Zöld Sorok 2015 október-november

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Megjelent a Zöld Sorok, 2015 október-novemberi száma (2,32 MB)   >> LETÖLTÉS <<

 

A tartalomból: címek és bevezetők:

Baumit – robbantásos üzemlátogatás: robbantás, kőbánya, kőőrlés, felelősségvállalás + kultúra… sok videóval

Robbantással egybekötött üzemlátogatáson vettünk részt a Baumitban 2015-07-24-én. 20-an mentünk látogatni, a robbantásról, annak hogyanjáról, a kirobbantott kő termékké válásának fázisairól beszélgettünk előtte-utána. Húszból tizenöt ember dorogi (többség) vagy Esztergom-kertvárosi volt. Velünk volt pl. az Ady Endre utcából Vári úr, akinek az édesapja 31 évig (1955-től 1986-ig) volt a kőbányában robbantómester.

 Videó is készült a robbantásról, na és a képgaléria se kutya. Pár dolog, amit megtudtunk: nem dinamittal, mű-trágya/gázolaj kombóval robbantanak.  A nem-elektronikus robbantási mód a frankóbb. A kőlisztet a takarmányosok viszik + tisztítási technológiákhoz használják fel; míg a kőpor való az építési anyagokba.

 Évi 400 E tonna mészkövet „robbant ki” a Baumit a bányájában – végigvettük azt is, hányféle módon lesz ebből termék. Joggal büszke a cég a szeptember 4-én felavatott Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyre, de sajnos a kiállításról lecsúsztunk.

 Az nagyon frankó, ha valaki tudván tudja, hogy az életben nem csak az a fontos, hogy amit csinál, az neki jó legyen, hanem meglátja/belátja azt is, milyen gondot okozhat – a neki egyébként oly jóleső tevékenysége – esetleg másoknak. Na, ezt látni a Baumitnál úgy 8-10 éve, tudják ezt, és évről-évre tesznek valamit a negatív környezeti hatások csökkentéséért.

 

LAKOSSÁGI FÓRUM 2015-11-26, csütörtök - 17.30, MŰVELŐDÉSI HÁZ, DOROG

 A Dorogi Környezetvédelmi Egyesület 2015-11-26, csütörtökön, 17.30-tól lakossági fórumot tart a dorogi József Attila Művelődési Ház Fogadó Termében (ruhatár mellett jobbra).

CÉL: a Dorogon és környékén működő ipari üzemekkel kap-csolatos környezetvédelmi, légszennyezés jellegű kérdések felvetése.

 Arról szeretnénk tájékozódni: a dorogiaknak, környékbelieknek van-e valamilyen problémája a lakóterületükön működő ipari üzemekkel. A felvetett kérdéseket továbbítjuk az üzemeknek, próbálunk közvetíteni/megoldást találni egy-egy létező problémá-ra. Várjuk Önt, ha megosztaná velünk ilyesfajta gondját.

 Jöjjön el, és mondja el, ha gondja van – ha tudunk, segítünk!

 Információ: info KUKAC dke.hu; telefon: 06 30 480 1145

 

Vízvédelem a dorogi veszélyeshulladék-égetőben

 2015-07-20-án 12-en látogattunk el a Dorogi Veszélyeshulladék Égetőbe (Sarpi Magyarország Kft.). Két órát voltunk ott, másfél óra volt az eszmecsere, fél óra az üzemlátogatás. Az égető ügyvezető igazgatóján, Lágler Katalinon kívül, Pintér Gábor környezetvédelmi munkatárs és Harazin János laborvezető adott választ kérdéseinkre.

  Három témáról beszélgettünk. EGYIK: vízvédelem/vízkezelés + a 2004-es Duna-szennyezési eset tanulságai (+ a hasonló balesetek kivédése okán megvalósított beruházások). MÁSIK: az égetési menü kialakításának kérdései – mit, mennyit kell, lehet tudni ahhoz, hogy jó égetési menüt állítsanak össze (a lehető legkevesebb környezetterheléssel járó égetéshez). HARMA-DIK: BVM-es (BVM = Budapest Vegyiművek) hulladék égetésének tapasztalatai + szerepvállalás a maradék BVM-es hulladék égetésében. Az üzemlátogatást két cikkben dolgoztuk fel. Ez itt a vízvédelemről szól.

 KÉPGALÉRIA: http://bit.ly/ul-egeto-20150720

 

Hulladékégető – Mennyi? 30? Mi 30? Mi mennyi?

Mit és mennyit kell tudnia az égetőnek a bejövő hulladékokról a jó égetéshez?

 Rég fel akartunk már dolgozni egy érdekes, de bonyolult égetős témát. Azt, mit, mennyire kell tudnia az ége-tőnek a bejövő hulladékokról, hogy azokat szak-szerűen el tudja égetni. 2015-07-20-án 12-en látogat-tunk el a Dorogi Veszélyeshulladék Égetőbe (Sarpi Ma-gyarország Kft.). Két órát voltunk ott, másfél óra volt az eszmecsere, fél óra az üzemlátogatás. Az égető ügyveze-tő igazgatóján, Lágler Katalinon kívül, Pintér Gábor kör-nyezetvédelmi munkatárs és Harazin János laborvezető adott választ kérdéseinkre.

  Három témáról beszélgettünk. EGYIK: vízvéde-lem/vízkezelés + a 2004-es Duna-szennyezési eset tanul-ságai (+ a hasonló balesetek kivédése érdekében megva-lósított beruházások). MÁSIK: az égetési menü kialakítá-sának kérdései – mit, mennyit kell, lehet tudni ahhoz, hogy jó égetési menüt állítsanak össze (a lehető legke-vesebb környezetterheléssel járó égetéshez). HARMA-DIK: BVM-es (BVM = Budapest Vegyiművek) hulladék égetésének tapasztalatai + szerepvállalás a maradék BVM-es hulladék égetésében. Az üzemlátogatást két cikkben dolgoztuk fel. Ez itt a 2-3. témáról szól.

 (KÉP-GALÉRIA: http://bit.ly/ul-egeto-20150720

 

ÜZEMLÁTOGATÁS, HŐERŐMŰ – családias és úriemberes volt

 Szűk körben zajlott a DKE által szervezett üzemlátogatás a Hőerőműben 2015-08-07-én. Létszámban megegyeztünk (no, egy fővel azért meghaladtuk) a minket fogadó Dorogi Erőmű képviselőivel. Úgyhogy, családiasra sikeredett a dolog. Sajnos az üzemlátogatást rögzítő hang-felvétel egy adatvesztés során megsemmisült, ezért a részletes szakmai cikk most elmarad, csak a látogatás utáni impresszióinkat tudjuk olvasóink elé tárni.

 KÉP-GALÉRIA: http://bit.ly/ul-hoeromu-20150807

Ön itt van: Címlap ZÖLD SOROK Zöld Sorok 2015 október-november