Veszélyes cumisüvegek - veszélyes anyagok: tiltsák be a BpA-felhasználást!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Levegő Munkacsoport újabb bombát robbantott: veszélyes anyagok találhatók a cumisüvegekben, vetették fel. A cikket a www.levego.hu oldalról vettük át, miután a rádióban meghallgattunk egy beszélgetést erről. A civilizáció, a "műanyagizáltság" újabb csapása az emberiségre? Az elmúlt hónapokban újabb tudományos bizonyítékok láttak napvilágot biszfenol-A (BpA) nevű anyag veszélyeiről. "A Levegő Munkacsoport ezért kéri az Egészségügyi Minisztériumot, hogy kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen cumisüvegekben" - olvasható a cikkben. Folytatás alább.

A Yale Egyetem kutatása szerint az anya biszfenol-A szennyezettsége növelheti annak esélyét, hogy lányánál mellrák alakuljon ki.[1] A Texasi Egyetem pedig a fiatal állatokban található BpA mennyisége és az asztma között talált összefüggést.[2] Az elmúlt években több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a BpA már alacsony koncentrációban is felelőssé tehető rákos megbetegedésekért; a cukorbetegség kialakulásáért, emellett hormonális zavarokért, így például az elhízásért és a meddőségért.[3]

A BpA műanyagokban, elsősorban polikarbonátban található, ezt a 7-es kódról ismerhetjük fel a termékeken. A BpA rendszeresen előfordul a hazánkban forgalmazott élelmiszertároló műanyag dobozokban és cumisüvegekben annak ellenére, hogy ez az anyag leginkább a gyermekek fejlődését veszélyezteti.[4]

A 2008-ban Kanada betiltotta, majd tavaly az USA több államából (például Connecticut, Minnesota) is kivonták a BpA-tartalmú cumisüvegeket. Idén február végén Wisconsin kormánya is nagy többséggel megszavazta hormonális hatású BpA használatának tilalmát a három évesnél fiatalabbaknak szánt csészékben és cumisüvegekben.[5] Európában Dánia szorgalmaz uniós szintű tiltást, és több francia város helyi szinten tiltotta be a BpA-t a cumisüvegekben.

A Levegő Munkacsoport kéri, hogy hazánk kezdeményezze, hogy a BpA kerüljön fel az veszélyes anyagokat tartalmazó uniós, úgynevezett SVHC listára. Kéri továbbá, hogy egyáltalán ne engedélyezzék a BpA használatát a gyermekek számára készült olyan termékekben, mint például a cumisüvegek, amelyeknél könnyedén megoldható a BpA helyettesítése. A civil szervezet azt is szorgalmazza, hogy a BpA betiltásáig az élelmiszerrel érintkező terméken mindig címke jelölje a BpA jelenlétét, hogy a fogyasztó dönthessen, meg kívánja-e venni a terméket.

A Levegő Munkacsoportnak a mesterséges vegyi anyagok kockázatainak csökkentését célzó tevékenysége a KEOP-6.1.0/B-2009-0003 számú vegyi anyag kampánya keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


[1] A Yale Egyetem emlőskísérlete. Yale study details how and why of BPA’s dangers; March 9, 2010

http://www.nhregister.com/articles/2010/03/09/news/new_haven/a1_--_bpa_0309.prt

[2] A kísérletek során az állatokkal a vemhességet megelőző héttől a szoptatási időszak végéig 0, 0,1, 1, illetve 10 mikrogramm/milliliter koncentrációban BPA-t tartalmazó vizet itattak. A vizsgálatok alapján a 10 mikrogramm/milliliter BPA tartalmú ivóvíz itatása esetén kimutatható volt az allergiafogékonyság, valamint a hörgőgyulladás kialakulásának esélye.

Bisphenol A linked to asthma – study By Rory Harrington, 02-Mar-2010 http://www.foodproductiondaily.com/Quality-Safety/Bisphenol-A-linked-to-asthma-study/

[3] Egy 2006-os összefoglalóban 109 tanulmányt találtak a BpA ártalmasságáról, közben az ipar által finanszírozott 11 kutatás ennek az ellenkezőjét hozta ki.

[4] Amerikai mérések csecsemők vérében a felnőtt átlagnál 10-szer magasabb BpA koncentrációt mértek 2009-ben.

http://www.ehponline.org/docs/2008/0800265/abstract.html

A Cincinnati Egyetem kutatása szerint forró folyadékok hatására 55-ször gyorsabban kijut a cumisüveg anyagából a BpA, mint a hideg folyadékok esetén, és ez már káros lehet a csecsemők fejlődésére.

http://www.FoodProductionDaily.com/news/ng.asp?n=82930&m=1FPD131&c=vdpfsxdhpygomrz

A Harvard Egyetem 2009-es tanulmánya szerint a gyermekek vizeletében a 2/3-ával megnövekedett BpA koncentrációja, miután csupán egy héten keresztül Bszfenol A-t tartalmazó cumisüvegből ittak hideg italokat. http://www.ehponline.org/docs/2009/0900604/abstract.html

[5] Az egészségügyi aggályok és a lakossági ellenérzések miatt az USA hat legnagyobb gyártója már nem használja adalékanyagként a gyermekeknek szánt termékekhez a BPA-t. BusinessWeek; http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D9DU0TDO1.htm

Ön itt van: Címlap ZÖLD SOROK Szemle Lapszemle Veszélyes cumisüvegek - veszélyes anyagok: tiltsák be a BpA-felhasználást!