szallo-por

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Mérgező füstködben úszik a vidék

 

Szerző: 

Címkék: szmoghulladékégetőfüstködmérgező hulladék;

Nincs pontos adat, hogy a kályhák torkán hány mázsa autógumit, bálás ruhát, építési- és bútorlap-hulladékot nyomtak le, de becslések szerint a lakossági hulladék egyharmadát egyszerűen elfüstölik Magyarországon. Miután a szigorú EU-s szabályozásnak köszönhetően az ipari és a közlekedési szennyezők korszerűsítettek vagy kiszorultak, a fűtési időszakban a romló levegőminőségért a lakosság maga felelős. Méghozzá nem is annyira a szegénység, mint a tudatlanság és nemtörődömség miatt.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

PM10 – SZÁLLÓPOR – 2016. január 28-án este 9-kor ismét Dorog volt a legszennyezettebb levegőjű magyar település (Egerrel osztozva az első helyen). PM10 – SZÁLLÓPOR - 2014 októbere óta, amióta újfent mér a Zsigmondy lakótelepi automata mérőállomás nem volt olyan szennyezett a levegő szállópor tekintetében, mint 2016. január 28-án este (21:00-kor). Ekkor 162 qg/m3 volt a levegő szállópor tartalma – azaz a határérték (50 qg/m3) 3,24-szerese (324 %). Ismét Dorog volt ebben az időpontban a legszennyezettebb levegőjű magyarországi település.

BENZOL – ami legalább ennyire aggasztó, hogy DOROGON a LEGMAGASABB AZ ÖSSZES MAGYAR VÁROS KÖZÜL már jó ideje a BENZOL-SZENNYEZETTSÉG. (KÉPEK A CIKK VÉGÉN!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Ha az ÉRDEKEL, MILYEN ÉPP MOST A LEVEGŐMINŐSÉG DOROGON, meg tudod nézni. A Zsigmondy lakótelep 11-nél lévő automata mérőállomás ugyanis óránként állít elő adatokat, és ezek az interneten elérhetők valós időben. MENJ ERRE a LINKRE (http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat), keresd meg a térképet a honlap alján, nagyítsd ki, hogy megtaláld Dorogot, és KATTINTS KÉTSZER (neten ez szokatlan, de itt így kell) a Dorogot jelző kis ikonra.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A 2015. 02. 13. és 02. 19. közötti 7 napos  időszakban 4-szer lépte át a szállópor-szennyezettség (PM10) Dorogon a határértéket. Amelyik napokon nem volt túllépés, akkor is 84 és 96 százalék volt a szennyezettség mértéke.

A legmagasabb értéket 02. 13-án és 19-én mérte a Zsigmondy lakótelepi konténer, 122 %-ot.

Tegyük hozzá, a mérőállomás Dorog egyik legkevésbé szennyezett részén található, a Schmidt lakóteleptől 50 méterre. Nyilvánvaló: a város üzemek, közlekedés (10-es főút) által sokkal inkább terhelt/szennyezett felső részén, a Zsigmondy-s állomás által mért adatoknál jóval szennyezettebb a levegő.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Korábban hírül adtuk (http://dke.hu/index.php/49-legszennyezes/szallo-por/323-nem-meri-a-zsigmondy-ltp-i-meroallomas-a-szalloport-pm10), hogy 2014-11-19 óta nem méri a Zsigmondy lakótelepi mérőállomás a dorogi levegő legfontosabb szennyezettségi értékét, a PM10-et, szállóport. 2014-11-25-től ismét mér a műszer, így csak öt nap adatai vesztek el. 

2014-11-25-én 86 %-os volt a PM10 koncentráció Zsigmondy lakótelepi mérőállomás

Legutóbb 2014. 10. 31-én volt határérték-túllépés 108 %-os volt a levegő PM10 szennyezőanyag-aránya. Korábban megírtuk (ebben a cikkünkben): három év után, újraindította a győri zöldhatóság a Zsigmondy lakótelepi, 2011 októberében leállított dorogi levegő szennyezettségét mérő állomást.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

A DKE 2014 őszén kérte a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától, hogy kapjuk meg mi is naponta a Dorog levegőminőségét jellemző adatokat. Kérésünket jóváhagyták, 2014 szeptemberétől a DKE is megkapja a Zsigmondy lakótelepen mért légszennyezettségi értékeket, naponta, utólag, egy kis táblázatban, 4 értékre vonatkozóan {PM10 = szállópor; SO2 = kéndioxid; CO = szén-monoxid; O3 = ózon}

  Közvetlen link: http://bit.ly/levmin-dorog

Jó ideje gondolkoztunk azon, ezt milyen formában lehetne úgy elérhetővé tenni – pl. a dke.hu honlapon –, hogy nekünk se kelljen naponta emiatt új cikket írni (azaz, ne maradjon el az adatolás, ha ez valamiért épp nem jön össze), azaz a lehető legegyszerűbb módon.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

PM10 szennyezettségi érték, Dorog, 2014-12-15A határérték több mint kétszerese, 214 % volt 2014-12-15-én (hétfőn) a szállópor-koncentráció (PM10) Dorogon. Pontosabban a Zsigmondy lakótelep 11 mellett lévő mérőállomás körzetében. (37 mp-es videónk a mérőállomásról e linken található:

) Ennél jóval nagyobb a légszennyezettség a város forgalmasabb részein.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

2014-11-19 óta nem méri a Zsigmondy lakótelepi mérőállomás a legfontosabb értéket, a PM10-et, szállóport. Ezt onnan tudjuk, hogy 0 %-os, illetve nincs érték jelzés van a táblázatban a PM10 érték mellett. A többi értéket méri az automata mérőállomás, csak pont a legfontosabb értéket nem, a PM10-et. Legutóbb 2014. 10. 31-én volt határérték-túllépés 108 %-os volt a levegő PM10 szennyezőanyag-aránya. Korábban megírtuk (ebben a cikkünkben): három év után, újraindította a győri környezetvédelmi felügyelőség a Zsigmondy lakótelepi, 2011 októberében leállított dorogi levegő szennyezettségét mérő állomást.