamák fokozott kockázatnak vannak kitéve az influenza szövődményeit tekintve, ezért influenzaszerű tünetek esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz, és orvosukkal konzultálva mielőbb kezdjék el a vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelést. Az akut szakasz lezajlása után konzultáljon nőgyógyászával.

– Hogyan kell kezelni a kismamát? Milyen gyógyszereket szedhet?

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint várandós nők számára az új influenza megbetegedés gyanúja esetén késedelem nélkül biztosítani kell a vírusszaporodást gátló gyógyszerekhez való hozzáférést, mivel ők az átlag népességnél jóval sérülékenyebbek a pandémiát okozó influenza fertőzéssel szemben. Az Európai Gyógyszerügynökség útmutatója szerint ezek a gyógyszerek alkalmazhatóak pandémia során az influenza kezelésére várandós nők esetében, továbbá a szoptatás ideje alatt is, mivel a kezeléssel járó előnyök egyértelműen meghaladják annak kockázatát.

– Hogyan csillapítsa a lázát a kismama?
A megbetegedés tüneteként jelentkező magas lázat mindenképpen kezelni kell lázcsillapító gyógyszerekkel. Többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrészt lázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A vásárlás előtt érdemes konzultálnia nőgyógyászával, háziorvosával a megfelelő szer kiválasztásáról. A lázcsillapítók közül is elsőként a paracetamol ajánlható, de az acetilszalicilsav is adható a várandósság utolsó hónapját kivéve. Ezeknek a lázcsillapítóknak nincs káros hatása a magzatra. Nem gyógyszeres módja is van a lázcsillapításnak, pl. a hűtőfürdő, priznic, amelyet alacsony láznál önmagában, magasabb láznál pedig kiegészítésként javasolt alkalmazni a gyógyszeres lázcsillapítás mellett. A gyógyszer kiválasztásakor az ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni

Teendők megbetegedés esetén

 

– Mi a teendő, ha az új típusú influenza tüneteit észleli magán valaki?
Ha a tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon, igyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsa a lázát. Amennyiben a beteg krónikus alapbetegségben szenved és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmények lépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés), akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. Fokozottan kell figyelni a higiénés rendszabályok betartására, hogy családtagjait ne fertőzze meg.

– Hogyan csillapítsuk a lázat?
Többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrészt lázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A szalicilát tartalmú készítmények alkalmazása nem javasolt influenzás gyermekeknek azért, mert egy ritka, de súlyos szövődményt okozhatnak. A gyógyszer kiválasztásakor az ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni. Nem gyógyszeres módja is van a lázcsillapításnak, pl. a hűtőfürdő. Javasolt a lázmérést a lázcsillapító gyógyszer adásának befejezését követően még legalább 24 óráig rendszeresen elvégezni.

TÉVHITEK

 

Tévhit, hogy az influenza az egészségeseket nem betegíti meg.

Az északi féltekén csak ősz végén kezdődik az influenza szezon. Minden okunk megvan arra, hogy fokozott óvintézkedéseket vezessünk be, mert sok ember fogja elkapni az influenzát az idei szezonban, és bár a többségük valóban enyhe tünetekkel betegszik majd meg, mintegy 0,5-1% kórházi kezelésre kerül a súlyos lefolyás miatt. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ki ez az 1%.

A tapasztalatok megerősítették, hogy a nagyszámú enyhe megbetegedés mellett ritkán, de számítani kell nagyon súlyos lefolyású megbetegedésekre és halálesetekre is. A halálesetek többsége a 25-64 évesek között fordult elő, az elhalálozottak 47-60%-a fokozottan veszélyeztetett csoportokból került ki. A többieknek nem volt alapbetegségük. A járványveszély kettős, hiszen a szezonális és a pandémiás járvány is kibontakozhat. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke országos vészhelyzetnek nyilvánította a H1N1 influenza vírus terjedését.

Tévhit, hogy az influenza elleni védőoltás veszélyesebb, mint maga az új, világjárványt okozó influenza

Az influenza megbetegedések kockázata a 2009-2010-es influenza szezonban

A védőoltás kockázata

Influenza 1:25-30

Kórházi kezelés, tüdőgyulladás max. 1:100

ITO, lélegeztetés max. 1:250

Halál max. 1:1000

Gyakori mellékhatás (≥1:100 és <1/10): fájdalom, erythema, duzzanat és induratio az oltás helyén; fáradtságérzet, rossz közérzet.

Nem gyakori (≥1:1000 és <1:100: fejfájás, arthralgia, verítékezés, láz, myalgia.

Ezen reakciók mindegyike enyhe és rövid lefolyású volt, kezelés nélkül is 1-2 napon belül elmúltak. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak a klinikai vizsgálatok során.

Egyéb súlyos reakciók csak extrém ritkán fordulhatnak elő.

Guillain-Barré szindróma. Vitatott, hogy van-e többlet kockázat: ha van is, az nem több 1:1 000 000-nál

allergiás reakció:    1:1 000 000

halál: nincs igazolt haláleset az oltással összefüggésben

Tévhit, hogy az influenza ellen elegendő vitaminokkal védekezni.

Az influenza elleni védekezés fontos része az immunrendszer erősítése. A vitamindús, egészséges táplálkozás, a mozgásban gazdag életmód fontos eleme az aspecifikus védekezésnek, a szervezet erősítésének. Ez persze nem feltétlenül elég a fertőzés kivédésére, azonban segíthet a gyorsabb gyógyulásban.

A vitaminkúrák általában csak akkor hatásosak, ha valaki vitaminhiányban szenved. Az általános populáció számára azonban – főleg megelőző jelleggel – a nagy dózisú vitaminszedés nem ajánlott.

Egy 29 vizsgálat eredményeit áttekintő tanulmány megvizsgálta, hogy el lehet-e kerülni az influenzaszezonban gyakran előforduló hurutos/megfázásos megbetegedéseket C-vitamin szedéssel. Az eredmények alapján a nagy dózisú C-vitamin szedés megelőző jelleggel nem ajánlott az általános népesség körében, mert a hatékonysága nem bizonyított.

Nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra sem, hogy pl. a homeopátiás készítmények hatékonyak lennének az influenza megelőzésére, bár egyes eredmények szerint a betegség lefolyásának idejét kissé lerövidíthetik. A védőoltások szerepe a fertőző betegségek visszaszorításában egyértelmű.

Tévhit: Az influenza elleni védőoltás nem biztonságos

Az influenzaoltással kapcsolatban óriási tapasztalat áll rendelkezésre, mivel a világon több millió, ezen belül Magyarországon mintegy egymillió ember kapja meg ezt az oltást éventeiv, az elmúlt évtizedben több mint 16 millióan. Az oltás jól tolerálható, eltekintve az esetenkénti kisebb fájdalomtól és duzzanattól az oltás helyén. Ritkán azonnali típusú allergiás reakció, mint pl. bőrpír, csalánkiütés, hörgőszűkület is kialakulhat az oltással kapcsolatban, amelyet a leggyakrabban az oltóanyagban nyomokban található reziduális tojás fehérjék okoznak.

A védőoltásokkal kapcsolatban előforduló fokozott oltási reakciót, szövődményt, balesetet jelenteni kell az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézetének valamint az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, és ezek minden esetben kivizsgálásra kerülnek.

Az influenza elleni védőoltásokat követő esetleges szövődmények tekintetében a termékfelelősség a gyártót, a védőoltás szakszerű alkalmazásának felelőssége az oltó orvost terheli.

Tévhit, hogy az influenza elleni védőoltás kötelező, ezt az ÁNTSZ rákényszeríti az emberekre. A fertőző betegségek elleni tevékenység során alkalmazott primer prevenciós eszköztár egyik legfontosabb összetevői a védőoltások. A magyar védőoltási rendszer több pilléren nyugszik:

 • Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások
 • A megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások
 • A megbetegedési veszély esetén ajánlott védőoltások – az influenza elleni védőoltás ebbe a csoportba tartozik
 • Valamint a külföldi utazással kapcsolatos védőoltások.

Az influenza elleni védőoltás esetén a beavatkozás egyénre szabott. Meghatározó az egyéni motiváció, és mivel a rizikócsoportoknak ajánljuk fel, akik veszélyeztetettek a súlyos lefolyásra, kedvező eredmény-kockázat arány is. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy a teljes lakosság 60%-nak a védőoltása már elegendő ahhoz, hogy az influenza terjedését is visszaszorítsuk vele. A populációs szintű védelem azt jelenti, hogy azok számára is védelmet jelent az oltás, akik saját maguk nem oltottak, mert nem lesz kitől megkapniuk a vírust. Az a cél tehát az, hogy minél magasabb átoltottságot érjünk el. Egy ok a védőoltásra az egyéni védelem, a másik ok pedig környezetünk védelme. Vannak ugyanis olyanok, akik nem olthatók. Ők is fogékonyak a fertőzésekre, és az egyetlen esélyük a védelemre az, hogyha a körülöttük élő személyek nem fertőzik meg őket, azaz a populációs szintű védelmet élvezik.

Tévhit, hogy a fertőző betegségek, és így az influenza is megelőzhető pusztán a megfelelő higiénés viszonyokkal.

A fertőző betegségek kórokozók, baktériumok vagy vírusok okozzák. Kizárólag higiénés viszonyokkal nem előzhető meg, hiszen ezek a szemmel nem látható kórokozók a levegőben, használati tárgyakon is előfordulnak. Számos lehetőség van tehát a fertőzésre, sem esély, sem lehetőség nincs arra, hogy a kórokozókkal történő esetleges kontaktus során bármiféle higiénés tevékenység pl.: kézmosás a kórokozók az emberről vagy az ember környezetéből eltávolodjanak. 

Tévhit, hogy a védőoltások megbetegedéseket vagy halált okozhatnak, illetve hogy a hosszú távú káros következményeket nem is ismerjük.

Természetesen mint minden beavatkozásnak úgy a védőoltásnak is lehetnek mellékhatásai. A védőoltások azonban biztonságosak, a nem kívánt következmények nagyon ritkák, és azok kockázatát jócskán túlszárnyalja az oltás által biztosított egészségnyereség.

Az oltásokkal kapcsolatos nem kívánt események túlnyomó többsége csupán átmeneti, enyhe kellemetlenség pl. duzzanat az oltás helyén; fáradtságérzet, rossz közérzet. Súlyosabb mellékhatások az ún. oltási szövődmények, melyek igen ritkán fordulnak elő. Oltásokkal összefüggésbe hozható haláleset pedig olyan ritkán fordul elő, hogy statisztikai értelemben vett kockázat ezekből az adatokból szinte nem is számítható.
Az oltásokkal kapcsolatos adverz reakciókat minden esetben jelenteni kell, és alaposan meg kell vizsgálni, hogy valóban a védőoltás okozhatta-e azokat.

A thiomersallal kapcsolatos tévhitek

A thiomersal egy etil-higany tartalmú vegyület, amelyet tartósítószerként alkalmaznak néhány oltóanyagban. Az új influenza elleni hazai oltóanyag minimális mennyiségben tartalmazza. A thiomersal vízben oldódó anyag, a szervezetből gyorsan kiürül. Nincs semmi olyan bizonyítékon alapuló megfigyelés amely igazolta volna, hogy a thiomersalnak mellékhatása lenne. Az egyes oltóanyagokban igen kis mennyiségben található thiomersal egészségkárosító hatására semmilyen bizonyíték nincs.

A védőoltások biztonságával foglalkozó Globális Tanácsadói WHO Bizottság (GACVS) 2003. augusztusi állásfoglalása szerint nincs bizonyíték az egyes oltóanyagokban alkalmazott thiomersal (etil-higany) expozíciójának toxikus mivoltára. A Bizottság a legújabb pharmakokinetikai vizsgálatok alapján megállapította, hogy biztonságossági szempontok alapján nincsen ok a thiomersal tartalmú oltóanyagokkal folytatott oltási gyakorlat megváltoztatására.
Az állásfoglalása alapján a magyarországi védőoltási gyakorlatban thiomersal tartalmú vakcinákat veszély nélkül használhatjuk.

Tévhit a védőoltások és az autizmus kapcsolata

Már évekkel ezelőtt lezárultak az autizmusra vonatkozó nemzetközi szakmai viták, mégis ez a kérdés újra és újra előkerül. Ez a történet úgy kezdődött, hogy egy hipotézisre alapuló vélemény médianyilvánossága Angliában pánikhangulattal és azzal a következményekkel járt, hogy visszaesett az oltások száma, amelynek következtében halálozásokkal is járó kanyarójárvány alakult ki. Időközben Angliában legalább 6 széleskörű vizsgálat bizonyította a hipotézis megalapozatlanságát.

Az oltottak is megbetegedhetnek influenzában

Ezt az érvet általában bizonyítékul szokták felhozni arra, hogy a védőoltások nem hatásosak. Az, hogy az oltottak néha megbetegedhetnek influenzában, önmagában igaz is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oltás nem hatásos.

Egyrészt: nem ismerünk olyan oltóanyagot, amely 100 %-os védettséget nyújtana. Az oltóanyagban található vírus ugyanis előzőleg elölik. Az egyéni érzékenység és immunválasz miatt nem minden oltottban történik meg a megfelelő immunválasz. Attól, hogy az oltás 100-ból mondjuk, csak 70-80 influenza megbetegedését véd ki, még nem jelenti azt, hogy nem hatásos. Ráadásul azoknál, akik a védőoltás ellenére mégis megbetegednek, enyhébb lefolyású lesz a megbetegedés. Az epidemiológiai vizsgálatok eredményei alapján ugyanis azt mondhatjuk, hogy az influenza elleni védőoltás hatásos a betegség súlyos lefolyásának, a kórházi kezelésnek és a halálozásnak a kivédésére is.

Tévhit, hogy lehetnek olyan oltóanyag gyártási tételek, amelyek az átlagosnál több szövődményt okoznak, ezért „résen kell lenni”, nehogy ezekből a gyártási tételekből származó oltóanyagot adjanak be nekünk vagy gyermekünknek.

A veszélyes szállítmányok koncepciója téves. Az oltóanyagot ugyanis gyártási tételenként ellenőrzik és döntenek a felhasználhatóságáról. A védőoltást követő nem várt eseményeket nyomon követő rendszerek azokat az eseményeket rögzítik, amelyek feltételezhetően kapcsolatban lehetnek az oltásokkal. Tartózkodni kell azonban attól, hogy pusztán az időbeli közelség miatt ok-okozati összefüggést tulajdonítsunk nekik. Más szóval az oltásokat követő események bekövetkezése nem feltétlenül jelenti azt, hogy azokat valóban az oltás okozta. Ezért ezeket az eseményeket részletesen ki kell vizsgálni. Az oltóanyag termelés jellemzője minden technikai haladás ellenére a konzervatív szemlélet és szabályok dominanciája. A termelő felelőssége a minőségbiztosítás, a GMP (Good Manufacturing Production) technika alkalmazása. Ennek keretében a közti és végtermékek hatásosságát és ártalmatlanságát vizsgálják.

Az állami oltóanyag ellenőrzés egyik fontos lépése a törzskönyvezés, amely a WHO követelményeinek is megfelelő szempontok szerint vizsgálja a készítményeket, és javaslatot tesz a forgalomba hozatali engedély kiadására.

 A felszabadítás nem más, mint a törzskönyvezett készítmények gyártási tételeinek laboratóriumi ellenőrzése a forgalomba hozatal előtt.

Az oltóanyag ellenőrzés nem ér véget a piacra kerüléssel. Az oltásokat követő vizsgálatok során  a szövődmények bejelentésének regisztrálása, kivizsgálása, a hatásosság figyelemmel követése a feladat. Indokolt esetben javasolhatják a készítmény forgalomból történő kivonását, sürgős esetben azonnali letiltását.

Tévhit, hogy az oltóanyagok alkalmazása növeli a mellékhatások kockázatát, és túlterheli az immunrendszert. Jobb a fertőzéseken természetes úton átesni.

A szervezetünk nap, mint nap különböző antigéneknek van kitéve. Egy felső légúti vírusos fertőzés egyszerre minimum 10-15-féle antigén szervezetbe jutását is jelentheti. Ezeknek a normál fertőzéseknek tükrében valószínűtlen, hogy az oltóanyagokban lévő néhány antigén számottevően megterhelné az immunrendszert, vagy hogy immunszuppressziót okozna.

Tévhit, hogy a vakcina az agyi idegeket érintő Guillain-Barré-szindrómát (GBS) válthat ki.

A Guillain-Barré Szindróma (GBS) előfordulását az influenza elleni oltással összefüggésben széles körben vizsgálták. A GBS előfordulását először 1976-ban írták le az új influenzaoltással kapcsolatban.v Nem sikerült azonban ok-okozati összefüggést bizonyítani az ezt követő oltóanyagok és a GBS között. Egy másik, Egyesült Államokban elvégzett eset-kontroll vizsgálat szintén az influenzaoltás és az azt követően esetlegesen kialakuló GBS összefüggését vizsgálta.viA szerzők megállapították, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki teljesen, hogy influenzaoltást követően megnő a GBS kockázata, de a kockázatnövekedés rendkívül alacsony: számításaik szerint 1 millió oltásonként csupán 1 többlet GBS várható14. Ez pedig sokkal kisebb kockázatot jelent az oltottakra nézve, mint az influenza súlyos szövődményei. Az orvosi szakirodalomban szövődményeket is leírtak, mint pl. neuralgia, oculo-respiratorikus szindróma, paraesthesia, átmeneti trombocitopénia, de ezek szintén extrém ritkán fordulnak elő.

Forrás: Egészségügyi Világszervezet, valamint a CDC tájékoztatói

www.who.int, www.cdc.gov

Állampolgároknak

Egészségügyi szakembereknek

Intézményeknek

 

Állásfoglalások

Kapcsolódó linkek


Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Uncategorised Tudnivalók az új típusú influenza elleni védőoltásról