Szállópor szennyezettség Dorogon, Esztergomban, Tatabányán – aki tud, maradjon otthon!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Jelentősen megemelkedett a szállópor koncentrációja az ország északnyugati részén, több mérőállomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2010. 01. 24-én, vasárnap.

  A szállópor koncentrációja Tatabányán, Dorogon és Esztergomban elérte a TÁJÉKOZTATÁSI KÜSZÖBÉRTÉKET, Sarródon, Sopronban és Győrben pedig megközelítette azt.

A tárca közleményében arra kéri az embereket, hogy a szennyezettséggel érintett településeken ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban. Aki teheti, hagyja otthon az autóját, használja a tömegközlekedést, ezzel is elősegítve, hogy a szennyezettség ne növekedjen. Felhívják továbbá a figyelmet, hogy a rossz levegő főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti.

   Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban is a gyenge lesz a légmozgás, és a felszín közeli légrétegekben a légszennyező anyagok koncentrációja növekedni fog. A szakemberek keddre várnak némi javulást, amikor a szálló porok koncentrációjában kisebb-nagyobb mértékű csökkenés valószínű - közölte a minisztérium. Az egészségügyi határérték a légszennyezettség azon mértéke, amely alatt még hosszú idejű behatás esetén sem következik be egészségkárosodás. A tájékoztatási küszöbérték pedig a légszennyezettség azon mértéke, amely az érzékeny lakossági csoportoknál (gyerekek, idősek, légzőszervi, szív és érrendszeri betegségben szenvedők) okozhat egészségügyi problémákat.

(MTI)


(Köszönet a dorogi Párma Zsoltnak, hogy felhívta a figyelmünket a hírre – N. T.)

Ön itt van: Címlap ÜZEMEK Uncategorised Szállópor szennyezettség Dorogon, Esztergomban, Tatabányán – aki tud, maradjon otthon!