Veszélyes és elektronikai hulladékgyűjtés cikkek

Veszélyeshulladék-gyűjtés: 2014. 10. 18. – nem kér a DKE tapasztalataiból az új szervező

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

2014. október 18-án, szombaton, 6 helyszínen, 9-13 óra között lesz a dorogi lakossági veszélyes- és elektronikai hulladék-gyűjtés. Immár nem a DKE szervezi, mint a korábbi 26 darabot, hanem az önkormányzat. Olyannyira így van ez, hogy bár közreműködésünket felajánlottuk: a gyűjtést szervező dorogi hulladékos cég nem kért sem a DKE, sem a veszélyeshulladék-gyűjtések eddigi szervezőjének segítségéből/tapasztalataiból. Ami nem baj, ha jól lesz megszervezve a gyűjtés. Ha viszont nem, akkor dőreség.

 Mi közöljük először a hírt, de még mi se láttuk a konkrét szórólapot: úgy tudjuk, 2014. október 18-án, szombaton, 6 helyszínen, 9-13 óra között lesz a dorogi lakossági veszélyes- és elektronikai hulladék-gyűjtés, állítólag már a nyomdában van a lakosságnak szánt felhívó-tájékoztató szórólap. (Megtudtuk, gyűjtik majd a sütőolajat is, noha az nem veszélyes hulladék, a DKE által bevezetett gyűjtési hagyományoknak megfelelően.)

100_2595

Lesznek új helyszínek is, pl. a Kutykurutty lakótelepen (a temető felé eső sarkon), az Eötvös iskolánál, de mivel még mi sem láttuk a konkrét felhívást, szórólapot, hajszálpontos részletekkel nem tudunk szolgálni.

 Az önkormányzat szervezi, nem a DKE, de az előzetes információkból, úgy tűnik, azt sikerült megértetnünk, hogy hétköznap helyett (múltkor hétköznap volt az önkormányzati gyűjtés) – a DKE-s hagyományoknak megfelelően – SZOMBAT a legalkalmasabb nap, ekkorra kell a dolgot szervezni.

 Nem kérnek a tapasztalatainkból

 A dorogi lakossági veszélyes- és elektronikai hulladékgyűjtést a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület tette siker-sztorivá Dorogon. Ez ugye alap.

   Semmi kifogásunk az ellen, ha a gyűjtéseket az önkormányzat átveszi, tovább fejleszti, és jobban csinálja majd, mint mi. A városnak több forrása, embere, stb. van erre, akár nálunk ügyesebben is megszervezhetik a gyűjtést, és az lenne frankó - s annak is szurkolunk  -, ha ez így lenne.

100_4123

   Csak egy kérésünk volt korábban a polgármester felé, amikor erről beszéltünk (www.bit.ly/veszhullgy-onk_2014-06-20-cikk), hogy a gyűjtés szakmailag hozza legalább azt a nívót, amit a dorogiak megszoktak a DKE-s akciónapokon.

 Ezt elősegítendő, felhívtuk a szolgáltató-szervező dorogi cég (Kommunál-Junk Kft.) vezetőjét, hogy felajánljuk segítségünket, javasoltuk, esetleg beszéljünk azokról az apró részletekről, amelyekben a kisördögök szoktak megbújni.

 Ne taglalom túl: nem igazán kértek belőlünk vagy a tapasztalatainkból. Pedig a múltkori gyűjtés (2014 tavasza) visszajelzései alapján úgy tűnt, nem lenne épp haszontalan, ha az elmúlt 13 év lakossági veszélyes- és elektronikai hulladékgyűjtési tapasztalatairól némi eszmét cserélnénk.

100_7848

   Azt gondoltuk, talán még mondhatnánk megszívlelendő dolgokat is a cégnek, noha tudtuk, túl vannak már az első dorogi gyűjtés megszervezésén.

 Elmondtam az ügyvezetőnek: mivel most az önkormányzat kivette a DKE kezéből a szervezést, így egyesületi kapacitásaink e téren felszabadultak, és szívesen segítenénk, amiben tudunk.

   Finoman próbáltam rávezetni arra, netán érdemes lenne eszmét cserélnünk, hogy megelőzzük (s ha úgy alakul, korrigáljuk) a felmerülő hibákat, amelyek bizony előfordulhatnak/előfordulnak, mert az élet már csak olyan, hogy senki és semmi nem tökéletes benne.

 Hát, mondjuk úgy, nem volt nyitott az egyeztetésre.

Megemlítettem, akár érdemes is lehet együttműködniük azzal a civil szervezettel, amely mégis csak kitalálta, létrehozta, működtette azt a lakossági gyűjtést, annak kereteit, részleteit és megoldásait, amelyet most – remélhetőleg s bizonyosan – az önkormányzat/hulladékos cég fog tökéletesíteni.

Nem esett le a tantusz, hiába dobtam föl.

 Nem kérnek az eddigi gyűjtések szervezőjéből sem

 Viszont elszakadt a cérna, nem nagyon, kicsit, amikor megemlítettem, hogy bizonyára jó néven vennék, ha mint 15 gyűjtés megszervezője, 7-8 év szervezési tapasztalatával a hátam100_2616mögött, végigjárnám a gyűjtési helyszíneket, s megnézném menet közben, mi az, amin esetleg lehetne tökéletesíteni, és akkor ezt majd utólag átbeszélhetnénk… Hót komolyan gondoltam, hogy érdekelhetik az új szervezőt a régebbi meglátásai, javaslatai, melyeket aztán megbeszélnének egymással...

Megemlítettem, hogy – szokásom szerint – vinnék magammal fényképezőt stb., s a tapasztalataimat megosztanám a Zöld Sorok olvasóival (újraindul a lap, 5000 példány kéthavonta :), de még annak előtte vele…

Na, itt volt a cérna-szakadás: az úriember rettentően elkomolyodott, és elmondta, hogy akkor többet nem is mond, meg egyáltalán, hogyan ez már, amikor az önkormányzatnak van sajtósa (azaz: mit akarnék én ottan?). Kvázi értésemre adta, hogy nem tudja, mi végre mászkálnék én ott, a gyűjtési helyszíneken, majd az önkormányzat, meg az ő sajtósa megoldja azt is.

100_7839

(Egyébként, a végre, hogy összeszedjem azokat a csiszolni valókat, amelyek összecsiszolása után jobban gurul majd minden következő gyűjtés szekere.)

Elmagyaráztam neki, hogy ehhez (helyszínek körbejárása során tapasztalatok gyűjtése, javaslatok megfogalmazása stb.), köszönöm, de nem kérem az ő engedélyét, mert az nem kell hozzá… ami – nekem úgy tűnt – nagyon nem tetszett neki. Lelke rajta. Így – sag schon – szépen elbúcsúztunk egymástól, ha jól emlékszem, magam én még köszöntem is.

Magyarán: semmiféle segítséget nem kérnek, semmiben nincs szükség az együttműködésünkre, ők majd tökélyszinten levezénylik a dolgot. Slussz-passz.

 Mondok magamnak: hát OK, úgy legyen – még ha múltkor nem is éppen úgy volt.

 Értelme?

 Megjegyzem: az egy dolog, hogy valakinek eszébe nem jut megköszönni, hogy ráülhet a lóra, amit nem ő nevelt fel, tört be, abrakolt, csutakolt, tanított meg a díszlépésre. Ez csak a 

100_7854sima tiszteletlenség, finoman szólva.Az is egy dolog, hogy valaki azt gondolja egy, azaz egy darab – nem éppen világszínvonalúra sikeredett – lakossági 

gyűjtés megszervezése után, hogy neki biz’a, nincs szüksége annak az egyesületnek a tapasztalataira, amely ezt a dolgot feltalálta, szokássá tette, s megszervezte félévről-félévre 13 éven át.

Még az is egy dolog, hogy egy városunkban újonc kft.100_2542ügyvezetője nem találja meg a hangot egy negyedszázados, nagy hagyományokkal bíró helyi civil szervezet egyik vezetőjével, és elhajtja, mikor az felajánlja neki a segítségét.

   CSAK hát: MI ENNEK AZ ÉRTELME?

Nehogy már jobban meg legyen szervezve az a veszélyeshulladék-gyűjtés, mint az előző?

És a következő se legyen jobb, ne lássuk, ne javítsuk ki, ha vannak hibák, minek az?

Jó, az úgy, ahogy van/lesz? Esik, puffan, szevasz?

 Kis tisztelet „az elődöknek”?

Nagy titok, de elárulom (így tizenöt gyűjtés megszervezése után): A) minden egyes gyűjtésből van mit tanulni, B) egyik se sikeredik tökéletesre, C) mindegyiken van mit jobbítani. Ez is csak olyan emberi dolog.

Pont azért volt nálunk az a rendszer, hogy a gyűjtés szervezője egész délelőtt körbe-körbe járt, hogy lássa, mi a pálya éppen, hol kell kicsit rásegíteni a dologra, mit kell majd legközelebb jobban csinálni… Így lehet ugyanis egybelátni a dolgokat. Ez azért elég egyszerű, nem?

A Kommunal-Junk jelenleg nem épp arról híres a városban, hogy maradéktalanul meg lennének vele elégedve. Míg pártunk/kormányunk a hulladékgyűjtést is át nem szervezte, Dorogon az előző hulladékos cég, a Saubermacher elég tisztességes munkát végzett, értették a dolgukat, és kijavították, ha elrontottak valamit.

Ma így néz ki a kommunális és szelektív kukák környéke a város főterén, a Hősök terén, ahogy a képen látszik. Néha napokig nem lehet hozzáférni a szeméttől a szelektív kukákhoz. Nyilván a lakosok a hibásak ezért is, nem igaz? Nem ám a profi, minden szempontot, helyi szokást, mentalitást számba vevő szervezőség?

Jó, az úgy, ahogy van? Esik, puffan, szevasz?

Úgyhogy (ha máshogy nem), kicsit több tiszteletet kérnénk „az elődök” munkája iránt tanúsítani, legalább addig, amíg meg nem tanuljuk majdnem olyan jól csinálni a dolgunkat, mint ők.

Uff.

 

Mohos-Nádor Tamás

DKE alelnök, Zöld Sorok főszerkesztő

az elmúlt 15 lakossági gyűjtés szervezője

 

 

ADATOK - Kommunál-Junk Kft.

 Cím: 2510 Dorog Bécsi út 71.

Tel.: 33/431-299/166-os mellék

E-mail: kommunaljunk (at) gmail.com

Ügyfélfogadási nap: szerda (8-12, 13-16)

adatok forrása: http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1995

Ön itt van: Címlap veszhull-gyűjtések Veszélyeshulladék-gyűjtés: 2014. 10. 18. – nem kér a DKE tapasztalataiból az új szervező