Összeomolhat a szelektív-hulladékgyűjtő rendszer

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Eladhatatlanná vált mára a szelektív hulladék. Míg korábban a műanyagot kínai és indiai exportra szállították, a papírt pedig hazai feldolgozóknak, addig a most kibontakozó pénzügyi válság miatt nem kell senkinek. A hulladékfelvásárlók telephelyei pedig egyre telnek, s hamarosan már nem tudják majd tárolni a hulladékot. Pedig egyre többen gyűjtötték már otthonaikban szelektíven a hulladékot.

A felvásárlóknak így már elsősorban nem is az a fontos, hogy mennyiért tudják eladni a hulladékot, csak az, hogy el tudják helyezni, s ne álljon a telepen – mondta el a Független Hírügynökségnek Kádár László, a Hírös Méh kft. ügyvezetője. Csak addig tudják az anyagokat átvenni, amíg elfér a telephelyeken. Ha nem indulnak be ismét az eladások, akkor az említett céghez is csak március elejéig lehet szállítani.

2004 júliusa óta Kína minden műanyag hulladékot felvásárolt, melyből műszálas ruhákat és autóbelsőket gyártottak. Most viszont már nem kell nekik az anyag, így a felvásárlópiac szűkülésével csökkenteni fogják a hulladékszigetek számát – jelezte a hírügynökségnek Jarábik Anna, a kecskeméti Városgazdasági kft. újrahasznosítási előadója. A hulladékszigetek fenntartása, a konténerek ürítése és a hulladék kezelése ugyanis sokba kerül. Kecskeméten 27 millió forintos veszteséget halmozott fel a szelektív hulladékgyűjtők kezelője.

Független Hírügynökség
2009.01.14.
Ön itt van: Címlap ZÖLD SOROK Szemle Lapszemle Összeomolhat a szelektív-hulladékgyűjtő rendszer