Le szabad válni a távfűtésről

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a miskolci közgyűlési rendelkezést, amely megtiltotta a távhőszolgáltató rendszerről való leválást – írja a Figyelőnet.
 
A megsemmisített rendelkezés úgy szólt, hogy „az épületek fűtéséből származó levegőszennyezés növekedésének megakadályozása érdekében a távhőszolgáltatással ellátott épületeknél a távhő-szolgáltatási rendszerről való leválás és ezen épületek vagy épületrészek más, kis hőteljesítményű kazánokkal történő fűtése nem engedélyezhető”.

Sereg András, az AB sajtófőnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a megyei közigazgatási hivatal vezetője fordult az Alkotmánybírósághoz, miután a képviselő-testület nem adott helyt törvényességi észrevételének. Az AB viszont megalapozottnak találta az indítványt.

Az alkotmánybírák a határozat indoklásában rámutattak: az önkormányzat rendelete nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabállyal. A távhőszolgáltatás biztosítása olyan helyi közfeladat, amely törvényi szabályozás alatt áll. Erre tekintettel az önkormányzat rendeletalkotási szabadsága korlátozott, a képviselő-testületet csak a törvény felhatalmazása alapján, a törvények keretei között illeti meg a szabályozás joga.

Sereg András hozzátette: a távhőszolgáltatásról szóló törvény a felhasználó jogaként szabályozza az általános közüzemi szerződés felmondását azzal, hogy részletesen szabályozza a felmondás feltételeit, ezzel biztosítva azt, hogy a szerződés felmondása más felhasználók jogait ne korlátozza, azok tulajdonában kárt ne okozzon, illetőleg ne veszélyeztesse a szolgáltatói és a felhasználói rendszer zavartalan működését.
Ön itt van: Címlap ZÖLD SOROK Szemle Lapszemle Le szabad válni a távfűtésről