Zöld Sorok 2014. október-november

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Zöld Sorok, 2014 október-november (672 KB)   >> LETÖLTÉS <<

(ncta2014-dke)

A tartalomból: címek és bevezetők, pár, nem mindegyik


Dorog Magyarország legegészségtelenebb/legporosabb levegőjű városa || A porszemcsék „hátán” toxikus anyagok jutnak a szervezetünkbe

Dorog volt 2013-ban a legszennyezettebb levegőjű magyar város. 90 db vizsgált település közül EGYEDÜL DOROG LEVEGŐJE „ERŐSEN SZENNYEZETT”. Ezt állapította meg az „Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 2013. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről a MANUÁLIS MÉRŐHÁLÓZAT adatai alapján” című összefoglalója.

   A SOK PORTÓL a legpiszkosabb levegőjű város Dorog. „A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak, és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.” – olvasható a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján.

   Az ún. ülepedő por, ami alapján 2013-ban Dorog lett a legszennyezettebb levegőjű magyar város, csak a „jéghegy csúcsa”. A szállópor (PM10) még ennél is kártékonyabb.

   Kiszámoltuk: a polgármester úr összesítése (győri KÖFE-hez írt levél – 2011) alapján: 2006-2010 között ÉVENTE ÁTLAGBAN 61 NAPON haladta meg a szállópor (PM10) dorogi levegőben mért mennyisége a szennyezettségi határértéket – és ez ma sincs másként. Ez két teljes hónap. Csinálnunk kellene valamit, mert ez így nagyon nem jó.


Szállópor-ellenes KI-MIT-TUD – mindenki tegye a magáét / Mi lenne, ha mi mutatnánk példát a világnak?

Esténként, fűtéses időszakban, a közvilágítás lámpabúrái rávilágítanak arra, amit napközben nemigen látni. Szélcsendes időben, csak úgy gomolyog a tüzi-füstköd a lámpák körül. Kisgyerekes családok ilyenkor szokták elhatározni, hogy a szavannákra költöznek, amint lehet (legkésőbb jövő iskolakezdéskor). Aztán ez rendre terv marad, ellentétben a lámpabúrák körül gomolygó tüzifüsttel, mely láthatóvá teszi a mindennapok porvalóságát.

  Dorogon az elmúlt évek adatai alapján ÉVENTE több mint 50 ALKALOMMAL NEM szabadna a GYEREKEKET KIENGEDNI a SZABAD LEVEGŐRE, merthogy PM10 (szállópor) határérték-túllépéskor (amiből több mint évi 50 db van a városban) ez a hivatalosan javasolt viselkedésmód. Ez azért elég ütős érv arra, miért is kellene tennünk valamit, hogy VÁLTOZTASSUNK ezen.

  A szállópornak többféle forrása van: közlekedés, fűtés, üzemek kibocsátásai. Amije viszont nincs: olyan kis dózisa, koncentrációja, mely ne lenne egészségünkre ártalmas. Ebből, a kevés is túl sok. Mit tehetünk ellene? Másra mutogatás helyett is: mindenki a magáét.


Harc az adatokért – avagy hova tűnt 1000 napnyi légszennyezettségi adatunk

VIGYÁZZ! Ez a cikk úgy igaz, ahogy van, de a benne foglalt hiányosságok időközben orvoslásra kerültek, a történet HAPPY END-el végződött. Persze, nem magától, hanem attól – ami a lényeg –, hogy volt pár ember, aki vette a fáradságot, és jó irányba terelte a rosszfele tartó dolgokat. Miért közöljük mégis (okozván ezzel magunknak egy csomó plusz nyomdaköltséget)? Hogy lássuk, egy db ember, két jól célzott e-maillel, milyen változást tud előidézni.

  2014 júniusában a www.dke.hu-n megírtuk: elfogadhatatlan, hogy Magyarország egyik legszennyezettebb levegőjű településén, Dorogon 2011 ősze óta nem tudjuk, épp mennyi káros anyag van a levegőben, mert az ezt mérő berendezést leállíttatta a győri felügyelőség – az akkori környezetvédelmi miniszter utasítására, takarékossági okokból.

  A polgármester és az ombudsman 2013 tavaszán egyaránt a mérőberendezés újraindítását szorgalmazta. A DKE vezetőségi tagja, Nádor Tamás 2014 májusában ismételten informálódott a győri felügyelőségen: ott azt a választ kapta, idén (2014) ismét mérni fog majd a Zsigmondy lakótelepi mérő-konténer – utasítás és EU-s pályázati pénz már van rá.

  Ez azóta meg is valósult, 2014 szeptemberétől ismét működik a mérő-konténer, de, csak mert volt, aki fellépett ezért. Ezer adatvesztett nap sztoriját, s jó pár érdekességet tudhat meg, aki veszi a fáradságot, és elolvassa ezt a száraz, de érdekes cikket.


 

3 év után újra mérik a légszennyezettséget Dorogon – az érdem egy dorogi lakosé

Három év után, újraindította a győri környezetvédelmi felügyelőség a Zsigmondy lakótelepi, 2011 októberében leállított dorogi levegő szennyezettségét mérő állomást. Az újraindítást érdeme egy dorogi lakosé, aki többször megreklamálta ezt, minek nyomán az ombudsman kivizsgálta az ügyet (www.bit.ly/ombmanjel-dorog-201207), majd kérte a Kormányt, az pedig a győri felügyelőséget a légszennyezettség-mérés helyreállítására.

  Ennek ellenére, úgy tűnik, mintha nem lennének mérések, nem indultak volna újra a műszerek: a honlapon, ahol a napi adatokat nyilvánosságra hozzák még mindig a leállítás kori (2011. 10. 18.) adatok láthatók.

  A Dorogi Környezetvédelmi Egyesület kérte a felügyelőséget: a polgármesteri hivatal mellett, mi is, mint „ügyfélszervezet” megkaphassuk a napi adatokat. A felügyelőség illetékese engedélyezte ezt, így 2014 október közepétől mi is megkapjuk az előző napi adatokat, másnaponta, e-mailen. Nagyon fontos ez, mert légszennyezettségi adatok nélkül, nemhogy tenni, de gondolkodni sem tudunk a felől, mit tehetnénk a város levegőminőségének javításáért.


HOPP: GYERE VELÜNK ÜZEM-LÁTOGATNI!

A NÉGY NAGY DOROGI ÜZEMBE (NNDÜ = gyógyszergyár, égetőmű, hőerőmű, vakolatgyár) tervezünk ellátogatni a következő másfél évben, egyenként 4-szer.

GYERE VELÜNK TE IS, ha érdekel, hogy működnek ezek az üzemek, mit tesznek azért, hogy üzemelésük „mellékhatásait” kevésbé érezzük a bőrünkön, tüdőnkön, gyerekünkön, unokánkon.


TUTI-TIPP – hangfájl-hagyás a 06-21-382-9225-en

Van egy EXTRA KIS SZOLGÁLTATÁSUNK azoknak, akiknek van valami fontos információjuk, ELMONDANIVALÓJUK, de épp nincs kedvük beszélgetni. Hagyjanak HANGFÁJLT nekünk a 06-21-382-9225-en.


WWW.DKE.HU – színesen, frissen, háttéranyagokkal

A DKE honlapján, a www.dke.hu oldalon minden anyagunk színes képekkel, MÁR AZ ELKÉSZÜLÉS NAPJÁN megjelenik (esetleg hetekkel a nyomtatás előtt). Bevezettük a LINKES ÚJSÁGÍRÁST: a legtöbb anyagban található linkekre kattintva fontos-pontos dokumentumokat tekinthetsz meg :) 


Egészségesebb levegőt Dorognak – projekt-bemutatás: mit akarunk, s miért… avagy megint lesz Zöld Sorok?

Érdekel, mily fondorlatokat tervez a DKE a dorogi levegő tisztulása érdekében? Érdekel, mitől pottyant a postaládádba épp most egy Zöld Sorok (utoljára 5,5 éve – 2009 májusban – jelent meg a lap)? Akkor rágd át magad ezen a cikken.

Még 2014 tavaszán pályáztunk a Norvég Civil Támogatási Alaphoz (NCTA) e beszédes című projekttel: ÜZEMKONTROLL: KOMPLEX NYILVÁNOSSÁG-PROGRAMMAL EGY IPARVÁROS LEVEGŐJÉNEK EGÉSZSÉGESEBBÉ TÉTELÉÉRT.

Miért?

Röviden: DOROG LEVEGŐJE PISZKOS, ezen törekszünk változtatni, szeretnénk, HA TISZTÁBB LENNE. A cél tehát: Dorog levegőjének egészségesebbé tétele.


Szállópor: egészségügyi kockázatok, mechanizmus

A városi levegőben szálló PM-nek számos egészségre gyakorolt hatása van. Lehet enyhe légúti elváltozás, allergia, károsodott légzési funkció, nőhet a légzőszervi, szív és érrendszeri tünetek megjelenésének és súlyosbodásának valószínűsége, ami miatt indokolttá válhat a sürgősségi ellátás vagy a kórházi kezelés, és emelkedhet a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A kis szemcseméretű részecskék, aerosolok belélegezve jutnak a tüdőbe, a léghólyagocskákon át a vérbe jutva vérrög-képződéshez is vezethetnek, így nőhet a szív- és érrendszeri megbetegedések következtében fellépő halálozás. Ezeket a megállapításokat mind akut, mind krónikus megbetegedések vizsgálatai is alátámasztják, továbbá a megbetegedési és halálozási, valamint a napi légszennyezettségi adatok összefüggésének statisztikai elemzését toxikológiai vizsgálatok erősítik.


 

Ön itt van: Címlap ZÖLD SOROK Zöld Sorok 2014. október-november