Három évvel rövidül életünk a szmog miatt? Dorog levegője a legszennyezettebb

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Csaknem tíz napja a határérték közelében vagy a felett található a szálló por koncentrációja megyénk nagyobb városaiban - írja a www.hidlap.hu. Ezek a szennyezőanyag növelik a légzőszervi és keringési megbetegedések számát és a legkisebb mennyiségben is egészségkárosító hatásúak lehetnek. Az elkövetkezendő napok időjárási feltételei sem javítanak a helyzeten.

 

A légszennyezés és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt december 27-e óta határérték feletti a szálló por koncentrációja Esztergomban és Dorogon, de Tatabánya levegője is több napon át szennyezett volt. A legkedvezőtlenebb a helyzet Dorogon, ahol az 50 mikrogramm per köbméteres határérték másfélszeresét regisztrálták a Környezetvédelmi Felügyelőség műszerei. A szakemberek szerint különösen aggasztó, hogy a berendezések úgynevezett

városi háttérszennyezettséget mérnek, így a helyzet a forgalmas utak mentén és a városközpontokban ennél lényegesen rosszabb is lehet. Mivel az időjárás az elkövetkező napokban sem változik, azaz marad az enyhe légmozgás és a csapadékmentes idő, ezért nem várható javulás a közeljövőben. A szálló por tulajdonképpen a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék elegye. Ezek 10 mikrométernél nem kisebb anyagok eljutnak az alsó légutakba, sőt akár bekerülhetnek a keringésbe is. A szálló por forrása lehet a talaj erózió, de jelentős a szén- és fatüzelés, az ipari tevékenység és a közlekedés szerepe is. Ezekkel szemben a szél fújta por, nagyobb mérete miatt, kevésbé káros. A járványtani vizsgálatok egyelőre azonban nem tudtak olyan küszöbértéket meghatározni, amely alatt már nem kell számolni a szálló por egészségkárosító hatásával.

 A kültéri levegőben szálló por tartalmának hosszú távú, negatív hatásai kimutathatóak, ez alapján a várható élettartam jelentősen csökken a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozási szám növekedése következtében. Egyre több bizonyíték van arra is, hogy a megemelkedett szálló porkoncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát. Szintén e környezetszennyezés számlájára írható, hogy fokozza az asztma, a krónikus, nem specifikus légzőszervi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek és a nem rosszindulatú tüdőbetegségek miatti halálozást is. Az Európai Unió Clean Air For Europe programjának keretében egész Európában, így Magyarországon is feltérképezték a szmog-szennyezettség miatt statisztikailag várható életév-vesztést. Az eredmények szerint térségünkben a szálló por következtében egy ember átlagosan 1-3 évvel él kevesebbet, mint az európai átlag. Mivel a szálló por elsősorban az idős, beteg emberek és a fiatalok számára jelent egészségügyi kockázatot, ezért ajánlott számukra a forgalmas, szennyezettebb területek elkerülése, tanácsolják a szakemberek, akik szerint célszerű lenne, ha az elkövetkező napokban a gépkocsi használat helyett a tömegközlekedést választanánk.

Bővebb információ: Szuhi Attila, Válaszúton Alapítvány 30/563-7749, www.valaszuton.hu

B. M. (hidlap.hu)
Ön itt van: Címlap ZÖLD SOROK Szemle Lapszemle Három évvel rövidül életünk a szmog miatt? Dorog levegője a legszennyezettebb