Bespájzolt az erőmű: gáz helyett szénnel fűtenek

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A gázkorlátozástól függetlenül minden télen stratégiai tartalékot képez alternatív fűtőanyagokból a Dorog-Esztergom Erőmű Kft. – jelentette ki a társaság ügyvezetője Vollár Attila - írja a Hídlap netes verziója (www.hidlap.net). Ez jelent garanciát ugyanis arra, hogy a hideg, illetve az ukrán-orosz gázvita ellenére zavartalan a távfűtés Esztergomban és Dorogon.

Az erőműben szerdán éjjel 2-kor lépett életbe a nagyfogyasztókra vonatkozó gázkorlátozás. A krízisre számítani lehetett, ám a szigorító intézkedésektől függetlenül minden évben legalább egy hétre elegendő olajjal, szénnel illetve biomasszával tölti fel készleteit a társaság. Az ipari üzemeket megrázó korlátozás az erőmű által ellátott fogyasztókat nem érinti. A gázról az alternatív fűtőanyagokra történő átállás mindössze 4-5 órát igényelt, így a két legnagyobb fogyasztónak számító Richter Gedeon Rt., és a 3500 lakás távfűtését végző szolgáltató nem érezte meg a változást.

Vollár Attila elmondta: az energiaipar legutóbb 2005-2006-ban volt hasonló helyzetben. Az előzmények ismeretében – bár optimistán tekintenek a jövő elé – a megközelítőleg egy hétre elegendő stratégiai tartalékok mellé további két hétre való fűtőanyagot rendelt meg az erőmű. Az ügyvezető szerint az alternatív energiahordozók biztonságosabb üzemeltetést tesznek lehetővé, annak ellenére, hogy a gázvita elhúzódása miatt esetleg az olaj utánpótlással gondok adódhatnak. A szén és a biomassza ezzel szemben nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, a készletek könnyebben pótolhatók. Az otthonok melege és a gyógyszergyár működése így garantált még abban az esetben is, ha keleti szomszédunk teljesen elzárja a gázcsapot. A vezető sietett eloszlatni azt a tévhitet is, miszerint az erőmű a pluszköltségeit a későbbiekben a fogyasztókra hárítja. Vollár Attila leszögezte: az általuk szolgáltatott energia nem fog többe kerülni.

B. M.

(www.hidlap.net)

Ön itt van: Címlap Üzemlátogatások Szemle Lapszemle Bespájzolt az erőmű: gáz helyett szénnel fűtenek