Harc az adatokért – avagy hova tűnt 1000 napnyi légszennyezettségi adatunk

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Éveken át nem mérte az automata a légszennyezettségi komponenseketVIGYÁZZ! Ez a cikk úgy igaz, ahogy van, de a benne foglalt hiányosságok időközben orvoslásra kerültek, a történet HAPPY END-el végződött. Persze, nem magától, hanem attól – ami a lényeg –, hogy volt pár ember, aki vette a fáradságot, és jó irányba terelte a rosszfele tartó dolgokat. Miért közöljük mégis? Hogy lássuk, egy db ember, két jól célzott e-maillel, milyen változást tud előidézni.

2014 júniusában a www.dke.hu-n megírtuk: elfogadhatatlan, hogy Magyarország egyik legszennyezettebb levegőjű településén, Dorogon 2011 ősze óta nem tudjuk, épp mennyi káros anyag van a levegőben, mert az ezt mérő berendezést leállíttatta a győri felügyelőség – az akkori környezetvédelmi miniszter utasítására, takarékossági okokból...

A polgármester és az ombudsman 2013 tavaszán egyaránt a mérőberendezés újraindítását szorgalmazta. A DKE vezetőségi tagja, Nádor Tamás 2014 májusában ismételten informálódott a győri felügyelőségen: ott azt a választ kapta, idén (2014) ismét mérni fog majd a Zsigmondy lakótelepi mérő-konténer – utasítás és EU-s pályázati pénz már van rá.

Ez azóta meg is valósult, 2014 szeptemberétől ismét működik a mérő-konténer, de, csak mert volt, aki fellépett ezért. Ezer adatvesztett nap sztoriját, s jó pár érdekességet tudhat meg, aki veszi a fáradságot, és elolvassa ezt a száraz, de érdekes cikket.

Dorog levegőjének szennyezőanyag-tartalmát a Zsigmondy lakótelepen lévő ún. automata mérőállomás (nem azonos az ún. manuális mérőállomással, ld. címlap-cikk) vizsgálja. Ez vagy tucatnyi szennyezőanyag-fajtát mér (ellentétben az ún. manuális mérőhálózattal, ami csak 3 félét), naponta, majd az adatokat onlájn küldi a környezetvédelmi felügyelőségnek.

 Innen van a hatóságoknak, illetve nekünk naprakész (ez a lényeg) információnk arról, ÉPP mennyire szennyezett a városban a levegő szállópor, kéndioxid, nitrogén-oxidok stb. tekintetében.

  Minden intézkedés, állapot-értékelés, ezeken az adatokon alapul, ez a mérőegység a garanciája annak, hogy tudjuk, egyáltalán, mi a helyzet levegőfronton épp a városban.

2011 ősz – konténer lekapcsolva

2011 októberében a felügyelőség bejelentette, anyagi okokból szünetelteti Dorogon a Zsigmondy lakótelepi (a városi köznyelvben Phare-konténernek hívott) mérőállomás üzemeltetését. Az ok tk. az volt, hogy elromlott pár műszer, és ahelyett, hogy ezeket kicserélték, megjavították volna, úgy döntöttek, olcsóbb lesz ezt kihagyni. (A döntést – mint utólag az ombudsmani vizsgálatból megtudtuk – azzal indokolták, a dorogi mérőállomás nincs benne a nemzetközi adatszolgáltatásra kötelezett mérőállomások körében.)

  A konténer szolgáltatta dorogi adatok napi szinten elérhetőek voltak az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Dorogra vonatkozó felületén (www.kvvm.hu/olm/station.php?id=10). Innen lehetett tudni mindenkinek, hogy éppen mekkora levegő-szennyezettség mértéke a városban.

Csakhogy: az adatszolgáltatás egyik napról a másikra – 2011. 10. 18-án – leállt. Innen kezdődik a történet, amelynek részleteit e cikk foglalja össze.A 2011 őszén leállított konténer által mért légszennyezettségi adatoknak e honlapon (www.kvvm.hu/olm/station.php?id=10) kell(ene) megjelenniük. Bár a konténer 2014 őszétől újra működik, az adatokat – e-mailen – a DKE is minden nap meg-kapja, a honlap a mai napig a 2011-es adatokat mutatja…

A dolog pikantériája, hogy azóta ugyan kicserélték az elromlott műszereket, 2014. szeptemberétől újra mér az állomás, de az internetes felületen ugyanúgy nem lehet elérni az adatokat, azokat csak a polgármesteri hivatal, illetve a DKE kapja meg, mióta újra működik a konténer. (Erről külön cikkben írtunk – .)

  Most lássuk az 1000 napnyi adatveszteség történetét.

Miért kellenek az adatok

Miért volt ELFOGADHATATLAN, hogy nincsenek naprakész levegő-szennyezettségi adatok?

  Dorog máig a legszennyezettebb levegőjű magyar városok egyike (pl.: www.bit.ly/PM10_314sz_Dorog_20130301), főként az egészségünkre nagyon veszélyesnek tekinthető szállópor-szennyezettséget (PM10) tekintve. (Ezeket a légszennyező anyagokat méri a PHARE-konténer, link: www.bit.ly/ezeket-meri-PH-kont)

Idézet a dorogi polgármester, Tittmann János 2011. október 21-én, a győri felügyelőséghez írt leveléből:

„Az éves értékelések alapján megállapítható, hogy Dorogon a szállópor (PM10) koncentrációja 2006-ban 94, 2007-ben 54, 2008-ban és 2009-ben 46-46, 2010-ben 66, 2011-ben – október közepéig, ameddig mért a város légszennyezettségét (imisszió) mérő ún. PHARE-konténer – 47 alkalommal lépte túl a 24 órás egészségügyi határértéket. Az éves határérték 2006-ban nem teljesült. Dorog város képviselő-testületének a 2011. december 16-i ülésére készített előterjesztés szerint 2010-ben a nitrogén-dioxid imissziós szintje határérték fölé emelkedett.”

(Adalék: a dorogi lakosság véleménye a dorogi környezeti állapotokról, az egyes nagyüzemek légszennyezettségi-veszélyfaktoráról e linken olvasható: www.bit.ly/kozvkut_DKE_2003

A lényeg: ahhoz, hogy tudjuk, épp milyen a levegő minősége, amit felnőtt, gyerek Dorogon belélegez, netán tenni is tudjunk ezért valamit, szükségünk van a város légszennyezettségét jelző adatokra (szállópor, nitrogén-dioxid stb. levegőben mért aránya – az egyes légszennyezők egészségügyi hatásait bemutató anyag e linken található: www.bit.ly/legszennyezok-EGESZSEGUGYI-HATASA). Csak egy példa: ha nincsenek légszennyezettségi adatok, nem lehet például intézkedni sem kritikus mértékű szennyezettségi szint esetén.

Újraindítás: a polgármester hiába kérte, egy dorogi lakos fordult az ombudsmanhoz

A polgármester a leállítás után (2011. 10. 21-én) kérte a légszennyezettség mérésének újraindítását – de ez nem hozott eredményt. A mérőkonténer újraindításához az kellet, hogy egy dorogi lakos az ombudsmanhoz (akkor: Szabó Máté volt az) forduljon.

2011 november elején, majd egy év múlva (2012. október) újfent, lakossági panasszal fordult egy dorogi az ombudsmanhoz.

  Az OMBUDSMAN VIZSGÁLATOT rendelt el, ami 2013 márciusára fejeződött be.

 

Ombudsman: jogsértő a mintavétel szüneteltetése

Szabó MátéA DOROGI LÉGSZENNYEZETTSÉG-MÉRŐ ÁLLOMÁS ÚJRAINDÍTÁSÁÉRT” címmel adott ki közleményt 2013 márciusában.

Miután megjavították a mérőállomást, 2014.10.31-én lépte át (09.06-tól) először a PM10 a határértéket (108 %)

A sok oldalas közlemény lényege a következő (a teljes jelentés e linken található - www.bit.ly/ombmanjel-dorog-201207):

Az egészséges környezethez, és a közérdekű adatok hozzáféréséhez való jogot sérti, ha az állam megszünteti, hosszabb ideig szünetelteti a mintavételt a légszennyezés mérését végző hálózatrendszer egyes pontjain, és elmulasztja a naprakész környezeti információk közzétételét. Az ombudsman a Kormánytól kérte a dorogi mérőállomás működtetésének támogatását.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) dorogi automata mérőállomásának adatai egy éve nem frissülnek – tudatta egy panaszos Szabó Máté ombudsmannal. A biztos információt kért a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és ebből kiderült, hogy műszaki okok miatt szünetel az adatszolgáltatás, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség pedig arról tájékoztatta a dorogi polgármestert, a leállásnak pénzügyi okai vannak.

A polgármester az üzemeltetés folytatását kérte. Levele szerint a település gazdasági A MANUÁLIS MÉRŐÁLLOMÁS (ami nem az automata, cikk tárgya) adatai alapján tudjuk - Dorog volt 2013-ban a legszennyezettebb levegőjű várostársaságai és az önkormányzat képviselő-testülete sokat tett annak érdekében, hogy az elmúlt években javult a környezet állapota, bár a város és térsége megbetegedési, halálozási adatai meglehetősen kedvezőtlenek.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a mérési adatok alapján nemcsak a rendszeres (éves) állapotértékelés végezhető el, de biztosítható a lakosság tájékoztatása, és vészhelyzet esetén az azonnali beavatkozások is elvégezhetők.

A légszennyezettségi adatok megismerhetősége alapjog

Az ombudsman megállapította: államnak az egészséges környezethez való jogból fakadó gondoskodnia kell a légszennyezettséget vizsgáló hálózat működtetéséről. EzTesznek az üzemek a légszennyezők levegőből kivonásáért, de konkrét értékeket csak a valós idejű mérés szolgáltathat együtt jár a berendezések karbantartásával, javításával, cseréjével, ami akár hosszabb ideig tartó leálláshoz is vezethet. Egy mérőállomás működésének másfél éves szünetelése azonban nem fogadható el, ráadásul a működés újraindításának időpontja bizonytalan.

A biztos szerint a dorogi térségben jelenleg is folyó számottevő ipari tevékenység miatt – az elmúlt évek pozitív változásai ellenére – indokolt a levegőminőség alakulásának folyamatos nyomon követése.

Szabó Máté ezért a dorogi mérőállomás mielőbbi rendeltetésszerű működtetése érdekében felkérte a Kormányt, hogy a szükséges források biztosításával gondoskodjon a dorogi mérőállomás mielőbbi rendeltetésszerű működtetéséről.

Helyzet-szkenn 2014 május

2014. május 20-án felhívtuk a győri környezetvédelmi felügyelőség légszennyezettségi adatok méréséért felelős vezetőjét. A lényeg pár mondatban: pénzhiány miatt 2011 őszén leállították a dorogi mérőkonténert. Most egy EU-s pályázat részeként tervezik annak újraindítását, ez mindenféleképpen meg fog történni, mert erre utasítást kaptak, várhatóan még 2014-ben újra lesznek adatok. Tisztáztuk azt is: lekérhetőek a légszennyezettségi adatok 2011. október 18-ig, de ezt követően nincsenek hivatalos adatok Dorog légszennyezettségéről.

Összefoglalás

1000 napnyi adat elveszett, tény.

Ha egy lakos-társunk nem fordul az ombudsmanhoz, ma se működne a Zsigmondy lakótelepi mérőpont, ezt is készpénznek vehetjük. Mire következtethetünk ebből?

Meg kell találni azokat a jogérvényesítési pontokat, amikre támaszkodva érvényt szerezhetünk egészséges környezethez való jogunknak.

Mi kell mindehhez? Elsősorban információ, és informáltság. Ezen fogunk munkálkodni az elkövetkező időben.

MNT, NM

Ön itt van: Címlap Üzemlátogatások legszennyezes szálló por Harc az adatokért – avagy hova tűnt 1000 napnyi légszennyezettségi adatunk